Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Die Verwandlung door Franz Kafka

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
Boekcover Die Verwandlung
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 902 woorden
  • 21 februari 2002
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
17 keer beoordeeld

Boekcover Die Verwandlung
Shadow

Der Reisende Gregor Samsa erwacht eines Morgens in seinem Bett als riesiges Ungeziefer... Die Spannung ist gegeben und weicht nicht bis zum letzten Augenblick.

Der Reisende Gregor Samsa erwacht eines Morgens in seinem Bett als riesiges Ungeziefer... Die Spannung ist gegeben und weicht nicht bis zum letzten Augenblick.

Der Reisende Gregor Samsa erwacht eines Morgens in seinem Bett als riesiges Ungeziefer... Die Spannung ist gegeben und weicht nicht bis zum letzten Augenblick.

Die Verwandlung door Franz Kafka
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1A Auteur: Franz Kafka
Titel: De gedaanteverandering
Ondertitel: - Vert. verschenen in: 1992
v1B: Ik heb voor dit boek gekozen, omdat het boek niet zo dik is. Het boek zelf leek me wel grappig om een keer te lezen. Het leek me dat het je van een andere kant laat zien, hoe iemand zich voelt. 1C: In dit boek is de hoofdpersoon Gregor Samsa. Hij is een vertegenwoordiger die in dienst is van het bedrijf waar zijn ouders een schuld hebben. Hij haat het werk, maar hij blijft het doen, uit liefde voor zijn ouders. Hij is erg geliefd bij zijn familie. Op een dag wordt Gregor wakker en dan blijkt hij veranderd te zijn in een grote kever. Als zijn vader en moeder hem zien, schrikken ze zich rot. Zijn moeder raakt helemaal in paniek, en zijn vader jaagt hem met een stok weer naar binnen. Zijn vader vergeet wie Gregor werkelijk is en behandelt hem afschuwelijk. Als Gregor de volgende ochtend wakker wordt, ziet hij dat zijn zus eten voor hem heeft klaargemaakt. De rest van de tijd verzorgt zijn zus hem. Gregor zit alleen maar in zijn kamer, en in die tijd begint hij zich te gedragen als een insect. Als na een tijd zijn moeder hem wil zien, houdt Gregor een badlaken om zich heen, maar dan valt dat af en valt zijn moeder flauw. Hierna willen zijn ouders niks meer van hem weten. Ze besluiten om hem dood te maken, maar omdat Gregor zoveel verwondingen heeft opgelopen overlijdt hij vanzelf. De werkster ontdekt het als eerste, doordat zij de enige is die elke dag bij hem komt. Ondanks de woede die de gezinsleden voelden, besluiten ze om die dag thuis te blijven. Na een paar uur, zijn ze over het verdriet heen en besluiten ze dat het nu tijd is geworden voor de dochter om te trouwen. 2A: De titel heeft te maken met de gedaanteverwisseling van mens tot kever. Dit is de letterlijke interpretatie van de titel. Hij hoort helemaal niet thuis in de wereld. Het boek heeft geen motto.
2B: Franz Kafka is op 3 juli 1883 geboren, als oudste kind. Hij heeft 2 broers en 3 zussen. Op 13 juni begint hij aan een studie in een Duitse universiteit in Praag. Hij heeft ook onder andere de boeken Das Urteil en Der Verschollene geschreven, daarin komt ook hetzelfde idee voor: een ruzie tussen vader en zoon, die leidt tot de dood van de zoon, veroorzaakt door de vader. In 1921 verslechterd zijn gezondheid heel snel, en op 3 juni overlijdt hij in het ziekenhuis. 2C: Dit verhaal zou zich makkelijk in een andere tijd kunnen afspelen, omdat er niks in het boek voorkomt wat echt tijdgebonden is. Alles zou zich ook in 2001 kunnen afspelen. 2D: Het thema van het boek is eenzaamheid. Gregor voelt zich erg eenzaam, nu zijn familie hem in de steek gelaten heeft. Lichamelijk veranderd Gregor wel, maar binnenin niet. Zijn omgeving ziet dit niet. Vooral zijn vader niet, die gebruikt steeds geweld tegen Gregor, zodat die uiteindelijk sterft. Nog een thema is onmacht, omdat Gregor niets kan doen tegen het feit dat hij in een kever veranderd is. Hij voelt zich machteloos, omdat hij niets tegen zijn vaders woede kan doen. De motieven van het boek zijn, de woede van de vader, en het eenzame gevoel van Gregor. De hoofdgedachte van het boek is, hoe kijkt iedereen tegen je aan als je er anders uitziet. Eerst deed iedereen gewoon tegen Gregor, maar nu hij veranderd is in een kever wil iedereen ineens niks meer met hem te maken hebben. 3: Ik vond het een goed boek, maar ik vond de gebeurtenis, dat iemand in een kever veranderd nergens op slaan. Maar, als je er over na gaat denken, dan bedenk je je dat deze verandering, duidelijk maakt hoe iedereen tegen je aankijkt als je er ineens anders uitziet. Het thema slaat nergens op, maar de rest van het verhaal is heel geloofwaardig geschreven. Ik had het einde, dat Gregor dood gaat, helemaal niet verwacht. Meestal zie je in dit soort romans dat de vader overlijdt, of spijt krijgt van zijn daden. Dit was in deze roman niet het geval. Je kunt de sfeer die in het huis hangt heel goed voelen. Het is wel een moeilijk boek om te lezen, omdat Kafka op een heel andere manier tegen de personages aankijkt. Hij vertelt niet vanuit, zoals de meeste zouden doen, Gregor, of iemand anders, maar hij vertelt objectief wat de anderen doen. Ik vond het onderwerp van het boek interessant, omdat het ging over hoe iemand tegen je doet, als je er anders uitziet. Het onderwerp was niet herkenbaar in mijn eigen belevingswereld. Het belangrijkste in het boek waren de gevoelens van personen. Ik vond sommige gebeurtenissen geloofwaardig overkomen. Er vonden schokkende gebeurtenissen plaats, toen Gregor in een kever veranderde en toen Gregor uiteindelijk toch dood ging. De gebeurtenissen riepen gevoelens van medelijden bij mij op. Ze lieten me nadenken over wat er zou gebeuren als dat met iemand uit mijn omgeving zou gebeuren
Ik vond de opbouw van het verhaal niet moeilijk, ik kon het makkelijk volgen. Sommige delen waren iets ingewikkelder, als er bijvoorbeeld gevoelens beschreven werden. Ik vond het niet lastig om te lezen. Ik vond het taalgebruik soms wel wat ingewikkeld, maar het meeste vond ik goed te begrijpen. De gebeurtenissen werden op een heldere manier beschreven zodat ik een goede voorstelling kon maken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Die Verwandlung door Franz Kafka"