Die Weiße Rose door Inge Scholl

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 438 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 15 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.7
  • 15 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1947
Pagina's
176
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Die Weiße Rose
Shadow

In de zomer van 1942 doken in verscheidene Duitse steden pamfletten tegen het nationaal-socialisme op. Het brein daarachter was de student geneeskunde Hans Scholl, die met zijn zuster Sophie en een handvol vrienden tegen Hitlers fascistische dictatuur in opstand gekomen was. Kort voordat Hans en zijn vrienden naar het Oostfront gestuurd werken, richtten zij de verzets…

In de zomer van 1942 doken in verscheidene Duitse steden pamfletten tegen het nationaal-socialisme op. Het brein daarachter was de student geneeskunde Hans Scholl, die met zijn zus…

In de zomer van 1942 doken in verscheidene Duitse steden pamfletten tegen het nationaal-socialisme op. Het brein daarachter was de student geneeskunde Hans Scholl, die met zijn zuster Sophie en een handvol vrienden tegen Hitlers fascistische dictatuur in opstand gekomen was. Kort voordat Hans en zijn vrienden naar het Oostfront gestuurd werken, richtten zij de verzetsgroep Die Weisse Rose op en verspreidden zij pamfletten door de stad. Toen zij weer naar Munchen teruggekeerd waren, verdubbelden ze hun inzet. De Gestapo, die veronderstelde dat er achter de studentengroep een grote organisatie zat, zette een grootscheepse jacht in. Op 18 februari 1943 werden Hans en Sophie Scholl en Christoph Probst gearresteerd en na vier dagen onthoofd. Enkele maanden later ondergingen andere vrienden en sympathisanten hetzelfde lot. Inge Scholl, de zuster van Hans en Sophie, vertelt in die ontroerende en indrukwekkende boek de geschiedenis van een van de weinige Duitse studentengroepen die zich tegen Hitler verzetten.

Die Weiße Rose door Inge Scholl
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Algemene gegevens
Titel: Die Weiße Rose
Auteur: Inge Scholl
itgever: Fischer Taschenbücher, 1e druk in 1955.

De Beschrijving
Ik heb dit boek gekozen omdat ik het op een boekenlijst had zien staan van mijn oude school en aangezien ik geen Duitse boeken ken leek het me handig deze lijst aan te houden. Persoonlijk houd ik helemaal niet van oorlogsboeken maar omdat de Tweede Wereld oorlog iets is waar ik nog aardig wat vanaf weet leek het me wel wat om 2 boeken te lezen over de verschillende kanten van de tweede wereld oorlog.

De verdieping
Voor dit boek kies ik de opdracht : De behandeling vanuit cultuurhistorische context.

Het boek wordt verteld door de schrijfster zelf.
Het gaat over haar familie in de tijd van de tweede wereld oorlog.
Haar broer en zus studenten zijn in eerste Instantie aanhangers van Hitler,
totdat ze door krijgen dat Hitler een vies spelletje speelt en er mensen verdwijnen.
Tijdens hun studententijd richten ze Die Weiß Rose op.
De titel van het boek is: Die Weiße Rose, ofwel; de witte roos.
Deze witte roos is het symbool voor de actie van Studenten
uit Munchen die zich tegen Hitlers dictatuur verzetten.
Twee van deze studenten waren Hans en Sophie Scholl.
Hun zus Inge beschrijft hun leven en hun rol in deze verzetsbeweging.

Een stuk om aan te tonen dat het verhaal op waarheid berust.
In de zomer van 1942 richtten enkele vrienden die geneeskunde studeerden aan de universiteit van München, hun eigen verzetsgroep op Die Weiße Rose (De Witte Roos) genaamd. Alexander Schmorell (1917-1943), een jonge soldaat en student geneeskunde, die tevens een getalenteerd artiest en muzikant was, en Hans Scholl (1918-1943), eveneens soldaat en student geneeskunde, waren de stichters en de drijvende krachten van deze groep vrienden, die aanvankelijk hun idealen, voorkeuren voor muziek, kunst en filosofie deelden. Maar spoedig ontdekten ze ook hun gemeenschappelijke haat jegens Adolf Hitler, het Derde Rijk en de Gestapo.


Bron: http://www.verzet.org/content/view/360/35/

Evaluatie
Het boek vond ik toch wel erg mooi omdat het boek persoonlijk geschreven is.
Het behandelt niet alleen wat er gebeurd is, maar doordat de schrijfster zo dicht bij het hele verhaal staat merk je toch bepaalde emoties die er in verwerkt zijn. Het lezen van dit boek is voor mij ook zeer leerzaam geweest. Ik wist grotendeels wel wat er hier in Nederland gebeurd was in de oorlog maar dat er in Duitsland ook verzet was, was totaal nieuw voor mij. Ik denk dat het daarom ook erg goed is om dit boek te lezen, je maakt kennis met een heel andere kant van de Duitse bevolking.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Die Weiße Rose door Inge Scholl"