Happy Birthday, Turke! door Jakob Arjouni

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2389 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 59 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.9
  • 59 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1987
Pagina's
167
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Happy Birthday, Turke!
Shadow
Happy Birthday, Turke! door Jakob Arjouni
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Happy birthday, Türke!
De familie van de vermoorde Ahmed:
• Moeder van Ilter (oma): 55 jaar (schoonmoeder van Ahmed). Ze heet Melike en was schoonmaakster, maar zorgt nu voor zus Ayse.
• Broer van Ilter: Yilmas Ergün, hij is 34 jaar oud. Vroeger was hij timmerman, nu werkt hij als hulpkok bij de Hessischen Rundfunk.
• Zus van Ilter: Ayse, ze is heel zwaar ziek. Voordat ze ziek werd, was ze schoonmaakster. Ayse is 24 jaar oud.
• Ilter (vrouw van Ilter) heeft drie kinderen.

• Vader van Ilter: Vasif, hij was vuilnisman
• Man van Ilter: Ahmed, hij is vermoord door een mes in zijn rug. Vlakbij het station (bij de hoerenbuurt). Ahmed heeft gewerkt bij een elektrofabriek, de post en bij een kebab-winkel. Ahmed is al 10 jaar met Ilter getrouwd.
Kemal gaat voor onderzoek naar het politiebureau:
De detective (Kemal) doet zich voor als medewerker van de Turkse ambassade en komt zo bij commisaris Futt terecht. Kemal krijgt informatie oer het adres van de elektrofabriek waar Ahmed heeft gewerkt. Ook weet hij waar en wanneer Ahmed is gevonden: hij is vermoord en op vrijdag om 18.00 uur gevonden.
Een hinterhof is een hele grote binnenplaats.
Kemal doet zich dus voor als medewerker van de Turkse ambassade. Hij zegt dat de moord misschien te maken heeft met een aanslag van een linkse radicale Turkse groepering en dat Ahmed het slachtoffer hiervan geworden is. Dit is een smoes die hij verzint om aan informatie te komen. Als Kemal het politiegebouw verlaat laat hij zijn visitekaartje achter om de commisaris Futt te laten zien dat hij in de maling is genomen.
Dan ontvangt Kemal een dreigbrief per post. Er staat in (met van die geknipte krantenletters) dat hij moet stoppen met het onderzoek naar de moord op Ahmed.

