1. De titel
Bei Hamburg leichter Niederschlag is geschreven door Heinz Knappe. Het boek werd voor het eerst uitgegeven in 1982 door de uitgeverij Signal-Verlag. De druk die ik heb gelezen is uitgegeven door Ravensburger Buchverlag Otto Maier in 1986.
Het boek kent geen ondertitel, maar de titel Bei Hamburg leichter Niederschlag duidt op radioactieve neerslag afkomstig van de fictieve kerncentrale Barkum-Nord in de buurt van Hamburg. Het personage Hansi Wilms veroorzaakt een kortsluiting, waardoor er verschillende storingen optreden en er een kernsmelting (‘meltdown’) plaatsvindt die door verdamping van grondwater en koelvloeistof zorgt voor de radioactieve neerslag. Ook klinkt de titel als een weerbericht, al werd er voor de betreffende nacht in het boek juist geen regen voorspelt.
2. De auteur
Heinz Knappe werd geboren op 20 februari 1924 in Zerpenschleuse en stierf op 23 mei 1997 in Duisburg. Het is onbekend of hij ooit in of in de buurt van Hamburg gewoond heeft. Hij is soldaat van de Duitse Wehrmacht geweest, heeft gevangen gezeten in een Russisch krijgsgevangenkamp en had als dakloze verschillende baantjes in Bremen. Uiteindelijk vertrok hij naar het Ruhrgebied, waar hij zich in zijn vrije tijd bezig hield met schilderen, boetseren en vooral schrijven. Hij schreef voornamelijk over actuele onderwerpen uit de jaren tachtig van de vorige eeuw, zoals de antikernenergiebewegingen en xenofobie (vreemdelingenangst).
3. De literatuurgeschiedenis
Bei Hamburg leichter Niederschlag is lastig onder te brengen bij een bepaalde literaire stroming. Het is duidelijk dat Heinz Knappe graag boeken schreef over toentertijd actuele thema’s. Dit past echter niet echt bij een bepaalde stroming uit de jaren tachtig. Knappe was dan ook slechts een hobbyist en is nooit uitgegroeid tot een beroemd schrijver. In zo’n geval van onduidelijkheid kan een boek al snel tot het postmodernisme worden gerekend, aangezien het niet duidelijk is wat nu echt de kenmerken zijn van deze stroming, maar in dit geval gaat dat niet op. Een van de enige postmodernistische kenmerken waaraan dit boek namelijk voldoet, is dat het geen mooi afgerond einde heeft. Om dit boek tot het realisme te rekenen, is ook niet goed, ook al is het boek realistisch geschreven en speelt het zich af in het heden (wat op moment van schrijven het heden was). Het boek is echter geen op onderzoek gebaseerd verhaal waarin de schrijver je probeert te overtuigen van hoe de werkelijkheid in elkaar zit. De hobbyist Knappe heeft dit werk dus niet geschreven volgens de kenmerken van een bepaalde stroming.
4. Het genre
Dit boek behoort tot het hoofdgenre epiek. Het draait meer om de gebeurtenissen, om het daadwerkelijke verhaal, dan dat het om gevoelens draait. Hansi Wilms handelt weliswaar vanuit zijn liefde voor Elke Bruhns (hij wil indruk op haar maken), maar dat is niet de kern van het verhaal. Er zijn namelijk ook nog vele andere personages, die niet door gevoelens gedreven worden en in wiens deel van het verhaal geen gevoelens centraal staan. Het boek is bovendien geen dramatiek, aangezien de dialoog geen belangrijke rol speelt in het verhaal. Er is natuurlijk wel dialoog, maar er is veel meer dat ‘verteld’ wordt door een auctoriale vertelinstantie. Het boek is ook duidelijk niet geschreven om opgevoerd te kunnen worden, zoals bij dramatiek vaak wel het geval is. Het draait simpelweg om verschillende gebeurtenissen die verband met elkaar houden.
Het ‘subgenre’ is lastiger te raden. Het boek lijkt het meest op een thriller, maar het wordt pas vanaf ongeveer de helft wat spannend. Het boek probeert wel door onzekerheid en door het scheppen van onduidelijkheid te zorgen voor extra spanning. Wat zeker is, is dat het een jeugdroman is, omdat een belangrijk deel van het boek geschreven is vanuit de belevingswereld van jongeren (Elke, Hansi) of jongvolwassenen (de bemanning van La Paloma). Bovendien zou het boek in de bibliotheek het teken van ‘spanning en avontuur’ krijgen.
