Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Trügerische Stille door Andreas Steinhöfel

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Trügerische Stille
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 4321 woorden
  • 25 juni 2013
  • 89 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
89 keer beoordeeld

Boekcover Trügerische Stille
Shadow
Trügerische Stille door Andreas Steinhöfel
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel = Trügerische Stille

Betekenis van titel = bedrieglijke stilte

Schrijver = Andreas Steinhöfel

Aantal blz. = 172 bladzijdes

 

                                                                                                   

Personen:

Logo Färber: 14 jaar. Hij heet eigenlijk Lobegott, hoofdpersoon, heeft een zus (Pola), zusje (Margarethe) + broertje (Husch), hij houdt zich bezig met de Griekse mythologie maar vooral met astronomie. Hij zit bij het zwemelftal op school.

Moeder Färber: Mami is haar bijnaam, haar naam is Ingrid. Ze heeft zwart haar

Vader Färber: Paps, groot, donker haar, ziet er goed uit. Hij is een vertegenwoordiger in verzekeringen.  Vader vindt het moeilijk om z’n gevoelens uit te drukken naar z’n kinderen toe, hij geeft zelfs geld voor kerst

Pola Färber: 15 jaar, groene ogen, rode haren. Ze heeft geen vriendje maar ze aanbidt Michael Berg: een soort van Tom Cruise. Ze heeft 1x gekust met Michael

Margarethe Färber: tweeling met Husch, meisje, 4 jaar, een kreng, temperament. Een gewoonte is om verdwaald te raken in een winkel en op wilde vreemde mensen afstappen en dan naar de klantenservice gebracht en niet eerder haar naam zeggen voordat ze iets lekkers kreeg. Donkere haren, blauwe ogen.

Husch Färber: tweeling, jongen, 4 jaar, rustig, charmant. Blond, lichte huid. Hij heette eigenlijk Christian. Hij wil astronaut worden.

Oma: Emilie,moeder van Ingrid, ze is modern (in haar kledingkeuze) rond gezicht, blauwe ogen met humor, klein & dik. Ze moest Ingrid alleen grootbrengen, ze werkte in een schoenenfabriek. Ze werkte overuren, ze trouwde niet met iemand anders. Ze maakt van alles een grap, maar ze is eigenlijk bang.

Opa: Logo had hem nooit gekend, vroeg gestorven (hij is al 40 jaar dood), alleen van een foto. Grote man. Hij wilde leraar worden maar voordat hij kon beginnen met studeren en nadat hij met oma was getrouwd, moest hij van de nazi’s naar het front, rond 1945. Hij bracht 6 jaar door in een Russisch gevangenschap. Toen hij thuiskwam, hoeste hij veel en stierf aan een longontsteking, een half jaar later werd Ingrid geboren.

Luise Rössner: Beste vriendin van oma, ze is conservatief (= alles bij het oude laten), ze krijgt een kunstgebit omdat oma de 2 laatste gezonde tanden eruit had geslagen.

Harald Rössner: zoon van Luise

Fray Gebhard: buurvrouw die past op de vis Flossie tijdens de vakantie.

Flossie: goudvis, Margarethe vindt hem zo leuk, ze kan uren ernaar kijken. Is dood gegaan tijdens de heenreis

Lavinia: de zeilboot, de enige hobby die Paps & Logo met elkaar delen.

Arnold: bijnaam is Arnie, blond haar, blauwe zwembroek, blauwe ogen, brede grijns, Logo en Arnie zijn bijna even groot. Arnie en z’n ouders zijn al twee weken hier, 3 huizen verder op.

Carla = het meisje

Norbert: vader van Carla, hij is een leraar en is opvliegend, hawaïshirt, lichte broek.

…. = moeder van Carla, is architect. lange, donkere haren, groene sjaal, grote zonnebril

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samenvatting:

H1

 

Het is heel erg warm weer.

1 dag voor het vertrek voor de vakantie bedacht de moeder dat ze voor de tweeling nog nieuwe kleren moest kopen, ze ging de stad in en lieten vader en logo achter in de keuken om af te wassen.

