Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Die Weiße Rose door Inge Scholl

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover Die Weiße Rose
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 552 woorden
  • 18 december 2007
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
17 keer beoordeeld

Boekcover Die Weiße Rose
Shadow

In de zomer van 1942 doken in verscheidene Duitse steden pamfletten tegen het nationaal-socialisme op. Het brein daarachter was de student geneeskunde Hans Scholl, die met zijn zuster Sophie en een handvol vrienden tegen Hitlers fascistische dictatuur in opstand gekomen was. Kort voordat Hans en zijn vrienden naar het Oostfront gestuurd werken, richtten zij de verzets…

In de zomer van 1942 doken in verscheidene Duitse steden pamfletten tegen het nationaal-socialisme op. Het brein daarachter was de student geneeskunde Hans Scholl, die met zijn zus…

In de zomer van 1942 doken in verscheidene Duitse steden pamfletten tegen het nationaal-socialisme op. Het brein daarachter was de student geneeskunde Hans Scholl, die met zijn zuster Sophie en een handvol vrienden tegen Hitlers fascistische dictatuur in opstand gekomen was. Kort voordat Hans en zijn vrienden naar het Oostfront gestuurd werken, richtten zij de verzetsgroep Die Weisse Rose op en verspreidden zij pamfletten door de stad. Toen zij weer naar Munchen teruggekeerd waren, verdubbelden ze hun inzet. De Gestapo, die veronderstelde dat er achter de studentengroep een grote organisatie zat, zette een grootscheepse jacht in. Op 18 februari 1943 werden Hans en Sophie Scholl en Christoph Probst gearresteerd en na vier dagen onthoofd. Enkele maanden later ondergingen andere vrienden en sympathisanten hetzelfde lot. Inge Scholl, de zuster van Hans en Sophie, vertelt in die ontroerende en indrukwekkende boek de geschiedenis van een van de weinige Duitse studentengroepen die zich tegen Hitler verzetten.

Die Weiße Rose door Inge Scholl
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
boekverslagen 11vwo:

Boekverslag duits: die weisse rose

Ik heb het boek die weisse rose van Inge Scholl gelezen. Die weisse Rose is eigenlijk een soort levensverhaal. Het speelt zich af tussen 1932 en 1945. Het verhaal begint in Ulm en eindigt later in München, vooral op de universiteit. De hoofdpersoon is eigenlijk Hans en een beetje Sophie, maar het is wel vanuit Inge geschreven. Verdere personen zijn de rest van de familie, onder andere Elisabeth, Inge en Werner. Verder komen de studenten Alexander Schmorell, Christl Probst en Willi Graf in het boek voor.

In dit boek vertelt Inge Scholl over Hitler, toen Hitler pas aan de macht begon te komen beloofde hij allerlei mooie dingen, dit vond zij met de rest van de kinderen zo mooi dat ze zelfs bij de Hilterjugend zijn gegaan. Er ontstaat echter ontevredenheid, en dit slaat later om in verzet. Sophie gaat nog veel later samen met een aantal vrienden op de universiteit waar zij studeert meedoen met een verzetsgroep. Zo verspreiden ze ook pamfletten in de universiteit. Later gaan ze ook de muren bekladden van de universiteit met leuzen tegen Hitler. Wanneer ze weer eens pamfletten staan te verspreiden worden ze gezien door de conciërge, Hans en Sophie worden opgepakt en gaan de gevangenis in. Later worden ze geëxcuteerd. Het thema van het boek is verzet, verzet tegen de heersende macht van Hitler. De titel van het boek slaat op de naam van de verzetsgroep, zij noemen zich "die weisse Rose". Wat ik een mooi moment vind is het moment dat alle kinderen in deze familie zich tegen Hitler keren. Dit vind ik ook het hoogtepunt van het verhaal, dan begint het verhaal zich namelijk echt vorm te geven. Ik vind het onderwerp van het boek heel interessant, er zit echter een geschiedkundig sausje over wat ik niet heel erg interessant vind. Ik vond het heel interessant om iets te lezen over Duitsers die tegen Hitler waren. In Nederlandse boeken lees ik vaak over Duitsers die veel voor Hitler deden. Uiteraard weet ik wel dat er ook mensen tegen hem waren in Duitsland, maar daar hoor je weinig over. Daarom vond ik dit leuk om te lezen. Ik vond het een leuk punt wanneer je zeg maar de omslag merkt van de jongeren, eerst vinden ze Hitler helemaal geweldig, maar langzaamaan keren ze zich tegen hem. Ik vond het niet heel erg leuk dat er allemaal jaartallen, uitgebreide dialogen en geschiedkundige gebeurtenissen worden opgenoemd. Dit komt denk ik omdat ik niet heel sterk ben in Duits.


Informatie over de schrijfster:

Inge Aicher-Scholl is op 11 augustus 1917 geboren in Ingersheim-Altomünster (Duitsland).Ze overleed aan kanker op 4 september 1998. Ze was student, dan verzetsstrijder, leraar en uiteindelijk woordvoerder voor ‘peace in the world’. Ze heeft de boeken ‘Die Weiße Rose’ in 1947, ‘Students against Tyranny’ in 1952 en ‘Eva’ (haar kind) in 1953 geschreven. Het thema is dus: het verzet tegen de oorlog, tegen het Hitler-regime met uitzondering van 'Eva'. Inge Scholl behoort daarom dan ook tot de literaire stroming van de oorlog. Dit is ook wel logisch, want ze heeft het van dichtbij meegemaakt. Na het drama van de oorlog waarin haar zusje Sophie en haar broertje Hans omkwamen, heeft ze een school ter herdenking van hen gesticht. Ze gaf tevens les. Ze is getrouwd met meneer Aicher.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Die Weiße Rose door Inge Scholl"