Trügerische Stille door Andreas Steinhöfel

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Trügerische Stille
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 3989 woorden
  • 4 juli 2013
  • 49 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
49 keer beoordeeld

Boekcover Trügerische Stille
Shadow
Trügerische Stille door Andreas Steinhöfel
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting Trügerische Stille, Andreas Steinhöfel

H1- Logo is 14 jaar. Hij staat af te wassen met zijn vader omdat moeder en de tweeling kleren aan het kopen zijn. Dan stopt er een taxi voor de deur en Oma komt binnen. Ze blijkt te hebben gevochten met haar vriendin Luise. Ze heeft een kras op haar wang. Oma en Logo’s vader mogen elkaar niet zo. Ze twijfelden of Oma wel mee mocht op vakantie maar uiteindelijk mag dat wel. Oma heeft de moeder van Logo alleen opgevoed, de Opa ging dood aan een longontsteking vlak na de oorlog. Moeder komt thuis als Oma weer weg is en vertelt dat ze de zoon van Luise was tegengekomen en dat hij vertelde dat Luise in elkaar was geslagen. Logo en zijn vader zeggen niks. Logo moet grasmaaien en op de tweeling letten, Hush en Margarethe lijken totaal niet op elkaar.

H2- 

Ze bereiden zich voor op de vakantie. Als Logo wakker wordt is zijn moeder Oma aan het ophalen en zit Margarethe al te ontbijten. Ze moeten met z’n zevenen in een busje, samen met al hun bagage, ook hebben ze een aanhanger met een bootje erop. Als alles is ingepakt moet Logo iedereen gaan halen. Pola wil niet mee omdat ze haar vriendje Michael Berg niet 3 weken wil missen. Margarethe is boos op haar vader omdat die heeft gezegd dat ze haar vis (Flossie) niet mee mag nemen. Moeder en Pola maken ruzie en dat duurt altijd lang omdat ze allebei koppig zijn.

H3-

Ze zijn onderweg naar hun vakantiebestemming. Als ze een tijdje hebben gereden haalt Margarethe ineens Flossie tevoorschijn uit haar broekzak! Als ze door heeft dat hij dood is , is ze natuurlijk heel verdrietig. Maar niemand troost haar , omdat Oma en Moeder dat gewoon nooit doen. Omdat Logo het zielig vindt troost hij haar. Omdat ze niet kunnen stoppen om Flossie te begraven wikkelen ze de goudvis in een zakdoekje en doen hem in een leeg sigarettendoosje. Margarethe houdt hem de hele rit bij zich. Bijna aangekomen bij hun vakantiebestemming krijgen ze ineens een klapband. Ze slingeren over de weg en botsen bijna tegen rotsen aan. Dan komt er opeens een tegenligger aan die veel te hard rijdt. Gelukkig botsen ze niet en loopt alles goed af. De bestuurder van de te hard rijdende sportwagen stapt uit en loopt boos naar hun toe. Hij draagt een hawaii-shirt. Ze hebben even ruzie, maar eigenlijk heeft Vader daar helemaal geen behoefte aan. Ze verwisselen hun band. Als ze weer weg willen ziet Logo ineens een meisje op de achterbank van de sportwagen. Ze heeft lang blond haar. Ze lachen naar elkaar maar Logo vindt haar er treurig uitzien.

H4-  

Ze komen aan op hun bestemming. Logo wil zwemmen. De tweeling gaat direct Flossie begraven in het bos. Als Logo en Pola dat zien dan herinneren ze hun dat zij vroeger een dierenkerkhof hadden. Ze zochten dode dieren om te begraven en doodde zelf ook torren om te begraven. Moeder, Pola en de tweeling gaan naar de winkel om eten te kopen. Logo en zijn vader leggen de boot in het water. Dan ontmoet hij Arnie (die eigenlijk Arnold heet) en ze worden vrienden. Logo vraagt hem over het meisje en haar familie. Ze blijken ook op de camping te staan. Arnie zegt dat ze heel vaak op het strand voor haar uit zit te kijken en dat haar vader heel gemeen is en haar soms ook slaat. Ze blijken ravioli uit blik te gaan eten, omdat het simpel en snel klaar is. Als het bedtijd is voor de tweeling leest Logo ze Hans en Grietje voor. Later gaat Logo ook slapen maar hij vindt het warm en wordt midden in de nacht weer wakker. Dan gaat hij naar buiten kijken.

