Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Die Ilse ist weg door Christine Nöstlinger

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Die Ilse ist weg
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2192 woorden
  • 1 mei 2014
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
10 keer beoordeeld

Boekcover Die Ilse ist weg
Shadow
Die Ilse ist weg door Christine Nöstlinger
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Christine Nostlinger – Die Ilse ist weg

Hoofdstuk 1: Waarom drie grootmoeders, drie grootvaders, een moeder, een vader, een stiefvader, een vrouw, een stiefvader en zeven broers en zussen geen grote familie zijn
Ilse is van huis weggelopen. Als ze terugkomt moet ze in een internaat.
- Ik ben erachter gekomen dat het verhaal uit Erika’s oogpunt wordt verteld
Erika en Ilse zijn zusjes. Na de scheiding van hun ouders gingen ze een tijdje bij de ouders van hun vader wonen. Nu wonen ze bij hun moeder, genaamd Tessa. Moeder heeft weinig tijd voor haar dochters. Ze werkt als secretaresse en maakt veel overuren. Daarnaast heeft ze een nieuwe partner, genaamd Kurt. Met Kurt heeft ze twee nieuwe kinderen gekregen, Oliver en Tatjana. Opa raakt een beetje dement. Erika en Ilse ruziën veel.

Hoofdstuk 2: Hoe Ilse eruit ziet en wie Ilse vroeger was
Ilse is heel ijdel en ze ziet er bijna perfect uit:

  • Donkerbruin haar
  • Geen pukkels
  • Slank
  • Spitse borsten

Vroeger was ze minder mooi.

Hoofdstuk 3 Een cavia, een walgelijke zus en klappen.
Ilse komt thuis met een cavia. Haar moeder wordt er heel boos om. Uiteindelijk mag ze hem toch houden. Tatjana wil met de cavia spelen, maar Ilse wilt dat niet. Ze verstopt de cavia voortaan op een kast, zodat niemand erbij kan. Een keer vergeet ze het en pakt Tatjana de cavia stiekem. Ilse komt de kamer binnen en de cavia bijt Tatjana. Uit schrik laat ze hem vallen en de cavia gaat dood. Later krijgt Ilse ruzie met haar moeder.

Hoofdstuk 4:  Amrei, theaterbezoek en opnieuw oorvijgen.
Ilse was vroeger bevriend met Amrei. Ze hebben elkaar ontmoet op straat en gaan nu weer met elkaar om. Ilse zegt tegen haar moeder dat ze naar het theater gaat en rond 7 uur terug is. Ze komt alleen veel later thuis: om 1 uur. Ze doet alsof ze bij het theater is geweest, maar haar moeder is er al achter gekomen dat dat niet zo is.  Ilse is stiekem naar een bar gegaan met Amrei.

Hoofdstuk 5: Geen ontbijt en scherven in het bad
Op zondag verslaapt Ilse zich. Moeder komt haar wakker maken, maar wilt geen ontbijt maken voor Ilse. Kurt brengt na zijn werk in de middag (want hij is die ochtend heel vroeg weggegaan) een bos bloemen mee voor moeder. Moeder is ontroerd. Ilse krijgt huisarrest en moet gelijk na school naar huis komen, krijgt geen kleedgeld en geen zakgeld meer. Moeder vindt Ilse verwend en gooit met Ilses’ make-up.

Hoofdstuk 6: Veel huishoudelijk werk en een gouden hartje aan een ketting.
Er belt een man voor Ilse. Erika neemt op. Haar moeder grijpt de telefoon uit haar handen en gooit de telefoon op de haak. Erika liegt en zegt dat het Ulli was. Ilse wil weg, maar haar moeder verbiedt het. Dan wil Ilse haar vader bellen, ook dat wil moeder voorkomen. Haar vader zegt tegen Ilse dat haar moeder alles goed bedoelt en dat Ilse moet gehoorzamen. Ilse voelt zich onbegrepen en heeft genoeg van haar moeder die alles goed bedoelt. De daaropvolgende week gedraagt Ilse zich voorbeeldig. Ze doet alles voor haar moeder in het huishouden en komt direct na school naar huis. Alleen: ze gaat niet naar school. Ilse vraag Erika haar ziek te melden. Ilse gaat naar Amrei elke middag en ze vertelt een keer brengen ze een verloren hond terug en krijgen hiervoor als beloning een gouden hartje aan een kettinkje die Ilse onder haar trui draagt zodat mama die niet ziet.

