Sonst ist es aus mit dir! door Horst Bosetzky

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1324 woorden
  • 1 augustus 2006
  • 12 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 12 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1994
Pagina's
112
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Sonst ist es aus mit dir!
Shadow
Sonst ist es aus mit dir! door Horst Bosetzky
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
a) Informationen über den Autor.
-ky ist seit mehr als zwanzig Jahren einer der erfolgreichsten deutschen Krimiautoren. Er heißt im bürgerlichen Leben Horst Bosetzky und ist Soziologieprofessor in Berlin. Neben zahlreichen Kriminalromanen, mit denen er sich an die Spitze der deutschen Spannungsliteratur geschrieben hat, verfaßte er Jugendbücher, Hörspiele und Fernsehspiele.

b) Die Persönlichkeiten
- der 10-jährige Ture

- sein Vater, der Lehrer Dr. Rux, genannt der fürchterliche Dr. Rux
- seine Mutter, Susanne Rux
- sein Bruder Arne
- seine Schwester Svenja
- sein bester Freund Benjamin
- sein Mitschüler Marius
- der 17-jährige Robert, Schüler von Dr. Rux
- seine Reitlehrerin, Frau Rüster

c) Zeit
Irgendwo am Sommer. Es gibt keine örtlich festgelegte Zeit. Für 2000 weil es gibt noch keine Euro.

d) Platz
Es findet in Berlin statt.

e) Samenvatting
Het boek gaat over een tienjarige jongen genaamd Türe. Hij houdt van paardrijden en zijn grote droom is om winnaar te worden bij het Olympische Spelen. Zijn beste vriend is Benjamin. Türe houdt van Panja en Panja is een paard. De vader van Türe heet Sigurd Rux. Hij is een scheikunde, wiskunde en natuurkunde leraar; op school noemen ze hem “de vreselijke dr. Rux”. Türe gaat naar huis en hij ziet dat zijn huis rommelig is. Hij denkt dat er een inbreker kwam. Dus gaat hij naar buiten en schreeuwt: ‘inbreker! Help!’. De buurvrouw Felgentreu komt aan en vraagt ‘wat is er gebeurt?’. Hij zegt dat er een inbreker was in zijn huis. De politie en de vader van Türe worden opgebeld. Na een tijdje kwamen ze aan. Vader kijkt wat er mist in het huis. De videorecorder is kwijt. Ze kijken verder en komen in de kamer van Türe. Het raam is open en er is ook ladder in hun achtertuin. Zijn vader geeft hem de schuld van de inbraak omdat hij zijn raam niet dicht deed en ook omdat hij de ladder niet opbergt. Als straf mag hij niet meer paardrijden bij de paardenstal. Dat betekent dat hij Panja niet meer kan zien. De volgende dag is hij samen met Benjamin bij de paardenstal. Ze kijken alleen maar, want ze hebben geen geld. Ze stichten samen detectivebureau TURBO op.
Hun doel is om die videorecorder terug te vinden. Ze gaan ervan uit dat de dief de videorecorder verkocht heeft aan een winkel en hun willen dan die videorecorder van die winkel kopen. Ze kijken eerst bij de rommelmarkt, maar ze vinden het niet. Later komen hij Arne tegen. Arne is de broer van Türe. Hij is een goede voetballer en een macho. Hij geeft aan Türe 55 Mark. Hij moet daarmee een schildersboek kopen voor zijn vader, want zijn vader is binnenkort jarig. Hij gaat naar de boekwinkel en hij heeft een geschikt boek gevonden. De prijs is 49,90 DM. Hij kijkt om zich heen en rent heel snel weg met het boek.

Hij heeft het boek gestolen. Dat heeft hij gedaan omdat hij met die 55 DM paard wil rijden.
Hij fiets weg. Later komt er achter hem een motorrijder met zwarte lerenjack aan. Het is Robert. Hij is net zo oud als Arne. Hij is de leerling van zijn vader. Hij heeft een videocassette bij zich en laat het aan Türe zien. ‘Wat moet ik ermee’ zegt Türe. ‘Je bent door de camera van de boekwinkel opgenomen toen je die boek ging stelen. Ik werk daar en ik zag je’ zei Robert.
Hij gaat het aan de politie geven zegt hij. Türe zegt dat hij dat niet moet doen. Robert zegt dat we kunnen onderhandelen. Volgende week krijgt Robert een toets voor Scheikunde en hij krijgt les van de vader van Türe. Hij zegt dat hij in de computer van zijn vader moet gaan en de toetsvragen moet gaan kopiëren en aan hem geven. Türe zegt dat dat chantage is, maar hij heeft geen keus.
Zijn vader is jarig en dat vieren ze. Er komt familie op bezoek en ze gaan spelletjes enzovoort spelen. Iedereen is aan het slapen en Türe gaat achter de computer van zijn vader. Hij print de toets uit…