H5-

Logo gaat vroeg zwemmen, maar het water is heel koud. Hij ziet het meisje ook bij de rotsen, ze loopt weg als Logo naar haar toe wil zwemmen. Bij het ontbijt vraagt Logo zich af waarom het meisje zo vroeg bij de zee was. Hij probeert een reden te bedenken, maar vindt er geen. Als vader beneden komt nadat hij heeft gedoucht en wil gaan ontbijten krijgt hij ruzie met Pola. Hij stuurt haar naar haar kamer. Dan krijgen vader en moeder ruzie over Pola en loopt vader boos naar zijn slaapkamer. Logo gaat op de veranda zitten en denkt na, uiteindelijk geeft hij toe dat hij verliefd op het meisje is terwijl hij haar helemaal niet kent. Hij gaat naar Pola die nonchalant op haar bed zit te roken. Eerst hebben ze een soort van ruzie maar daarna praten ze samen over verliefd zijn. Hij vraagt aan Pola hoe verliefd zijn voelt, ze legt het uit en vraagt plagerig of hij soms verliefd is. Hij ontkent dit. Logo laat Pola beloven niet de hele vakantie alleen maar chagrijnig te doen omdat ze het dan voor haarzelf en voor de rest verpest. Ze zegt dat ze haar best zal doen behalve als ze alleen is. Logo, Arnie en vader gaan zeilen. Vader heeft weer een goed humeur. Het zeilen gaat niet zo goed, het gaat langzaam door de wind. Arnie vraagt vader dingen over de wind en er komt een hele uitleg over zeewind, landwind en valwind.  Oma kookt, Logo test zijn telescoop. Vader, Moeder en de tweeling zijn aan het zeilen. Het is voor de tweeling de eerste keer. Logo ziet door zijn telescoop het meisje een bos rode bloemen in het water gooien, en dan lacht ze. Als Logo er even later achterkomt dat hij haar aan het bespieden is, stopt hij er gelijk mee. Als hij even later toch weer kijkt is het meisje verdwenen.

H6-

Oma heeft een zitbankje opgeëist voor de familie. Ze gaan naar Waldenburg. Waldenburg heeft een oud en een nieuw gedeelte, en het is een toeristenstad. De volgende morgen wordt Logo om half zeven wakker gemaakt door Pola. Ze komt vertellen dat Margarethe weg is. Hij gaat snel naar beneden. Husch is ook beneden, hij drinkt vermoeid chocomel uit een grote mok. Moeder staat bij het raam te roken, Oma brengt koffie en vader slaapt nog. Margarethe blijkt het kunstgebit van oma mee te hebben genomen, ze zijn bang dat ze het verliest. Logo verbrandt zijn tong aan de hete koffie, hij vindt de hele situatie vrij grappig. Hij is opgelucht als hij hoort dat ze een zwemvest mee heeft genomen. Ze komt weer terug en blijkt het gebit van oma te hebben begraven bij Flossie. Ze hebben haar namelijk vertelt dat alles wat in water niet meer beweegt dood is, en dat dode dingen begraven moeten worden. Ze gaan naar de ‘begraafplaats’ en het blijkt een hele mooie plek te zijn. De plek is goed verstopt. Als ze aankomen blijkt er een bos rode wilde rozen op de begraafplaats te zijn gelegd. Logo weet gelijk dat het meisje dat heeft gedaan. Gelukkig blijkt nadat Logo het gebit heeft opgegraven het nog heel te zijn en het makkelijk schoon te maken is. Moeder is niet meer boos op Margarethe. Ze gaan terug naar het huisje maar Logo blijft nog even. Hij weet dat het meisje daar ergens is en hij roept dat ze tevoorschijn moet komen, even later gebeurt dat ook. Ze gaan samen naar het water toe. Logo zegt dat ze net een boomnimf is, en vindt dit nadat hij het gezegd heeft een stomme opmerking. Hij legt haar uit wat een boomnimf is, en daarna legt hij haar iets uit over astronomie. Ze praten over het meisje haar vakantie. Haar vader blijkt leraar te zijn en haar moeder architect. Daarom gaan ze niet naar steden want haar moeder zegt dat ze die voor haar werk al veels te vaak ziet. Ze vraagt naar zijn familie, hij vertelt van alles. Dan moet het meisje opeens weg. Logo vraagt haar of ze nog een keer wil afspreken. Ze zegt dat dat niet van haar vader mag. Logo stelt voor dat Arnie ook komt en ze stemt ermee in. Ze spreken de volgende dag om 3 uur weer af op die plek. Als ze weg is komt Logo erachter dat ze elkaars namen nog steeds niet weten.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

