Im Westen nichts Neues door Erich Remarque

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Im Westen nichts Neues
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 768 woorden
  • 28 augustus 2008
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
8 keer beoordeeld

Boekcover Im Westen nichts Neues
Shadow
Im Westen nichts Neues door Erich Remarque
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Biografie Schrijver
Erich Maria Remarque werd op 22 juni 1898 geboren als Erich Paul Remark. Pas in 1922 koos hij Maria als tweede voornaam. Twee jaar later koos hij ervoor om zijn achternaam te schrijven zoals zijn (verre) Franse voorouders dat gedaan hadden.
In tegenstelling tot de hoofdpersoon uit het boek meldde hij zich bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog niet vrijwillig voor dienst. Hij volgde een lerarenopleiding tot zijn lichting werd opgeroepen. Na een korte militaire opleiding moest hij naar het front, waar hij in de Kompagnie des Feld-Rekruten-Depots der Garde-Reserve-Division terechtkwam.
Deze oorlogservaring, samen het degene die hij in het hospitaal opdeed na het gewond raken bij de Slag om Vlaanderen, verwerkte hij in zijn boek Im Westen nichts Neues. Nadat het eerst als feuilleton was verschenen, werden er na het uitkomen van het boek al in het eerste jaar meer dan een miljoen exemplaren verkocht. In 1930 werd het verhaal door een Amerikaanse regisseur verfilmd.

Kort na Hitlers machtsovername in Duitsland in 1933 werd Remarques boek als ‘volksfeindlich’ beschouwd en openbaar verbrand. Een paar jaar later werd hem het Duitse staatsburgerschap ontnomen. Remarque woonde toen al een aantal jaren in het buitenland. Vanuit de VS. schreef hij Engelstalige romans, waaronder Arc de Triomphe.
Na de Tweede Wereldoorlog woonde hij om beurten in de VS. en Zwitserland en trouwde hij met filmster Paulette Goddard.
Hoewel nu nagenoeg vergeten, werden ook de boeken, die hij in deze periode nog schreef goed ontvangen.
Op 25 september 1970 overleed hij in Locarno im Tessin in Zwitserland.

2. Soort boek

Volgens het woordenboek is een roman een verdicht prozaverhaal van aanzienlijke omvang waarin de handelingen der personen in verband met hun karakter en innerlijk leven worden beschreven. Im Westen nichts Neues is van aanzienlijke omvang en de handelingen van Paul en zijn maten worden beschreven. Bovendien volgen we hun gedachten over de oorlog, het verleden, en de toekomst, als die er nog is voor hen. Je ziet door het boek heen hun karakters veranderen. Op een gegeven moment zijn ze zover dat ze zich realiseren dat ze niet meer in hun oude levens passen, alsof ze ze zijn ontgroeid. De oorlog heeft hen ontworteld.

3. Titelverklaring

De titel slaat op de sterfdag van de hoofdpersoon Paul in het laatste hoofdstuk. Het was het front zo rustig, dat “Im Westen nichts Neues” het enige legerbericht van die dag zou zijn.

4. Thema/Onderwerp

De Eerste Wereldoorlog
Soldatenleven

5. Beschrijf kort hoofd- en bijpersonen

Paul Bäumer:
Paul Bäumer is de hoofdpersoon en de ik-verteller. In 1916 komt hij na een trainingskamp van 10 weken in de oorlog. Zijn vrienden en hij behoren tot de generatie, die door de oorlog volledig ontworteld werd.

Stanislaus Katczinsky:

Hij is de leider van de Pauls groep en een goede vriend van Paul. Hij wil anderen helpen met zijn ervaring en is erg sociaal.


Himmelstoß:

Hij was de onderofficier, die Paul en zijn vrienden trainde voordat ze naar het front gingen. Zijn methoden waren wreed en de meesten mogen hem niet. Hij denkt alleen aan zichzelf en kickt op de macht, die hij heeft over anderen.

Kantorek:

Kantorek was de klassenleraar van Paul en zijn vrienden. Hij moedigde ze aan om zich aan te melden voor de oorlog, zonder zich te realiseren dat hij ze hun dood tegemoetstuurde. In die tijd waren de jongens nog bang voor hem, maar aan het front lachen ze om hem.

Albert Kropp:

Hij is een jeugdvriend van Paul, en ze zaten in dezelfde klas. Aan het front maken ze deel uit van dezelfde compagnie. Hij komt voor zichzelf op en is brutaal.

Muller V:

Hij is een jeugdvriend van Paul, en ze zaten in dezelfde klas. Aan het front maken ze deel uit van dezelfde compagnie. Muller hecht veel waarde aan vriendschap en is altijd vrolijk. Hij probeert ondanks de ellende altijd positief te blijven en is niet bang om dood te gaan.

Tjaden:

Tjaden was vroeger monteur en maakt nu ook deel uit van Pauls compagnie. Hij is een vriend van Paul. Hij is over het algemeen redelijk rustig, maar als hij vindt dat hij verkeerd behandeld wordt komt hij voor zichzelf op.

Haie Westhus:

Hij is een jeugdvriend van Paul, en ze zaten in dezelfde klas. Aan het front maken ze deel uit van dezelfde compagnie. Hij is de stille van de groep, maar kan heel onverwachts uit de hoek komen. Hij probeert vaak anderen te kalmeren en hoewel hij bang is om dood te gaan, probeert hij dit niet te laten merken.


Franz Kemmerich:

Hij is een jeugdvriend van Paul, en ze zaten in dezelfde klas. Aan het front maken ze deel uit van dezelfde compagnie. Hij sterft als eerste in het militair hospitaal.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Im Westen nichts Neues door Erich Remarque"