Schachnovelle
Stefan Zweig
Het boek
De titel van het boek is Schachnovelle en het is geschreven door Stefan Zweig. Het genre is novelle of fictie, want het verhaal is niet echt gebeurd. Het boek is geschreven tussen 1938 en 1941, toen de auteur in ballingschap in Brazilië zat. Het boek is echter voor het eerst verschenen in het oorlogsjaar 1942.
Het hoofdthema
Het hoofdthema van het boek is het schaakspel. Dat is omdat alles in het boek over het schaakspel gaat. De personages vertellen over hun relatie met het schaakspel en ook worden er potjes schaken gehouden. Het is ook niet voor niets dat het boek “Schachnovelle” heet.
De toon van het boek
Ik vond de toon van het boek vooral zakelijk. Er wordt een opeenvolging van gebeurtenissen verteld met weinig emotie van de auteur en dus de verteller. Ondanks de emotieloze toon van de verteller weet de auteur wel spanning in het boek te krijgen. Ik denk dat dat komt omdat het een opeenvolging van gebeurtenissen is die chronologisch klopt en niet veel afwijkt van deze chronologische volgorde.
De auteur
Stefan Zweig is geboren in het jaar 1881 in Oostenrijk, hij heeft verschillende studies afgemaakt waaronder Germanistiek. Stefan Zweig schreef eerst vooral over historische en literaire figuren uit Europa. Later schreef Stefan Zweig ook novellen en romans, waaronder dit boek. De novellen en romans van de schrijver vielen vooral op door de psychologie erin en het subtiele taalgebruik dat hij toepaste in de boeken. Stefan Zweig is in 1942 in Brazilië overleden, dat was dus niet heel lang na het uitkomen van het boek Schachnovelle. https://nl.wikipedia.org/wiki/Stefan_Zweig
Verteltechniek
Het vertelperspectief van dit boek is de ik-verteller. De verteller vertelt namelijk alles vanuit de ik-persoon. Een voorbeeld hiervan uit het boek is: “Ich stand im Gespräch met eimem Bekannten etsas abseits von diesel Getümmel auf dem Promenadendeck, als neben uns zwei-oder dreimal Blitzlicht scharf aufsprühte…” De gebeurtenissen in het boek volgden elkaar op in chronologische volgorde. Er werd in het boek echter wel gebruik gemaakt van flashbacks, die gaan dan meestal over de andere personages in het boek. Zo werd de jeugd van een personage genaamd Czentovic beschreven door de verteller. De heer Czentovic was in de tijd van het boek al volwassen, dus er is gebruik gemaakt van flashback, namelijk naar de jeugd van Czentovic. Het boek bevat ook op zijn minst een monoloog, namelijk hetgeen van Dr. B. Dr. B beschreef in die monoloog namelijk waarom hij - in eerste instantie - geen schaakspel met de heer Czentovic wilde spelen en volgens de verteller van het boek was Dr. B daar wel even mee bezig. Het boek bevat wat ik zou beschouwen als een open einde. Dat is omdat het schaakspel tussen Czentovic en Dr. B bij het einde van het boek wel was afgelopen, maar Dr. B is niet in goede toestand en niemand behalve de aanwezigen in het boek weet hoe het afloopt met Dr. B. De eerste schaakpartij tussen Czentovic en Dr. B is opgegeven door Czentovic en de tweede door Dr. B, je zou dus kunnen zeggen dat het eigenlijk nog steeds niet duidelijk is wie er nou beter is in schaken. En dat was eigenlijk het hele ding in het boek.
Plaats(en) van handeling en de omgeving
Het boek speelt zich af op een passagiersschip dat vanuit de haven van New York naar Buenos Aires vaart. De flashbacks vinden daar echter niet plaats. Het verhaal speelt zich dus op zee af.
