Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Die Weiße Rose door Inge Scholl

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Die Weiße Rose
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1085 woorden
  • 13 mei 2008
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
17 keer beoordeeld

Boekcover Die Weiße Rose
Shadow

In de zomer van 1942 doken in verscheidene Duitse steden pamfletten tegen het nationaal-socialisme op. Het brein daarachter was de student geneeskunde Hans Scholl, die met zijn zuster Sophie en een handvol vrienden tegen Hitlers fascistische dictatuur in opstand gekomen was. Kort voordat Hans en zijn vrienden naar het Oostfront gestuurd werken, richtten zij de verzets…

In de zomer van 1942 doken in verscheidene Duitse steden pamfletten tegen het nationaal-socialisme op. Het brein daarachter was de student geneeskunde Hans Scholl, die met zijn zus…

In de zomer van 1942 doken in verscheidene Duitse steden pamfletten tegen het nationaal-socialisme op. Het brein daarachter was de student geneeskunde Hans Scholl, die met zijn zuster Sophie en een handvol vrienden tegen Hitlers fascistische dictatuur in opstand gekomen was. Kort voordat Hans en zijn vrienden naar het Oostfront gestuurd werken, richtten zij de verzetsgroep Die Weisse Rose op en verspreidden zij pamfletten door de stad. Toen zij weer naar Munchen teruggekeerd waren, verdubbelden ze hun inzet. De Gestapo, die veronderstelde dat er achter de studentengroep een grote organisatie zat, zette een grootscheepse jacht in. Op 18 februari 1943 werden Hans en Sophie Scholl en Christoph Probst gearresteerd en na vier dagen onthoofd. Enkele maanden later ondergingen andere vrienden en sympathisanten hetzelfde lot. Inge Scholl, de zuster van Hans en Sophie, vertelt in die ontroerende en indrukwekkende boek de geschiedenis van een van de weinige Duitse studentengroepen die zich tegen Hitler verzetten.

Die Weiße Rose door Inge Scholl
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Leesverslag: alle gelezen boeken

Die Weiße Rose- Inge Scholl 94


Het boek die weiße rose gaat over een groep jongeren die in opstand komen tegen het naziregime. Ze zitten in het verzet maar moeten erg oppassen voor de gestapo die ze ieder moment kan oppakken. Na een tijd beperkt het verzet zich niet meer tot München, maar ook de studenten in Berlijn, Freiburg, Hamburg stichten verzetsgroepen. Op een dag worden er 2 leden (Sophie en Hans) opgepakt door de gestapo, en worden terecht gesteld. Ze krijgen de doodstraf. Langzamerhand worden er steeds meer mensen in het verzet opgepakt. Het verhaal loopt af met het einde van de oorlog.

In principe verliep het lezen van ‘die weiße rose’ van Inge Scholl vrij goed. In het begin was het even doorzetten maar als je eenmaal bezig bent gaat het redelijk. Sommige woorden begreep ik niet heel goed maar de betekenis werd al duidelijk naar mate je de zin verder las. Als ik iets echt niet begreep pakte ik er een woordenboek bij. Dit veroorzaakte wel vertraging in het lezen, maar ik had alle tijd dus dat maakte niet heel veel uit. Het boek is goed te begrijpen en het verhaal sprak me ook aan. Het verhaal was goed te begrijpen omdat de zinnen niet al te lang waren. Eigenlijk waren ze gewoon vrij kort.


Ferien mit Natalie- Marie Bruckner
Het verhaal gaat over een meisje dat met haar vader –die ze eigenlijk pas net kent aangezien ze bij haar opa en oma woont- op vakantie in Italië gaat. Onderweg komen ze allemaal verschillende mensen tegen en het meisje probeert haar vader aan een vrouw te koppelen, terwijl hij eigenlijk interesse heeft in een andere vrouw. Het gaat niet helemaal zoals het meisje wilt, en het einde van de vakantie nadert. Samen gaan ze weer naar huis, en het meisje gaat weer bij haar opa en oma wonen.

Dit was geen verhaal wat mij aansprak omdat het gewoonweg voor jongere lezers geschreven is. Van te voren wist ik niet dat het zo makkelijk was. Qua zinnen is dat wel fijn omdat ik het dan wel beter begrijp, maar het verhaal maakt het lezen niet echt leuk. Het duurde daarom ook een tijdje voordat ik dit boekje uit had.

