Jerry lacht in Harlem door Josef Reding

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1879 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 30 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.4
  • 30 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1957
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Jerry lacht in Harlem
Shadow
Jerry lacht in Harlem door Josef Reding
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1. Titel boek : Jerry lacht in Harlem (Kurzgesichten, 431)
2. Schrijver : Josef Reding
3. Jaar van verschijnen : In het jaar 1977

4. Onderwerp v/h boek : Er zijn verschillende verhalen in dit boek.
Jerry in Harlem: Dat de agent hem niet slaat omdat hij mensen heeft geholpen met overvallen en hem te eten geeft.
Die erste Pfeife bei Cho Lung ist frei: Dat Gregory een trekje van Opium neemt en later een ander gezicht heeft, en als hij in de spiegel kijkt dat het weer normaal is.
Der Automaat und der Tramp: Dat een werkloze geld vindt en eten gaat kopen maar dat er niets uit de automaat komt. En dan dood wordt gevonden de volgende dag.

Schuhputzstand in Manhattan: Dat een man uit het leger wordt ondervraagd. Op een avond gaat hij naar een café en drinkt 6 drankjes en de volgende dag vinden ze 6 doden.
Von der Wahl in Chattanooga: Randolph komt bij een paar bazen en die stellen vragen. Dan zeggen ze dat hij niet was geslaagd en moest gaan oefenen voor de andere keer.
Kobbe hatte den besseren Platz: Een man die naar de bioscoop gaat en een bekende tegenkomt die later met elkaar spreken en het over een gesloten zaak hebben.
Cameron Raglan : Een taxichauffeur neemt een paar mensen mee in zijn taxi maar als ze komen waar ze moesten zijn hebben ze allemaal spullen nodig. Als hij dat heeft gehaald merkt hij dat ze weg zijn.
Kranker Haven Soledad : Een man rijdt met zijn Jeep naar Soledad. Hij komt de burgemeester tegen in het stadje, en later rijdt de burgemeester mee met de man met de Jeep.
Dialog ohne Tannengrün : Een man gaat naar een café en drinkt daar wat, voor hij naar zijn baas toe gaat. Als hij daar komt vertelt hij over zijn verleden.

5. Wat voor een boek heeft de schrijver willen schrijven?
Een spannend boek.

6. Noem iets uit het boek wat je verwachtte toen je eraan begon.

Dat er een paar misdaden werden gepleegd. Dat interesseerde mij wel, en daarom heb ik ook voor dit boek gekozen. Ik verwachtte ook dat het verhaal 1 geheel was, maar het bestond in werkelijkheid uit 9 verhalen.

7. Noem een gebeurtenis die je niet had verwacht.
Dat Jerry geen pak slaag kreeg van de agent, maar dat hij juist te eten kreeg.

8. Voor wie vind jij dit geen leuk boek?
Voor mij, want ik snap er niet echt veel van, omdat er heel erg veel moeilijke woorden in voor komen. Daarom leest het niet echt makkelijk. Ook vond ik jammer dat het verhaal uit 9 andere verhalen bestond, hierdoor raakte ik in de war met het lezen en het maken van mijn boekverslag.

9. Zoek 15 nieuwe woorden uit het boek, zoek de vertaling op en werk dit netjes uit.

Shoesshineboy Schoenenpoetser
Lächeln Geluidloos lachen
Tätowieren Tatoeëren
der Loge Beste en duurste plaats in een Bioscoop
Winken Met de hand een teken geven
das Lenkrad Stuur (auto)
Schämen Angstig zijn, schamen
die Narbe Een oude wond
die Büchse Blik
der Abgeschiedenheit Eenzaamheid
Klauen Stelen
Bogig Rond
Betteln Bedelen
Erbrechen Spugen, overgeven, braken
Übers Ohr hauen Niet eerlijk zijn


10. Kies uit je boek twee fragmenten, elk van minimaal 12 regels. Verklaar je keuze en vertel wat het verband is tussen deze twee fragmenten.
Het stukje van der Automat und der Tramp en Schuhputzstand in Manhattan omdat er in allebei die stukjes mensen doodgaan.

‘War Wohl ein Automatendieb!’ sagte einer der Polizisten und stieß mit dem Fuß eine Packung vom Arm des Toten hinweg. Ist sicher vor Schreck gestorben. Als das alles herausfiel. Du, halt mal! Wird der nicht schon gesucht? Das Foto auf der Polizeistation…! Schon möglich! Ist ja alles möglich in dieser schmutzigen Stadt und in dieser nochschmutzigeren Welt! Aber das hatte der Polizist nur so gesagt, als die beidenden toten Alten wegtrugen.

Dann nahm er Hawkins unterden Arm und zog ihn auf die Straβe, auf der um diese Stunde kein Mensch zu sehen war. In New York werden an jeden Morgen sechs Tote in den Straβen gefunden, Hawkins. Ein paar Splitter der Flasche fielen auf die Straβe. Er sah die Hand, die in Gin und Blut lag. Die Hand, die immer noch die Zigarette hielt, zwischen die Daumen und kleinem Fingern. Erst, als er Süβlich roch, ging ein junger Mann aus dem Hauseingang auf die Straße.11. Maak de volgende zin af: “Iets waarmee ik het (on)eens ben en waarop ik wil reageren, is Vor de Wahl in Chattanooga op blz. 40 en 41

Uit het stuk Vor der Wahl in Chattanooga. Ik ben het hier oneens mee. Een zwarte man moet bij zijn bazen vragen beantwoorden. Al zijn eerste vragen zijn goed, maar dan stellen ze een vraag over de Ku-Klux-Klan. Ze vragen wat is de Ku-Klux-Klan is, die man zegt dat is een geheim verbond tegen de negers en dat is goed. Omdat hij een zwarte man is zeggen ze dat hij het een andere keer nog maar moet komen proberen. Later hoor je ook de bazen tegen de voorzitter goed gedaan Größmeister (= belangrijk persoon bij de Ku-Klux-Klan). Ik vind dat die man niet eerlijk wordt behandeld, hij had al de vragen goed dus eigenlijk was hij geslaagd voor de test. Maar omdat Größmeister (=belangrijk persoon bij de Ku-Klux-Klan) is werd die man niet toegelaten. Ik vind dit gewoon discriminatie.

12. Maak een samenvatting van +/- 250 – 300 woorden en schrijf het aantal woorden voor de kantlijn.

Samenvatting

Jerry lacht in Harlem
Jerry is een jongen van bijna 5 jaar en woont in Haarlem. Haarlem is een wijk in New York. Jerry en een vriend bedelden om geld bij een vrouw. Hij hoort ook bij een bende de ‘busterbende’. Hij moet hen altijd helpen met stelen van spullen. En anderen van de bende stolen de kas met geld van een man met een kiosk. Jerry hielp hen daarbij. De politie zag dat maar hij sloeg Jerry niet. Een politieman liep naar hem toe en vroeg of hij mee wilde op het paard. De man vroeg ook of hij honger had en gaf hem zijn eten.


Die erste Pfeife bei Cho Lung ist frei
Gregory staat voor een deuropening, waar ineens een oude man uit komt lopen. De man zegt 'kom erin'. Hij liep mee het opiumhol in. Toen hij binnen was ging hij een kamer binnen. Hij pakte zijn schetsboek en begon degene die op de bank lag te schetsen. De oude man vroeg of hij toch niet even wilde proberen aan de pijp te zuigen en hij deed het. Toen hij weer bijkwam merkte hij dat hij op een operatietafel lag. Hij schreeuwde dat hij eraf wilde maar dat mocht niet van de oude man. Hij zei dat ze zijn gezicht hadden veranderd. Toen schreeuwde Gregory dat hij zijn eigen gezicht weer terug wilde maar dat mocht hij niet. Hij moest 2800 dollar betalen voor de operatie. Hij betaalde met tegenzin en liep weg. Toen hij om een spiegel vroeg en die kreeg zag hij dat hij nog steeds zichzelf was. Hij riep een taxi en ging blij weg.


