Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Ich bin eine Wolke door Dagmar Kekule

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Ich bin eine Wolke
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 998 woorden
  • 19 september 2007
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
12 keer beoordeeld

Boekcover Ich bin eine Wolke
Shadow
Ich bin eine Wolke door Dagmar Kekule
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Het boek Auteur: Dagmar Kekulé Titel: Ich bin eine wolke. Aantal bladzijden: 125 2. Waarom gekozen? Ik heb het boek gekozen, omdat het me een leuk verhaal leek, nadat ik de achterkant van het boek had gelezen. Ik had het vergeleken met de andere boeken waar je uit kon kiezen, maar dit was zeker de mooiste. 3. Samenvatting Paulina is een meisje van 15 jaar oud dat voor zichzelf moet zorgen. Haar moeder is verslaafd aan alcohol en zit in een afkickkliniek, haar vader heeft haar verlaten en haar broer zit in Alaska. Als Paulina haar moeder opzoekt en ziet hoe slecht ze het daar heeft, gaat ze sparen voor een eenpersoonskamer voor haar. Om aan geld te komen werkt Paulina in een drive-in bioscoop. Daar ontmoet ze Achim, een rijke jongen met wie ze een paar keer uitgaat. Het wordt niks met hem, maar wel met Blues, een jongen die uit een tehuis is ontsnapt en een brommer heeft gestolen. Omdat de politie hem zoekt, zoekt hij onderdak en komt hij bij Paulina terecht. Eerst zou het voor een nacht zijn, maar hij blijft langer. Ze worden verliefd op elkaar en Blues krijgt de huissleutel. Ondertussen komt mevrouw Hopf van de kinderbescherming een paar keer bij Paulina langs. Ze wil van alles over haar weten en vindt dat Paulina niet alleen mag wonen. Na een week betrapt Krüger, de huisbaas, Paulina erop dat er een jongen woont. Ze redt zich eruit en zegt dat het haar broer Joker is. Maar op een dag is Blues ineens weg en ligt zijn sleutel op tafel. Hij heeft alles opgegeten en niks opgeruimd. Paulina wordt hier heel verdrietig om en drinkt een hele fles whisky leeg en vraagt brood aan haar onderbuurvrouw. De volgende dag gaat ze niet naar school, maar vraagt ze zich af waarom iedereen bij haar weg gaat: haar moeder, Joker en nu Blues. Als ze later voor het raam zit, ziet ze hem ineens. Hij vertelt dat hij over twee weken teruggaat naar het tehuis, maar dat ze over twee jaar samen kunnen weggaan naar Denemarken en Finland. Maar op dat moment worden ze door drie agenten overvallen en worden ze allebei meegenomen naar het politiebureau. Paulina wordt daarna zonder Blues thuisgebracht, maar mevrouw Hopf zegt dat ze naar een tehuis moet. Als Paulina thuiskomt en ziet dat haar huisdieren weg zijn, beseft ze dat ze nu echt helemaal alleen is en vlucht ze weg. Maar omdat ze met Blues en haar moeder herenigt wilt worden, gaat ze weer terug. Ze gaat naar haar moeder om haar te helpen vluchten. Ze droomt dat het gelukt is, maar in werkelijkheid is ze opgepakt in de keuken van het sanatorium en zit ze in het tehuis ‘Rosenhugel’. 4. Thema Het belangrijkste thema is zelfstandigheid, want het verhaal gaat over een meisje dat voor zichzelf moet zorgen.
5. Een paar belangrijke zinnen met vertaling Ich freu mich immer auf Regen. Vielleicht war ich in meinem ersten Leben ein Laubfrosch oder ein Regenwurm – oder eine Wolke? Manchmal stell ich mir vor, wie es ist, eine Wolke zu sein. Ich schwebe hoch oben über der Stadt, ganz friedlich und allein. Um mich herum ist es still. Nur der Wind ist zu horen… Vertaling: Ik verheug me altijd op regen. Misschien was ik in mijn eerste leven een kikvors of een regenworm – of een wolk? Soms stel ik me voor hoe het is om een wolk te zijn. Ik zweef hoog daarboven over de stad, heel vredig en alleen. Om me heen is het stil. Alleen de wind is te horen… Dit stukje heb ik gekozen, omdat het een beetje uitlegt waarom deze titel is gekozen. De hoofdpersoon zou graag een wolk willen zijn. 6. Ruimte Het verhaal speelt zich waarschijnlijk af in Duitsland, omdat het boek in het Duits is geschreven. Het is niet duidelijk waar precies, het kan overal zijn. 7. Hoofdpersonen De hoofdpersonen zijn: Paulina: over haar gaat het verhaal. Ze is een meisje van 15 jaar dat alleen thuis woont. Ze is eenzaam en heeft een grote fantasie. Lisa: de moeder van Paulina. Ze is twee keer door een man verlaten en ze heeft twee kinderen. Ze zit in een afkickkliniek voor alcoholisten. Joker: de broer van Paulina. Hij zit in Alaska volgens haar. Blues: hij is ontsnapt uit een tehuis en heeft een brommer gestolen. Omdat de politie hem zoekt, trekt hij bij Paulina in. Ze worden verliefd op elkaar. Sonja: een hele goede vriendin van Paulina. Ze zitten bij elkaar in de klas. Paulina mag altijd naar haar komen als het nodig is.
Mevr. Hopf: een vrouw van de kinderbescherming die Paulina in de gaten moet houden. Paulina mag haar niet en ze vraagt zich af waarmee ze zich bemoeit. 8. Plaats en tijd Het is niet duidelijk waar en wanneer het verhaal zich afspeelt. Er zitten geen aanwijzingen in, zoals een mp3-speler of zo, zodat je kunt weten dat het in deze tijd afspeelt. Er wordt ook niet over een plaats gesproken. Ik denk ook niet dat het belangrijk is, anders hadden ze er wel iets over gezegd. 9. Nieuwe titel Als ik het boek een nieuwe titel zou moeten geven, zou dat iets worden als: ‘Alleine auf dieser Welt’, omdat Paulina, de hoofdpersoon uit het boek, er helemaal alleen voorstaat en voor zichzelf moet zorgen. 10. Een mooi stuk uit het boek Het laatste stuk vind ik vooral heel zielig. Paulina had op het laatst alleen haar huisdieren King en Kong nog. Maar als ze thuiskomt van een verhoor, zijn ze weggehaald en heeft ze echt niemand meer over. Toen voelde ze zich heel eenzaam en is ze gevlucht. 11. Meine eigene Meinung Ich fand es ein sehr schönes Buch, besonders weil es ein kleines Mädchen ungefähr meines Alters betraf. Ich könnte mir alles gut vorstellen, aber ab und zu satzen dort wörter in, wovon ich nicht die Bedeutung kannte. Das köntte irritierend sein, weil ich ihn dann jederzeit auf müsst suchen. Aber ich gebe das Buch ein 7,5.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ich bin eine Wolke door Dagmar Kekule"