Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Die Weiße Rose door Inge Scholl

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Die Weiße Rose
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1444 woorden
  • 17 maart 2008
  • 67 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
67 keer beoordeeld

Boekcover Die Weiße Rose
Shadow

In de zomer van 1942 doken in verscheidene Duitse steden pamfletten tegen het nationaal-socialisme op. Het brein daarachter was de student geneeskunde Hans Scholl, die met zijn zuster Sophie en een handvol vrienden tegen Hitlers fascistische dictatuur in opstand gekomen was. Kort voordat Hans en zijn vrienden naar het Oostfront gestuurd werken, richtten zij de verzets…

In de zomer van 1942 doken in verscheidene Duitse steden pamfletten tegen het nationaal-socialisme op. Het brein daarachter was de student geneeskunde Hans Scholl, die met zijn zus…

In de zomer van 1942 doken in verscheidene Duitse steden pamfletten tegen het nationaal-socialisme op. Het brein daarachter was de student geneeskunde Hans Scholl, die met zijn zuster Sophie en een handvol vrienden tegen Hitlers fascistische dictatuur in opstand gekomen was. Kort voordat Hans en zijn vrienden naar het Oostfront gestuurd werken, richtten zij de verzetsgroep Die Weisse Rose op en verspreidden zij pamfletten door de stad. Toen zij weer naar Munchen teruggekeerd waren, verdubbelden ze hun inzet. De Gestapo, die veronderstelde dat er achter de studentengroep een grote organisatie zat, zette een grootscheepse jacht in. Op 18 februari 1943 werden Hans en Sophie Scholl en Christoph Probst gearresteerd en na vier dagen onthoofd. Enkele maanden later ondergingen andere vrienden en sympathisanten hetzelfde lot. Inge Scholl, de zuster van Hans en Sophie, vertelt in die ontroerende en indrukwekkende boek de geschiedenis van een van de weinige Duitse studentengroepen die zich tegen Hitler verzetten.

Die Weiße Rose door Inge Scholl
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Samenvatting
Het verhaal gaat over de leden van de verzetsgroep Die Weiße Rose en met name over de broer en zus van de schrijfster. Het begint met het opgroeien van Hans en Sophie Scholl in Forchtenberg am Korcher. In 1933 komt Hitler aan de macht en verandert Duitsland compleet, de familie Scholl heeft het niet zo op Hitler en zijn regime. Vader Scholl laat ook vaak blijken aan zijn familie dat ze Hitler niet moeten geloven dat hij alleen maar slechte plannen heeft maar het zo mooi verteld dat het allemaal perfect lijkt.
Hans besluit om medicijnen te gaan studeren in München en leert daar veel leuke mensen kennen, maar als dan breekt in 1940 de oorlog uit. De familie Scholl krijgt steeds meer een grotere hekel aan Hitler en zijn regime. Vader Scholl en Hans Scholl worden allebei opgepakt door de Gestapo voor hun mening maar komen wel allebei weer vrij. Nu wordt de hekel tegen Hitler alleen maar groter bij Hans, hij komt erachter dat een paar vrienden van hem dezelfde ideeën hebben en Hans richt de verzetsgroep Die Weiße Rose op. Niet veel later, als ook Sophie op haar 21ste gaat studeren in München, sluit Sophie zich ook aan bij de verzetsgroep van haar broer. Ze maken samen pamfletten en versturen die naar zoveel mogelijk mensen in Duitsland. In alle pamfletten staat dat het Duitse volk in opstand moet komen tegen Hitler en zijn regime, dat het niet zo langer kan en dat de oorlog niet lang meer zou duren. Vijf pamfletten ging veilig de deur uit en niemand kwam erachter dat Die Weiße Rose erachter zat tot 18 februari 1943. op 18 februari 1943 gaan Sophie en Hans naar hun school toe terwijl er les wordt gegeven, de gangen zijn nog helemaal leeg dus nu kunnen ze ongezien hun pamfletten neerleggen. Sophie heeft een koffer bij zich en Hans een klein tasje waar allebei pamfletten in zaten. Toen ze bijna klaar waren moesten ze nog naar de bovenverdieping, daar legde Sophie het op de rand maar op hetzelfde moment ging de bel en duwde ze de papieren van de rand. Helaas was er een oplettende conciërge, lid van de NSDAP, die Sophie en Hans zag en hun tegenhield. Direct was er politie bij en werden Hans en Sophie meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. Hans en Sophie houden stug vol dat ze er niks mee te maken hebben en worden beide bijna vrijgelaten. Maar dan worden ze weer teruggebracht voor verhoor want er is nieuw bewijsmateriaal in hun huis gevonden. Christoph Probst wordt ook gearresteerd. Vier dagen lang worden ze gemarteld en verhoord en op 22 februari is er een rechtszaak tegen de drie leden van Die Weiße Rose. Ze krijgen de doodstraf opgelegd en op diezelfde dag worden ze nog terechtgesteld. Ze zijn niet de enige leden die de doodstraf krijgen, o.a. ook Kurt Huber leraar aan de universiteit en Wilhelm (Willi) Graf. Zij worden op 13 juli 1943 terechtgesteld.


