Hau ab, du Flasche! door Ann Ladiges

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 959 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 96 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.6
  • 96 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1978
Pagina's
96
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Hau ab, du Flasche!
Shadow
Hau ab, du Flasche! door Ann Ladiges
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Roland is 17 jaar en woont in een flat. Het begint met de dood van de oude Marecke, een onderbuurvrouw van Roland. Ze zou gestorven zijn aan een overdosis alcohol. Roland trekt zich dit erg aan, maar stopt niet omdat hij op weg is naar een sollicitatiegesprek. Hij besluit niet te gaan, maar gaat naar een bouwplaats. Daar aangekomen pakt hij een fles drank om zijn zorgen te verdrinken.

Wanneer Roland 7 jaar is, geven zijn ouders een feest waar de alcohol rijkelijk vloeit. Omdat Roland ’s nachts niet kan slapen, gaat hij naar beneden en drinkt de restanten uit de glazen. Wanneer hij door zijn vader betrapt wordt, is hij woedend op hem, ook omdat hij later alles weer uitkotst.

Als Roland 13 jaar is, komt Buddi bij hem in de klas. Hij is een jaar ouder dan Roland. Buddi is direct al erg populair en Roland wil er ook bijhoren.

Na de paasvakantie ontmoet Roland, Buddi in het ‘Holzhausenpark’. Daar geeft hij hem een flesje advocaat, wat Buddi in een keer leeg drinkt. Na die tijd leert Roland van Buddi allerlei alcohol drinken en om bij Buddi in de smaak te vallen steelt Roland drank uit een winkeltje bij hem in de straat.

Roland wordt op school steeds brutaler tegen de leraren, hij gaat met de hakken over de sloot naar het volgende leerjaar. Ook neemt Roland stiekem drank mee naar school en spijbelt steeds vaker samen met Buddi. Als hij een keer met Buddi op een bouwterrein vernielingen aanricht worden ze opgepakt door de politie en komen zijn ouders erachter dat hij vaak drinkt.

Na de gebeurtenis op het bouwterrein moet Buddi naar een internaat. Roland krijgt een maand huisarrest en geen zakgeld meer. Roland’s moeder krijgt medelijden met hem en geeft 10 DM, waar hij direct alcohol van koopt. Roland begint met stelen van geld van zijn moeder. Zijn vader en moeder komen erachter dat hij alcohol drinkt, doordat ze zijn flessen vinden. Ook heeft de klassenleraar nu door wat er aan de hand is en vertelt aan zijn moeder dat Roland alcoholist is.

Omdat Roland moeite heeft met inslapen, krijgt hij van zijn moeder kleine roze pillen. Hieraan raakt hij ook min of meer verslaafd. Het gaat steeds slechter met Roland op school en steelt steeds vaker geld van zijn ouders.

Als Roland in de derde zit, komt Elisabeth Kuhn bij hem in de klas. Wanneer Elisabeth met vrienden naar een cafeetje gaan, gaat Roland ook. Daar merkt Elisabeth dat Roland alcoholist is. Ze besluit Roland te helpen met huiswerk maken en na een tijdje hebben ze verkering. Nu Roland steeds vaker bij Elisabeth is, kan hij ook beter van de drank afblijven.
Op een dag ontmoet Roland, Harald. Harald verteld dat hij 12 literflessen whisky van hem kan kopen voor 100 DM. Omdat Roland niet zo veel heeft, schiet Harald hem 50 DM voor. Roland komt niet van de flessen af en zijn schulden bij Harald schieten omhoog. Ook drinkt Roland bijna alle whisky flessen leeg, omdat hij zich daardoor beter voelt.

Als Roland uitgenodigd wordt voor het feestje van Elisabeth, komt hij erachter dat hij nog geen cadeau voor haar heeft. Hij krijgt geld van zijn moeder voor een cadeau, maar omdat alle winkels al gesloten zijn, gaat hij met een vriend wat drinken. Als hij dan dronken en te laat bij Elisabeth aankomt, stuurt zij hem weg. Roland gaat ergens anders verder drinken, tot hij door zijn ex-leraar thuis gebracht wordt. De volgende dag kan hij zich niks meer herinneren.


Op een dag staat Harald met nog twee andere mannen voor zijn deur. Ze willen geld zien, dus verkoop hij de ring van zijn moeder aan een leenwinkel waardoor hij genoeg geld heeft om ze terug te betalen. En ziet ze nooit meer terug. Wanneer zijn vader de bon van de leenwinkel vindt, zet hij Roland het huis uit.
Roland gaat naar het bouwterrein, waar hij ook met Buddi was geweest. Daar verstopte hij ook zijn whiskyflessen. Na een paar flessen gedronken te hebben, zakt hij in elkaar, waar hij even later door een politieagent gevonden wordt. Hij wordt met spoed afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar vertellen ze Roland wat hij door zijn drankprobleem allemaal voor lichamelijke schade op kan lopen en dat schrikt hem af.

Als hij weer thuis is zeggen zijn ouders niks meer over de ring en doen ze als of er niks gebeurd is. Roland kan na zijn verblijf in het ziekenhuis ook beter van de alcohol afblijven. Op een dag staat Elisabeth bij hem voor de deur. Roland verteld haar alles en zij toont begrip voor hem. Ze steunt hem dan ook wanneer hij zegt dat hij wil stoppen met de school en een beroep wil gaan leren.

Op een dag ontmoet Roland zijn oude klassenleraar. Hij gaat met hem mee naar huis, om voor zijn zieke dochter Miriam te zorgen, zodat de leraar doorkan werken aan zijn manuscript. Omdat het slechter gaat met Miriam, belooft Roland om het manuscript op de post te doen. Op de weg naar een postbus komt hij Buddi tegen, die een paar dagen vrij heeft van het internaat. Samen besluiten ze nog wat te gaan drinken. In een winkel koopt Buddi nog een fles drank en ze besluiten om bij de oude onderbuurvrouw van Roland, Marecke, langs te gaan. Als ze door Marecke binnengelaten worden, zien ze dat alle muren volstaan met boeken. Samen met Marecke drinken ze een paar glaasjes. Na een tijdje voelen Roland en Buddi zich onaangenaam bij Marecke en ze vertrekken dan ook, de halfvolle fles achterlatend.
De volgende dag hoort Roland dat de oude Marecke gestorven is door de alcohol. Hij gaat naar het bouwterrein en drinkt zijn laatst flessen leeg, terwijl allerlei gedachten door elkaar door zijn hoofd heen schieten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

wouw super tof jij bent cool
nee ingewikkelde trappen, dáár krijg je honger van!

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Hau ab, du Flasche! door Ann Ladiges"