Narziß und Goldmund-Hermann Hesse 304
De hoofdpersoon is Goldmund, een jongen die op jonge leeftijd naar het klooster gaat om monnik te worden. Daar ontmoet hij Narziß die zijn vriend wordt. Op een dag gaat Goldmund buiten het klooster plantjes zoeken maar valt in slaap. Als hij wakker wordt ontmoet hij een zigeunerin waar hij later seks mee heeft. Vanaf dat moment trekt Goldmund de wereld in en ontmoet daarbij vele vrouwen. Hij switcht tussen zijn nieuwe leven als beeldhouwer en zwerver in. Na dat hij nog vele vrouwen ‘verslind’ wordt hij terecht gesteld omdat hij een relatie gehad heeft met de dochter van de stadhouder. Zijn oude vriend Narziß, die abt geworden is, pleit hem vrij en Goldmund gaat weer terug naar het klooster. Later vertrekt hij weer om te gaan zwerven, maar komt weer terug als oude man. In het klooster sterft hij in het bijzijn van Narziß…

Dit boek vond ik leuk om te lezen, en ik vond vooral het verhaal heel mooi, maar het is wel een moeilijk boek. Veel woorden begreep ik niet erg goed en moest ik dus opzoeken in het woordenboek. Op zich was dat niet heel erg want op de een of andere manier heb ik die woorden wel beter onthouden door het opzoeken. Het duurde lang voor ik door dit boek heen was, maar het was redelijk te doen.

Am kurzeren Ende der Sonnenallee-Thomas Brussig 156
Het verhaal gaat over Mischa, die in de Sonnenallee woont. Hij woont in oost-Berlijn en is het stereotype puber. Hij luistert verboden muziek (Rolling Stones) en hangt veel met zijn vrienden in de buurt. Ook is hij ontzettend verliefd op het mooiste meisje in zijn straat; Miriam. Na veel gerommel op school en in de buurt (hij is inmiddels van school gestuurd) loopt het uiteindelijk wel goed af, Mischa krijgt namelijk wat met Miriam.

Dit boek moesten we lezen van Kirsten, en het ging eigenlijk prima! Het was goed te begrijpen, een tekst die gelezen kon worden door 18 jarige.


Das Parfum-Patrick Suskind 249
Op 17 juli 1738 wordt Jean-Baptiste Grenouille geboren op een vismarkt in Frankrijk. Omdat zijn moeder hem niet wilt hebben en hem aan zijn lot over laat krijgt ze de doodstraf. Jean-Baptiste gaat van pleegouder naar pleegouder en komt uiteindelijk in een weeshuis terecht. Kinderen zijn bang voor hem en als hij ouders is gaat hij werken bij een leerlooierij. Op dat moment ruikt hij iets heerlijks. Het is een meisje, en hij achtervolgt haar. Helemaal verward van de heerlijke geur van het meisje vermoord hij haar daar, om zo lang mogelijk de geur vast te houden. Vanaf dit moment weet hij dat hij een bijzondere gave heeft; zijn reukorgaan is sterker dan die van andere mensen. Na vier jaar gaat hij werken in een parfumerie en weet de heerlijkste parfums te ontwikkelen. Als hij klaar is met zijn werk trek hij zich voor 7 jaar terug in een grot. Na terugkomst in het dorp gaat hij weer bij een parfumerie werken. Daar begin hij te experimenteren met menselijke geuren. In totaal vermoord hij 24 meisjes, en hij heeft zijn oog laten vallen op zijn laatste meisje. Door alle heisa in het dorp is zij samen met haar vader naar een ander dorp gegaan, maar Jean-Baptiste weet haar te vinden en vermoord haar. Het lukt hem om zijn parfum af te maken, maar dan wordt hij opgepakt. De dag van de terechtstelling gebeurt er iets vreemds…Doordat hij zijn bijzondere ‘maagdelijke’ parfum op heeft ziet men hem met andere ogen. Hij wordt niet meer gezien als een moordenaar maar als een soort god. Hij wordt vrij gelaten en een man die bij de parfumerie gewerkt heeft wordt -na dat hij continu gemarteld- is beschuldigd en ter dood veroordeeld. Grenouille vertrekt naar een ander dorp, maar door zijn geur wordt iedereen helemaal ge,k en wordt hij uiteindelijk uit elkaar gescheurd door een menigte mensen…

Het verhaal vind ik werkelijk fan-tas-tisch! Omdat ik ook een vrij scherpe neus heb vond ik het verhaal super leuk om te lezen! Wel vond ik het boek erg moeilijk. Delen begreep ik niet en heb ik meerdere keren moeten lezen met een woordenboek op mn schoot. Het duurde ook vrij lang voor ik het boek uit had, want het is een best dik boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Die Weiße Rose door Inge Scholl"