Oma komt met de taxi, gele jurk, panama hoed (zomerhoed). Ze mag mee op vakantie omdat Ingrid dat wil (Paps & Mami hebben heel erg lang gediscussieerd). Oma’s gezicht stond op onweer want ze had ruzie met Luise. Luise had opa beledigd; ze zei: dat ze had beweerd dat hij in de oorlog zou zijn gebleven. Ze bedoelde hiermee; dat het leek alsof het een soort vakantie was en niet een oorlogsplek. Toen hij terugkwam was hij niet meer levenslustig. Paps zei dat Opa een deel van hem heeft achtergelaten in de oorlog, maar oma zegt dat de oorlog bij opa is gebleven en daarom is gestorven.

H2

 

Mami kwam thuis van het winkelen en Husch had in de auto gekotst. Zij kwam Harald Rössner tegen, hij was op weg naar het ziekenhuis omdat iemand bij Luise een paar tanden eruit had geslagen. Logo moest het gras gaan maaien.

 

Mami had soms ongeremde dadendrang dus bv om 5u wanneer iedereen sliep ging ze stofzuigen. Ze moeten van Mami zelfstandig worden, dus eigen ontbijt maken enzo.

Ze hebben een groene, oude volkswagen bus. Ze nemen ook de zeilboot mee in de aanhanger. Oma en Luise hebben het bijgelegd, ze hebben vrolijk champagne gedronken in het ziekenhuis.

Margarethe wil niet mee op vakantie omdat ze de vis mee wil nemen maar dat mag niet.

H3

 

Pola wil niet meer omdat ze dan Michael 3 weken moet missen (ze is bang dat iemand anders hem ‘inpakt’).Er is 1 regel: Samen uit, Samen thuis.

 

In de auto had Margarethe in haar broekzak Flossie gepakt (daar had ze thuis Flossie in gedaan), ze keek naar Flossie maar hij was dood. Ze gaat hem op vakantie begraven.

Er was opeens een klapband, de aanhangwagen slingert. Ze zaten gevaarlijk dicht bij de rotsrand, ze kwamen terecht op de andere rijbaan er kwam een sportwagen (op die rijbaan!), met een man, vrouw en een meisje (blond haar, verdrietige, bange ogen). De man stopte heel snel, en hij was heel boos op vader omdat hun de weg blokkeerde. Ze maakten ruzie en die man ging weg omdat hij geen tijd meer zou hebben.

Ze zijn aangekomen in het vakantiehuis.

H4

 

Ze gingen Flossie begraven.

 

Pola & Logo vonden toen ze klein waren een dode jonge vogel, daarna een muis, grotere insecten, kever en een kikker. Ze hebben toen ervaren de macht te hebben over leven en dood. Ze doen Lavinia in het water. Er is geen wind, dus ze kunnen niet het water op gaan.

Er stond een jongen bij het water (Arnold), hij vertelde dat die mensen van de sportwagen aan de andere kant, diep in het bos. Hij vertelt ook over dat meisje: ze is vaak alleen bij een veldje, weg van haar ouders.

Arnold en Logo gaan samen zwemmen.

Logo vertelt een sprookje (hans en grietje) aan de tweeling.

 

 

 

 

 

H5

 

Logo gaat ’s ochtends zwemmen, hij ziet ‘het meisje’ staan tussen de rotsen. Hij zwemt naar haar toe, maar dan staat ze op en verdwijnt ze tussen de bomen in het bos. Hij denkt na; haar haren waren nat, was ze gaan zwemmen, was ze gevallen in het water? Hij had geen idee.

Vader en Pola hebben ruzie. Vader heeft maar 3 weken vakantie en hij wil het niet laten verpesten door pola’s chagrijnige gezicht. Moeder is een voor Pola, ze zegt; dat is nou eenmaal zo op deze leeftijd. Logo zegt tegen zichzelf: ’’Lobegott Färber du hast dich verliebt’’

Logo gaat naar Pola toe en haar kamer is geëxplodeerd, alles ligt door elkaar. Ze zit op haar bed en ze rookt. Ze praten heel lang over verliefd zijn enzo. Ze vertelt alles over Michael maar hij niet over ‘het meisje’. Dit vindt hij wel oneerlijk, maar hij wil/kan er nog niks over zeggen.

