Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Het boek is al lang geleden geschreven dus is het een klassieker.

Het gaat over Heidi. Heidi’s vader is overleden bij een ongeluk, een half jaar later stierf haar moeder van verdriet. Ze was toen 1 jaar, ze werd opgevoed door haar tante die als beroep keukenmeisje was. Toen Heidi 5 jaar was werd haar tante Dete een baan aangeboden in Frankfurt alleen mocht Heidi niet mee. Daarom bracht tante Dete haar naar opa-boven, een wilde man die op de berg bij Dörfli. Opa-boven wou haar eerst niet maar tante Dete liep snel weg voor ze het kind weer mee moest nemen. Heidi’s opa werd toch vrienden met Heidi, en Heidi sloot ook vriendschap met Geiten-Peter de geitenhoeder. Jaren verstrijken en ze zijn heel gelukkig. Totdat tante Dete weer komt opdagen. In rijke gezin waar ze werkt woont ook een meisje, Klara, haar benen zijn verlamd en ze zit dus in een rolstoel. Haar vader moet heel vaak op reis en dan is ze helemaal alleen. Toen vertelde Dete dat ze een nichtje had en dat die Klara mooi gezelschap kon houden. Ze mocht haar meteen gaan halen, maar opa –boven vind dat niet goed en ze krijgen knallende ruzie. Heidi was gelukkig bij Birgitte de moeder van Peter en hoorde dus niets. Dan komt Dete de berg afstormen en ontvoert Heidi.

Een jaar verstrijkt en Heidi leert lezen van Klara en ze worden dikke vriendinnen. Maar niemand weet dat Heidi eigenlijk ontzettende heimwee heeft naar Zwitserland en het helemaal niet zo leuk vindt in Franfurt………….

Dan gebeuren er allerlei vreemde dingen in huis. Sebastiaan, de knecht, ziet telkens dat de deur ’s ochtends open is en het kamermeisje en Dete horen geschuifel en juffrouw Rottenmeier, de gouvernante, hoort elke nacht iemand kreunen.

Dan komt de waarheid aan het licht. Heidi is van de heimwee gaan slaapwandelen.

De dokter zegt dat ze zo snel mogelijk naar Zwitserland moet anders gebeuren er ongelukken en kan Heidi erg ziek worden en zelfs doodgaan. Die volgende ochtend al gaat Heidi met de trien naar Maienfeld waar ze dan een lift kan krijgen naar Dörfli. Haar opa is helemaal opgelaten als hij haar ziet. Hij dacht dat ze hem al lang vergeten was. Niet dus. Heidi hersteld snel weer en gaat ook weer met Peter en de geiten de bergen in. Met Klara blijft ze goeie penvriendinnen en Klara komt ook nog van de zomer logeren.

Zo komt alles weer op z’n pootjes terecht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

G.

G.

Hallo,
Het is een goede samenvattig maar het mist een belangrijk deel dat Peter Klara's rolstoel van de berg afduwt en dat Klara daarna weer kan lopen!

Groetjes Gerda

8 jaar geleden

G.

G.

Duncan
het is niet leuk zo als jij reageert
dat is echt aso!

Groetjes Gerda
Ps: watu niet wilt dat u geschied doet dat ook een ander niet !

8 jaar geleden

HvdH

HvdH

Maar het is wel zo, ik mis het gedeelte ook!

Gr. H

8 maanden geleden

M.

M.

super bedankt

7 jaar geleden