DEEL 1:

1. Zakelijke gegevens:

Schrijver:       Siegfried Lenz

Titel:               Schweigeminute

Plaats:           Hamburg

Jaar:               2008

Uitgever:        Hoffman und Campe

2. Samenvatting:

Die zwei Hauptpersonen der Novelle sind Christian, ein 18-jähriger Schüler am Lessing-Gymnasium an der deutschen Ostseeküste, und Stella Petersen, seine Englischlehrerin. Die Geschichte wird als Rückblende aus Christians Sicht erzählt. Er berichtet über seine Affäre mit Stella Petersen in den Sommerferien. Die Geschichte geht aus einer Gedenkfeier hervor, wobei Schüler und Lehrer in der Aula des Lessing-Gymnasiums Abschied von der Englischlehrerin Stella Petersen nehmen, die auf tragische Weise bei einem Bootsunglück tödlich verletzt wurde. Während der Schweigeminute lässt Christian seine Beziehung zu der toten Geliebten sowie seine Erlebnisse mit ihr Revue passieren. Am Anfang interessiert sich Stella für den Beruf des Steinfischers, den auch Christians Vater ausübt. Christian hilft ihm oft dabei und bietet daher Stella an, mit ihm zu fahren.

Die Lehrerin-Schüler-Beziehung wandelt sich allmählich zu einer innigen Liebesbeziehung. Als Christian sich bereits Pläne für eine gemeinsame Zukunft ausmalt, nimmt die Beziehung ein jähes Ende, als Stella bei einem Bootsausflug mit ihren Freunden lebensgefährlich verletzt wird und schließlich im Krankenhaus ihren Verletzungen erliegt. Es bleibt letztlich eine unerfüllte Liebe, denn sie endet, bevor sie richtig begonnen hat.

(Bron: http://de.wikipedia.org/wiki/Schweigeminute_(Siegfried_Lenz))

3. Structurele analyse:

Wanneer speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af in de jaren ’50.

Waar speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af in een havenstadje aan de Oostzee, genaamd Hirtshafen. Verder speelt het verhaal zich af op:

 School, daar vindt de herdenkingsdienst plaats.

  Op de boten van de vader van Christiaan.

 Vogeleiland en in de hut op het eiland.

Wat is de vertelwijze?

Het boek is geschreven vanuit Christiaan, in het ik-perspectief.

Citaat bladzijde 23: Ich setzte mich ans Fenster und blickte hinaus in die Dämmerung.

Is het boek in een chronologische volgorde?

Nee, er wordt gebruik gemaakt van tijdsprongen, van het heden naar het verleden en andersom.

Wie zijn de hoofdpersonen?

Christiaan is de hoofdpersoon, hij is achttien jaar oud. Hij vertelt het verhaal door middel van flashbacks, hij is namelijk de ik-persoon. Christiaan werkt bij zijn vader en hij heeft een relatie met zijn engelse lerares Stella.

Zijn de hoofdpersonen realistisch?

Ja, ik vind van wel. Christiaan is smoorverliefd op zijn lerares, dat zou in het echt ook kunnen gebeuren. Ik vind het wel iets minder realistisch dat Stella, de engels lerares van Christiaan, een relatie met een leerling neemt. Als lerares, vind ik, zou je moeten weten dat dat niet mag. Ook al is Christiaan meerderjarig en is het leeftijdsverschil niet heel groot, zou je als lerares toch moeten weten dat het niet kan.

Schematisch de verhoudingen tussen de hoofdpersonen (belangrijkste = midden, minder belangrijk = naar buiten)

Titelverklaring

Stella is overleden en er wordt op school een minuut stilte gehouden tijdens de herdenking. Er wordt in het verhaal steeds weer teruggeblikt naar de herdenking. Het verwijst ook naar het geheim van Christiaan, de geheime ontmoeting met Stella.

Wat is het thema?

Het thema is liefde, tussen Christiaan en Stella.

Welke motieven zijn er in het boek te vinden, wat is hun betekenis?

De zee is een motief. Het verhaal speelt zich af in een havenstadje aan de Oostzee. Christiaans vader werkt als visser en Stella en Christiaan gaan vaak varen. Ook overleed Stella doordat haar zeilboot vast loopt in zee door een storm als ze terugkomt van vakantie uit Denemarken. Rotsen, dat is ook een motief. De vader van Christiaan halt namelijk stenen weg van de bodem van de zee.

Deel 2:

Vijf open interview vragen aan de hoofdpersoon, Christiaan, met zijn antwoorden:

Heb je spijt van je relatie met Stella? Veel leerlingen zouden nooit een relatie met een leraar/lerares beginnen..

Nee, ik heb totaal geen spijt! Ik mis Stella nog elke dag, het was echte liefde. Ik had ook nooit gedacht dat ik iets zou krijgen met een lerares. Maar toen ontmoete ik Stella en werd ik smoorverliefd..

Wat had je nog graag gedaan met Stella?

Ik had nog graag samen met haar een lange, grote zeiltocht willen maken. Naar Denemarken bijvoorbeeld, zoals ze met haar vrienden ging doen.

Wat zou je anders hebben gedaan bij de begrafenis en/of de herdenkingsdienst?

Ik zou toch wat gezegd willen hebben tijdens de herdenkingsdienst. Heer Kugler vroeg namelijk of ik als klassenvertegenwoordiger wat wilde zeggen tijdens de herdenkingsdienst maar ik vertelde hem dat ik dat nog niet kon. Daar heb ik wel spijt van.

Werk je nog steeds bij je vader?

Ja, ik vind het ook nog steeds leuk. Ik vind het ook wel moeilijk want als ik bij het water ben moet ik meteen weer aan Stella denken. Maar Frederik en mijn vader bieden mij een luisterend oor, ze helpen mij goed bij het verwerken van haar dood.

Spreek je Stellas vader nog wel eens?

Ja, het gaat weer beter met hem, het ging een tijdje weer slechter met zijn gezondheid. Maar het gaat dus weer beter. Ik spreek hem nog elke week. Hij komt ook wel eens naar onze boten kijken, hij heeft namelijk zelf ook met schepen gewerkt.

Beschrijf het begin en het einde van het boek, welke schrijftechnieken gebruikt de schrijver (val je midden in het verhaal of word je voorzien van achtergrondinformatie, open of gesloten einde, effect daarvan etc):

Sie fallen in der Mitte der Geschichte, in medias res. Aber Sie findet bald heraus was los ist. Das Buch hat ein bisschen ein offenes Ende. Der Autor hat nicht alle Fragen beantwortet. Nämlich: Hat Stella einen anderen Liebhaber? Und wie sind die Freunde wo gehen in den Urlaub mit Stella? Ich denke nicht dass Stella einen anderen Liebhaber hat. Sie scheint sehr ehrlich, und sie ist sehr geliebt. Sie scheint nicht ein Schwindler. Ich denke, dass es langsam, nach dem Tod von Stella, besser geht mit Christiaan. Auch denke ich, dass Christiaan viel Unterstützung bekommt von seiner Familie und Freunden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

Zit/Zat je misschien op het Baudartius college in Zutphen? of zou dit boekverslag
"Format" vaker worden gebruikt? Aangezien ik precies de zelfde vragen in de zelfde volgorde heb gehad. Ook met een Deel 1 en 2

3 jaar geleden