Hij gaat naar de post (postmannen). Ze geven hem de informatie dat een meisje (een hoer) naar Ahmed heeft gevraagd. Ahmed wil dit meisje gaan zoeken en loopt rond bij het station. Kemal gaat praten met een drugsverslaafde, hij komt erachter dat Ahmed wat met drugs te maken had. Hij belandt in een sex-bar, laat zijn id-kaart zijn aan een hoer en zij zegt: “Happy birthday, Türke” (vandaar dus de titel van het boek).
Kemal:
Kemal is privedetective. Zijn vader is doodgereden door een postbus. De vader van Kemal werkte bij een vuilnisophaalbedrijf als vuilnisman. Kemal gaat naar een weeshuis en als hij vier jaar is wordt hij geadopteerd door een Duits gezin:
• Max Holzheim (nieuwe vader) is leraar wiskunde en gym op de basisschool.
• Anneliese Holzheim (nieuwe moeder) werkt drie keer per week bij de kinderopvang.
• Hij krijgt er een broer bij (Frits) van 5 jaar.
De familie Holzheim heeft Kemal geadopteerd omdat ze het goed vonden om een geadopteerd kind te hebben.
De ontwikkeling van Kemal:
• Hij heeft doorsnee eindexamen gedaan.
• Op z’n zeventiende is hij naar Turkije gegaan om daar informatie te vinden over zijn ouders. Deze informatie heeft hij niet gevonden.
• Na zijn examen heeft hij een studie gedaan. Daar is hij mee gestopt.
• Zijn vergunning voor privé-detective heeft Kemal drie jaar geleden aangevraagd.
Het verhaal:
Een vrouw komt naar Kemal toe omdat haar man vermoord is bij het station. De vermoorde man heet Ahmed Hamel. De vrouw van de man (Ilter) weet weinig over de man. Vlak voor de moord heeft Ahmed nog veel geld gegeven aan Ilter voor het geval er iets zou gebeuren. Ahmed is vermoord bij het station vlak bij de hoerenbuurt. Ahmed en Ilter zijn Turks. De vader van Ahmed (Vasif) is drie jaar geleden doodgegaan bij een auto-ongeluk. De detective Kemal vindt het een interessante zaak want hij krijgt in een keer 1000 euro.
Kemal bezoekt de familie van Ahmed Hamel:
• Melike is de moeder van Ilter.
• Ahmed was niet politiek actief en handelde heroïne. Iedereen wist ook dat hij in een drugcircuit zat, maar Ilter deed alsof ze ’t niet wist. Ze wilde ’t eigenlijk dat ’t niet waar was.
• Vasif (vader van Ahmed) is overleden bij een twee auto-ongeluk. Vasif bracht opeens veel geld mee na zijn eerste auto-ongeluk. Vasif had eigenlijk de schuld van het ongeluk maar heeft op ’t politiebureau iets geregeld zodat Vasif niets hoeft te betalen. Sindsdien gaat Vasif ook vaak naar clubs. Dit weet Melike (zijn vrouw) omdat ze hem is gevolgd. Op 25 april 1980 krijg Vasif een telefoontje en is hij weggereden. Hij krijgt dan een dodelijk ongeluk.
• Ayse is verslaafd. Ze is de zus van Ahmed.
• De relatie tussen Vasif en Ahmed was goed. Ze hadden een hechte band. Met z’n tweeën waren ze een blok tegen de rest van het gezin. Dit vormde een probleem voor Ilter want die zit er tussenin.
Kemal gaat naar ’t politiebureau om meer te weten te komen over de moord op Ahmed Hamul. Hij doet zich voor als een medewerker van de Turkse ambassade en zegt dat ze dachten dat Ahmed verdacht werd van terrorisme. De commissaris Futt geeft hem alle informatie die hij heeft. Dat is niet zo veel. Kemal laat na zijn gesprek met Futt een visitekaartje achter om Futt te laten zien dat hij hem te slim is afgeweest en helemaal geen medewerker van de ambassade is.
Kemal gaat nog een keer naar het politiebureau omdat hij wil weten of er bij de drugsafdeling iets bekend is over Ahmed en Vasif. Hij heeft geen succes want ze willen hem deze informatie niet geven.
Als hij vertrekt na zijn gesprek komt Kemal Commissaris Futt en zijn medewerker (Harry Eiler) tegen in de lift. Eiler is echt een slijmbal. Kemal heeft een sarcastisch gesprek met Futt en Futt wil dat Kemal zijn Prive detective licentie wordt ingetrokken.
Kemal wil toch heel graag weten of er bij de drugsafdeling nog wat bekend is over Vasif en Ahmed. Daarom belt hij Theobald Löff. Hij is de voormalig kriminalpolizei detective die met pensioen is. Löff en Kemal hebben veel contact gehad in het verleden. Kemal bezoekt Löff en zijn vrouw thuis. Löff is 60 jaar en al 40 jaar met zijn vrouw getrouwd. Löff kent Eiler (medewerker van Futt). Hij vindt opmerkelijk dat Eiler zo hoog is opgeklommen omdat hij vroeger als straatpolitie werkte. Löff belooft Kemal om proberen aan de informatie te komen.
