Mogadischu Fensterplatz door Friedrich Delius

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Mogadischu Fensterplatz
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 6e klas vwo | 1296 woorden
 • 2 juli 2014
 • 2 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
2 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1987
Pagina's
262
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Mogadischu Fensterplatz
Shadow
Mogadischu Fensterplatz door Friedrich Delius
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!
 1. Titel, auteur.

Mogadischu Fensterplatz, Friedrich Christian Delius.

 1. Waarom heb je dit boek gekozen?

Meneer Veraart raadde mij dit boek aan, dus daarom was het natuurlijk al aantrekkelijk.

Verder vond ik de titel wel spannend en bovendien vind ik terrorisme wel een interessant onderwerp om over te lezen. Ik heb namelijk nog niet veel boeken gelezen die over terrorisme gaan. Ook vind ik de locatie waar dit boek zich afspeelt, een vliegtuig, een bijzondere plek voor een verhaal.

 1. Hoe lang heb je over het boek gedaan?

Ongeveer 7 uur.

 1. Wat vond je van het boek, is het een aanrader?

Ik vind het een aanrader. Het boek leest lekker vlotjes (7 uur is nog best te doen). Het is niet langdradig, ook al gebeuren er niet heel veel dingen. Het gaat echt veel meer over Andrea en hoe ze het beleefd. En ik moet zeggen dat dat knap is gedaan. Ik heb nog nooit een vliegtuigkaping meegemaakt, gelukkig, maar je kon je wel redelijk goed inleven in de situatie. Dus dat vind ik knap, omdat een vliegtuigkaping natuurlijk heel heftig is.

Het boek is dan ook wel gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, dus de schrijver heeft veel materiaal en verhaal om het allemaal te beschrijven, maar alsnog is het knap gedaan. Een aanrader dus!

 1. In hoeverre kan jij je identificeren met een van de hoofdpersonen?

Dit is natuurlijk een redelijk heftig boek, waardoor ik met niet echt kan identificeren met Andrea. Maar ook als het een normale omgeving zou zijn, zou ik zeker niet al haar gedachtes delen. Ze denkt anders dan ik.

Zoals ze bijvoorbeeld in het begin van de kaping er helemaal niet bij is met haar hoofd. Ik denk dat ik juist nergens anders meer aan zou kunnen denken. Maar goed, ik heb nog nooit zoiets heftigs meegemaakt, dus misschien zou ik dat ook wel hebben.

 1. Samenvatting

Het boek gaat over Andrea en wordt ook verteld door Andrea. Het verhaal begint dat ze allerlei onzinnige formulieren moet invullen over haar vliegtuigkaping. Ze heeft namelijk een vliegtuigkaping overleefd en ze is nu weer thuis in Duitsland. Maar door de formulieren moet ze weer terugdenken aan de kaping.

Andrea ging in haar eentje op vakantie. Ze wilde tijd om na te denken, aangezien ze op dat moment met twee mannen een relatie had: Stefan en Rainer.

Op het moment dat ze van Mallorca naar Duitsland vliegt, wordt het vliegtuig gekaapt door een groep Palestijnse terroristen. Iedereen is natuurlijk doodsbang.

In het begin beleeft Andrea het als een film: het gebeurt niet echt. Ze denkt vooral na over het verleden, de toekomst en Rainer. Ze heeft besloten Stefan een brief te schrijven dat hun relatie over is. Maar langzamerhand dringt het tot haar door: deze vliegtuigkaping is echt.

Eerst zijn de terroristen heel consequent: iedereen moet zijn armen in de lucht steken, niemand mag eten of naar de WC. Ook wordt hun bagage afgepakt.

Later landen ze, na een stop in Italië, in een woestijn bij Dubai en door de verschrikkelijke hitte (de airco van het vliegtuig is kapot), worden de terroristen soepeler: de passagiers mogen drinken, praten en naar de WC. Er wordt dan ook voedsel gebracht.

Captain Jassid, de leider van de terroristen, vertelt de reden waarom het vliegtuig is gekaapt: ze willen dat de Duitse regering een aantal Palestijnse gevangenen vrij laat. Als de Duitse regering dit niet doet, zal het vliegtuig worden opgeblazen. Andrea is blij dat de terroristen een doel hebben, en het niet gewoon voor de lol doen.

Andrea heeft hier geen begrip voor, want zij heeft niets te maken met die Palestijnse gevangenen.

Dan worden er steeds ultimatums gesteld aan de Duitse regering. Elke keer bereidt Andrea zich voor om dood te gaan, maar de ultimatums worden keer op keer verlengd.

De terroristen willen weer opstijgen, maar de benzine is op. De hoofdpiloot probeert met de regering van Dubai te overleggen, maar hij wordt gedood door Captain Jassid. Hij verdenkt de hoofdpiloot van verraad. De regering van Dubai geeft de terroristen, na nog meer dreigementen van hen, benzine.

Als ze weer landen, zijn ze in Mogadishu, Somalië. Ondertussen zijn de eisen van de terroristen niet uitgevoerd: ze gaan het vliegtuig opblazen. Ze wachten nog even totdat alle Somalische soldaten weg zijn, maar opeens komt het bericht: er zal aan hun eisen worden voldaan. Alle passagiers zijn opgelucht; de regering laat hen niet in de steek.

Dan wordt er opeens een inval gedaan in het vliegtuig. Het blijkt de regering te zijn en de terroristen worden gevangen genomen. Alle passagiers worden vrijgelaten.

En dan kom je eigenlijk pas bij het begin van het boek.

 1. Hoe ontwikkelt de hoofdpersoon zich?

Andrea ontwikkelt zich niet echt. Ze blijft rustig en ze is vooral mentaal heel sterk. Achteraf gezien was het natuurlijk wel een heftige situatie en het zal voor altijd bij haar blijven.

Ze maakt ook keuzes over haar persoonlijke leven, dus daar ontwikkelt ze zich wel in.

 1. Wat is de relatie tussen de hoofdpersoon en 3 bijfiguren?

Andrea & Captain Jassid:       Andrea heeft geen goede relatie met Captain Jassid, maar dat is wel

vanzelfsprekend. Ze heeft geen begrip voor zijn acties. Wel is ze een soort van opgelucht dat

hij een doel heeft met zijn kaping en het niet zomaar voor de lol doet.

Andrea & Stefan:                    Ze had een relatie met Stefan, dus hun relatie was eerst heel goed.

Maar nu kiest ze toch voor Rainer, heeft ze besloten. Ze gaat Stefan een brief schrijven en hun relatie verbreken.

Andrea & Rainer:                   Andrea had eerst een relatie met zowel Rainer als Stefan, maar ze

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Andrea & Rainer:                   Andrea had eerst een relatie met zowel Rainer als Stefan, maar ze

heeft besloten nu toch veel Rainer te gaan en ze denkt veel na over hun toekomst samen. Ze

heeft een liefdesrelatie met hem.

 1. In welke tijd speelt het boek zich af?

1977.

 1. Waar speelt het verhaal zich af?

In een vliegtuig ‘Landshut’. Dat vliegtuig landt in Italië, Dubai en Mogadishu. Bovendien speelt het ook nog voor even af in Duitsland, helemaal aan het begin van het boek.

 1. Wat voor vertelwijze is het?

Ik-persoon. Het verhaal wordt verteld vanuit Andrea.

 1. Hoeveel tijd is verstreken in het verhaal?

5 dagen.

 1. Wat voor soort roman is het?

Een terrorisme roman, of dus een misdaadroman.

 1. Belangrijke informatie over de auteur?

Friedrich Christian Delius is in 1943 geboren, te Rome. Zijn vader was een predikant van een Duitse evangelische kerk. Hij is de oudste van vier kinderen. Hij groeit op in Wehrda, een plek in Duitsland. In 1963 haalde hij zijn examen aan het ‘Alte Landesschule Korbach’.

Daarna studeerde hij van 1963 tot 1971 literatuurwetenschap aan de ‘Freien Universität Berlin’. Tegelijkertijd studeerde hij ook aan de ‘Technischen Universität Berlin’. In 1971 promoveerde hij met zijn proefschrift ‘Der Held und sein Wetter’ tot ‘Doktor der Philosophie’.

Van 1970 tot en met 1978 werkte hij bij twee uitgeverijen en daarna werd hij een freelancer.

In de jaren ’60 schreef Friedrich maatschappelijke teksten, met meestal een satirische toon.

Van 1964 tot 1968 hoorde hij bij ‘Gruppe 47’. Vanaf de jaren ’70 schrijft Friedrich voornamelijk romans, waarin vaak Duitsland een rol speelt.

Hij is lid van ‘PEN-Zentrums Deutschland’, ‘Deutschen Akademie für Sprache und Dichtung’ en ‘Freien Akademie der Künste Hamburg’.

In 2007 kreeg Friedrich de ‘Joseph-Breitbach-Preis’, de hoogste prijs die Duitse auteurs kunnen krijgen.

Verder is Friedrich getrouwd en hij heeft 2 dochters. Hij leeft soms in Berlijn en soms in Rome. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Mogadischu Fensterplatz door Friedrich Delius"