Gegevens
Die Weiße is geschreven door Inge Scholl, de zus van Sophie en Hans Scholl, zijzelf heeft ook in de verzetsgroep Die Weiße Rose gezeten maar daar zijn de Duitsers nooit achtergekomen. Inge Scholl is op 11 augustus 1917 geboren. Het boek dat ik heb gelezen is in 2006 uitgegeven door S. Fischer Verlag GmbH. Het boek telt 204 bladzijdes. De allereerste druk komt uit 1947, het boek is onder andere vertaald in het Nederlands.

Genre
Het genre van het boek is oorlogsdrama.

Titelverklaring
De titel van het boek is Die Weiße Rose. Zo heette de verzetsbeweging waar Sophie Scholl aan meedeed samen met haar broer Hans en nog wat vrienden. Het boek is naar de verzetsbeweging Die Weiße Rose genoemd.

Schrijfstijl
De schrijfstijl van het boek is niet heel moeilijk, af en toe zijn er wel aardig wat lange zinnen en moeilijke woorden maar over het algemeen vond ik het boek goed te begrijpen.

Tijd
De eerste bladzijde begint direct al in februari 1943 met het bericht dat de verzetsmensen worden terechtgesteld. Kort daarna gaat het terug naar de jeugd van Sophie en Hans zo rond 1933 want er staat in het boek dat Hitler aan de macht is gekomen. Daarna komen de oorlogsjaren en natuurlijk het begin van Die Weiße Rose en natuurlijk de moord op de leden van Die Weiße Rose. Het verhaal eindigt wanneer iedereen is terechtgesteld, daarna komen er allemaal ooggetuigen verklaringen van verschillende jaartallen en het boek eindigt met reacties. Dus het echte verhaal loopt vanaf dat Hitler aan de macht kwam totdat alle leden van Die Weiße Rose waren terechtgesteld.

Ruimte
Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af. De plaatsen waar Hans en Sophie hebben gewoond komen er in voor maar natuurlijk ook de universiteit waar ze op hebben gezeten. Ook het Wittelbachers Palais waar de leden van Die Weiße Rose werden verhoord is een plaats die veel in het boek voorkomt. In het deel van de rechtszaken komt vooral de zaal van de rechtbank in voor maar er wordt verder niet verteld hoe die rechtszaal heet.


