Informationen sinnlos door Elke Hermanndörfer

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1051 woorden
  • 7 februari 2007
  • 51 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.3
  • 51 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1992
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Informationen sinnlos
Shadow
Informationen sinnlos door Elke Hermanndörfer
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Gegevens:
Titel: …Informationen sinnlos…
Schrijver: Elke Hermannsdorfer
Uitgever: Jacob Dijkstra

Persoonlijke reactie:
Ik vond het een interessant boek omdat: je zo ook een beetje een indruk kunt hebben hoe het hier misschien over 40 jaar is. Het boek voorspeld misschien wel de toekomst. Daarom is het interessant om te lezen.

Samenvatting van het boek:
Het verhaal speelt zich af in de het jaar 2040. In het jaar 2040 wordt alles door een computer geregeld de “Zentralkomputer”. Paula heeft 3 vrije dagen in deze dagen ging ze oefenen voor een crashwedstrijd. Dat is een wedstrijd waarbij je in een computerspel moet racen. Hiervoor gaat Paula naar Johannes toe om samen met hem te oefenen voor de wedstrijd. Johannes was een jongetje dat altijd precies leefde volgens de regels. Paula kon daar af entoe best boos omworden. Ze wilden eerst nog op Klaus wachten maar die was weer eens veel te laat. Ze trokken daarom maar snel hun speciale racepakken aan (deze pakken kunnen tegen ijzer en andere rondvliegende troep) en gingen opweg. Voordat ze vertrokken controleerde de computer alles: de auto en de route die ze moesten nemen. Voordat ze gaan oefenen besluiten ze Klaus optehalen omdat, hij toch wel erg laat was. Nadat ze hem hadden opgehaald drukte Paula op de knop voor de route 22 maar de computer gaf aan dat deze weg nog niet gerepareerd was. Dus besloot Paula maar route 10 te nemen. Na een tijdje begon de auto te slingeren en raakten ze van de weg. Toen ze weer thuis kwamen wilden ze weer opnieuw beginnen, als ze de route opnieuw intoetsten gaf de computer aan dat er nu een wachtwoord was ingesteld. Ze keken elkaar verbaast aan en vroegen zich af wie dat gedaan had. Het eerste aan wie Paula dacht was haar moeder, want die hield er niet zo van al dat gecomputer. Johannes zei daarom:’’je moeder heeft het dan vast ergens opgeschreven’’. Ze beginnen alle kamers te doorzoeken, want ze moesten het wachtwoord zien te vinden. Klaus vindt na een tijdje zoeken een knop. Paula druk een paar keer op de knop en opeens horen ze iets kraken onder het bed, ze kijken vlug en ze zien een luik. Onder het luik zit een kelder. Ze gaan de trap af. In de kelder vonden ze een kist en Paula zei tegen Johannes en Klaus dat ze weg moesten gaan. Want zij dachten natuurlijk dat er kranten en boeken inlagen,en dat was verboden want je mocht volgens de computer niets van het verleden bewaren. Johannes zei dat haar moeder een verrader was want ze hield zich niet aan de regels. Ze is tegen het ‘’systeem’’. Johannes verteld dat je vroegere informatie ongelezen moest inleveren.
En als je je daar niet aan hield je strafbaar was. Johannes vroeg of er inderdaad kranten en boeken inlagen. Paula zei dat ze het niet wist maar ze dacht voor zichzelf al wel dat er verboden informatie in zou zitten en als ze zou zeggen dat er kranten en boeken in zaten zouden denkt na,als ze zegt wat erin de kist lag willen Johannes en Klaus haar natuurlijk niet meer helpen met het computerproject. Omdat Johannes bang was dat hij de wet zou overtreden ging hij naar huis. Toen Johannes weg was begon Klaus steeds nieuwsgieriger te worden en zei daarom: ‘’kijk nu maar in de kist we zijn er nu toch al bij betrokken’’. Paula was het ermee eens. Ze keek in de kist en schrok. Ze vonden allemaal briefjes die te maken hebben met vroeger op die briefjes stonden woorden zoals werkloosheid, ziekenhuis, drugs. Ook vonden ze een aantal brieven en foto’s. Ze waren zo druk bezig met zoeken, ze hoorden niet eens dat de deur openging. Toen ze het merkten dat Paula’s moeder weer terug was renden snel de trap op het lukte ze nog net de knop in te drukken

om het luik af te sluiten. Net toen ze de kamer wilden gaan opruimen schreeuwde de moeder van Paula,en liep naar boven. Snel gingen ze voor de deuropening staan. Om een beetje de aandacht bij de kamer weg te halen zegt Paula tegen haar moeder: “ben je er nu al weer”. Haar moeder gaf geen antwoord. Ze keek de kamer in en zag dat het een rommeltje was in haar kamer. Haar moeder vroeg wat ze te zoeken hadden in de kamer. Toen Klaus weg was begon Paula te vertellen wat ze in de kamer deden.Net toen Paula was uitverteld klonk er een hard gezoem door het hele huis. Er werd op de deur gebonsd en een ‘’robot’’ kwam naar binnen. De robot ging naar de kamer waar Paula de ‘’verboden’’ kelder had gevonden. De Robot bleef herhalen Verkeerde informatie in huis, verkeerde informatie in huis. Er volgde zoals Johannes had gezegd een rechtzaak tegen de moeder van Paula. Na een lange tijd werd de moeder van Paula toch vrijgesproken omdat er te weinig bewijs was.

Beschrijving van de personages:
Hoofdpersonen: Paula, Johannes en Klaus.

1.Paula: Ze is een nieuwsgierig meisje die alles wil weten wat eigenlijk “verboden’’ informatie is.
Johannes: Hij is een slim jongetje, hij weet altijd alles beter en is ook erg geduldig. Dit alles werkt Paula wel een op de zenuwen.
Klaus: Hij is heel anders dan de andere twee. Klaus durft soms meer als Johannes maar hij is vaak ook een beetje bang. Hij is wel net als Paula een beetje nieuwsgierig.
Ik vind de hoofdpersoon soms een beetje te nieuwsgierig omdat ze gewaarschuwd was en toch zichzelf en haar moeder in de problemen brengt af en toe.
2.Je komt het meest te weten over Paula omdat het verhaal zich in haar huis afspeelt. Alle gebeurtenissen uit het boek komen uit het huis van Paula.

3.Het is eigenlijk best een goede manier hoe ze haar problemen oplost omdat ze toch de waarheid durft te vertellen. Ze wist dat ze fout zat en vertelde het wel ze is dus best een dapper meisje.

Taalgebruik:
Het verhaal was best moeilijk om te lezen. Er werden veel vervoegingen gebruikt van werkwoorden en dan moest ik wel even denken van elk werkwoord dat ook alweer was maar ik ben er toch uitgekomen. Ik heb het boekje gelezen met het woordenboek naast me en als ik er echt niet uitkwam gebruikte ik het woordenboek ook.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Hartstikke bedankt! Heb morgen een leestoets duits van dit boek en ik heb maar een paar bladzijdes gelezen. Wel hendig dan haha

14 jaar geleden

Andere verslagen van "Informationen sinnlos door Elke Hermanndörfer"