Die Wolke door Gudrun Pausewang

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
Boekcover Die Wolke
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 396 woorden
  • 13 juli 2001
  • 82 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
82 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1987
Pagina's
224
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Duits
Verfilmd als

Boekcover Die Wolke
Shadow
Die Wolke door Gudrun Pausewang
Shadow
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie
Titel De Wolk Auteur Gudrun Onderwerp Leven na een kernramp Uitgeverij Facet Internationaal Jaar van uitgave 1989 Druk 1e druk Illustraties Omslagillustratie door André Ollie Vertaling van Duits door Ernst van Altena Originele titel Die Wolke Genre Proza Leeftijd 13 jaar en ouder Bijzonderheden Geen Samenvatting Annabet, 14 jaar en haar broertje Tommy, 7 jaar, wonen in Spier. Zij zijn drie dagen alleen thuis omdat haar ouders op reis zijn. Hun grootouders zijn op vakantie in Mallorca. Wanneer ze allebei op school zitten, krijgen ze te horen dat er een kernramp is gebeurt in Vorsele, een plaatsje dat 80 km verderop ligt plus er komt een radioactieve wolk aan. Annabet en Tommy vluchten naar huis. Iedereen is al vertrokken, dus zij vertrekken met de fiets. Nadat Tommy wordt aangereden door een auto, besluit Annabet niet meer te vluchten. Ze is helemaal alleen. Naarmate de wolk voorbij trekt, begint Annabet zich steeds zieker te voelen. Ze heeft last van stralingsziekte. Ze wordt opgenomen in een school, die voor zieken is opengesteld. Haar minder vriendelijke tante Helga weet haar op te speuren door een ziekenregister. Na wekenlang herstel mag ze de school verlaten en met haar tante meegaan. Inmiddels weet ze dat haar ouders zijn gestorven aan stralingsziekte. Ze woont een paar weken in Leeuwarden bij haar tante totdat een andere tante, genaamd Alberta komt opdagen. Annabet besluit bij haar in te trekken. Alberta woont samen met haar man en twee kinderen van een kennis van haar. Hun oma trekt ook bij Alberta in. Opeens krijgt Annabet een grote behoefte om terug te gaan naar Spier. Ze besluit te vertrekken. In het huis aangekomen hoort ze niemand totdat ze mensen hoort praten. Het zijn haar grootouders. Zij weten niet dat Annabet's ouders zijn gestorven en lopen met de gedachte rondt dat ze in een hospitaal zitten. Annabet besluit het niet te vertellen omdat de klap te zwaar zou zijn. Karakterontwikkeling Hoeverder je het boek leest, hoe harder Annabet wordt. Op het einde heeft ze bijvoorbeeld geen haar mee door stralingsziekte, maar ze weigert een muts of een pruik te dragen om haar kaalheid te verbergen. Ze wil niet dat men vergeet hoe erg de gevolgen zijn van een kernramp.
Eigen mening Ik vond dit boek toch niet zo geweldig leuk, maar ook niet stom. Wat dit verhaal wel heeft is weer zo'n open einde. Annabet is weer thuis en daar stopt het boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Die Wolke door Gudrun Pausewang"