H6

 

Vader, Logo en Arnie gingen zeilen, het was geen succes, want er was amper wind en vader ging echt alles uitleggen over zeilen aan Arnie. Margarethe en Husch gingen met papa en mama voor het eerst meevaren met de Lavinia ondertussen ging Logo zijn nieuwe telescoop uitproberen, hij ging uit het raam kijken en opeens zag hij dat meisje staan. Haar gezicht was weer gesloten , ze gooide rode bloemen in het water weg ze lachte daarbij, plotseling dacht hij; dit is verboden, ik mag niet naar haar kijken zonder dat ze het wist.

 

De hele familie ging op een stoomboot naar Waldenburg.

De volgende dag had Margarethe oma’s kunstgit begraven omdat ‘’Het gebit zwom niet meer in het water en als iets niet meer zwemt is het dood en als iets dood is moet je het begraven, net zoals bij Flossie’’.

Nadat het gebit weer is opgegraven gaat iedereen terug naar het huisje behalve Logo. Hij heeft het gevoel dat ‘’het meisje’’ hier ergens hem staat te bekijken. En dat klopt. Hij praat met het meisje en zij zegt: kom met mij mee naar het meer. Bij het meer praten ze over elkaars familie en maken een nieuwe afspraak om elkaar weer te zien.

 

Tiefe Stille herrscht im Wasser

Ohne Regung ruht das Meer

Und bekümmert sieht der Schiffer

Glatte Fläche ringsumher

 

 

 

 

Diepe stilte heerst in het water

Zonder te rusten bewegingloos op

zee

En helaas ziet de matroos

Glad oppervlakte in de buurt)

 

 

 

Het meisje vertelt dit gedicht:

 

 

 

 

 

Eenmaal bij het huisje beseft Logo dat ze elkaars namen niet eens weten. Die nacht droomt hij over ‘’het meisje’’.

H7

 

 

 

Arnie en Logo wachten op ‘het meisje’ ze wachten al een uur. Logo gaat naar haar huis.

Hij verdwaalt maar uiteindelijk vindt hij het huis. Ze ligt op bed opgerold als een foetus in een gebloemde deken en sliep. Hij riep haar zacht maar ze hoorde het niet. Hij kon niet naar boven klimmen want er waren rozen tegen de muur. Hij denkt dat ze huisarrest heeft.

Hij gaat weer naar huis. Oma vertelt over vroeger: opa en oma haatten de nazi’s, ze lieten het niet zien. Opa ging naar het front omdat hij zich de waanzin inbeeldde het tot een sneller eind te krijgen. Toen hij stierf, ging er ook iets in oma kapot, maar ze moest verder want ze moest Ingrid opvoeden. Oma ging fouten maken want Ingrid merkte dat oma gesloten werd

Misschien dacht Ingrid dat als ze zelfstandiger werd, dat oma wat opener werd en Ingrid de liefde ging geven die Ingrid wilde krijgen. Maar oma had dit niet door. Daarom wil Ingrid waarschijnlijk dat Husch en Margarethe zelfstandig zijn, ze moeten liefde verdienen. Logo probeert oma een beetje te troosten en de pijn te verzachten. Oma heeft de laatste dagen gezien hoe Ingrid omgaat met haar kinderen, toen haar gebit verdwenen was had Ingrid zich zorgen moeten maken over Margarethe en niet om oma, maar de moeder zoekt nog altijd naar de liefde van oma. Oma vraagt: hoe gedraagt je vader zich tegenover jou en Pola? Hij antwoordt: hij weet niets over ons gevoel en dat maakt hem nerveus. Oma vindt dat vader zijn onzekerheden niet toegeeft, hij denkt dat hij het alleen wel kan redden en dat het alleen een teken van zwakte is en daarom mag oma hem niet. Papa en mama behandelen Pola en Logo als kleine kinderen omdat ze bang zijn om hun te verliezen als ze volwassen zijn.

