Wahnsinnsliebe

 

 1. Titelpagina
  Naam: Marjolein van Vliet
  Klas: 5vwo
  Docent: Dhr. B
  Auteur: Katja Reider
  Titel: Wahnsinnsliebe
  Aantal bladzijden: 91
  Jaar uitgave: 2006
  Uitgever: Ravensburger
  B. In welke tijd speelt dit boek zich af?
  Het boek lijkt me van het heden. Er komen in het boek gewoon telefoons en televisies voor. Verder zie ik geen aanwijzingen in het boek waarom het niet van deze tijd zou zijn. Fanny heeft alleen haar moeder die bijna altijd werkt, waardoor zij de boodschappen moet doen. Hieraan zie je ook dat het niet van vroeger is. Vroeger had de vrouw nog de rol om op de kinderen te passen en de vader zou bij het gezin blijven en werkte.
  C. Een korte samenvatting
  Fanny is 15 en zit op de middelbare school. Caro is het populaire meisje in haar klas die allemaal wilde verhalen heeft over haar vriendje Svenni. Fanny en Mara, die naast haar woont in de flat, worden hier gek van. Wanneer Fanny thuis komt staat er op een briefje of ze boodschappen wilt doen, omdat haar moeder moet werken. Wanneer ze terug loopt let ze niet op en wordt ze aangereden door een fietser. Het is een man die medicijnen studeert en kijkt naar Fanny’s wond op haar knie. Fanny komt erachter dat de man, genaamd Jan, tegenover haar woont. Jan neemt Fanny mee naar zijn huis en verzorgt haar wond. Fanny raakt verliefd op Jan en de volgende dag maakt ze meteen na school een taart en brengt die als dank naar Jan toe.
  Op school vertelt ze Caro dat zij een vriend heeft van in de 20. Mara weet dat dit een leugen is. Ze vertelt Fanny ook een paar keer dat Jan gewoon aardig doet.
  De volgende dag haalt Fanny de schaal van de taart op. En vraagt aan Jan of ze zin heeft om morgen met haar in het nieuwe café iets te gaan drinken. Jan vraagt om haar nummer en belooft haar de volgende dag te vertellen. Fanny kan nauwelijks slapen. Wanneer ze weer naar school gaat de volgende dag met Mara,  vertelt Mara dat haar moeder vandaag jarig is en of ze komt. Fanny vertelt dat ze niet kan, omdat haar vader en moeder gisteren ruzie met elkaar hadden en dat ze liever bij haar moeder blijft. Fanny voelt zich schuldig dat ze haar een leugen heeft verteld om naar Jan te kunnen.
  De volgende dag belt Jan haar niet dus loopt Fanny naar de overkant. Wanneer Fanny wilt aanbellen bij Jan hoort ze hem telefoneren. Ze hoort dat hij grappen over haar maakt tegen zijn vriend aan de andere kant van de telefoon. Fanny rent terug naar haar flat en zit daar in de trappengang. Dan komt de moeder van Mara langs. Ze neemt haar mee naar de bakker, omdat ze nog taart nodig had. Fanny vertelt haar alles, ook over de leugen tegen Mara. Mara’s moeder troost haar en dan lopen ze naar de bakker, want niks is beter tegen liefdesverdriet als taart….
  D. De verwerkingsopdrachten
  43. Als de schrijver/schrijfster in de vorige eeuw zou hebben geleefd, hoe zou hij/zij het boek dan hebben geschreven?
  Als het boek in de vorige eeuw zou zijn geschreven dan zou het een heel ander verhaal hebben. Ik kan me niet voorstellen dat vroeger kinderen verliefd werden op veel oudere studentes. Dat werd toen gezien als schandaal. Het zal wel eens zijn dat jongeren op ouderen vielen, maar de kinderen wisten dat het een schandaal zou zijn. Maar als er dan toch over werd geschreven dan zou er in ieder geval oud-Duits worden gesproken. Natuurlijk geen televisie en misschien net een telefoon. De vader van Fanny zou zijn gebleven om zijn plicht na te komen, of Fanny was nooit geboren!

  50. Bedenk vijf mogelijke alternatieve titels voor het boek en licht ze toe.

  Abgelegenliebe (Verre liefde): Jan is een verre liefde voor Fanny. Mare verteld haar ook dat Jan onbereikbaar is voor haar.
  Unerreichbar (onbereikbaar): Zoals ik hierboven al uitlegde is Jan onbereikbaar voor Fanny. Ze probeert het wel en Jan doet aardig terug, maar hij blijft voor haar toch onbereikbaar.
  Welpeliebe (Puppyliefde): Met puppyliefde bedoel ik kinderliefde. Dat is handje vasthouden en aardig doen.
  Sandkastenliebe (zandbakliefde): Hiermee bedoel ik net als bij puppyliefde, kinderliefde. Maar het is hier anders geschreven. Vroeger, in groep 1 of 2, was het al snel ‘Wil je mijn vriendinnetje zijn?’. En omdat je vroeger in de pauze bijna altijd wel in de zandbak bezig was, noem ik het zandbakliefde.
  Ein Ungefall liegt in eine kleine Ecke (Een ongeluk ligt in een klein hoekje): Hierbij heb ik het over het ongeluk met Jan en Fanny. Fanny let even niet op en ze ligt op de grond. Ook maar ze een ongeluk met Jan. Ze denkt dat hij ook verliefd op haar is, maar dit is niet waar. Het was een miscommunicatie, dit is ook vaak bij een ongeluk.
  E. Mening
  Ik heb lang naar een goed leesbaar Duits boek gezocht. Uiteindelijk heeft van Stockum in Leiden een aantal jeugdboeken voor mij besteld en daar tussen mocht ik kiezen. O.a. heb ik dit boek gekozen. Het boek heb ik in één avond en in één ochtend uitgelezen. Het was een niet zo moeilijk boekje, maar wat wel erg fijn is dat je alles wel snapt. Je leest het een beetje hard op en dan weet je al snel waar het op lijkt in het Nederlands.
  De inhoud van het boek was wel leuk, kort verhaaltje. Het speelt zich af binnen 4 dagen. En Fanny is eigenlijk alleen bezig met in haar kamer zitten en aan Jan denken en langs Jan gaan. 2 keer wordt er gesproken wanneer ze op school zit.
  Het werd leuk geschreven, het was niet opvallend goed. Het was een standaard tekst, er wordt niet veel details gegeven.
  Het boek is vlot te lezen, ook omdat er niet veel details aan alles werd gebonden. De rode lijn was goed te zien tijdens het lezen. Er werd niet veel omheen gedaan.
  Dit boek is een goed begin voor een dikker boek, want wanneer je eenmaal in een Duits boek zit, leest het volgende Duitse boek weer iets makkelijker.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.