Schweigeminute door Siegfried Lenz

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Schweigeminute
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 5e klas vwo | 1303 woorden
 • 2 juli 2014
 • 32 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
32 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2008
Pagina's
128
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Schweigeminute
Shadow

Een warme zomer in een klein havenstadje aan de Oostzee, vele jaren geleden. Benny Goodman en Ray Charles zijn nog in de mode, het strandfeest is het hoogtepunt van het jaar en als de lerares Engels de klas binnenkomt, staat iedereen op en roept: 'Goedemorgen, Mrs Petersen.'

Dat Stella Petersen en haar leerling Christian elkaar liefhebben, mag niemand weten…

Een warme zomer in een klein havenstadje aan de Oostzee, vele jaren geleden. Benny Goodman en Ray Charles zijn nog in de mode, het strandfeest is het hoogtepunt van het jaar en als…

Een warme zomer in een klein havenstadje aan de Oostzee, vele jaren geleden. Benny Goodman en Ray Charles zijn nog in de mode, het strandfeest is het hoogtepunt van het jaar en als de lerares Engels de klas binnenkomt, staat iedereen op en roept: 'Goedemorgen, Mrs Petersen.'

Dat Stella Petersen en haar leerling Christian elkaar liefhebben, mag niemand weten. Toch gaat deze novelle over niets anders. Over de woorden en gebaren, de toevallige ontmoetingen en aanrakingen die het begin vormden, over Christians gedurfde plan om de relatie te bestendigen en over het noodlot dat de geliefden nog dezelfde zomer treft.

Schweigeminute door Siegfried Lenz
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!
 1. Wat is de titel en wie is de auteur?

Schweigeminute door Siegfried Lenz.

 1. Waarom heb je het boek gekozen?

Omdat u het boek aanraadde, en omdat het verhaal mij wel aansprak.

 1. Hoe lang heb je erover gedaan (uren)?

In de buurt van de 10 uur.

 1. Wat vond je van het boek? Is het een aanrader?

Het boek is niet zo spannend, waardoor je niet zoveel zin hebt om verder te lezen.

Ook weet je al het einde van het boek, dus daardoor heb je ook niet de neiging om door te lezen. Het niveau van Duits is niet al te makkelijk, dus daardoor ging het ook niet zo vlot.

Als laatste punt, schrijft Siegfried ook niet zo boeiend: hij beschrijft heel erg veel en er komen bijna geen dialogen in voor. Dit maakt het ook saai. Daarom vind ik dit boek geen echte aanrader.

 1. In hoeverre kun jij je identificeren met één van de figuren uit het boek?

Ik kan me denk ik het beste identificeren met Sonja. Het lijkt me heel naar als de jongen die jij best wel een beetje leuk vindt, een relatie begint met een ander, en dan ook nog een docente.

En ook al is het geheim, Sonja weet wel van de relatie af. Maar ze zegt hier verder niets over en dat lijkt me ook moeilijk.

 1. Vat in eigen woorden het verhaal samen.

Christian is een 18-jarige jongen, die in de zomervakantie verliefd wordt op zijn Engels docente Stella. Zij is ook nog erg jong en verder ook erg opgewekt en vrolijk.

Ze wonen beide in het kleine havenstadje Hirtshafen, aan de Oostzee.

Het boek begint met de herdenking van Stella in de aula van de school van Christian. Ze is overleden. In de minuut stilte om Stella te herdenken, denkt Christian terug aan zijn herinneringen met haar.

Stella flirtte met Christian in de zomervakantie en hij werd dus verliefd op haar. Ze hielden allebei erg van duiken en zwemmen en deden dit dus erg veel.

Toen ze echt een soort van relatie kregen, hadden sommige mensen wel vermoedens of ze hadden het zelfs door. Echter bemoeide niemand zich ermee en niemand zei wat van hun relatie.

Toen de zomervakantie was afgelopen, ging Christian weer gewoon naar school. In de Engelse lessen, behandelde Stella hem net zo als alle andere leerlingen. Christian vindt dit best wel moeilijk.

Verder is Christian jaloers op haar ‘andere minnaars’, maar als lezer weet je niet of dit echt zo is, of dat Christian alleen maar dat idee heeft.

Christian komt ook wel eens bij Stella thuis en dan gaan ze ook verder.

Stella gaat op een gegeven moment op vakantie naar Denemarken. Vanuit hier stuurt ze ook een kaartje naar Christian, met een dolfijn die in de golven springt.

Op het moment dat ze met haar bootje weer de haven invaart, komt ze terecht in een ongeluk. Christian springt het water in en trekt haar de kant op. Hij belt de ambulance, maar Stella overlijdt aan haar verwondingen. En daarbij komen we weer aan bij het begin van het boek.

 1. Beschrijf de ontwikkeling van de hoofdpersoon: Vergelijk het begin van het boek met het einde, welke factoren zijn van invloed op zijn / haar ontwikkeling enz.

Christian is niet echt een ander persoon geworden, maar hij heeft vooral veel meegemaakt. Hij werd verliefd op iemand, hier kreeg hij een relatie mee en had zelfs geslachtsgemeenschap met haar. Toen ze plotseling stierf, was dit een hele harde klap voor Christian.

Hij moet het verdriet verwerken en doorgaan met zijn leven, maar dit wordt wel een moeilijk proces voor hem.

Hij is dus iets somberder aan het einde van het boek, dan aan het begin. Maar hij heeft wel een hele mooie tijd met haar gehad.

Hij is dus niet heel erg veranderd, maar heel veel (leuke en minder leuke) ervaringen rijker.

 1. Beschrijf de relatie tussen de hoofdpersoon en drie andere (bij)figuren.

Christian en … Stella:

Christian en Stella hebben natuurlijk een liefdesrelatie. Ze zijn verliefd en brengen veel tijd met elkaar door. Hij geeft ontzettend veel om haar en bovendien waagt hij zijn leven voor haar, door haar te ‘redden’ uit het water.

Hij zegt ook dat het voelt, alsof Stella een medeleerling van hem is. Ze is dus net als hem nog erg jeugdig.

Christian en … Sonja:

Sonja is erg gesteld op Christian, en ze vindt hem waarschijnlijk ook wel een beetje leuk.

Ze vindt het totaal niet leuk dat Christian en Stella een relatie hebben.

Verder is Sonja Christians buurmeisje.

Christian en … zijn ouders:

Christian en zijn ouders hebben een redelijk goede relatie. Christian en zijn vader doen ongeveer hetzelfde beroep: ze zwemmen rond in de haven en kijken of de stenen nog op de goede positie liggen voor de stevigheid van de haven. Ze verplaatsen en stapelen stenen op als het nodig is.

            Deze beroepskeuze is ook best wel pijnlijk voor Christian, omdat Stella tegen een steen / rots was aangeslagen toen ze uit haar bootje viel.

Verder praat hij redelijk openlijk met zijn ouders over zijn relatie met Stella. Hij zegt niet letterlijk dat hij een relatie met haar heeft, maar hij praat wel over haar en de dingen die ze doen.

Christians moeder heeft namelijk wel een idee dat ze een relatie hebben, maar ze confronteert hem er niet mee.

 1. In welke tijd speelt het boek?

Het boek speelt zich denk ik af aan het einde van de jaren ’50. De hoog getailleerde badpakken zijn namelijk in. Dit weet je door het vele zwemmen van Christian en Stella.

 1. Waar speelt het verhaal zich af?

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Het boek speelt zich denk ik af aan het einde van de jaren ’50. De hoog getailleerde badpakken zijn namelijk in. Dit weet je door het vele zwemmen van Christian en Stella.

 1. Waar speelt het verhaal zich af?

In het verzonnen havenstadje Hirtshafen. Dit is klein en het ligt aan de Oostzee.

 1. Wat voor vertelwijze is het?

Het is een ik-perspectief. Christian is de ik-persoon. Hij verteld zijn verhaal aan de lezers, maar ook soms aan Stella.

Bovendien is het een raamvertelling, want je hebt de vroegere verhaallijn van hoe de relatie begon, en de huidige verhaallijn van de herdenkingsdienst, die uiteindelijk samen komen.

 1. Hoevel tijd is er verstreken in de loop van het verhaal?

Een zomervakantie en een paar weken school. Een klein half jaar denk ik dus.

In de zomervakantie worden Stella en Christian verliefd en daarna gaat ze hem ook nog een tijdje les geven.

 1. Wat voor soort roman is het?

Het is een novelle. Hier wordt het ook in veel recensies mee aangeduid.

De kenmerken van een novelle zijn dat het verhaal kort en verzonnen moet zijn. Dat is dit verhaal ook. Het is 128 bladzijdes (relatief weinig), maar het verhaal is ook niet echt diepzinnig of uitgebreid. En het is gewoon verzonnen en heeft, zover ik weet, niets biografisch.

 1. Zoek belangrijke informatie op over de auteur.

Siegfried Lenz is geboren in Oost-Pruisen op 17 maart 1926. Hij is een schrijver en werkte tot 1951 als journalist.

Zijn vader was douanier en op 13-jarige leeftijd kwam hij bij de Hitlerjugend. In 1943 kwam hij in het leger.

Maar daar weigerde hij een opstandige medesoldaat te doden en daarom vertrok hij (illegaal) uit het leger.

Door de Britten werd hij daarna als krijgsgevangene genomen, maar ze lieten hem al snel werken als tolk en het werd ook snel weer vrijgelaten.

Toen de oorlog was afgelopen, ging hij in Hamburg studeren. Hij studeerde daar Engels, litertuurwetenschap en filosofie. In 1948 ging hij schrijven voor Die Welt.

In 1951 schreef hij zijn eerste roman Es waren Habichte in der Luft. Hij naam daarna gelijk ontslag bij de krant, want hij besloot dat schrijven zijn enige onderhoud zou zijn. Hij kreeg ook veel literatire prijzen, zoals de Vredesprijs van de Duitse boekhandel in 1988.

Hij voelde zich verder erg verbonden met de politieke partij de SPD. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Schweigeminute door Siegfried Lenz"