5. De inhoud
5.1 Samenvatting
Zes uur en 28 minuten voor de ramp ontmoeten we Elke Bruhns en Carsten. Elke is tegen kernenergie, terwijl Carsten juist in de plaatselijke kerncentrale Barkum-Nord werkt. Het verhaal gaat al snel over naar Hansi Wilms, die vroeger dik bevriend was met Elke. Hansi is nu verliefd op haar en hoopt indruk op haar te maken door op de kerncentrale ‘ATOM NO’ te spuiten, wat Elke wel eens op de weg gespoten had. Elke en Carsten praten ondertussen over de nieuwe kerncentrale Barkum-Süd, die Barkum-Nord moet vervangen. Elke ziet hier een atoombom in en vreest voor de effecten die de centrale op mensen en voedsel zal hebben. Carsten ziet de centrale als een economische vooruitgang en denkt dat deze wel veilig zal zijn, net als Barkum-Nord altijd geweest is.
Heilmann, een politicus uit de buurt, moet samen met zijn collega Heidelinde Zimmer naar een bijeenkomst van burgers (in Barkum) over de bouw van de nieuwe kerncentrale. Hansi wil zijn plan eerst nog even aan Elke vertellen. Hij doet echter niet genoeg moeite om haar uit haar huis te krijgen. Op de boot La Paloma zijn vier mensen ook met een geheimzinnig plan bezig, maar ze proberen dit te verbergen door de boot te vermommen als feestboot. Dit blijkt te werken.
Even later is Heilmann bij de vergadering met de bezorgde burgers, waar hij ze probeert te overtuigen door te zeggen dat hij, net als zij, veiligheid het belangrijkste vindt. Niet alleen de veiligheid van atoomenergie voor onder andere het nageslacht, maar ook de veiligheid of zekerheid die atoomenergie geeft voor economische groei. De zaal is echter niet overtuigd, dus gooit iemand een tomaat. Rainer Mohl is intussen in de kerncentrale bezig om de waardes op de instrumenten in de gaten te houden en te vechten tegen de verveling. Een half uur later zit Hansi verstopt in Carstens auto. Hij kent Carsten en zijn gewoontes nog van vroeger, dus weet hij dat hij veilig is. Zo verschaft hij zich toegang tot het terrein van Barkum-Nord. Bewaker Frankie Fonck inspecteert ondertussen de parkeerplaats en plant hoe hij terroristen neer zal schieten, mochten die ooit komen. Carsten parkeert op deze parkeerplaats. Even verderop zijn Kramm en Krause van politie-eenheid Elbe 18 bezig met hun patrouille, waarbij ze per toeval een compleet protestdorp ontdekken in een oude grindgroeve. Hierover lichten ze hun hoofdcommissaris maar even in.
Heilmann wacht intussen totdat de bijeenkomst wordt onderbroken. Als dit maar niet gebeurd, er wel rockers binnenkomen en mensen beginnen te vragen om de tomaten, kiest hij ervoor om zich te verstoppen.
Uiteindelijk gooide niemand met tomaten, maar Elke, die ook bij de bijeenkomst was, vindt de dreiging ermee al niet kunnen. Zij en de geluidsjongen van de bijeenkomst, die ook elektricien bij Barkum-Nord blijkt te zijn, krijgen ruzie over de kernenergiekwestie. Hansi sluipt even later de auto van Carsten uit. Hij zoekt een veilige weg naar de reactor en verstopt zich even in een werktentje dat de elektricien had achtergelaten. Deze had ook de toegang naar een ondergrondse elektriciteitsruimte open gelaten. Hansi kruipt daarin en besluit alvast de muur van die ruimte te bekladden. Omdat het donker is, schijnt hij bij met zijn aansteker, die de vrijgekomen verfdampen omzet in een explosie. Deze laat Hansi bewusteloos achter.
Jens, de leider van het protestdorp, is dan druk bezig met het opzetten van het dorp. Hij wil ervoor dat het dorp op de pers, die sowieso langskomt, een positieve indruk zal achterlaten. Heilmann was na de bijeenkomst met Heidelinde naar de woning van doctor Hamacher gegaan, waar Heilmann probeert de situatie te benutten voor zijn carrière.
Tien minuten later komt Hansi weer even bij en roept hij om hulp, maar hij raakt al snel weer bewusteloos. De ruimte waarin hij zit vult zich met koolmonoxide, en nitroglycerine stroomt over de vloer. Zijn overlevingskansen worden steeds kleiner en de stoffen veroorzaken allerlei ongewilde verbindingen en kortsluitingen.