Personages
De personages die hieronder staan zijn in mijn ogen de drie hoofdpersonen.
Als eerste Sophie Scholl, zij is het enige meisje van de Duitse verzetsgroep Die Weiße Rose. Sophie wordt geboren op 9 mei 1921 Forchtenberg am Korcher. In 1932 is ze met haar familie verhuisd naar Ulm an der Donau. In 1939 wordt ze samen met haar broer voor de eerste keer opgepakt door de Gestapo omdat ze ervan werden verdacht lid te zijn van illegale jeugdorganisatie. Daardoor komt Sophie bij de Hitlerjugend. In 1940 haalde ze aan de Mädchen-Oberschule haar diploma, maar ze vindt Hitler en zijn regime maar niks en is ook niet bang om daar vooruit te komen. Twee jaar nadat ze haar diploma heeft gehaald begint ze aan de universiteit in München een studie biologie en filosofie. Niet veel later sluit Sophie zich aan bij Die Weiße Rose, op 18 februari 1943 wordt ze opgepakt en op 22 februari wordt ze vermoord.

Als tweede de broer van Sophie Scholl, Hans Scholl. Hans werd op 22 september 1918 geboren in Ingersheim, later verhuist hij naar Forchtenberg am Korcher waar hij een zusje krijgt en samen met de familie verhuist ook hij naar Ulm an der Donau. Als hij 19 is krijgt hij acht weken gevangenis straf omdat hij bij illegale bijeenkomsten aanwezig was. Hij studeert medicijnen aan de universiteit in München. In 1942 sticht hij samen met wat vrienden de verzetsbeweging Die Weiße Rose op, maar tijdens de zomer viel de groep stil omdat er drie leden waaronder ook Hans Scholl naar het Oostfront werden gestuurd. In oktober 1942 kwam Hans weer terug en wou zo snel mogelijk weer aan de slag. Totdat hij op 18 februari wordt opgepakt en net zoals zijn zus wordt Hans op 22 februari 1943 vermoord. De laatste woorden van Hans waren "Es lebe die Freiheit!".

De derde persoon die tegelijk met Hans en Sophie is gedood is Christoph Probst. Hij is geboren op 6 november 1919 in Murmau. Ook hij studeert medicijnen aan de universiteit in München, zo leert hij Hans kennen en sluit zich ook aan bij Die Weiße Rose. Tijdens zijn studententijd trouwt hij en krijgt hij 3 kinderen, die worden allemaal alleen achtergelaten als Christoph op 19 februari 1943 wordt opgepakt en samen met Hans en Sophie op 22 februari 1943 wordt vermoord.

Vertelwijze
Het verhaal wordt verteld door een 3e persoon, ik denk zelf Inge Scholl maar dat heb ik niet helemaal er goed kunnen uithalen. In het begin van het boek zegt de verteller wel ‘Unsere Mutter’ dus het wordt sowieso door een zus/broer verteld en daarom denk ik dat het door Inge Scholl wordt verteld.

Thema
Het thema van het boek is het Duitse verzet van Die Weiße Rose. Dus het thema is verzet.

Opbouw
De opbouw van het verhaal is wel redelijk chronologisch. In het begin heb je een vooruitblik van wat er gaat gebeuren dan zie je direct al dat Hans en Sophie Scholl en Christoph Probst worden terechtgesteld. Daarna gaat het verhaal verder vanaf dat Hans 15 is en Sophie 12 zo rond de periode dat Hitler aan de macht kwam dan gaat het door tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hier zijn dus de leden van Die Weiße Rose al vermoord. Na dit komen alle pamfletten in het boek voor vanaf de eerste tot en met de laatste. Na de pamfletten worden de rechtszaken helemaal besproken. Eerst die van Hans, Sophie en Christoph op 22 februari 1943 en daarna die van Alexander Schmorell, Kurt Huber, Wilhelm Graf en anderen op 19 februari 1943. Na de rechtszaken komen de ooggetuigen verklaringen en het boek eindigt met reacties van verschillende mensen. De laatste twee delen gaan van de ene datum naar de andere datum en staan niet in chronologische volgorde.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Die Weiße Rose door Inge Scholl"