H7.

Arnie en Logo wachten op het meisje maar ze komt niet opdagen. Logo weet dat ze het niet is vergeten en hij denkt dat haar ouder haar hebben tegengehouden. Hij wil naar haar toe maar Arnie wil iet mee. Arnie beschrijft hoe hij bij het huis van het meisje moet komen, en zegt hem dat hij deze keer wel haar naam moet vragen. Na een tijdje verdwaald te zijn geweest vindt hij het huis. Hij ziet een raam open staan en het blijkt het raam van de kamer van het meisje te zijn. Hij ziet haar op bed liggen. Hij roept haar maar ze reageert niet. Hij durft niet harder te roepen omdat hij bang is dat haar ouders hem dan horen. Hij bedenkt zich dat ze waarschijnlijk huisarrest heeft en gaat terug naar huis. Als hij daar aankomt ligt Pola te lezen in de zon. Ze vraagt hem waarom hij onder de krassen zit en hij zegt dat hij heeft gewandeld. Vader, moeder en de tweeling zijn aan het zeilen en oma is aan het rusten omdat ze zich niet zo lekker voelde. Logo vraagt aan Pola hoe zij zich voelt en ze zegt dat ze zich crappy voel. Dan vraagt ze hoe het met hem gaat. Logo overweegt om alles te vertellen over het meisje en over hoe hij zich voelt, maar doet dit uiteindelijk niet. Hij denkt dat Pola weet dat hij iets achterhoudt maar ze laat hem verder met rust dus is het goed. Hij gaat naar oma toe omdat hij wil weten wat er aan de hand is. Hij vraagt haar waarom ze zo verdrietig is de laatste tijd. Oma twijfelt of ze het wil vertellen maar uiteindelijk doet ze dit toch. Ze vertelt dat na het gevecht met Luise veel herinneringen naar boven zijn gekomen. Oma is legt hem alles uit. Eerst over opa, over wie hij was en waarom hij in de oorlog heeft gevochten. Daarna vertelt ze over wat er gebeurde nadat hij was overleden. Ze was hard geworden omdat ze moest overleven en voor haar dochter moest zorgen. Hierdoor werd Logo’s moeder al op zeer jonge leeftijd heel zelfstandig en hard. Nu probeert ze het ook aan haar kinderen te leren. Maar oma is het hier niet mee eens, omdat ze vindt dat dat niet goed is. Oma vindt dat dit alles haar fout is en dat ze er daarom heel verdrietig van wordt om te zien hoe Logo’s ouders met hun kinderen omgaan. Moeder was bijvoorbeeld helemaal niet bezorgd om Margarathe toen ze weg was met het kunstgebit, ze wou alleen maar voor haar zorgen. Oma denkt dat dat komt omdat ze vroeger nooit zomaar liefde kreeg en het altijd moest verdienen, en dat ze dat nu nog steeds doet. Dan legt oma uit waarom ze Logo zijn vader niet aardig vindt. Ze vind het slecht dat hij niet kan toegeven aan fouten en onzekerheden. Ook bij zijn kinderen vindt hij dat dit niet bestaat, hij negeert hun onzekerheden. Oma vertelt aan Logo waarom zijn ouders hem en Pola behandelen als kleine kinderen. Oma zegt dat dit komt omdat ze bang zijn hun kwijt te raken en dat ze denken dat als je niet toegeeft aan die angst het er niet is. En daarom denken ze dat als ze hen behandelen als kleine kinderen ze dat ook blijven. Dan is het gesprek afgelopen en wil oma slapen. Ze vertelt dat ze Logo geld wil geven om een ijsje te kopen maar dat ze al haar pensioengeld heeft vergokt bij paardenrennen, met Luise. Vader, moeder en de tweeling komen terug van het zeilen. Moeder zegt dat het van haar wel even mag regenen. Margarethe blijkt zeeziek te zijn. Vader maalt een opmerking over het humeur van Pola, en Pola loopt daardoor boos naar binnen. Moeder zegt tegen Margarethe dat ze flink moet zijn. Logo wil zijn ouders wel door elkaar schudden om ze in te laten zien dat ze niet slim bezig zijn.

