Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hannah auf neuem Kurs door Marion Birkigt

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
Boekcover Hannah auf neuem Kurs
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1424 woorden
  • 27 maart 2013
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
1 keer beoordeeld

Boekcover Hannah auf neuem Kurs
Shadow
Hannah auf neuem Kurs door Marion Birkigt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting

Het verhaal gaat over Hannah, een meisje dat in Hamburg woont. Maar omdat haar moeder dood is en haar vader kapitein is moet ze naar een internaat, ‘Eichenhof’ genaamd. Daar heeft ze absoluut geen zin in. Daarom bedenkt ze met haar beste vriendin Laura een plan: in het internaat moet Hannah geen vrienden proberen te maken, maar buiten de groep te vallen. Als de proeftijd van drie maanden dan afgelopen is kan ze zeggen dat ze het niet naar haar zin heeft, en mag ze weer naar huis!

Als Hannah in het internaat is aangekomen, doet ze inderdaad gemeen tegen de meiden in haar huis. Maar na een paar dagen bedenkt ze dat ze dit niet nog drie maanden kan volhouden. Hannah biedt haar excuses aan, en al gauw wordt ze goede vriendinnen met haar huisgenoten. Ook op de school van het internaat heeft Hannah het naar haar zin. Ze heeft een gezellige klas, en doet mee aan de schoolmusical.

In de herfstvakantie, als een aantal meiden thuis zijn, slaapt Hannah bij Constanze op de kamer. Die vertelt haar over God. Hannah besluit een keer mee naar de kerk te gaan. Na een aantal keer mee te zijn gegaan en uit de Bijbel te hebben gelezen, gaat Hannah ook geloven.

De uitvoering van de musical wordt een succes, en voor Hannah al helemaal omdat haar vader er ook bij is. Hij belooft met kerst thuis te zijn, zodat ze samen kerst kunnen vieren.

Maar vlak voor kerst krijgt Hannah te horen dat haar vader een ongeluk heeft gehad met zijn schip. Het is niet zeker of hij nog leeft. Hannah maakt een paar bange dagen door, maar als ze uiteindelijk hoort dat haar vader nog leeft, is ze ongelofelijk blij.

 

Tekst op de achterkant

Eigentlich ist für Hannah alles im grünen Bereich. Doch dann der Schock: Sie soll ins Internat! Wie furchtbar!! Nur fremde Gesichter um sie herum, und alle ihre Freunde sind weit weg. Aber vielleicht kann sie neue Freunde finden? Vielleicht ist alles gar nicht so schlimm? Ohne den 'Eichenhof' hätte sie jedenfalls Leonie, Lissy und Isabell nie kennen gelernt. Und dann ist da noch Constanze, die ganz entschieden an Gott glaubt. Den gibts doch gar nicht, meint Hannah. Kann Constanze Hannah vom Gegenteil überzeugen? Nimmt Hannahs Leben eine entscheidende Wende?

 

De achterkant was nogal voorspellend. De vragen aan of Hannah tot geloof zou komen, kon ik sowieso meteen met ‘ja’ beantwoorden. Van de drie meiden die worden genoemd (Leonie, Lissy en Isabell), heb ik het idee dat Lissy en Isabell niet de belangrijkste rol spelen in het verhaal als vriendinnden. Ik vond twee andere meiden belangrijker.

 

Verdiepingsopdrachten

1. Informatie over de schrijfster

Marion Birkigt is getrouwd en heeft drie volwassen kinderen. Ze woont in de zomer in Hamburg en in de winter in Spanje.

Marion Birkigt schrijft vooral detectives voor kinderen, maar ze heeft ook een aantal boeken voor meisjes geschreven. Ze schrijft het liefst series. Ooit heeft ze eens gezegd over wanneer ze in de keuken stond: „Mit der einen Hand rührte ich um, mit der anderen machte ich Notizen.“ Ze is christen, en dat kan je merken omdat God heel duidelijk naar voren komt in mijn boek.

Van de serie ‘Internat Eichenhof’ zijn drie delen, ‘Hannah auf neuem Kurs’ is de eerste, en de andere twee zijn ‘Hannah startet durch’ en ‘Hannah weiss, was sie will’.

 

6. laat een deel van het verhaal in een ander land met een volstrekt andere cultuur spelen. Pas namen en uiterlijkheden aan.

Welk stuk: waarbij Hannah en Leonie met Constanze naar de kerk gaan.

Land: een land in Afrika

Namen: Hannah is Hasana, Leonie is Lesedi, Constanze is Chinue

De kerkdienst vindt plaats onder een afdak, zodat we niet in de hete zon staan. Chinue is al uitgebreid in gesprek met haar vrienden, die nieuwsgierig zijn naar wie Lesedi en ik zijn. Ruim nadat we horen te beginnen komt de voorganger naar voren. We beginnen met het zingen van aantal liedjes, onder begeleiding van jongere en oudere mannen op trommels. Ietwat gezette dames met kleurige jurken dansen uitbundig mee op het ritme van de muziek. Na de liedjes komt de preek.  De enthousiaste voorganger vertelt een verhaal uit de Bijbel. Voor Hasana’s gevoel is de tijd al snel voorbij, maar Lesedi zegt dat ze het niet echt leuk vond.

