Nicht Chicago, Nicht hier door Kirsten Boie

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover Nicht Chicago, Nicht hier
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1305 woorden
  • 2 februari 2013
  • 116 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
116 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Nu niet, nooit niet
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
95
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Nicht Chicago, Nicht hier
Shadow
Nicht Chicago, Nicht hier door Kirsten Boie
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Info schrijver

De schrijver van dit boek is Kirsten Boie, zij is geboren in Hamburg op 19 maart 1950.Met haar man woont ze in het stroomgebied van Hamburg.

Ze is een Duitse schrijfster en schrijft boeken voor alle leeftijden, van voorleesverhaaltjes voor jonge kinderen tot romans voor de jeugd. Ook schrijft ze over veel verschillende onderwerpen, die in een gezin kunnen voorkomen of over de maatschappij.

 Kisten heeft heel veel boeken uitgebracht, meer dan tachtig.

O.a.:

  • Paule ist ein Glücksgriff (1985)
  • Opa steht auf rosa Shorts. Oetinger Verlag, 1986
  • Jenny ist meistens schön friedlich (1988)
  • Manchmal ist Jonas ein Löwe (1989)
  • Lisas Geschichte, Jasims Geschichte (1989)

 In 1983 adopteerde ze een jongetje en hield ze ook op met werken. Naar aanleiding van deze adoptie schreef ze haar eerste boek. Het boek heet: ‘Paule ist ein Glücksgriff’.

 Samenvatting

Het verhaal gaat over een gezin bestaand uit: vader, moeder, zoon en dochter. Op een dag is Niklas zijn konijn Rex kwijt. Het deurtje van het hok stond open, ze zoeken en zoeken maar door. Niklas is huilend aan het zoeken en is bang dat hij zijn konijn niet weer gaat zien, zijn vader denkt van wel, omdat het een tam konijn is en zich wel gemakkelijk laat vangen. Zijn vader wil aangifte doen, omdat het deurtje open stond. In tegenstelling tot zijn moeder, die zegt: ‘Het is maar een konijn’.

Niklas, die elke dag met de bus naar school gaat, komt na de paasvakantie een jongen tegen die voor het eerst naar dezelfde school gaat als Niklas. Hij is een stoere jongen, hoe hij zich vanaf de eerste dag gedraagt. Ze moeten voor school een opdracht samen maken, omdat zij bij elkaar in het dorp wonen, vindt de juf het beter dat Niklas het samen met Karl kan doen, omdat ze er ook na schooltijd aan moeten werken.

Niklas ruimt zijn kamer op, omdat Karl ‘s middags bij hem komt om aan de opdracht te werken; hij heeft altijd een rotzooi op zijn kamer. Als Karl aan Niklas vraagt of hij geen muziek heeft, zegt hij dat zijn zus cd’s heeft. Niklas leent stiekem een cd van zijn zus. Diezelfde avond komt Svenja erachter dat een cd van haar weg is…Ze denken, dat die onder de rommel op Niklas zijn kamer ligt, maar helaas, dat is niet zo.

Als Karl later nog een keer weer bij Niklas komt, krijgt hij het voor elkaar, dat hij op de computer van zijn vader kan. Hij weet Niklas zover te krijgen, dat hij een cd-rom drive mag lenen, onder de belofte, dat hij het morgen weer terug gaat geven… Toen Karl de drive niet bij zich had, besloot Niklas op een avond naar Karl zijn huis te gaan, om het op te halen. De kamer van Karl is een groot verschil met die van hem, heel netjes. Hij mag op internet op de pc van Karl, dat had hij nog nooit eerder gedaan. Toen Niklas een mes pakte om zijn pizza op te eten, werd hij door Karl met een spuitbus gespoten in zijn ogen, het was traangas. Hij heeft zijn ogen gelijk uitgespoeld en gelukkig, hij kon nog zien. Hij vond Karl een dikke rotzak. Toen hij thuis was, ging hij gelijk naar Rex om het vertellen, zoals hij gewend was, hem vertelde hij altijd alles.

Er werd thuis heel vaak gebeld en als ze de telefoon dan oppakten, werd er weer opgehangen, behalve als Niklas opnam, dan werd er door de beller erg op hem gescholden. Ondertussen ging het op school niet goed met Niklas, heel vaak maakte hij geen huiswerk en hij haalde slechte cijfers.