Wanneer het verhaal afspeelt
Het boek speelt zich af als de tweede wereldoorlog al even bezig is. Dat weet ik omdat Dr. B in zijn flashbacks al laat weten dat hij door de Nazi’s werd opgesloten op een kamer nadat Hitler Oosterrijk had binnengevallen. Hitler viel het Rijnland van Oostenrijk al in 1936 binnen en Hitler viel heel Oostenrijk binnen in het jaar 1938. Het binnenvallen van volledig Oostenrijk was een van de oorzaken van het plaatsvinden van de tweede wereldoorlog, dus is het logisch dat het boek net voor of net na het begin van de tweede wereldoorlog plaatsvindt. (Al kan ik dat niet met volledige zekerheid zeggen, want het Rijnland deel van Oostenrijk was dus al ingenomen door Hitler in 1936 en 1936 is niet net voor het uitbreken van de tweede wereldoorlog.) Het boek is uitgebracht in 1942, dus het verhaal zal ergens tussen 1938 en 1942 plaats hebben gevonden. De flashbacks vinden eerder plaats, dat klinkt heel logisch en dat is het eigenlijk ook. De flashback van Dr. B’s verhaal vindt dus plaats net voor of net na het uitbreken van de tweede wereldoorlog (of in ieder geval na 1936 als hij in het Rijnland woonde). Tijdens de cruise, is de heer Czentovic ongeveer twintig jaar oud. In de flashbacks wordt de periode van zijn jeugd tot zijn twintigste jaar beschreven. Dat betekent dat de flashbacks van Czentovic ongeveer tussen 1918 en 1922 hebben plaatsgevonden.
Hoelang het verhaal duurt
Het verhaal begint op de cruise van New York naar Buenos Aires en het eindigt op diezelfde cruise. Dat betekent dat het verhaal nooit meer dan twee weken heeft kunnen duren. Dat klopt, want het verhaal beschrijft een paar dagen. Het begint net iets voor middernacht op de dag dat het schip zou vertrekken en de dagen erna dat er schaakspellen worden gespeeld tussen onder andere de verteller, McConnor, Dr. B en Czentovic.
Hoofdpersonen
De hoofdpersonen in het boek zijn: de verteller, Czentovic en Dr. B. De verteller lijkt mij een heel nieuwsgierig persoon, omdat hij het experiment aanging van een schaakpartij tegen de wereldkampioen. Czentovic lijkt mij geen leuk persoon, ik kreeg namelijk in het boek de indruk dat het schaken Czentovic vooral om het geld gaat en niet per se om het schaken zelf. Dat kan ik me opzicht ook wel voorstellen, want schaken was nooit echt een hobby van Czentovic. Schaken was eigenlijk het enige wat hij kon, want Czentovic was analfabeet. Het was dus eigenlijk ook het enige wat Czentovic heeft. Dat zou ook juist een reden kunnen zijn waarom hij het juist moet waarderen, maar dat blijkt niet de realiteit. Dr. B lijkt me een zeer intelligente man, omdat hij eigenlijk beter in schaken was dan de wereldkampioen. Dat is echter niet bewezen, want door zijn ongeduld heeft Czentovic hem zo kunnen irriteren dat hij helemaal gek werd tijdens de schaakpartij en het niet af heeft kunnen maken. Dr. B lijkt me ook een heel ongeduldig persoon, want hij kon niet lang genoeg wachten op Czentovic. Aan de andere kant heeft Dr. B wel een hele lange periode volgehouden om niks te doen, wat ik zeker respecteer gezien het feit dat ikzelf niet eens één seconde niks kan doen. Wel als ik slaap trouwens, maar dan slaap ik dus dan doe ik eigenlijk wel iets… De relatie tussen de hoofdpersonen is makkelijk uit te leggen, namelijk: de personen kenden elkaar allemaal nog niet echt voor dat ze op de cruise gingen, dus ze hebben elkaar daar ontmoet. En alle personen mochten Czentovic niet echt en andersom geldt hetzelfde.
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden