Metropool thema 2 Grenzenlos

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 911 woorden
  • 25 april 2003
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
19 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Oorspronkelijke taal

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

3.a. Tegenstelling: Oost-Berlijn / West-Berlijn
Flaggen und Fahnen / Porno und Peepshow
Jeder hat Arbeit / kein Arbeit
Lenin und Marx / Mercedes und Cola
Socialisme / Vrijheid

Overeenkomsten: De vogels vliegen van Oost naar West Berlijn, en de vogels worden niet neergeschoten. b. De stemming is triest, boos dat komt door de manier van schrijven. door de zin: "Glück ist Nebensache en wenn man aus Angst behutsam mit der Meinung muß umgehe’n." en

4.a. Ze kan uit het dorp weg, haar vriend doet heel veel voor haar; brengt haar overal naartoe, neemt haar mee uit. Hij zorgt voor het inkomen. b. Ja, hij moet voor het inkomen zorgen, hij moet veel voor haar doen. c. Regel 19, " Als sie ihr Sparbuch benutzte , um den Führerschein zu machen und sich ein Auto zu kaufen, ließ er sich nicht länger an der Nase herumführen. d. Hun vader was nog best wel ouderwets, niemand vond het heel erg dat hij was overleden, hij kon niet goed met woorden omgaan, en daardoor niet goed met iedereen over dingen praten. e. Ze draait niet om dinge heen, ze vertelt gewoon wat ze vind. Ze vertelt zo over haar vader, dat je haar heel goed begrijpt.

5.a. Onbeleefd, ik vind het zeker gen goede houding voor iemand die op reis is in het buitenland. c. Hij vaart 2, 3 of 4 keer uit per dag en vangt 3, 4, 5, of 10 makrelen. Op een dag vaart hij 2, 3 of 4 keer uit. Het volgende jaar kan hij een motor kopen. In twee jaren kan hij dan de tweede boot kopen, en in drie of vier jaren een kleine kotter. Want met twee boten of een kotter vang je veel meer. Op een dag zal hij twee kotters hebben. Hij zal dan ook een koelhuis bouwen, misschien een rokerij, later een marinadefabriek, en hij zal met een eigen helikopter rondvliegen en de kotters per radio aanwijzingen geven. Hij zal ook de rechten op zalm kunnen kopen, en dan een visrestaurant openen en de zeekreeft zelf exporteren naar Parijs. Daarna kan hij rustig in de haven zitten in de zon en over het meer kijken. d. Eerst vraagt de toerist veel aan de visser, later vraagt de visser veel aan de toerist. Doordat de toerist de visser bezorgd maakt over hoe het met ze zal aflopen. e. De toerist, omdat hij de foto's heeft. f. De visser denkt misschien door de grappen van de toerist dat hij echt rijk gaat worden.

6.a. Hij loopt over vanalles op te scheppen maar hij kan het niet bewijzen. Elke keer als hij het moet bewijzen lukt het hem niet. c. Hij ziet zichzelf als een soort God, hij denkt dat hij de slimste is maar dat is hij niet. De rol die hij uiteindelijk toebedeeld krijgt is: voorbeeld voor de anderen.

7.a. Tonio Schavio wordt geboren en getogen in Mezzo-giorno, hij woonde in een paradijs. Hij drinkt op een avond heel veel, wordt dronken en hij steekt een voorman neer. Hij viel op een plaveisel en hij was dood, zijn vrienden konden hem niet helpen omdat ze moe en slap waren. b. Beetje spottend. Ze vrienden laten hem daar zo liggen, het laat eigenlijk zien dat drank veel kapot kan maken.

8.a. Zijn vaderland en het land waar hij verblijft. Hij zit tussen twee werelden. b. Hij zou er een leuke baan kunnen hebben, goede vrienden, en misschien is hij getrouwd en heeft hij er een gezin.

9.a. Voor Emine is 'Heimat': Duitsland en 'Fremde': Turkije. Voor Emine's vader is 'Heimat': Turkije en 'Fremde': Duitsland. b. Ze vraagt aan de Turkse en Duitse overheid of ze haar naam uit het paspoort van haar vader willen halen, zodat ze een eigen paspoort kan laten maken. Dan kan ze eerlijk zeggen wie ze is en hoeft ze zich niet te schamen.

10.a. Ze kan teruggestuurd worden naar Turkije, ze kunnen haar van school sturen, ze wordt doodgezwegen omdat het een schande voor de familie is, ze kan uitgehuwelijkt worden en het ziekenhuis is geslagen worden. Ze gaat toch omdat ze verliefd is en dan met hem kan gaan samenwonen. d. Overeenkomst: Beide meisjes zijn van Turkse afkomst. Verschil: In het gedicht wil het meisje wil van haar vaders paspoort af, ze zal zich dan beter voelen en zich niet meer schamen. In het verhaal voelt het meisje zich een verraadster van haar ouders en haar cultuur.

11.a. De ruimte ertussen, de mogelijkheid die geen grenzen heeft. Wat je allemaal met die mogelijkheid kan doen en wat er met die mogelijkheden allemaal mogelijk is. b. Ja, hij maakt gebruik van ironie, in het citaat: "in Deutschland gezeugt aus Spanje impotiert", " seither trage ich eine unsichtbare Tatowierung."

12.d. 1. Wat zat er nog meer in het handtasje van het meisje? 2. Wat schreef de ik-persoon in de brief aan zijn verloofde?

Leesdossieropdracht 2

a. De 'Flower power'-beweging was een groep jongeren die zelf een afwijkend gedragspatroon hadden gekozen. Kenmerken daarvan waren dat ze vonden dat iedereen alles met elkaar moest delen, dat iedereen lief voor elkaar moest zijn en voor de wereld. Ze waren te herkennen aan hun lange haren, het gebruik van hasj, en hun kleding. b. Belangrijkste thema's van Hermann Hesse: de zoekende mens, het gespleten verscheurde individu. Hij schreef veel over jongeren die zelf dingen uit zochten. Ja, hieruit kun je wel verklaren dat Hermann Hesse graag door de hippies werd gelezen, omdat Hermann Hesse veel over jongeren schrijft die veel dingen uitzochten, dat kan dus ook hasj geweest zijn of een anders gedragspatroon.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.