Malka Mai door Mirjam Pressler

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1341 woorden
  • 5 juni 2007
  • 13 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.3
  • 13 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2004
Pagina's
246
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Malka Mai
Shadow
Malka Mai door Mirjam Pressler
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Beschrijving
Dit boekverslag gaat over het boek ‘Malka Mai’ met als thema ‘Oorlog’.
De auteur van dit boek is Mirjam Pressler. Het boek is in 2003 uitgegeven door uitgever Querido.

Samenvatting
Op een doodgewone dag hoort Hanna dat er een razzia op komst is en besluit halsoverkop naar Hongarije te vluchten. Iwan brengt hen tot aan de bergen. Daar overnachten ze bij mevrouw Kowalska, die het liefst Malka in huis zou nemen. Wlado (een patiënt van Hanna) brengt hen naar een boswachterhut. Midden in de nacht brengt een gids hen over de Hongaarse grens, maar dat deel is bezet. Ze duiken onder bij de familie Kopolowici, in een molen. Daar sluiten ze zich aan bij een groep Polen die ook naar het veilige deel van Hongarije wil. Malka is ziek van het lopen, waardoor Hanna haar achterlaat en zelf naar het veilige deel vlucht. Malka komt dan met de trein naar haar moeder. Maar dat plan mislukt, wanneer de groep weg is wordt Malka de molen uitgezet. Zij vlucht naar een stadje, maar wordt daar opgepakt door de gendarmes, blijft een nacht in de cel en wordt naar Polen gebracht. Zygmunt, een van de gendarmes en ook een patiënt van Hanna, laat Hanna bij Teresa en hem wonen, waar Malka gelukkig is. Maar de omgeving krijgt lucht van Malka en daardoor wordt ze naar de familie Goldfaden gebracht, die in een getto wonen. Er komt een razzia en Malka vlucht naar de Arische kant. Daar wordt ze opgevangen door de oude Ciotka. Dan gaat ze terug naar het getto, maar de familie Goldfaden is weg. Ze verblijft alleen in een kelder en krijgt buiktyfus. Ze gaat naar het ziekenhuis, er is weer een razzia en Malka vlucht naar de Arische kant. Hanna probeert Malka terug te krijgen en gaat daardoor terug naar Polen. Ze leert Teresa kennen en besluit de moeder van Teresa te sturen naar het getto waar Malka is. De moeder van Teresa komt na de tweede poging terug met Malka, maar Malka is haar moeder ontgroeid.

Titelverklaring
Het boek heet ‘Malka Mai’, dat is de naam van de hoofdpersoon van het boek. Dit boek is een oorlogsverhaal; het verhaal speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog.


Personages
De hoofdpersonen zijn Malka Mai en haar moeder Hanna Mai.
Malka Mai is 7-8 jaar. Het verhaal begint namelijk als ze zeven is en duurt 6 maanden, dus ze kan in die tijd acht jaar geworden zijn. Malka is onderzoekend, gedreven, kritisch, in het begin naïef, een doorzetter, inventief en op het eind wantrouwend. Ze heeft goudblond haar waar ze erg trots op is. Door de luizenplaag in de oorlog wordt haar haar afgeschoren. Malka heeft bruine ogen, als enige in haar familie. Ze is ongeveer 1.35 meter lang. Ze is een mooi meisje dat vóór hun vertrek mooie jurken draagt. Daarna krijgt ze afgesleten, lelijke kleren die te groot zijn of die ze gevonden heeft. Malka`s gedrag verandert in de loop van het verhaal. Eerst gedraagt ze zich namelijk verwend en naïef, later, als ze in haar eentje moet zien te overleven, kan ze zich goed aanpassen aan de situaties en heeft ze een overlevingsinstinct. Ze wordt in korte tijd dus veel ouder en bedenkt voor iemand van zeven slimme dingen om te overleven. Zo vlucht ze bijvoorbeeld telkens wanneer er een actie is, van het getto naar de Arische buurt en blijft daar dan slapen.
Malka is de dochter van Hanna en de zus van Minna.

Hanna Mai is een belangrijke bijpersoon en daarom wil ik haar ook beschrijven. Op het moment dat er twee verhaallijnen komen, lees je namelijk enerzijds over Malka`s handelingen en gedachten, anderzijds over die van Hanna.