H8-

Logo ligt op bed, hij weet dat het gaat stormen. Hij denkt na over wat hij met zijn oma heeft besproken. Hij bedenkt dat Pola net zo hard is geworden als zijn moeder en oma. Hij vraagt zich af hoe het komt dat hij niet zo is geworden. Dan klopt er iemand op zijn deur, hij vraagt zich af wie dit kan zijn. Dan komt ineens het meisje binnen. Logo is verrast en vraagt hoe ze binnen is gekomen. Ze zegt sarcastisch dat ze door de schoorsteen naar binnen is geklommen. Hij vraagt haar waarom ze die middag niet is op komen dagen. Ze zegt dat haar ouders toch hadden besloten dat ze naar Waldenburg wouden en dat ze daar was. Maar Logo weet wel beter. Het verbaast Logo dat ze niet zo stil meer is. Ze is gekomen om samen naar de sterren te kijken. Ze besluiten dat ze het beter kunnen zien bij met meer en gaan daar naartoe. Logo gaat alleen mee onder de voorwaarde dat ze haar naam zegt. Ze vertelt hem dat ze Carla heet. Het is te bewolkt om alle sterren te zien. Ze zoeken om sterrenbeelden en ze vinden een die op een slang lijkt. Hij legt haar van alles uit over dit sterrenbeeld, over wat het betekent en hoe het eruitziet. Dan wil Carla zwemmen. Ze kleedt zich helemaal uit en wacht tot Logo dit ook heeft gedaan. Dan doet ze haar haar in een staart en loopt naar het water. Logo ziet iets op haar rug en denkt dat het schaduwen zijn. Maar het blijken striemen te zijn. Logo loopt naar haar toe en vraagt of haar vader dit heeft gedaan. Ze zegt dat hij een leren riem heeft met een verzilverde punt en dat ze er niet over mag praten. Logo wil haar helpen en probeert haar uit te leggen dat dit niet vanzelf gaat stoppen. Carla zegt dat haar vader haar beloofd heeft dat het de laatste keer was dat hij haar sloeg. Logo gelooft dit niet. Het begint in de verte te onweren en het meisje gaat weg. Als Logo weer thuis komt in hij woedend op Carla haar ouders. Hij sluipt naar binnen en als hij naar boven loopt struikelt hij bijna over iets. Het blijkt Husch te zijn. Hij ligt te slapen op de grond en Logo denkt dat hij het onweer al heeft voelen aankomen. Hij weet dat Husch hier heel bang voor is. Hij heeft waarschijnlijk een geprobeerd Margarethe wakker te maken en is toen naar zijn ouders gegaan die hem hoogstwaarschijnlijk weg hebben gestuurd. Toen is hij vast na lang heen en weer te lopen in slaap gevallen op de grond. Logo neemt hem mee naar zijn bed en kruipt dicht tegen hem aan om hem te beschermen. Als het harder begint te onweren begint Husch te jammeren. Logo begint te huilen omdat alles even te veel voor hem wordt.

