Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Die verlorene Ehre der Katharina Blum door Heinrich Böll

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Die verlorene Ehre der Katharina Blum
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 561 woorden
  • 5 februari 2014
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
6 keer beoordeeld

Boekcover Die verlorene Ehre der Katharina Blum
Shadow
Die verlorene Ehre der Katharina Blum door Heinrich Böll
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting

Het verhaal begint ermee dat er twee mensen zijn vermoord, meneer Schönner en meneer Tötges. Meneer Schönner was op een dinsdagmiddag vermoord en meneer Tötges was op een zondagmiddag doodgeschoten.  Katharina Blum, een 27-jarige huishoudster, wordt in verband gebracht met  de moord op meneer Schönner, door meneer Tötges, de journalist.

Katharina was namelijk naar een carnavalbal gegaan, en daar heeft ze meneer Götten ontmoet. Hiermee heeft ze ’s avonds gedanst en uiteindelijk heeft ze hem ook mee naar huis genomen. ’s Ochtens blijkt dat Götten wordt gezocht door de politie vanwege roof en moord. Katharina helpt hem dan om uit het huis te ontsnappen, zonder dat de politie hem opmerkt. De politie denkt een verband te zien tussen de ontmoeting van deze twee mensen en de moord op Schönner, want zo’n ontmoeting kan niet toevallig zijn en moet wel een afspraak zijn geweest.

Tötges schrijft in de ZEITUNG, de krant, veel verhalen over Katharina Blum in verband met de moord op meneer Schönner. Er werd zelfs geschreven dat ze onmenselijk was, omdat ze geen traan heeft gelaten toen haar moeder plotseling stierf. Hierdoor krijgt Katharina een slechte reputatie in haar gemeenschap. Op een dag zit ze alleen thuis en wordt ze ineens gebeld door mensen die ze helemaal niet kent, maar die boos op haar zijn vanwege de moord. Door deze telefoontjes wordt ze bang. Ze gaat daarom schuilen bij mevrouw Else Woltersheim, Katharina’s peettante, omdat ze zich daar wel veiliger voelt.

De politie neemt Katharina mee naar het bureau om haar te ondervragen, maar Katharina geeft niets vrij. Tenslotte nemen ze mevrouw E. Woltersheim ook mee, om haar te ondervragen. Ze vinden namelijk dat zij ook schuldig is, omdat zij onderdak biedt aan een crimineel, Katharina Blum.

Wat ook niet echt meewerkt voor Katharina is haar ex-man, meneer Brettloh. Hij zegt niet echt hele gemene dingen over haar, maar hij doet meer alsof ze gestoord is, wat dus ook niet mee helpt om haar onschuld te bewijzen.

Katharina wilde uiteindelijk haar verhaal goed uitleggen aan meneer Tötges, omdat hij de laatste tijd veel nare dingen over haar in de krant heeft geschreven. Ze hadden op een zondagmiddag afgesproken. Als de journalist eindelijk ter plaatse is, schiet Katharina hem dood. Een aantal uur later geeft ze zichzelf aan bij de politie, die haar dan onmiddellijk oppakken.

Mening

Ik vond het een moeilijk boek om te lezen, want ik had in het begin niet goed in de gaten dat er flashbacks in het boek zaten. Dus voor mij was meneer Tötges dood en een aantal bladzijdes later had hij weer iets in de krant geschreven over Katharina Blum. Toen ik hier wat later achterkwam, begreep ik het boek ook beter.

Zelf heb ik het niet ervaren als een spannend boek, want ik vond dat er niet veel veranderde gedurende het hele verhaal. Pas op het allerlaatste, de laatste tien bladzijdes, werd het wat spannender. Toen pas kreeg ik echt door dat Katharina meneer Tötges had doodgeschoten. Toen ik dat eenmaal wist, werd ik wel benieuwd naar hoe het zou aflopen met Katharina. Helaas werd dat niet geheel verteld, omdat het boek een open einde had.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Die verlorene Ehre der Katharina Blum door Heinrich Böll"