Hanna Mai is iets ouder dan 40 jaar. Ze is gedreven, maar niet doelgericht, trots, ambitieus, slecht in vooruitzien en plannen, naïef (ze dacht wel veilig te zijn omdat ze arts was die ook Duitsers behandelde), heeft een uitstekend instinct voor de situatie en ze is intelligent.
Hanna heeft bruin haar, is knap, heeft grijze ogen, is slank en heeft een Joods uiterlijk. Hanna voelt zich schuldig over Malka doordat ze haar heeft achtergelaten, wat achteraf geen goede beslissing blijkt te zijn. Ze probeert altijd een goede moeder te zijn voor haar kinderen, daarom neemt ze zichzelf haar verkeerde beslissing zo kwalijk. Ze handelt impulsief; wat grote gevolgen heeft voor haar en haar omgeving en voelt zich machteloos. Hanna verwacht dat alles weer goed komt als Malka weer bij haar terugkomt, dat is ook een voorbeeld van haar naïviteit.

Hanna is de moeder van Malka en Minna.

Minna, de zus van Malka is een bijfiguur. Verder zijn er eigenlijk geen bijfiguren omdat Hanna, Malka en haar moeder vluchten, daardoor komen ze steeds weer andere mensen tegen.

Tijd
Het verhaal speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog, van september 1943 (wanneer Malka, Hanna en Minna vluchten doordat de deportaties ook in hun woongebied beginnen) tot maart 1944. Er verstrijken dus ongeveer zes maanden. Dit verhaal is in chronologische volgorde verteld; er zijn geen terugblikken maar er zijn steeds nieuwe hoofdstukken,. Elk nieuw hoofdstuk is de nieuwe maand die begint.

Perspectief
Je beleeft het verhaal door de ogen van de schrijver maar je leest wel wat de hoofdpersonen denken. In het begin is er één verhaallijn en later, als Minna en Hanna Malka achterlaten, beginner er twee verhaallijnen. Die lopen door elkaar heen.

Invloed van het boek
Door het lezen van dit boek ben ik niet anders over oorlog gaan denken. Het beeld dat ik had van de Tweede Wereldoorlog is door het lezen van dit boek niet veranderd. Ik heb van het boek geleerd dat je geen overhaaste beslissingen moet nemen en moet vechten voor wat je wil. Ook heb ik ervan geleerd dat Joden van Polen naar het veilige gedeelte van Hongarije zijn gevlucht, uit angst voor deportaties.

Beschrijving
Het boek is gemiddeld dik, maar er vinden heel veel gebeurtenissen plaats. Zo lees je eerst een stukje over het rustige leven van Malka, en dan dat ze overhaast haar spullen moet pakken en een lange voettocht moet maken. Dat is bijvoorbeeld een grote overgang. Ook vlucht Malka steeds en woont ze dus niet lang op dezelfde plek, wat het ook boeiend houdt. Er wordt goed beschreven in wat voor angst Malka soms zit en er gebeuren onverwachte dingen. Je blijft het doorlezen omdat je wilt weten hoe het verder gaat. Zou Malka heel de tijd bij haar moeder blijven, op dezelfde plek, dan zou je het makkelijker naast je neer kunnen leggen omdat de situatie toch min of meer hetzelfde bleef. Maar in dit verhaal ligt het gevaar continue op de loer en ben je bang dat het niet goed met Malka afloopt.
Ik vind de gebeurtenissen logisch gerangschikt, want in het verhaal worden de gebeurtenissen chronologisch verteld en kan je de keuzes en gedachten van de personen beter begrijpen door wat ze al eerder in het verhaal hebben meegemaakt.
Ik vind de afloop verrassend, omdat je tijdens het lezen van dit boek voortdurend hoopt dat Malka en haar moeder weer bij elkaar zullen komen en dat alles dan goed komt. Malka en Hanna komen uiteindelijk ook wel bij elkaar, maar Malka reageert niet echt op haar moeder. Het zien van haar moeder roept geen emoties bij haar op. Er staat alleen maar dat ze dokter Mai zag zitten, niet dat ze haar moeder zag zitten. Ze herkende haar dus wel. De afloop vind ik geloofwaardig en toch verrassend, ik kan wel begrijpen dat Malka haar moeder onthecht is. Ze heeft tenslotte een hele tijd zonder haar geleefd en was toen niet van haar afhankelijk. Maar toch hoop je op een emotioneel weerzien, waardoor het alsnog verrassend blijft.
Iedereen moet dit boek lezen, omdat
a) het je meeneemt naar de tijd van de Tweede Wereldoorlog in de landen Polen en Hongarije waarmee je dit onderwerp niet snel in verband brengt en
b) het verhaal heel aansprekend is. Het is direct en goed invoelbaar geschreven. Dat maakt dat je helemaal in het verhaal zit en meeleeft.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Malka Mai door Mirjam Pressler"