H9-

 Logo wordt vroeg wakker, Husch ligt nog steeds dicht tegen hem aan. Hij gaat zwemmen. Het regent niet meer maar het is nog wel heel bewolkt. Hij besluit om Carla’s vader eens goed de waarheid te gaan vertellen. Hij haalt Arnie op die nog zit te ontbijten. Ze lopen naar het huis van het meisje en onderweg vertelt Logo alles aan Arnie. Als ze bij het huis aankomen is de auto er niet en blijkt er niemand thuis te zijn. Ze gaan naar binnen aangezien de deur niet op slot zit. Ze lopen beneden wat rond en zien dat er in de slaapkamer alleen maar mannenkleren liggen. Ze gaan naar boven naar de kamer van Carla’s moeder. Er ligt daar een potje rode nagellak op de grond waar wat van op de grond is gekomen. Dan gaan ze naar Carla’s kamer. Deze is heel netjes. Ze vinden daar een tekenboek met allemaal tekeningen van Logo en zijn familie erin. Logo denkt dat ze deze heeft getekend omdat ze zijn familie ziet als de perfecte familie. Dan komt Carla thuis, ze wil hen wegsturen omdat haar ouders eraan komen. Dan probeert Logo haar uit te leggen wat hij wil doen. Ze wil dit niet en stuurt ze weer weg. Logo kan zien dat ze woedend is maar ze blijft rustig. Als Logo nog steeds niet weg wil en haar probeert over te halen hem met haar vader te laten praten, wordt ze heel boos. Ze begint te schreeuwen en slaat Logo in zijn gezicht. Dan huilt ze en gaan Logo en Arnie weg. Ze heeft wel beloofd om met Logo’s oma te gaan praten. Als Logo later die dag thuis komt staat Pola enthousiast spullen in te laden. Ze roept dat Logo zijn spullen moet gaan pakken omdat ze naar huis gaan.

