Ik en mijn broer door Katarina von Bredow

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1139 woorden
  • 8 mei 2007
  • 15 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.8
  • 15 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1994
Pagina's
214
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Ik en mijn broer
Shadow
Ik en mijn broer door Katarina von Bredow
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Praktische gegevens:
- Titel: Ik en mijn broer
- Auteur: Katarina von Bredow
- Het boek is vertaald van uit het Zweeds door Cora Polet, de oorspronkelijke titel is: Syskonkärlek
- Het jaar van uitgave is 1994
- Het boek heeft 187 bladzijdes
- Op de voorkant staat een jongen die naakt op een stoel(Ludvig) zit en iemand die hem aan het schilderen is (Amanda)
- Het boek is verdeeld in drie delen, in die delen wordt een stukje(hoofdstuk zonder naam) afgesloten met een aantal witregels of een stukje uit een dagboek.

Gegevens over de auteur
- Katarina von Bredow werd geboren in Zweden in 1967 daar volgde ze de kunstacademie in Stockholm en wist lange tijd niet of ze kunstschilder of schrijver wilde worden. Ze schrijft meestal over ongebruikelijke relaties, omdat ze wil weten hoe mensen reageren als ze in een situatie belanden waarin de enige mogelijke keuze het onmogelijke lijkt te zijn.

- Op internet heb ik niks kunnen vinden over eventuele prijzen die Katarina von Bredow heeft gewonnen voor haar prijzen. Ik weet wel zeker dat ze geen prijs heeft gewonnen in Nederland.
- Voor zo ver ik op internet kon vinden zijn er nog geen boeken verfilmd, in ieder geval niet in Nederland, daar zijn nog maar 2 boeken van deze schrijfster uitgebracht. Er is wel ooit een serie gemaakt voor scholieren waarin schrijvers centraal staan, er was een aflevering die over Katarina von Bredow ging en daarin zijn fragmenten uit het boek nagespeeld.
- Katarina von Bredow heeft meerdere boeken geschreven, maar het enige andere boek dat in Nederland is uitgebracht van Katarina von Bredow heet “Onmogelijk verliefd” Dat gaat over een meisje dat verliefd is op haar buurman, die ook nog eens de vader van haar beste vriendin is.

Samenvatting van het boek
Amanda is een zestienjarig meisje en zit midden in de puberteit. Amanda heeft al sinds ze jong was een zeer hechte band met haar oudere broer Ludvig. Als Amanda op een keer een naakt portret wil schilderen lijkt Ludvig haar geschikt. Als ze staat te schilderen en zijn naakte lichaam ziet merkt ze dat haar gevoelens niet meer normaal zijn, maar dat ze verliefd is op Ludvig. Ze probeert deze gevoelens onder de duim te houden, ze denkt, dat na het schilderen van het portret, alles wel weer goed komt. Natuurlijk is dat niet zo, niets kon meer worden zo als het was. Amanda schrijft haar gedachtes op in haar dagboek. Op een dag besluit ze met haar gevoelens naar Eva te gaan, die een studie psychologie heeft gedaan. Eva begrijpt haar en probeert Ludvig en Amanda te helpen. Ludvig en Amanda beleven samen veel passionele momenten. Dan gaan ze in de zomervakantie naar een huisje aan het strand, ze trekken veel samen op en als ze op een dag hebben liggen vrijen in de bossen heeft een vrouw dat gezien, als ze terug komen bij hun huisje treffen ze hun moeder huilend aan. Hun moeder besluit dat Ludvig naar zijn oom en tante moet vertrekken, hij en Amanda mogen elkaar niet meer zien. Amanda gaat de kroeg in en wordt heel erg dronken, als ze ’s ochtends wakker wordt ligt ze in een vreemd huis, ze gaat naar de keuken en ziet een man zitten, David. David wordt een belangrijk persoon in haar leven, ze gaan trouwen. Ludvig sterft op zijn 47e aan kanker.