Der Automat und der Tramp
Philip (een werkloze) kende een stad; het was net een paradijs, als je je geld maar niet te voorschijn haalde. Een jongen van de straat wilde de tas weggrijpen. Drie dagen lang moest de man hard hoesten en bloed spugen. Hij vond geld op de straat en hij was daarom blij. Hij liep naar een automaat en wilde wat kopen. Maar toen hij indrukte wat hij wilde, kwam er niet uit. En later komen er agenten en zeggen dat hij van de schrik is gestorven. De mannen slepen het lijk weg.


Schuhputzstand in Manhattan
Een jongen (17) komt bij het leger en er wordt gevraagd hoe hij aan die wond komt. Hij zegt dat het een granaatsplinter is. Maar de militairen geloven het niet. De militair stopt de sigaret die hij in zijn hand had tegen de open wond van de jongen. Hij schreeuwde het uit van de pijn. Hij was nu 27 jaar oud. Hij had erg veel geld verdiend. Die avond nadat hij bij een schoenenpoetser is geweest, heeft hij 6 drankjes gedronken en daardoor werd hij dronken. Die dag daarna waren er 6 doden gevonden op straat.


Von der Wahl in Chattanooga
Randolpf, een man van 4,2 ging naar zijn bazen. De mannen vroegen hem allemaal dingen over Amerika. Ook vroegen ze wat de Ku-Klux-Klan was. Hij zei dat dat een geheime bende is die tegen de negers is. De mannen zeiden daarop dat hij niet was geslaagd voor zijn examen/proef. Hij mocht naar huis maar hij moest wel beter gaan oefenen voor de volgende verkiezing.


Kobbe hatte den besseren Platz
Een oude man gaat naar de kassa van de bioscoop en koopt een kaartje voor een film. Hij neemt het kaartje waar hij het beste zit. Hij ziet onder de voorfilm iemand die bekend is en zwaait naar hem. Toen werd het donker en begon de hoofdfilm. Later komen de twee mannen elkaar weer tegen. Ze zeiden tegen elkaar dat ze het een goede film vonden. Ook praten ze er nog over dat ze zijn zaak nog eens goed zullen onderzoeken. En dat de zaak gesloten is.


Cameron Raglan
Een paar mensen stonden bij een taxichauffeur. Ze wilden meerijden, maar de taxichauffeur beviel hen niet. Maar dan komt Cameron aanrijden en neemt wel die mensen mee in zijn taxi. Hij vraagt waar ze heen willen en ze zeggen 89th Straat. Hij wilde ze snel afleveren en dan had hij een vrije feestavond. Hij kwam daar aan en vroeg om zijn geld. Toen zeiden ze dat er een kamer voor hen was gehuurd door iemand anders. Hij nam de man weer mee terug naar het station. Daarna bracht hij ze weer terug en moest hij eten halen. Hij reed terug naar 89. straat en vroeg waar ze waren. Die man zei ze zijn naar de kerk.


Kranker hafen Soledad
Een man reed met zijn Jeep bij een dorp. Hij rijdt daar en opeens ziet hij een oude man langs de weg liggen. Die man vroeg of hij een journalist was en dat was hij ook. Ook vroeg hij of ik vandaag nog terug wilde naar Europa en hij zei ja. Daarop zei hij dan moet je omdraaien. Hij zei nee ik ga eerst een paar dagen uitrusten. Hij zag een haven die veel groter was dan het dorp. Dan komt hij de burgemeester tegen en vraagt hij of hij op de man stond te wachten. En dat was zo, de burgemeester stond op hem te wachten. Hij zei dat Soledad niet op de landkaarten stond omdat het zo oud is. De man vertelde ook waar het dorpje van leefde, het leefde van de visvangst. En ook vroeg hij nog of hij mee mocht rijden. En dat mocht.


Dialog ohne Tannengrün
Kavalam bestelt een water bij de bar. Een vrouw betaalt het voor hem. Iemand anders wilde hem een Wodka aanbieden maar dat wilde hij niet. Toen zei hij dat hij weer moest gaan. Ze vroegen allemaal waar naartoe. Hij zei naar een feest van zijn baas. Daarom heb ik ook een fles water besteld en geen alcohol. Hij kwam iemand buiten tegen en ze rookten samen een sigaret. Zijn baas vertelde over zijn verleden en dat hij op de universiteit heeft gestudeerd.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.