H8

 

Papa, mama en de tweeling kwamen terug van zeilen. Margarethe was zeeziek.

 

Logo ligt in bed na te denken over het volwassen worden, hij vraagt zichzelf af of hij hetzelfde gaat worden als papa en mama, misschien is hij wel al zo want hij praat met Pola ook niet over zijn gevoel. Hij ging een krimi lezen. Er klopte iemand op de deur, het was ‘het meisje’ ze was door de deur binnengekomen en is zijn kamer gaan zoeken.

Hij vroeg waarom ze er niet was vanmiddag, ze antwoordt: we waren naar Waldenburg gegaan en toen we terugkwamen was het al te laat. Maar dit kan niet kloppen want de moeder wil nooit naar steden omdat ze al architect is en al genoeg gebouwen heeft gezien en Logo heeft haar nog zien liggen in bed, dus ze liegt! Ze wil sterren kijken maar dit kan niet want het is bewolkt. Ze gaan naar het meer. Ze zegt hoe ze heet: Carla. Ze hebben het over sterrenbeelden. Is het toeval dat ze precies de ster wil weten op de plek waar hij haar het eerste had bekeken?

Ze hebben het over de ‘Schlangenträger’ (Ophiuchus = Griekse naam) dit is een sterrenbeeld. Hij vertelt een Grieks verhaal over een Griekse god die mensen kon genezen maar ook doden laten opstaan uit de dood. Ze gaan zwemmen, ze waren naakt. Ze heeft striemen op haar lichaam. Ze wordt geslagen door haar vader met een leren riem. Haar moeder laat het toe. Ze kleden zich weer aan en gaan allebei weer naar huis. Husch staat hun op te wachten als een waakhond op de trap. Husch was bang voor het onweer. Margarethe was waarschijnlijk nog aan het slapen. Logo neemt hem mee naar zijn kamer.

Hij legt hem in bed, gaat ernaast liggen en huilt.

H9

 

 

 

Logo haalde Arnie op bij z’n huis en ze gingen naar het bos en hij vertelde alles over gister. Ze staan voor Carla’s huis en er is geen sportwagen. Arnie wil naar binnen gaan, maar Logo zegt: Nee dat mag niet, dat is inbraak. Ze gaan toch naar binnen.

Ze kijken in het hele huis, Arnie vindt een tekenmap, met allemaal viltstift tekeningen erin. Logo en zijn familie stond op die tekeningen! Het was heel gedetailleerd en nauwkeurig.

Ze heeft bijna alle gebeurtenissen getekend. Arnie zegt: als zij niet gek op je is dan weet ik het niet meer, Logo: nee ze is niet gek op mij maar op mijn familie, omdat het een gelukkige familie is.  Zij wil dus ook een gelukkige familie. Opeens horen ze de huisdeur en voetstappen. Opeens staat Carla voor hun, in een zwarte trui en zwarte broek. Ze is boos dat Arnie en Logo zijn gekomen en hebben ingebroken. Logo zegt: we komen voor je vader om met je vader te praten. Zij zegt: nee dat kan niet, er is niet met hem te praten en hij en mijn moeder zijn onderweg. Ze stuurt hun weg, Logo wordt boos, hij zegt: wil je wachten totdat je doodgeslagen wordt? Zij zegt: ik heb niemand nodig, niemand die me past. Carla sloeg Logo in z’n gezicht nadat hij haar had aangeraakt. Hij zegt: je kan wel met me oma praten, die is oké. Carla stond stil als een gewond dier en huilt zacht. Ze gaan weg. Hij kwam thuis en Pola zegt: we gaan naar huis, pak je spullen.