De volgende dag tijdens de pauze geeft Türe Robert de toets. Hij wil de cassette, maar Robert zegt dat hij het heeft vergeten en dat hij het later krijgt. Türe gaat naar huis en zijn moeder zegt ‘Arme jongen, je krijgt al die schulden’. Ze geeft hem 20 DM zodat hij kan paardrijden. Hij heeft geen zin om te eten en gaat samen met Benjamin verder om die videorecorder te zoeken. Ze vinden het nog steeds niet. Het is een hete zomerdag en de familie Rux eten buiten in de tuin. Zijn vader zegt dat er iets ongewoons is gebeurt op school. Hij zegt dat een jongen een 9 heeft gekregen voor een scheikunde toets. Misschien heeft hij afgekeken zegt Arne. Nee dat kan niet zegt zijn vader, want de leerlingen om hem hadden niet zo goeie cijfers. Die jonge is Robert. Later komt Türe weer Robert tegen. Robert wilt deze keer ook de toetsen van natuurkunde en wiskunde en nog paar andere toetsen. Türe zegt dat hij gewoon moet leren, maar hij heeft geen keus. Hij print ook de natuurkunde toets. Marius, klasgenote van Türe, belt bij hun aan. Hij vraagt om zijn vader. Hij zegt dat Türe dit spullen vergeten heeft bij paardenstal. Dat kan niet, Türe heeft rijverbod zegt zijn vader. Hij geeft ook een wielrad aan zin vader, voor de schrijfmachine. Türe krijgt steeds nachtmerries. Hij heeft ook koorts gekregen en dus gaat hij niet naar school. Benjamin komt op bezoek. Türe vertelt hem alles over de chantage, de inbreek en de diefstal. Ze gaan naar het huis van Robert om daar in te breken en de cassette en de toetsen te pakken. Ze zoeken, maar ze vinden niks. Daarna gaan ze verder zoeken in winkels. Deze keer gaan ze naar een winkel in het station. Ze hebben de videorecorder gevonden maar het is erg duur. Ze vertellen aan de politie dat die videorecorder van hun is. De politie gelooft niet.
Benjamin en Türe spreken af met Robert. Deze keer chanteren ze Robert. Robert geeft hun 20 DM. Met dat geld gaat Türe weer naar de paardenstal. Na afloop ziet hij zijn vader. Ze gaan naar huis. Zijn vader zegt niks tegen hem. Hij huilt omdat hij naar het internaat moet volgens hem. Thuis vraagt zijn vader waar hij het geld vandaan heeft. Hij zegt dat hij het op het station heeft gevonden. Tijdens avondeten zegt Svenja, de zus van Türe dat er iemand op school toetsen verkoopt voor 20 DM. Türe gaat naar zijn kamer en doet zijn kamer op slot. Zijn vader zegt dat de deur moet openen, want hij verdenkt dat Türe die toetsen verkoopt.
Zijn vader haalt Robert erbij, want hij denkt dat Türe die toetsen aan Robert heeft verkocht, vandaar die hoge cijfers denkt hij. Türe en Robert zeggen beiden dat ze onschuldig zijn, maar de vader gelooft hem niet. Er komt politie bij hun. Ze zeggen dat er nooit een inbraak was geweest bij hun huis. De vader vraagt dan waar de videorecorder is. De moeder zegt dat ze het heeft verkocht aan een winkel bij het station, omdat ze vond dat er door die videorecorder niet meer gezellig gepraat werd in het gezin. Türe zegt ook dat hij een boek heeft gestolen. Robert geeft ook toe dat hij chanteerde. De vader wordt op iedereen boos. Svenja zegt dat hij juist naar zichzelf de schuld moet geven. Ze leert hem een lesje. De vader zegt dat ze het niet meer kunnen terugdraaien; er is niks meer te doen en hij is niet meer boos op hun.
Ze gaan gewoon verder met hun leven alsof er niks is gebeurd.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.