Auteur
Ulrich Plenzdorf
Titel
Die neuen Leiden des Jungen W.
Bladzijden
148
Genre
roman
Hoofdpersoon
Edgar Wibeau
Bijpersonen
Willie, de beste vriend van Edgar. En Charlie een vriendin van Edgar.
Waar
Edgar groeit op in Mittenbach en in het begin van dit boek wordt verteld dat hij verhuist naar Berlijn. Edgar woont daar in een soort tuinhuisje dat eigenlijk voor de afbraak bestemd is. Dat is in oost Berlijn. Vlak bij zijn optrekje is een kleuterschool daar speelt het verhaal ook. Hij gaat op een gegeven moment ook in de bouw werken daarvan worden ook wat dingen geschreven.
Wanneer
Het loopt volgens mij gewoon in deze tijd, in elk geval rond de jaren zeventig.
Samenvatting van de inhoud
Edgar Wibeau groeit op in Mittenbach, hij is daar een ‘Vorbildknabe’. Hij is een van de beste leerlingen op school. Maar plotseling stopt hij met leren omdat hij merkt dat hij absoluut zich zelf niet kan zijn. Door een ongelukje heeft hij de teen van zijn leraar gebroken. Nu vindt hij zelf dat hij moet vertrekken uit Mittenbach. Hij verlaat zijn moeder (zijn ouders zijn gescheiden) en gaat alleen naar Berlijn. Hij hoorde namelijk van zijn vriend Willie dat er een schuurtje vrijstond ergens in oost Berlijn. Dat wordt zijn huisje. Hij vindt er in het toilet een reclame uitgave van Die Leiden des Jungen Werther van Goethe. De schrijver en de titel kan hij niet meer lezen omdat dat er afgescheurd is door een punaise. Hij probeert zich te concentreren om het boekje te lezen maar na een paar uur houd hij er mee op. “Wat een rommel”. Hij ontdekt zijn vrijheid en gaat bezig met schilderen. Ook leert hij de kleuterjuf Charlie kennen, hij wordt verliefd op haar. Hij stuurt zijn vriend Willie voortdurend cassette bandjes met vage berichten die vermengt zijn met citaten uit Goethes boek. Zijn vriend begrijpt hier echter niks van. Edgar komt erachter dat Charlie al verloofd is met Dieter die op dat moment nog in het leger zit. Bij Edgar maakt Dieter absoluut geen positieve indruk.
Na een tijd verveelt Edgar zich eigenlijk en hij moet wat geld gaan verdienen. Hij gaat in de bouw werken bij een bedrijf dat oude woningen renoveert. Hij voelt zich hier wel thuis maar hij wil zich niet aanpassen. Hij kan het alleen met zijn collega Zaremba goed vinden. Zijn collega’s proberen een verfspuit te maken om dingen perfect te verven zodat er niks op aan te merken valt. Edgar probeert zelf een verfspuit (seine Werther-Pistole) te maken. Zijn baas wordt stapelgek van hem en ontslaat hem. Maar Zaremba zorgt dat hij na een korte tijd al weer aangenomen wordt bij de bouw.
Toch gaat hij dan in zijn vrije tijd stiekem weer aan het werk met zijn verfspuit. Hij denkt dat zoiets hem beroemd zou kunnen maken. Edgar wil zijn werk niet “in den Dienst der Allgemeinheit stellen wie es die gesellschaftlichen Normen der DDR von einem Genossen verlangen”.
Intussen heeft hij na een lange tijd weer een berichtje van Charlie gekregen. Ze is nu getrouwd met Dieter en ze vraagt of Edgar een keer op bezoek komt. Kort daarna gaat hij op een middag met Charlie in een bootje varen in de regen. Hij probeert haar te kussen en ze werkt mee maar als de benzine op is dan word het haar allemaal te veel en stap ze aan wal en loopt weg.
Edgar gaat terug naar zijn huisje en hij ziet dat de bulldozers bijna bij zijn tuinhuisje zijn aangekomen. Hij heeft nog maar kort de tijd om zijn verfspuit af te maken. Nog 3 dagen en dan moet hij klaar zijn, hij werkt dan onder enorme tijdsdruk. Dan is er een kapotte transformator en een kapot belletje die zorgen voor een te hoge spanning. Hij krijgt een elektrische schok die dodelijk is.
De opbouw van het boek
Het boek begint met een paar overlijdensadvertenties van Edgar. Dan volgt er een dialoog tussen de ouders van Edgar die gescheiden zijn. Edgar is dood maar hij vertelt in dit boek wat hij allemaal meegemaakt heeft. Hij kan de dialogen tussen bekenden van hem meeluisteren en dan vertelt hij daarna zijn eigen versie van het verhaal.
Titelverklaring
De titel lijkt veel op de titel van het boek van Goethe. Dat heeft de schrijver met opzet gedaan. Dit boek is niet bedoeld om het oude boek belachelijk te maken. Juist helemaal niet. Plenzdorf heeft alleen maar bewondering voor Goethe. Hij heeft een verhaal geschreven met allerlei citaten en passages uit het oude boek. En toen leek het hem een leuk idee om de titel gedeeltelijk over te nemen. Het boek draait om de jongen Wibeau van daar het nieuwe lijden van de jongen W.
Beoordeling
Het is een moeilijk boek om te lezen en het heeft me dan ook heel wat tijd gekost. Ik vind het geen leuk boek omdat het erg saai is. Af en toe zijn er leuke stukjes maar de meeste passages zijn saai. Ik begreep er af en toe ook niks van omdat ik het echt boek van Goethe nog niet gelezen heb. Ik denkt dat ik de bedoeling van het boek ook niet helemaal begrijp maar desondanks heb ik geen spijt gekregen van mijn keuze. Ik ben nu namelijk wel benieuwd naar het boek van Goethe. Ik vond het trouwens wel apart dat het boek begon met een aantal overlijdensadvertenties dat maakt je wel nieuwsgierig. De verschillende dialogen zijn wel leuk dat geeft nog een beetje afwisseling.
REACTIES
1 seconde geleden