 

 

 

H10

 

Margarethe heeft hoge koorts gekregen, ze willen naar hun eigen huisarts dus ze gaan naar huis. Ze zeggen: ‘’Samen uit, Samen thuis’’. Hij was bereidt om een discussie met Carla’s vader te hebben, maar hij wilde ook bij Margarethe blijven. De dokter komt naar hun huis. Margarethe moet leren dat ze ook zonder haar grote broer (Logo) kan overleven. Logo zegt: dat zal haar niet zwaar vallen want ze heeft ook geleerd om zonder haar moeder te overleven. Moeder snapt het niet, logo legt uit dat de kleintjes altijd naar hem komen als het slecht gaat. Mama gaat de kamer uit zonder iets te zeggen. Logo schrijft een brief aan Carla: wanneer ze hulp nodig heeft moet ze naar Arnie gaan, als hij binnen 3 dagen niet terug is, wil hij dat Carla haar adres naar hem stuurt. Iedereen moet in de auto gaan zitten. De boot bleef daar, die halen ze later op of ze keren later weer terug om alsnog vakantie te houden.

Er is heel veel regen. Op de heenweg was het Pola met een slecht humeur, maar nu was zij de enige met een goed humeur (omdat ze Michael weer gaat zien). Moeder gaat nu naast Margarethe zitten, of dat een gevolg was van de discussie tussen Logo en Mami weet Logo niet. Ze gaan naar de dokter. De dokter kwam, hij leek net een slager, zachte stem. Ze moet 2 weken lang bedrust hebben. Ze heeft rode hond. Oma was steeds telefonisch bezet, hij moest met iemand praten dus hij ging op de fiets. Oma was aan het bellen met Louise.

Ze blijven thuis, alleen papa gaat terug om de boot op te halen

Oma wilde meegaan, maar dat duurt veel te lang voor oma. Oma zegt dat Logo dat meisje niet kan helpen. Oma zegt dat er moet worden ingegrepen maar deze man wordt dan aangesproken, maar wat verandert er dan aan? Want Carla moet in de toekomst nog steeds met die man leven. Als je van iemand houdt, dan kan het langer duren voordat je er eindelijk iets aan doet. Hij vindt dat er iets niet klopt in Carla’s huis. Hij moet wachten tot zijn vader terugrijdt, meerijden en uitleggen wat er mis is en hij zal zeker naar Carla’s vader gaan. Oma zegt: er is altijd hoop, vergeet dat niet.

Oma komt op ziekenbezoek, allemaal zoete dingen meegenomen. Pola is weer bij Michael. Logo voelt zich een verrader omdat hij Carla alleen heeft gelaten, hij wil terug. Oma haalt een kaart uit haar tas, van de Waldensee Logo denkt aan de eerste zin van het gedicht wat Carla zei, oma weet hoe het gedicht (zie H6) afloopt, het gedicht is van Goethe,

Geen

lucht van een willekeurige kant

Vreselijk doodstilte

In de uitgestrekte omgeving

Reageert geen golf.

 

 

 

 

Keine Luft von keiner Seite!

Todesstille fürchterlich!

In der ungeheuren Weite

Reget keine Welle sich.

 

 

Het is een duister gedicht:

 

 

 

 

 

Hij herinnert zich opeens een paar zinnen die Carla zei: het was de laatste keer dat hij mij geslagen heeft, de laatste keer, de laatste keer. Hij zegt O grote god, er is iets verschrikkelijks gebeurd, ik moet NU naar Carla toe. Oma zegt: hier heb je geld, neem de trein en ga naar haar toe en een taxi van Waldenburg naar haar huis. Hij gaat naar zijn huis om zijn spullen te pakken. Logo mag niet van zijn vader, vader gaat met moeder overleggen, ondertussen wil Logo weggaan, hij komt Husch tegen, hij kijkt bang en houdt zijn hand voor z’n mond. Logo zegt tegen hem: ik kom snel weer terug en als ik terug kom, dan ga je tegen me praten anders zal je altijd bang zijn en dat hoeft niet, ik ben altijd bij je. Husch knikte.

Logo pakt zijn fiets. Mama roept: logo! Ze gaat voor hem staan en houdt het stuur vast. Ze zegt geen woord, ze drukt iets in zijn hand en keerde zich om en ging weer naar huis. Hij opent zijn hand en ziet de sleutel van het vakantiehuis.

 

 

 

H11

 

De trein vertrok binnen een half uur, hij heeft belegde broodjes gekocht. In zijn hoofd herhaalt telkens 1 woord: Todesstille, dit is van het gedicht.