Als Elke weer thuis is, vindt ze daar niet alleen haar eigen, maar ook Hansi’s bezorgde moeder, die denkt dat Elke weet waar haar zoon is. Hij had namelijk spuitbussen mee, waardoor Hansi’s moeder dacht dat hij misschien met Elke de straat ging bekladden. Elke koppelt dit nieuws aan het rare gedrag van Hansi van de afgelopen dagen en is bang dat hij in Carstens auto het terrein van de kerncentrale op is gegaan. Ze gaat naar Hansi op zoek. Als Rainer Mohl aan zijn eten wil beginnen, start net de kettingreactie die door de ontploffing van Hansi is veroorzaakt. Eerst lijkt dit nog op een foutmelding, maar de gemelde drukuitval in de stoomleiding slaat uiteindelijk om in een noodstop van de reactor. Frankie Fonck ziet dan dat de elektricienstent verschoven is en de toegang tot de elektriciteitsruimte openstaat. Als hij deze inspecteert, ziet hij in de diepte Hansi liggen. Bij Hamacher thuis slaat de stemming plots om als hij wordt gebeld over de storing bij de kerncentrale. Hij wil meteen rampenplannen doorvoeren, maar Heilmann zegt een ander plan te kennen en krijgt uiteindelijk toestemming van Hamacher om dat uit te voeren. Heilmann bluft echter en wil gewoon paniek omtrent de kerncentrale voorkomen, zodat er geen grotere weerstand tegen Barkum-Süd zal ontstaan en hij de held van zijn politieke partij zal worden. Door te doen alsof hij Körner belt, weet hij ook Heidelinde ervan te overtuigen dat alles goed komt.
Als Mohl intussen de noodknop van de reactor had gebruikt, had dat weliswaar miljoenen gekost, maar was er geen kernsmelting geweest. De automatische stop van de reactor wordt bovendien wel gemeld, maar vindt niet plaats. Koelmiddelpompen beginnen wel uit te vallen en de temperatuur in de reactor begint te stijgen. Mohl vreest dat de splijtstofstaven zullen smelten, die het koelwater en uiteindelijk zelfs het grondwater zullen doen verdampen. Dit zou dan radioactieve regenwolken vormen.
Op La Paloma is iedereen klaarwakker. Marlies houdt de omgeving in de gaten, Ulli luistert de politieradio af en Inger vreest dat hun dynamiet zal ontploffen, maar Peter, de leider, verzekerd haar dat dit niet zal gebeuren, omdat de dynamiet dat überhaupt nooit hoort te doen. Het plan is namelijk om een raket, een blindganger, in het gebied tussen de kerncentrale en het protestdorp te laten neerkomen. De politie zal deze dan vinden en concluderen dat de demonstranten deze op de centrale wilden vuren. Daarop zullen ze de confrontatie met het dorp aangaan en zal er een grote slag ontstaan, waar de pers uitgebreid over zal kunnen berichten. En dus wordt de raket afgevuurd.
De zieke Körner haast zich intussen naar Hamachers huis. Hij stuit echter op een blokkade van de politie. Hij denkt aan zijn onderzoek van vroeger over de gevolgen van een kernramp voor Hamburg, dat het zonder evacuatieplan moet stellen. Hij herpakt zich echter en wordt door de blokkade gelaten.
De politiemannen Jürgen en Norbert vinden dan de raket, waarna ze de ontdekking meteen doorgeven. In het protestdorp zijn de meesten dan nog rustig aan het slapen. De bemanning van La Paloma maakt de boot intussen schoon en zorgt ervoor dat er van hun praktijken niets meer te zien is. Ze denken dat de politie hun raket gevonden heeft. Het enige wat hun plan dan nog kan verpesten is regen, maar het zou toch droog blijven... Eigenlijk zullen zij geen van allen de radioactieve regen overleven, die hun kant op zal drijven.
Pyrotechnici onderzoeken de raket en concluderen dat deze zelfgemaakt is en geen gevaar oplevert. De lading was niet genoeg geweest om de reactor te kunnen vernietigen, maar een majoor besluit dat het nu mooi geweest is met het protestdorp. De ontruiming van het dorp wordt voorbereid.
Hansi is uit de elektriciteitsruimte gehaald en ademt niet meer, maar de dokter probeert hem nog te reanimeren. Carsten komt even langs, maar herkent Hansi niet door de effecten van de ontploffing. Dan wordt er omgeroepen dat iedereen op zijn post moet blijven, met jodiumpillen tegen de straling in de aanslag (die nooit voldoende zouden beschermen). Er zou namelijk weleens een lek in het koelsysteem van de reactor zijn.
Er probeert toch nog iemand in een auto het terrein op te komen, die zich niet laat wegjagen.
Het blijkt Carstens nicht Elke te zijn, die met Carsten wil praten omdat ze Hansi zoekt. Dan begrijpt Carsten dat Hansi de terrorist was en beseft hij hoe Hansi op het terrein gekomen is. Hij gaat zo snel mogelijk naar de poort om te zorgen dat Elke ver van de kerncentrale wegvlucht. Carsten dwingt de poortwachter om hem door te laten. Als hij naar Elke rent, hoort hij de radioactieve stoom al ontsnappen. Hij stort echter in voordat hij Elke kan bereiken. Elke komt bij hem zitten, in de verwachting dat iemand wel een ambulance zal sturen. Carsten probeert haar nog te vertellen dat ze weg moet vluchten, maar hij kan niet meer praten. Elke beseft niet dat er ondertussen radioactieve neerslag valt, maar blijft wachten op de hulp. Hiervoor is het echter allang te laat.
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden