Die letzten Kinder von Schewenborn door Gudrun Pausewang

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 957 woorden
  • 25 juli 2007
  • 9 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.7
  • 9 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1983
Pagina's
251
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Die letzten Kinder von Schewenborn
Shadow
Die letzten Kinder von Schewenborn door Gudrun Pausewang
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Leesverslag Duits

1. Titel en schrijver: Gudrun Pausewang – Die letzten kindern von Schewenborn
2. Samenvatting: Als Roland samen met zijn ouders en zusjes naar z’n opa en oma wil gaan valt er net voordat ze bij de woonplaats van opa en oma zijn een bom. Een groot deel van het dorp is verwoest. Ze gaan opzoek naar opa en oma maar vinden ze niet. Later horen ze van anderen dat ze ’s morgens zijn vertrokken naar Frida om boodschappen te doen. Ook daar is de bom gevallen en opa en oma zijn dus omgekomen. Samen met zijn familie blijven ze wonen in het huis van opa en oma omdat ze niet weg kunnen uit het dorpje. Eerst mag Roland niet weg van z’n ouders maar later doet hij het toch en gaat helpen in het stampvolle ziekenhuis waar ook geen eten is en mensen alsnog massaal sterven. Op een gegeven moment neemt Roland 2 kinderen mee naar huis die bij hen in huis komen wonen, genaamd Silke en Jens. Als de situatie steeds meer verslechterd helpt Roland ook kinderen om een schuilplaats te maken in een kasteel. Iedereen doet er van alles aan om te overleven. Op een gegeven moment worden ze allemaal ziek behalve Judith. Gelukkig knappen ze allemaal weer op behalve Silke en Kerstin, zij overlijden. Dan wordt ook Judith ziek die het ook niet overleeft. Op een gegeven moment verteld vader aan Roland dat moeder zwanger is. Moeder gaat ook steeds meer terugverlangen naar hun eigen woonplaats. Na lang genoeg aanhouden vertrekken ze richting Frankfurt. Na een lange reis komen ze aan bij hun woonplaats die ook totaal verwoest blijkt te zijn. Ze besluiten weer terug te gaan. Halverwege de reis sterft ook Jens. Als ze bijna in Schewenborn zijn aangekomen krijgt de moeder weeën. Roland moet naar het huis gaan van hun opa en oma om daar alles klaar te zetten. Als hij daar aan komt mag hij niet meer het huis in van de vrouw die al bij hun in huis had gewoond maar nu met haar eigen kinderen en man er was gaan wonen. Ze besluiten naar het kasteel te gaan waar moeder ook bevalt. Zij overleeft het niet omdat ze doodbloed. Vader dood dan ook het kindje omdat het geen ogen heeft. Vier jaar later begint het bestaan weer een beetje in Schewenborn en richten vader en Roland een school op voor de overgebleven kinderen.

3. Titelverklaring: In het laatste deel boek van het boek komt dit naar voren. Na de ramp zijn bijna alle kinderen omgekomen. Met de kinderen die het overleeft hebben beginnen ze een nieuwe school. Dus de laatste kinderen van Schewenborn.

4. Plaats: Het verhaal speelt zich af in Duitsland. Eerst in de woonplaats van Roland en later in het plaatsje Schewenborn. Vb. Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in Schewenborn wat ook heel vaak genoemd wordt.
5. Tijd: Het speelt zich af nog voor dat de berlijnse muur is gevallen want het gaat ook over oost en west Duitsland.
6. Begin verhaal: Het verhaal begint gewoon aan het begin van de gebeurtenissen. De atoombom moet namelijk nog vallen voordat het verhaal begint en daar gaat het verhaal om.
7. Hoofdpersoon: Roland: In het begin van het boek 12 jaar en aan het eind van het boek is hij 17 jaar. Hij is heel zorgzaam en heeft het beste met iedereen voor. Dat zie je vooral als de bom is gevallen en hij van zijn ouders eigenlijk niet weg mag maar hij toch weg gaat en gaat helpen in het ziekenhuis. Waar hij mensen helpt en een enkele ook mee naar huis neemt. Hij laat zich ook niet kennen en blijft sterk. Bijvoorbeeld als er steeds minder zusters komen om te helpen in het ziekenhuis. Dan blijft hij samen met ene lisa over om samen het hele ziekenhuis te runnen.
8. Realistisch of niet: Realistisch. Dit hele verhaal had zo in het echt zich kunnen afspelen. Er breken ziektes uit na een ramp. De hulptroepen komen vaak pas laat. Er is dus niks wat niet echt zou kunnen zijn.
9. Probleem: Het probleem in het boek is dat er een atoombom is gevallen en dat er geen hulp komt. Daardoor sterven er heel veel mensen. Ook kunnen ze niet weg uit Schewenborn want alle wegen zijn afgesloten. Ook is er bijna geen eten wat ook voor een groot probleem zorgt.
Het probleem van dat er geen hulp komt wordt niet opgelost er zijn op een gegeven moment wel geruchten dat er hulptroepen aankomen maar die blijven uiteindelijk weg. Uiteindelijk kunnen ze wel weg uit Schewenborn maar alleen te voet. Het eten komt er ook niet want alles is bestraald waardoor het niet te eten is en waardoor men ook ziek kan worden. Ook groeit er bijna niets door de straling. Pas aan het eind van het boek groeien er weer wat aardappels.

10. Aanrader?: Ja, het is heel realistisch en makkelijk te lezen. Het boeit ook echt waardoor je goed in het verhaal komt en het zo leest.

Keuzeopdrachten:
1. Wat heeft de buitenkant van het boek je te zeggen?
- De foto van het boek vertelt niet duidelijk wat er precies wordt geschreven in het boek. Als je de voorkant met titel en foto zou bekijken zou je geen idee hebben waarover het zou moeten gaan. De achterkant verteld wel goed waar alles nou eigenlijk om draait. Het laat precies het goede weg en vertelt precies het goede.
2. Welke persoon sprak je het meeste/minst aan?
-Mij sprak het meeste Roland aan. Hij was ook de hoofdpersoon en hij was zo zorgzaam en had met iedereen het beste voor wat ik wel heel goed van hem vond als er zulke dingen gebeuren.
- Er was niet echt iemand die mij het minst aansprak.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Leuk hoor

6 jaar geleden

Andere verslagen van "Die letzten Kinder von Schewenborn door Gudrun Pausewang"