Ruimte en tijd
A.
Dit boek speelt zich zowel binnen als buiten af. Vooral binnen, Amanda woont samen met haar moeder en broer in een kleine flat. Ze heeft een eigen kamertje daar staat haar bed en haar schildersezel. Op een bepaald moment in het boek moet ze bij Ludvig op de kamer slapen, die heeft een vrolijke kamer met posters en schilderijen, er staat een luie stoel en een bed, de rest wordt niet beschreven. Verder komt ze ook bij Eva terecht natuurlijk, Eva’s flat wordt niet goed beschreven, maar ik zie er iets voor me met wierook en kussens op de grond enz. Dan is er ook nog David, de geschiedenisleraar die haar vanuit de kroeg meeneemt naar huis, bij hem thuis is alles modern en goed verlicht ingericht doordat zijn vrouw binnenhuisarchitect is. De ruimtes buiten zijn: het park, het strand en bij het vakantiehuisje, ik denk dat het niet nodig is om daar een beeld over te vormen.

B. Het boek speelt zich ergens in de buurt van Askvägen(Zweden) af, in de jaren ’80 (’83 – ’86) Dit kun je zien aan de dagboekfragmenten. Alles wordt in chronologische volgorde verteld maar wel van uit een perspectief van terugkijken, flashback dus. Eigenlijk is het hele boek een flashback omdat het een aantal jaren na de gebeurtenissen wordt naverteld. Aan dit stukje kun je zien dat de schrijfster een flashback heeft: Een scène die in die dagen verscheidene malen terugkeerde, was minstens dertien jaar oud, maar hij kwam met een schrikwekkende exactheid bovendrijven. Geuren, geluid, licht, kleur en gevoelens. Ludvig had opa’s oude pistool gevonden. Nog plechtiger dan anders wenkte hij me onze favoriete garderobekast in en deed de deur achter ons dicht. Een naakte gloeilamp scheen van het plafond, en mamma’s rode regenjas knisperde toen ik er per ongeluk tegen aanliep. Ludvig hield het zware donkere pistool met beide handen vast en ik vergat te ademen.
‘Is-ie echt?’ vroeg ik.
‘Tuurlijk!’ zei Ludvig.
‘Waar heb je die gevonden?’
‘In opa’s kist op zolder.’
‘Had opa dan een pistool?’
‘Zieterwelnaaruit.’
Ik keek naar het wapen. Het was erg groot. Groter dan op de televisie, dacht ik.‘Kun je er iemand mee doodmaken?’ vroeg ik.

Oordeel over het boek
Ik vond dit boek niet spannend in de zin van eng, maar het is natuurlijk wel spannend in andere manieren, een broer en een zus die samen naar bed gaan, dat lees je niet in elk boek. Ik vond de persoon van Amanda een beetje droog neergezet, maar je kon wel met haar meeleven. Ludvig werd heel duidelijk beschreven en je ziet er ook echt wel iemand bij. De schrijfstijl was, net als het personage van Amanda nogal droog. Maar er werd ook niet om dingen heen gedraaid, ze zeiden niet “vrijen” of “geslachtsgemeenschap” maar gewoon “neuken” Ik vond het interessant om een boek over dit onderwerp(incest) te lezen, ik had er nog nooit iets in deze manier over gelezen. Ik vind het wel een beetje raar, een broer en een zus horen niet verliefd op elkaar te worden, en toch wordt het gewoon geschreven als een gewone liefde. Ik heb dit boek al aanbevolen aan Adriënne maar niet omdat ik nou dacht van: “whoo, wat een geweldig boek.” Ik zou het eigenlijk niet zo snel aan iemand aanbevelen omdat er nogal erotische momenten in voorkomen en ik denk dat mensen zich dan wel gaan afvragen wat voor boeken ik lees.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ik en mijn broer door Katarina von Bredow"