 

9. Bedenk vijf mogelijke alternatieve titels voor het boek en licht ze toe.

‘Hannah’: het is het eerste boek van een serie, dus het kan goed om alleen de naam van de hoofdpersoon als titel te doen.

‘Hannah ins Internat’: het gaat over Hannah, en het onderwerp is dat ze naar een internaat moet.

‘Das neue Leben von Hannah’: het gaat over Hannah, wier leven omgegooid werd omdat ze naar het internaat moest, dus haar leven veranderde erg.

‘Eine Groβe Wende’: het is een belangrijke verandering dat Hannah in een internaat gaat wonen en christelijk wordt.

‘Eine frohe Veränderung’: Hannah moet in een internaat wonen, eerst vindt ze het niets, maar later blijkt het toch leuk. De beste verandering is dat Hannah christelijk wordt.

 

11. laat twee hoofdpersonen met elkaar corresponderen. Schrijf minimaal drie brieven.

Hannah aan Leonie:

Hé, ik wil m’n excuses aanbieden voor dat ik zo vervelend was. Dat komt omdat ik in eerste instantie absoluut niet naar een internaat wilde. Het plan van mijn beste vriendin Laura en mij was dus dat ik zo gemeen mogelijk zou zijn tegen alle meiden, en dat ik geen vrienden zou maken. Dat is aardig gelukt heb ik gemerkt. Maar nu heb ik er spijt van dat ik dat heb gedaan, en denk ik dat ik het hier best naar m’n zin zou kunnen hebben. Ik weet dat ik een heel ongezellige kamergenoot was, en dat je liever met iemand anders een kamer wilde delen. Maar ik hoop dat we het zometeen toch goed kunnen vinden met elkaar, en dat we ’s avonds gezellig kunnen kletsen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Hé, ik wil m’n excuses aanbieden voor dat ik zo vervelend was. Dat komt omdat ik in eerste instantie absoluut niet naar een internaat wilde. Het plan van mijn beste vriendin Laura en mij was dus dat ik zo gemeen mogelijk zou zijn tegen alle meiden, en dat ik geen vrienden zou maken. Dat is aardig gelukt heb ik gemerkt. Maar nu heb ik er spijt van dat ik dat heb gedaan, en denk ik dat ik het hier best naar m’n zin zou kunnen hebben. Ik weet dat ik een heel ongezellige kamergenoot was, en dat je liever met iemand anders een kamer wilde delen. Maar ik hoop dat we het zometeen toch goed kunnen vinden met elkaar, en dat we ’s avonds gezellig kunnen kletsen.

Hannah

 

Leonie aan Hannah:

Hoi Hannah, ik heb je brief gelezen, en ik vind het fijn dat je niet echt zo bent als je de hele tijd was. Ik vond je plan eigenlijk best goed, maar hoe je je gedroeg was inderdaad niet zo plezierig. Hopelijk ben je hoe je echt bent wel aardig, want dat weet ik natuurlijk nog niet :-). Nu kunnen we samen nog eens een keer iets leuks doen. Weet jij trouwens al wat je gaat kiezen voor het verplichte project van school? Ik ga in elk geval toneel doen. Misschien kunnen we ook een keer met z’n allen naar de stad. Ik hoor nog wel van je.

Leonie

 

Hannah aan Leonie:

Hoi, gelukkig geef je me nog een kans. En ik weet wel wat ik wil kiezen voor het project, ook toneel. Niet omdat jij het ook doet, maar dat leek me sowieso al het leukst, toevallig hé? Ik vind het ook wel leuk om met z’n allen naar de stad te gaan, de anderen willen vast mee.

Hannah

Mening

Ik vond het boek best oké om te lezen, het was gewoon een standaard verhaal over een meisje met vriendinnen en zulk soort dingen. Ik denk dat het boek wel voor jongere meisjes is, van tien jaar ongeveer.

Dat het over naar een internaat gaan ging vond ik wel interessant, daar hoor je namelijk niet zo vaak van. Er werd een duidelijk beeld geschetst van hoe het er in een internaat aan toe gaat.

In het Nederlands zou ik zo’n boek niet leuk vinden, maar omdat het Duits is, en dus moeilijker, is het handig dat de verhaallijn niet ingewikkeld is. Het taalgebruik was ook niet moeilijk, en er waren bijna geen woorden die ik niet kende of waarvan ik de betekenis niet kon raden.

Verder is het een uitgesproken christelijk boek. Als ik de achterkant goed had gelezen had ik dat van te voren kunnen weten, maar ik had het boek gekozen omdat ik Hannah heet. Ik vond het best raar om een boek te lezen waarin iemand christelijk wordt, terwijl het toch een normaal boek is. Op gegeven moment vond ik dat het christelijke wel heel erg naar voren kwam, en de rest van het verhaal minder belangrijk werd, dat vond ik jammer.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.