Herr Lehmann door Sven Regener

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 729 woorden
  • 30 juli 2007
  • 28 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.5
  • 28 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Meneer Lehmann
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
288
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Herr Lehmann
Shadow
Herr Lehmann door Sven Regener
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1 Algemene vragen
Het boek heet Herr Lehmann en het is geschreven door Sven Regener. Het boek is in 2001 voor het eerst verschenen. Ik heb hiervan de 13e druk uit 2003 gelezen. De uitgeven van het boek is: Eichborn Verslag AG.

2 Vragen over de inhoud
Het verhaal speelt zich af in Berlijn in 1989. De hoofdpersoon is Herr Lehmann. Hij wordt bijna nooit meer bij zijn voornaam Frank genoemd. Je leert ook een aantal vrienden/collega’s van hem kennen zoals: Karl, Erwin en Katrin. Ook komen zijn ouders een weekend langs. Ik vind dat Herr Lehmann best aardig is. Hij doet ook alles voor zijn vrienden.
Herr Lehmann is iemand die van het leven geniet. Hij is op zijn 20e naar Berlijn gekomen en sindsdien werkt hij bij Erwin in de Kroeg. Hij maakt zich nergens druk om, behalve het feit dat hij bijna 30 wordt. Herr Lehmann werkt in de kroeg “Einfall” met zijn vriend Karl en daarna drinken ze tot ’s ochtends vroeg door in “Abfall”. Op de weg naar huis komt hij een keer een hond tegen die hem er niet langs laat. Na een gesprek begint Herr Lehmann maar aan zijn whisky, die hij bij zich had. De hond vind dit ook wel lekker en na een tijdje zijn ze beide dronken. Daarna gaat hij naar huis, slapen.

Plotseling veranderd zijn leven wat want hij komt een beeldschone kokkin tegen waar hij verliefd op wordt. Ook krijgt hij een telefoontje van zijn moeder dat ze een weekend naar Berlijn komen. Karl probeert Herr Lehmann en de kokkin Katrin bij elkaar te krijgen wat lukt. Als Herr Lehmann weer een nacht bij Katrin heeft doorgebracht zegt Katrin dat ze hem wel leuk vind maar dat ze niet verliefd op hem is. Herr Lehmann snapt er maar niks van. Dan komen ook zijn ouders langs en gelukkig met wat hulp van Karl en Erwin verloopt dat goed.
Als hij wat weg moet brengen naar Oost-Berlijn wordt hij opgepakt. Als hij ’s avond wat wil eten komt hij Katrin tegen met iemand anders. Hij is boos op haar en alles tussen hun is over. De volgende dag wordt Herr Lehmann wakker gebeld door Erwin. Er is iets met Karl. Hij gaat Karl dan ophalen en probeert hem thuis te laten slapen wat niet lukt. Dan brengt hij Karl maar naar het ziekenhuis. Daar hoort hij dat Karl depressief is omdat hij gaan levensdoel heeft. Herr Lehmann moet dan ook nadenken wat zijn levensdoel eigenlijk is. Dit allemaal gebeurd op zijn verjaardag en hij besluit naar de kroeg te gaan en zich dronken te drinken. Dan komt er iemand de kroeg in en verteld dat de muur open is en gaat Herr Lehmann even kijken. Hij vindt het maar apart en hij besluit dan dat hij maar eens op vakantie moet gaan, heel ver weg.
De titel van het boek is logische gekozen. Het is Herr Lehmann, omdat dat de hoofdpersoon is. Je leest over zijn leven.

3 Genre en stijl
Dit boek is een roman. Het is niet echt gebeurd. Het verhaal is als een geheel geschreven. Het loopt allemaal in elkaar door. Het boek is door de ogen van Herr Lehmann geschreven. Je leest hoe hij alles mee maakt en hoe hij erover denkt. Ik vind het boek niet moeilijk geschreven. Alles is goed te volgen en te begrijpen. Je leest hoe Herr Lehmann alles ervaart en dan lees je zijn mening ertussendoor. Soms kom je stukken dialoog tegen. De gebeurtenissen zijn het belangrijkste. Veel spelen zich af in een kroeg of café van Erwin.

4 Persoonlijke mening
Een grappig stuk in het boek vind ik zijn ontmoeting met de hond. Herr Lehmann durft er niet langs en gaat dan maar tegen de hond aan staan praten. Ook geeft hij de hond whisky. Je kan merken dat hij niet weet wat hij met de hond moet doen. Ik kan me niet met een van de personen identificeren. Hun leven zijn heel anders dan dat van mij. Ook is de tijd en de plaats waar het zich afspeelt anders. Ik vond het boek wel leuk om te lezen. Het is op een grappige manier geschreven. Het is leuk om te lezen wat hij allemaal mee maakt en vooral hoe hij erover denkt. Het Duits was niet te moeilijk, al snapte ik niet alle woorden. Het belangrijkste, waar het over ging was wel duidelijk.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.