H10-

Margarethe heeft hoge koorts gekregen en vader wil per se dat hun eigen huisarts haar onderzoekt omdat ze die niet voor niks hebben. Logo wil niet naar huis omdat hij Carla niet achter wil laten, maar hij wil ook Margarethe niet in de steek laten. Hij gaat naar Margareth. Moeder pakt de tweeling hun koffer in en Husch zit bij Margarethe. Ze vraagt of Logo er bij wil zijn als de dokter komt. Moeder probeert dat te voorkomen door te zeggen dat ze ooit moet leren leven zonder haar grote broer. Logo reageert daarop door te zeggen: Daar zal ze niet veel moeite mee hebben aangezien ze ook al heeft leren leven zonder moeder. Moeder snapt het niet. Logo zegt dat ze er maar even over na moet denken waarom de kleintje naar hem toe komen als er iets mis is. Moeder loopt weg en Logo belooft aan Margarethe dat hij er bij zal zijn als de dokter komt. Logo schrijft snel een brief aan Carla met daarin uitgelegd waarom ze zo plotseling zijn vertrokken. Hij plakt deze brief samen met een briefje voor Arnie aan de voordeur. Hij hoop dat Margarethe niks ernstigs heeft en dat ze nog terug kunnen komen. Onderweg naar huis moeten ze omrijden vanwege een aardverschuiving. Het regent weer. Pola is de enige die blij is dat ze naar huis gaan. Logo hoopt dat Carla niet meer boos op hem is en dat ze hem terug schrijft. Het valt Logo op dat tijdens de rit zijn moeder Margarethe troost en knuffelt. Zelf valt hij in slaap. Ze zetten oma thuis af en gaan naar huis. Thuis aangekomen belt zijn vader de dokter. De dokter vermoedt dat ze rode hond heeft en legt haar 2 weken bedrust op. Logo gaat naar zijn oma om het haar te vertellen en om met haar te praten over Carla. Hij komt aan bij oma, die heeft net lang met Luise gebeld. Logo mag binnenkomen om te praten en oma zet thee. Oma vermoedt dat Logo met zijn moeder heeft gepraat. Hij zegt dat het meer een verwijt was. Hij vertelt oma het hele verhaal van Carla. Ze onderbreekt hem niet. Oma weet dat Logo haar wil helpen maar zegt hem dat dit onmogelijk is. Logo denkt dat er meer aan de hand is dan dat hij weet, hij heeft alleen geen idee wat het kan zijn. Oma denkt dat het het beste is dat Logo over een paar dagen met zijn vader mee gaat de Lavinia ophalen en hem dat alles vertelt en vraagt of hij mee gaat om met Carla’s vader te praten.  De volgende midden komt oma op ziekenbezoek, ze heeft heel veel snoep meegenomen. Als later oma en Logo op oma’s taxi wachten praten ze weer. Dan ziet Logo een ansichtkaart van de zee in oma’s tas. Ze heeft hem gekocht in Waldenburg zegt ze.  Hij noemt het gedicht dat Carla heeft opgenoemd omdat het hem daar aan doet denken. Dan vertelt oma dat het gedicht verder gaat, terwijl Carla had gezegd dat dat niet zo was. Ze vertelt hem het tweede deel en Logo wordt ineens duizelig. Hij denkt dat Carla iets verschrikkelijks gaat doen of heeft gedaan en wil onmiddellijk terug. Oma gelooft hem en geeft hem 100 euro, zodat hij in de trein en met de taxi kan om er te komen. Als Logo spullen inpakt komt zijn vader binnen. Die verbied het hem om te gaan. Als zijn vader met zijn moeder wil gaan praten over Logo sluipt hij weg. Als hij Husch op de overloop tegen komt vertelt hij dat hij weg gaat en laat hij hem beloven dat als hij terug komt hij tegen hem gaat praten over zijn angst. Als hij weg wil fietsen komt zijn moeder naar buiten. Ze kijkt bezorgd en geeft hem de sleutel van het vakantiehuisje.

H11-

Logo wacht op de trein, het duurt nog een half uur voordat deze komt. Hij koopt een broodje maar besluit deze aan de duiven te voeren. Dan haalt hij een cola, maar als de trein er is heeft hij hier nog niks van gedronken. De eerste trein is heel erg vol en hij moet tussen twee wagons in staan. De tweede trein is leger waardoor hij kan zitten, de verwarming is stuk maar dat boeit hem niet. Hij gaat met een taxi naar het vakantiehuisje. Carla zit op de veranda. Ze vraagt hoe het met Margarethe gaat en hij zegt dat het goed gaat. Daarna vertelt Carla het hele verhaal over haar ouders. Op de dag dat Logo en zijn familie aankwamen en een lekke band kregen ,kregen zij en haar ouders een auto ongeluk. Haar vader had gedronken en reed veels te hard. De auto kwam te water en het lukte Carla niet om haar ouders los te krijgen uit hun autogordels. De auto zonk te snel. Vandaar dat ze de bloemen in het water gooide. Ze legt uit hoe ze zich voelde na de tijd. Ze droomt elke nacht over haar ouders en wil dat dit ophoudt. Ze wil naar ze toe in het water met de Lavinia. Logo zegt dat dit te gevaarlijk is vanwege het weer en weigert. Ze chanteert hem en hij stemt ermee in. Logo probeert zich in te beelden hoe zij zich moet voelen na wat er gebeurt is. Hij heeft geen zeilervaringen met slecht weer maar hij probeert alles zo goed als mogelijk voor te bereiden. Dan vertrekken ze. Logo ziet in dat hij Carla vanaf het begin af aan al wil beschermen net zoals bij Margarethe en Husch. Het weer wordt steeds slechter en de boot wordt moeilijker te besturen. Hij valt bijna over boord door een hoge golf. Na een tijdje ongecontroleerd te hebben gevaren ziet Carla dat ze op de plek zijn aangekomen. Ze schreeuwt tegen haar ouders dat ze haar met rust moeten laten en dat ze hun haat. Dan wordt ze door een windvlaag overboord gegooid. Logo springt gelijk achter haar aan. Even ziet hij niks en lukt zwemmen niet. Dan komt hij weer boven en zie de Lavinia tegen rotsen opknallen en ten onder gaan. Hij vind Carla en neemt haar in zijn armen. Hij heeft geen idee of ze bij bewust zijn is maar het lijkt er niet op. Hij zwemt zo goed als het kan naar de oever. Het lukt hem toevallig ook nog. Hij heeft geen kracht meer over. Ze liggen tussen twee rotsen en Carla komt bij. Logo troost haar. Ze zegt dat ze haar ouders terug wil ook al haat ze ze. Ze horen in de verte mensen aankomen maar negeren dit. Logo houdt Carla vast. Hij kijkt naar het woest bewegende water en bid dat oma gelijk heeft en dat er altijd hoop is.