Hij is in Waldenburg aangekomen, neemt een taxi en gaat naar Carla’s huis. Het regende. Ze was zeiknat. Ze praten met elkaar. Hij pakte haar hand, haar hand was ijskoud. Hij vraagt: Carla wat is er met je ouders gebeurd? Was het een ongeluk? Ze knikte.

Ze vertelt: het was de dag toen ze een lekke band hadden. Papa was woedend, korte strijd met jouw vader, in de avond waren ze eindelijk in de stad. Ze hebben gegeten en gedronken. Mijn vader was dronken, mijn moeder zei er niks van. Soms praten ze een paar dagen niet met elkaar. Ze reden naar het huisje. Ze hebben de hele tijd ruzie gemaakt. Ze gingen naar beneden van de berg af, hij reed veel te snel en toen reden ze het meer in door de barrière. Ze hebben allebei niet geschreeuwd toen de wagen naar beneden stortte, ze zijn in de veiligheidsgordels blijven hangen. De wagen ging naar beneden het waren max. 5 seconden. Ik werd eruit geslingerd, ze zwom naar de oever, toen zagen Logo en Carla elkaar voor het eerst. De dag erna wist ze niet wat ze moest doen, dus ze deed alsof er niks gebeurd was.

Hij vraagt: hoe ben je er achtergekomen? Ze antwoordde: Is dat belangrijk?

Ze wil naar de ouders toe met de boot. Hij wil niet want er is een storm.

Ze gaan toch, de hemel is grauw, het meer is onrustig. Logo probeert zich voor te stellen wat ze heeft meegemaakt: in shock, haar vader kan haar niks meer aandoen, haar moeder kan haar niet meer in de steek laten, schuldgevoel, maar ze is onschuldig aan de dood van haar ouders. De paniek dat ze plotseling alleen is, de angst om iemand te vertrouwen.

De Lavinia begint te slingeren maar ze blijven doorgaan. Door de regen plakte haar blouse aan haar rug, hij zag doordat dat ze paarsgekleurde riemen in haar rug had. Hij wilde de angst en de pijn tegenhouden, hij kreeg tranen in zijn ogen omdat hij wist dat deze wens niet meer in vervulling kon gaan. Ze zaten middenin een storm, opeens een windstoot en hij sloeg bijna overboord, ze kwam tegen hem aanzitten. In zijn hoofd hoorde hij zijn vader zeggen: laat de touwen los!

Hij schreeuwt naar Carla: blijf op de bodem liggen! Hij kroop naar haar toe. Ze zegt: Hier, ze zijn precies hieronder. Ze schreeuwt en schreeuwt: laat me eindelijk met rust, ik haat jullie! De volgende windstoot kwam aan en Carla sloeg overboord als een stukje papier. Hij wil haar redden, hij heeft pijn aan zijn voet. Hij dook het water in, verloor zijn oriëntatie. Hoge golven kwamen boven hem uit. De Lavinia was 10 meter van hem verwijderd, het leek alsof de boot zonk. Plotseling zag hij Carla, hij pakte haar, ze hing slap in zijn handen, hij probeerde naar de kust te gaan, hij zag alleen maar golven, de krijsende wind. Hij ging richtingloos, Carla’s hoofd boven water proberen te houden. Ze bereikten de oever, hij was aan het eind van zijn krachten. Hij ging met zijn voorhoofd tegen een steen, ze opende haar ogen, de treurigheid en de angst brak bijna zijn hart. Hij hield haar omhoog, ze hoeste, hij zei: het komt allemaal wel goed. Het was de oude toverformule die ook gebruikt voor Margarethe en Husch maar zoals zo vele toverformules was ook deze een leugen. Ze schudde haar hoofd. Ze zegt: ik heb zo vaak gewenst dat ze dood zijn, maar nu ze dood zijn mis ik ze en wil ik ze terug. In de verte naderden mensen maar hij schonk er geen aandacht aan, hij troostte haar. Ze staarden naar het meer en hij bad dat oma gelijk zou hebben en het altijd hoop gaf.

