Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Die Physiker door Friedrich Dürrenmatt

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Die Physiker
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 991 woorden
  • 3 februari 2004
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
18 keer beoordeeld

Boekcover Die Physiker
Shadow
Die Physiker door Friedrich Dürrenmatt
Shadow
Die Physiker Titel: die Physiker
Schrijver: Friedrich Dürrenmatt
Uitgave: ? Uitgeverij: ? Eerste uitgave: 1962
Aantal bladzijde: 93
Literaire stroming: Drama/Toneel Samenvatting 1e akte
In een stadje in Zwitserland staat een vervallen villa Les Cerisiers. Een vrouwelijke psychiater Mathilde von Zahnd heeft in deze villa een privé-sanatorium gevestigd. Hier verblijven allemaal niet-agressieve geestelijk gehandicapten. Ongeveer 3 maanden geleden is er een verpleegster gewurgd,en dat is al de 2e keer. De dader was toen Beutler alias Newton. De rede die hij daar voor had was dat zij van hem hield en hij van haar. Hij wurgde haar met een gordijnkoord. Drie maanden later heeft Ernesti alias Einstein ook een verpleegster gewurgd op precies dezelfde manier, en om precies dezelfde reden. De inspecteur van de politie is machteloos. Het enige wat inspecteur Voss kan doen is maatregelen nemen. Hij eist dat de drie natuurkundigen niet meer verzorgd worden door verpleegsters maar door sterke verplegers. Mevrouw von Zahnd luistert naar de inspecteur en stuurt alle zusters weg. Zuster Monica wil nog even afscheid nemen van Möbius en gaat dus nog even bij hem langs. Ze wil in dit laatste bezoekje haar liefde voor hem verklaren. Ze zegt tegen Möbius dat ze weet dat hij niet ziek is en dat ze gelooft dat hij koning Solomo echt gezien heeft. Nadat Monica haar hart heeft uitgestort geeft Möbius toe dat hij ook van haar houdt. Maar omdat de hele wereld denkt dat hij gestoord is zou hij nooit normaal met haar kunnen leven. In de inrichting mag Monica nu ook niet meer blijven, dus ziet Möbius nog maar één oplossing. Zij moet uit zijn leven verdwijnen! Hij zegt tegen haar dat ze beter kan gaan, maar als Monica dat dan niet doet, en voorstelt om met hem te trouwen, ziet hij nog maar een uitweg: Hij trekt een gordijn los en wurgt haar daarmee. 2e akte
Nu zijn er geen zusters meer en al het verpleegwerk wordt gedaan door sterke mannen, nu lijkt het aardig rustig in het gekkenhuis. Maar dat is niet voor lang. Nu is voor Ernesti en Beutler de tijd gekomen om bekend te maken wie ze nou eigenlijk echt zijn. Zij blijken agenten te zijn van twee vijandelijke inlichtingendiensten die de opdracht hebben Möbius te ontvoeren. Om ervoor te zorgen dat hun opdracht vervuld werd moesten zij in het gekkenhuis verblijven. Maar nu is voor hun de tijd om tot actie over te gaan. Einstein en Newton proberen Möbius over te halen om bij hun organisaties te komen werken. Maar dat wil hij niet. Hij zegt dat die gevangen zit en geen vrijheid kent. Einstein en Newton worden moedeloos en dat wordt nog veel erger als blijkt dat Möbius zijn aantekeningen en formules allemaal heeft verbrandt. Dan komt Möbius nog met een vervelend feit en dat is dat ze alledrie een moord hebben gepleegd en ze dus nergens meer vrij zijn behalve in het gekkenhuis. Dan besluiten Newton en Einstein voor altijd in het gekkenhuis te blijven en dat ze dus weer moeten spelen alsof ze gestoord zijn. Ineens komt mevrouw von Zahnd in het verhaal. Zij heeft het hele gesprek tussen haar patiënten gehoord en doet nu op haar beurt haar plan uit de doeken. Voordat Möbius zijn aantekeningen verbrandde, heeft zij ze gekopieerd, en in opdracht van de koning Salomo begon zij aan de verovering van de wereld. Door haar patiënten uit te buiten en met behulp van de aantekeningen was zij in staat haar eigen trust op te bouwen, een concern dat ondertussen wereldwijd verspreid is. De wereld is in handen van een gestoorde dame die zeer machtig is. Haar patiënten zijn gezond maar zitten gevangen in haar leger. Wat voor de drie mannen een poging was om de wereld te redden wordt nu hun noodlot. Zij kunnen in dit lot alleen nog maar berusten, de ondergang kunnen zij niet meer tegenhouden.
Personen Drs. Mathilde von Zahnd: Directrice en hoofdarts van het gekkenhuis. In het begin is ze niet belangrijk, maar verder in het verhaal verandert dat helemaal. Ze blijkt een gestoorde gek te zijn die uit is op de wereldmacht. Hierdoor is zij het belangrijkst persoon uit het verhaal. Herbert Georg Beutler (Newton): Patiënt in het gekkenhuis. Eigenlijk is hij Alec Jasper Kilton, een natuurkundige die voor zijn geheime werk vrijwillig het gekkenhuis is in gegaan met als opdracht de geniale natuurkundige Möbius (ook een patiënt) te ontvoeren. Om in het gekkenhuis te komen zegt hij dat hij Einstein is. Een andere patiënt in het gekkenhuis die ook denkt dat die Einstein is weet als enige dat hij eigenlijk Newton. Ernst Heinrich Ernesti (Einstein): Patiënt in het gekkenhuis. Eigenlijk is hij Joseph Eisler,een natuurkundige die ook als vrijwilliger het gekkenhuis is in gegaan om Möbius te ontvoeren. Ook hij zegt om in het gekkenhuis te komen dat hij Einstein is. Johan Wilhelm Möbius: Patiënt in het gekkenhuis. Geniaalste natuurkundige die er bestaat, heeft alle onzekerheden in de fysica opgelost en nieuwe wetten gevonden. Om ontvoeringen te voorkomen probeert hij onbekend te blijven door in het gekkenhuis te gaan. Hij zegt dat hij koning Salomo voor zich heeft gezien. Mening Dit was weer een heel leuk boek die we in de klas hebben gelezen. Het was net zo’n boek als Romulus der Groβe, het is ook een toneelstuk en weer humoristisch bedoeld. In de tweede akte had het nog iets weg van een krimi, met de geheime agenten en de pistolen enzovoorts. De ontknoping van het boek was wel heel raar, maar juist omdat je het niet verwachtte heel goed. Eerst had je een onthulling van Einstein en Newton, ze zijn eigenlijk allebei geheim agenten. Maar de echte ontknoping is pas bij het stuk dat Drs. Mathilde von Zahnd verteld wat ze allemaal weet en hoe ze alles gespeeld heeft. Al met al heel raar maar leuk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Die Physiker door Friedrich Dürrenmatt"