Logo wacht op de trein, het duurt nog een half uur voordat deze komt. Hij koopt een broodje maar besluit deze aan de duiven te voeren. Dan haalt hij een cola, maar als de trein er is heeft hij hier nog niks van gedronken. De eerste trein is heel erg vol en hij moet tussen twee wagons in staan. De tweede trein is leger waardoor hij kan zitten, de verwarming is stuk maar dat boeit hem niet. Hij gaat met een taxi naar het vakantiehuisje. Carla zit op de veranda. Ze vraagt hoe het met Margarethe gaat en hij zegt dat het goed gaat. Daarna vertelt Carla het hele verhaal over haar ouders. Op de dag dat Logo en zijn familie aankwamen en een lekke band kregen ,kregen zij en haar ouders een auto ongeluk. Haar vader had gedronken en reed veels te hard. De auto kwam te water en het lukte Carla niet om haar ouders los te krijgen uit hun autogordels. De auto zonk te snel. Vandaar dat ze de bloemen in het water gooide. Ze legt uit hoe ze zich voelde na de tijd. Ze droomt elke nacht over haar ouders en wil dat dit ophoudt. Ze wil naar ze toe in het water met de Lavinia. Logo zegt dat dit te gevaarlijk is vanwege het weer en weigert. Ze chanteert hem en hij stemt ermee in. Logo probeert zich in te beelden hoe zij zich moet voelen na wat er gebeurt is. Hij heeft geen zeilervaringen met slecht weer maar hij probeert alles zo goed als mogelijk voor te bereiden. Dan vertrekken ze. Logo ziet in dat hij Carla vanaf het begin af aan al wil beschermen net zoals bij Margarethe en Husch. Het weer wordt steeds slechter en de boot wordt moeilijker te besturen. Hij valt bijna over boord door een hoge golf. Na een tijdje ongecontroleerd te hebben gevaren ziet Carla dat ze op de plek zijn aangekomen. Ze schreeuwt tegen haar ouders dat ze haar met rust moeten laten en dat ze hun haat. Dan wordt ze door een windvlaag overboord gegooid. Logo springt gelijk achter haar aan. Even ziet hij niks en lukt zwemmen niet. Dan komt hij weer boven en zie de Lavinia tegen rotsen opknallen en ten onder gaan. Hij vind Carla en neemt haar in zijn armen. Hij heeft geen idee of ze bij bewust zijn is maar het lijkt er niet op. Hij zwemt zo goed als het kan naar de oever. Het lukt hem toevallig ook nog. Hij heeft geen kracht meer over. Ze liggen tussen twee rotsen en Carla komt bij. Logo troost haar. Ze zegt dat ze haar ouders terug wil ook al haat ze ze. Ze horen in de verte mensen aankomen maar negeren dit. Logo houdt Carla vast. Hij kijkt naar het woest bewegende water en bid dat oma gelijk heeft en dat er altijd hoop is.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Trügerische Stille door Andreas Steinhöfel"