We, the haunted door Pete Johnson

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 845 woorden
  • 8 augustus 2006
  • 4 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 4 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Behekst?
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
224
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover We, the haunted
Shadow
We, the haunted door Pete Johnson
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Behekst
Auteur: Pete Johnson

Hoofdpersonages:
Caro (Caroline): Ze is verliefd op Paul en is er dan ook kapot van als hij overlijdt door een ongeval. Door zijn dood ontdekt ze dat ze speciale gaven heeft. Na de dood van Paul komt ze steeds beter en beter met Dean overeen. Ze is een aardig persoon, verlegen en zeer kwetsbaar.

Dean: Hij is de beste vriend van Paul. Daardoor kon hij niet goed met Caro opschieten, hij vond dat zij te veel van Paul zijn tijd in beslag nam. In het begin is hij raar en mysterieus doordat hij ook speciale gaven heeft.

Vicky (Victoria): Zij was Caro’s beste vriendin tot de dood van Paul. Ze vond het maar eng op Caro’s kamer doordat de geest van Paul er zou rondzwerven. Ze wist ook niet goed wat ze wel en niet kon geloven. Ze is een jongensgek maar is vooral bang door het hele voorval van Paul en Caro.


Bijpersonen:
Paul: Hij is meteen als hij Caro ziet verliefd op haar. Maar hij sterft helaas al heel vroeg. Nadien komt hij terug in de vorm van een geest in Caro’s kamer. Hij is een vriendelijk persoon, gevoelig en rap geïrriteerd.

Tante Kate: Dit is de tante van Dean. Hij gaat bij haar als het niet goed gaat met Caro. Zij raadt aan om Paul te verdrijven uit Caro’s kamer. Ook zij heeft een speciale gave, daardoor is ze een beetje het buitenbeentje van de familie, maar ze kan wel goed met Dean opschieten.

Caro’s vader en moeder: Ze zijn blij als Caro met Paul heeft. Ze vinden hem een aardige en nette jongen. Na het ongeluk hebben ze geen vat meer op Caro en weten helemaal niet meer wat ze kunnen doen.

Mark: Hij is een vriend van Paul, maar gelooft het niet wanneer Vicky hem komt vertellen dat Paul terug is als een geest.


Reuben: Hij is een medium. Mensen die nog iets willen zeggen tegen een overleden persoon, kunnen bij hem terecht. Ook Dean, Vicky en Caro gaan er naar toe.

Eric: Hij is het hulpje van Reuben.

Tijd en Ruimte
Het verhaal speelt zich vooral af op Caro’s zolderkamer. Die heeft 2 delen, het slaapgedeelte en het leefgedeelte. In het leefgedeelte verschijnt Paul en daar vinden alle ontmoetingen tussen haar vrienden, ouders, zusjes, … plaats. Ook speelt het zich af in de gothicdisco, dit is waar Paul en Caro elkaar ontmoetten en alles begon. Op straat, en dan meer bepaald de straat waar Caro uit het leven wil stappen. En dan nog op een baardenfeest en bij Dean’s tante Kate en natuurlijk ook daar waar het ongeval gebeurt.
Het verhaal speelt zich af rond het moment dat het geschreven werd, dus rond 1989. En het duurt tussen de 6 en de 9 maanden, denk ik. Dit is niet echt duidelijk vermeld. Er is geen sprake van opvallende tijdsversnellingen en tijdsvertragingen, geen echte flashbacks, meer gewone herinneringen. Het verhaal speelt zich in chronologische volgorde af.

Verteller
Het is geschreven in een ik-perspectief, alleen verandert die ik wel eens. Het ene moment is het Caro die haar belevenissen vertelt en dan is het weer Dean die zegt hoe hij hem voelt en wat hij zou willen voelen.

Taal
Soms is het wel ingewikkeld omdat het verhaalt niet door een bepaalde persoon is geschreven. Het is wel in de ik-vorm maar door verschillende personen die spreken in de ik-vorm.

Samenvatting
Caro is voor het eerste echt verliefd op Paul. Ze is er dan ook kapot van als hij omkomt op vakantie. Tot ze voor het eerst zijn geest ziet in haar kamer. Ze wil haar kamer niet meer uit omdat ze bang is dat hij op bezoek gaat komen op de momenten dat zij er juist niet is. Ze wil zo graag bij hem zijn, dat ze op een gegeven moment zelfmoord wil plegen, zodat ze dan eeuwig samen kunnen zijn. Ze wil alleen nog maar met Dean praten als Vicky en Dean op bezoek komen. Dean besluit dan om de geest van Paul uit Caro’s kamer te verbannen, door tegen hem te zeggen dat Caro anders zelfmoord gaat plegen. Paul doet dit. Ze is verdrietig maar tegelijkertijd ook opgelucht omdat ze nu terug een normaal leven kan leiden. Ze blijft altijd van Paul houden maar geniet van het leven dat op haar wacht.

Eigen mening
Het is spannend doordat het verhaal twee totaal verschillende kanten op kan. Langs de ene kant kan het zijn dat Caro zelfmoord pleegt, maar het kan ook zijn dat haar vrienden haar net op tijd redden. Ook is het zeer triest doordat Caro voor het eerst echt verliefd is en dan haar vriendje op zo jonge leeftijd en op tragische manier verliest. Het is een zeer meeslepend boek, het liefst zou je het in één keer willen uitlezen.
Het is een aanrader omdat het boek ook echt gebeurd kan zijn. Sommige mensen denken echt zoals Caro nadat ze iemand dierbaar verloren zijn. Daardoor is het zeer herkenbaar en kan je je goed in het verhaal inleven.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "We, the haunted door Pete Johnson"