 

 

 

 

 

Belangrijke dingen/vragen

Op blz 9 staat het stukje: aber wenn … jemals tat, leg dit uit:

  • Als tijdens een ruzie: paps à deine vater wordt & mami à deine mutter dan is er meer afstand tussen de vader en moeder.
  • Logo moest dan een partij kiezen, maar hij gaf dan geen antwoord.

 

Hoe komt Logo aan zijn echte naam (Lobegott)?

  • Dit betekent Loof god. Het is de afgekorte naam van LObeGOtt

 

Hoe komt Husch aan zijn bijnaam?

  • papa had een radio gerepareerd en vergeten de netstekker te vervangen en Husch kreeg een elektrische schok, paps was zich doodgeschrokken, hij boog zich over Husch en toen zei Husch zacht: Husch. Sinds het ongeval praatte Husch niet meer. Hij was gewoon gezond maar hij had geen zin om te praten

 

Wat is het verschil tussen Margarethe & Husch (de tweeling):

  • Margarethe is de drukke, temperament
  • Husch is rustig en charmant.
  • Ze zijn dus precies het tegenovergestelde

 

Wat is het verschil tussen vader & moeder:

  • Vader plant alles
  • Moeder doet alles op het laatste moment

 

De band tussen oma & vader:

  • Vechters in een ring, ze draaien om elkaar heen,
  • gespannen verhouding
  • Oma vindt papa een onuitstaanbare saaie piet
  • Papa vindt oma een herrieschoppend oud wijf

 

De band tussen oma & Luise:

  • oma is heel modern, Luise is heel conservatief, hierdoor hebben ze ruzie gekregen
  • Tijdens de ruzie: gevochten, ook handtastelijk
  • een kras op Oma’s wang. Luise 2 tanden eruit geslagen door Oma

 

Welke regel is er tijdens de vakantie?

  • Samen uit, samen thuis

 

Ze gaan op vakantie naar:

  • Waldensee

 

Logo wil tijdens de vakantie:

  • Zeilen,
  • zwemmen,
  • sterren bekijken,
  • in de zon liggen
  • comics lezen

 

Waldenburg:

  • nieuw deel en een oud deel
  • stad die zonder toeristen niet kon bestaan, veel winkels: alles voor het zeilen, kamperen en souvenirs. Hotels, cafés

 

Wat is Logo z’n openingszin als hij voor het eerst tegen ‘het meisje’ praat:

  • Du hast ausgesehen wie eine Dryade:
  • Dryade betekent: boomnymf

 

Pola leest een boek:

  • Scarlett O’Hara: gejaagd door de wind

 

Huis van de familie Färber:

  • een tuin

 

Auto:

  • groene, oude volkswagen bus.

 

Vakantiehuis:

  • aan het einde van een heuvel
  • rood dak, veranda met gekleurde bloemen, veel insecten, vlak bij het bos
  • rode badkamer

 

Huis van Carla:

  • Blinkend schoon,
  • Alles ordelijk,
  • Niks wees erop dat er ontbijt was geweest,
  • Het bed was onopgemaakt,
  • Lege reiskoffer, in de kast hingen mannenkleren,
  • Moeder haar kamer: boven: 2 koffers, nagellak op de grond gevallen,
  • Carla haar kamer: boven: was opgeruimd, meisjestijdschrift.

 

Oma haar huis:

  • 2 grote kamers,
  • Een foto van opa
  • Donkere bank met groene bekleding, 2 bijpassende stoelen, een kast van notenhout

REACTIES

S.

S.

hardstikkebedankt heb wel een 8 door jouw samenvatting. vragen extra : moeder is chaotisch, ze kwamen carla voor de 2e keer op het strand tegen, de boze man bij de botsing ging verder omdat de mooie moeder van carla zei dat ze haast hadden

10 jaar geleden

T.

T.

maar wel heel bruikbaar hoor ;)

9 jaar geleden

P.

P.

Ik moest een toets maken voor Duits over deze roman, en ik heb deze niet gelezen. Ik heb alleen deze samenvatting geleerd en ik heb een 8,1 gehaald. Dus ik vind dit een goede samenvatting!

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Trügerische Stille door Andreas Steinhöfel"