Krabat door Otfried Preussler

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 285 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 71 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 71 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Meester van de zwarte molen
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1972
Pagina's
352
Oorspronkelijke taal
Duits
Verfilmd als

Boekcover Krabat
Shadow
Krabat door Otfried Preussler
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Het verhaal gaat over een jongen die Krabat heet. Op een nacht wordt hij in zijn dromen geroepen om naar de molen in het Kossel moeras te gaan.
Droom blijft terugkeren dus gaat hij toch maar. Hij gaat werken in de molen. Elke dag helpt Tonda hem met zijn taken door hem kracht te geven, met magie. Als Krabat door zijn proeftijd heen is dan roept de molenaar de leerlingen bijeen en leest voor uit de Koraktor, boek van zwarte magie. Paar weken na allerheiligen (herfst) worden alle jongens gespannen, dat vind Krabat raar. Tonda heeft een speciaal mes dat zwart wordt als je in gevaar bent, een paar weken voor zijn dood wordt dit mes inderdaad zwart. Op die avond hoort Krabat een gil, hij wil gaan kijken, maar een van de jongens houd hem tegen. Als hij de volgende ochtend naar beneden komt ziet hij dat Tonda van de trap was gevallen en dat hij zijn nek heeft gebroken. Tonda wordt begraven zonder rouwteken of kruis. Nu Tonda dood is moet er een nieuwe leerling komen, de nieuwe leerling wordt geholpen door Michal, die een jaar nadat Tonda dood was gegaan ook zijn nek brak en ook werd begraven zonder rouwteken of kruis. Nu komt er een nieuwe leerling die Lobosch heet. Krabat helpt Lobosch zoals Tonda hem had geholpen. Krabat is verliefd op Kantora en de molenaar komt daarachter. Om te zorgen dat Kantora niet dood gaat moet zij een test afleggen: de molenaar veranderd elke jongen in een kraai, en Kantora moet zeggen welke kraai Krabat is. Zij slaagt hierin en de molenaar is verdreven en de jongens vergaten alles van magie, maar wisten nog wel alles van het molenaars werk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

ze werden niet veranderd in kraaien

14 jaar geleden

Andere verslagen van "Krabat door Otfried Preussler"