Kemal ontmoet Susanne Bönisch in een Sex Bar. Zij zegt tegen hem: Happy birthday, Türke! Later komt Kemal haar tegen in de Heinis Huhnerpfanne.
Kemal ontmoet ook Hanna Hecht in het restaurantje. Kemal gaat mee naar de woning van Hanna. Hanna is een goede bekende van Ahmed. De man (Rudi) is ook in het huis van Hanna. Hanna vertelt dat ze ook verslaafd is aan drugs en dat Ahmed wel eens drugs meebracht. Rudi verkocht ook af en toe drugs van Ahmed. Hanna wist ook dat Ahmed plannen had om een huis te kopen en om Ayse naar een afkickcentrum te sturen. Hanna weet ook dat Ahmed wilde stoppen met de drugs en door een nieuw huis te kopen en nieuw leven te beginnen. Op de dag dat Ahmed vermoord is was Ahmed nog bij haar en kreeg hij een telefoontje van een Duitse man.
De Duitse man is geen turk en Ahmed moet na dit telefoontje meteen weg. Kemal zoekt tijdens zijn bezoek ook nog naar kranten omdat hij een dreigbrief ontvangen heeft met het verzoek te stoppen met zijn onderzoek naar de moord op Ahmed. Hij vindt wel kranten, maar hij komt dat tot de conclusie dat deze kranten niet zijn gebruikt voor zijn brief, maar voor een andere brief.
Kemal biedt hulp aan, aan Hanna en Rudi voor als ze in de problemen komen.
Het lukt Löff ook niet om de informatie te achterhalen bij de afdeling verdovende middelen. Hosch werkt daar. Löff heeft alleen wat informatie gevonden over de twee ongelukken:
• Eerste ongeluk: Februari 1970. Naast Vasif was ook Albert Schönbaum betrokken. Maar Vasif heeft schuld. Omdat Vasif geen verzekering heeft neemt Albert de schuld op zich. (Albert reed ook te snel en zijn voertuig was niet in goede toestand, maar Vasif maakte de overtreding die het ongeluk veroorzaakte). Politieagenten Eiler en Hosch warn er toen bij en hebben er verslag van gemaakt. Futt heeft dit verslag getekend, wat erg raar is want Futt had toen helemaal geen dienst. Löff waarschuwt Kemal.
• Tweede ongeluk: Heeft een dodelijk afloop van Vasif. Vasif rijdt tegen betonnen peiler. De auto slaat over de kop, explodeerd en beland in een greppel. Er zijn weer twee politieagenten bij. Eiler en Schöller.
Futt is de persoon die Hosch en Eiler opgleidt heeft en hij heeft Hosch meegenomen als medewerker waar hij nu werkt.
Dan belt Ilter (de vrouw van de vermoorde Ahmed) Kemal op. Ilter vraagt of haar broer bij Kemal is. Ze zegt ook dat ze een rekening (van Ahmed) voor een huis ontvangen heeft een geen idee heeft waar het over gaat. Kemal weet dit wel en zegt tegen Ilter dat hij morgen langskomt.
Vlak nadat Kemal de telefoon neerlegt wordt er bij zijn huis aangebeld. Er staan twee mannen met gasmaskers voor de deur. Ze gooien een traangasgranaat in zijn kamer en bedreigen Kemal. Uiteindelijk verlaten ze zijn appartement en doen de deur op slot. Kemal opent een raam en belt op het nippertje zijn huisarts. De huisarts zegt dat hij geluk gehad heeft.
Kemal wil nog meer informatie weten over de twee ongelukken van Vasif. Hij belt Schöller op en doet zich voor als iemand van het openbaar ministerie. Hij vraagt waar Schöllerwas tijdens ’t tweede (dodelijke) ongeluk van Vasif. Schöller zegt dat hij bij zijn vriendin was. Schöller heeft wel een vrouw thuis, maar regelt het af en toe met Eiler dat Schöller tijdens dienstijd naar die vriendin kan. Schöller was dus niet bij ’t ongeluk en weet dus ook niet waarom Eiler aan het wandelen was. Na het ongeluk werd Schöller overgeplaatst.
Kemal belt ook de betrokkene Albert Schönbaum van het eerste ongeluk. Hij heeft de schuld zich genomen. De politieagent drong dit aan en vond het erg menselijk van de politie agent om aan de zielige Turkse man te denken.
De dochter van boer Horner is getuige geweest bij het dodelijke ongeluk van Vasif. Zij had ’t ongeluk gezien en zei dat het geen ongeluk was, maar dat er opzet in ’t spel was. Ze zei dat de auto van Vasif van de weg werd geduwd. Niemand geloofde haar. De dag na het dodelijke ongeluk van Vasif krijgt de dochter van boer Horner en dakpan op haar hoofd. Kemal gaat naar de arts van het overleden meisje en de arts zegt dat het meisje niet zomaar om ’t leven is gekomen. Hij zegt dat het geen ongeluk was. De schedelbreuk is te lang voor een dakpan dus er moet met een lange stok op haar hoofd geslagen zijn.