Dit wil je ook lezen:

Toen Karl naar Karin gebeld had en gevraagd had of Niklas nog even langs wou komen, is Niklas naar zijn huis gefietst. Onderweg bij de Brandweerdijk krijgt hij een stok in zijn wiel, hij valt. Karl staat er en zegt: zo kleine rat. Niklas rent heel hard weg, Karl achter hem aan. Als hij later zijn fiets bij de Brandweerdijk ophaalt, ligt zijn geschiedenismap en het boek in het gras. Als hij thuis is, is hij woedend, maar zijn moeder kalmeert hem. Later bleek dat hij de telefoon, die hij bij zich had, kwijt was, na de valpartij…Hij heeft de centrale gebeld om zijn nummer te laten blokkeren, zodat Karl er niks mee kan doen. 

Zijn vader had al een paar keer aangifte willen doen van de vermissing van het konijn, maar op het politiebureau vonden ze dat niet nodig. Ze moesten alles op papier zetten, voordat er iets meegedaan kon worden.

Toen Niklas bij catechisatie naast Rocky zat, had hij hem verteld van zijn belevenissen met Karl. Hij geloofde, dat Karl zijn telefoon heeft, verder geloofde niemand hem. Rocky was een jongen met twee gezichten. Op school was hij stoer met Karl;  hij liet Niklas een koffer met pistolen zien.

Niklas zijn vader is boos op Niklas, omdat hij zijn telefoon kwijt is en deze duur was. Als hij erachter komt, dat ook zijn drive weg is, als hij op de computer wil en Niklas zegt, dat Karl die niet heeft teruggegeven, belt hij naar de ouders van Karl. Zijn moeder belt na met Karl te hebben gepraat terug en zegt dat Karl de drive gekocht heeft voor 100 Mark van Niklas. Omdat Niklas zijn vader de drive terug wil, kan hij niets anders dan Karl 100 Mark te betalen om de drive terug te krijgen, die kapot is  en Niklas moet de 100 Mark aan zijn vader terugbetalen.

Na een paar weken wordt Thomas door de centrale gebeld, dat er een brief van Niklas was gekomen om de blokkering op Niklas zijn telefoon op te heffen. Niklas had de brief niet geschreven, dus moest iemand anders dat hebben gedaan. Rocky belt op een middag dat hij de telefoon heeft gevonden, hij moet bij de Brandweerdijk komen om hem  op te halen. Daar wachten Karl en Rocky op hem, zij willen 100 Mark vindersloon. Ze trappen de telefoon helemaal kapot, als Niklas dat niet wil  en slaan hem.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Na een paar weken wordt Thomas door de centrale gebeld, dat er een brief van Niklas was gekomen om de blokkering op Niklas zijn telefoon op te heffen. Niklas had de brief niet geschreven, dus moest iemand anders dat hebben gedaan. Rocky belt op een middag dat hij de telefoon heeft gevonden, hij moet bij de Brandweerdijk komen om hem  op te halen. Daar wachten Karl en Rocky op hem, zij willen 100 Mark vindersloon. Ze trappen de telefoon helemaal kapot, als Niklas dat niet wil  en slaan hem.

Ze hadden wel een bewijs, dat Karl het was die steeds belde naar hen, maar telefoongesprekken mag je niet opnemen. Later kwam er een brief van de “rechtbank”, voor Thomas, maar Niklas opende die. Er stond in: ik vermoord hem, ik zweer, ik maak hem af, die was dus van Karl. 

Beschrijving hoofdpersonen/ andere personen

Niklas: Hij is de hoofdpersoon. Hem gelooft niemand, ondanks dat hij toch de waarheid spreekt.

Karl: Hij is een kil figuur, die nergens voor terugdeinst. Ook maakt hij Niklas het leven zwaar.

Karin: Zij is de moeder van Niklas.  Zij maakt zich lang niet zo druk om de dingen die gebeuren, als zijn vader.

Thomas: Hij is de vader van Niklas.  Een persoon die gelijk actie onderneemt, als er weer iets weg is bijvoorbeeld met zijn ‘drive’.

Svenja: Zij is de zus van Niklas. Ze is een echte liefhebster van basketbal.

Rockey: Hij is de vriend van Karl. Rocky is iemand met twee gezichten, tijdens de catechisatie is hij heel aardig tegen Niklas, maar op school is hij de vriend van Karl.

Eigen mening

Ik vond het boek moeilijk te lezen, omdat ik sommige woorden heb moeten vertalen. Om een verslag te maken vond ik soms wat lastig, want er waren heel veel dingen wat ik erin wilde vermelden, maar wat ik toch niet heb gedaan, omdat ik dan dacht dat het niet meer overzichtelijk was en niet meer goed te begrijpen. Ik zou het boek het cijfer 7 geven.

Verder zou ik het boek ook aanraden aan mijn klasgenoten, omdat het een leuk verhaal is. Sommige woorden kon ik niet vertalen wat het was, maar volgens de omschrijving, kon ik het beter begrijpen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nicht Chicago, Nicht hier door Kirsten Boie"