Löff en Kemal gaan opnieuw naar het politiebureau. Ze gaan naar de afdeling waar politieagenten op moeten geven wanneer ze voorwerpen van hun uitrusting missen. De man van de afdeling vertelt dat de dag na de moord op het meisje door Eiler een nieuwe stok is aangevraagd.
Dan gaat Kemal naar het huis van Commissaris Futt. Hij treft daar zijn dronken naakte vrouw aan. De dame is sterk gefrustreerd over de seksprestaties van haar man Futt. Futt heeft haar ook bedreigd. Kemal stelt haar gerust en de vrouw wijst naar de kast waar een tas met drugs, geld en een brief in liggen. In de brief staat: ‘Futt, je bent een moordenaar! Zorg dat je een miljoen + een kilo drugs klaar hebt liggen. We komen snel!’ De brief is gestuurd door Hanna. (dat verklaart de krant waar letters zijn uitgeknipt!). Kemal moet snel naar Hanna toe want hij is bang dat Futt al bij Hanna is.
Als hij bij Hanna is ziet hij dat Rudi en Hanna door Eiler zijn toegetakeld. Kemal overmeestert Eiler. Dan gaat hij naar Futts woning. Hij zegt Eiler dat hij Futt en Hosch met een smoesje op moet bellen om te zeggen dat hij naar zijn huis moet komen. Ondertussen waarschuwt Kemal ook zo’n politie arrestatie team.
Dan is het wachten op Futt en Hosch. Eerst komt Hosch. Kemal geeft Hosch het aanbod dat hij minder belangrijk zal worden in het hele verhaal. Kemal doet dat, omdat Hosch de hoofdverdachte niet is. Futt en Eiler hebben er veel meer mee te maken. Hosch is afdelingshoofd drugs. De drugs die eigenlijk verbrand moesten worden gaf Hosch aan Futt en Eiler.
De man die Kemal wilde vergassen was ook Hosch. Maar Kemal wil dat Futt en Eiler de hoogste straf krijgen. Dat vindt hij het belangrijkste omdat zij verantwoordelijk zijn voor de moord op Vasif en de boerendochter.
Eiler en Futt worden gearresteerd voor drugshandel, moord op Vasif, moord op het boerenmeisje. Ze hebben niets te maken met de moord op Ahmed. Ze hebben wel de dreigbrief naar Kemal gestuurd omdat ze bang waren dat door zijn onderzoek ook hun duistere zaken aan ’t licht zouden komen.
Dan gaat Kemal naar de familie van Ahmed toe. Yilmaz (de broer van Ilter) wil vluchten naar Turkije. Hij heeft Ahmed namelijk vermoord. Yilmaz wil in Turkije opnieuw beginnen. Yilmaz heeft Ahmed vermoord omdat Yilmaz dacht dat Ahmed zijn vader in het drugsgedoe getrokken had (terwijl dit in de realiteit andersom was: Na het eerste ongeluk hebben Eiler en Futt Vasif vrijgepleit in ruil voor drugsdealen. Toen Vasif voor zichzelf wilde beginnen moest Vasif dood).
Yilmaz voelt zich niet belangrijk in het gezin. Hij heeft gevoel: ‘Hij heeft de familie gered, zijn taak zit erop en nu vluchten voor een eventuele straf’
Kemal zegt tegen Yilmaz: “Es ist kein gutes Gefuhl, ein Morder zu sein um so mehr, wenn der Mord sinnlos war”. Dit zegt Kemal omdat Yilmaz Ahmed eigenlijk voor niets vermoord heeft. Kemal bedoeld met zijn woorden: Een moord plegen is niet goed, maar Ahmed had minder schuld dan Yilmaz dacht. Ahmed wilde stoppen, een nieuw huis kopen, Ayse van haar verslaving afhelpen en een beter leven beginnen. Yilmaz hield Ahmed ook verantwoordelijk voor de verslaving van Ayse. Maar eigenlijk is Vasif de hoofdschuldige.
Kemal wist dat Yilmaz de moord gepleegd had. Dit komt omdat Ahmed vermoord was met een keukenmes. Door dit simpele wapen wist hij dat het nooit door Futt, Eiler of Hosch gedaan kon zijn. Die beschikken over veel modernere wapens.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

Let op, het begin van deze samenvatting is helemaal goed, maar even verder onder het kopje 'het verhaal' staat dat Vasif de vader is van Ahmed. Dit klopt niet. Vasif is de vader van Ilter. Ayse is ook niet de zus van Ahmed, maar de zus van Itler.

10 jaar geleden

D.

D.

Ilter (vrouw van Ilter)? Kloppen dit soort dingen wel? Want in de rest van de samenvatting staan ook andere vage onduidelijkheden. Bijvoorbeeld, Broer van Ilter, Yilmes, hij is hier onder de broer van Ahmed maar aan het begin niet. Dat geldt ook voor de Vader en de zus.

10 jaar geleden

Andere verslagen van "Happy Birthday, Turke! door Jakob Arjouni"