Hoofdstuk 7: Liever dood zijn dan hier blijven.
Op een donderdagavond krijgen moeder en Kurt ruzie om Ilse. Moeder klaagt dat Ilse niks goed doet. Ilse huilt en zegt dat ze helemaal niet thuis wilt zijn. Erika verteld aan Ilse wat ze heeft gehoord uit de ruzie. Het maakt Ilse niet meer uit.

Ilse zegt dat ze liever dood is dan dat ze thuisblijft. Erika helpt Ilse met het verzamelen van geld en een paspoort. Ilse zegt dat ze weggaat met een taxi, maar er staat een BMW voor het huis. Erika mag niet zeggen dat Ilse stiekem is weggelopen, dus zegt ze tegen haar moeder dat Ilse een lijntjesschrift is gaan kopen. Moeder was bang.

Hoofdstuk 8: Het paspoort is weg en de spaarrekening is leeg.
In de ochtend constateert moeder dat Ilse al 23 uur weg is. Kurt wilt weten hoeveel geld er weg is: 12 duizend euro! Dat hebben ze jaren gespaard. Ze denken dat Ilse bij oma of vader is, maar dat zal niet zo zijn. Dan had vader allang gebeld en had ze ook geen geld hoeven stelen. Moeder wilt naar de politie, maar Kurt is erop tegen.

Hoofdstuk 9: De mummie kan een ei bakken en Kurt is bleek
Kurt wilt een ontbijt, maar moeder heeft geen tijd. Erika wilt het doen, maar ze komt anders te laat op school. Ze moet thuisblijven, omdat ze toch geen belangrijke dingen heeft te doen op school. Erika moet op de kleintjes passen en moeder gaat naar de politie.
Moeder komt huilend thuis: de politie stelde vervelende vragen. Kurt zegt dat moeder zich aanstelt. Politie heeft moeder beloofd Ilse te vinden, maar het wordt wel moeilijk als ze in het buitenland zit.

Hoofdstuk 10: Amtsrätin trekt in en bij de post is geen brief
Inmiddels is er een week voorbij. Elke dag ging Kurt zonder resultaat naar de politie. Vader is er ook. Op school vragen ze elke dag of er een spoor van Ilse is, behalve Heli. Terwijl dat een vriendin van Ilse is. Elke dag gaat Erika naar het postkantoor om te kijken of er post is van Ilse uit Londen. Er is nog steeds geen brief. Als ze thuiskomt is het troosteloos zonder Ilse.
De moeder van Kurt is ook gekomen. Ze heeft beloofd moeder in de moeilijke tijd bij te staan. Ze zit iedereen te commanderen en elke dag stuurt ze Erika uit om boodschappen doen. Moeder houdt het geruzie niet meer uit en Erika hoopt dat er morgen een brief is van Ilse.

Hoofdstuk 11: Amrei gaat naar de dansschool en Erika wordt niet goed
Onderweg naar huis weet ze niet wat ze ziet: ze ziet Amrei lopen. Ze vraagt of Ilse er ook is. Amrei weet van niks, ze komt zelf uit school, en moet naar de dansschool heeft bijles. Ook vraagt ze haar zus de groeten te doen en zegt dat ze snel gaat bellen. En ze heeft een vriend die haar vrije tijd inneemt. Erika wordt misselijk.
Erika gaat naar de supermarkt zonder iets te kopen. Ze denkt dat Amrei heeft gelogen over dat ze niks weten over Ilse. Erika weet net zo min als moeder waar Ilse is. Ilse is zonder Amrei weg en ze is waarschijnlijk niet in Londen als kindermeisje. Kurt bemoeit zich veel met Erika.

Hoofdstuk 12: De een stottert, de een ziet slecht en de ander liegt
Erika gaat naar haar opa en oma om de waarheid te kunnen vertellen. Oma weet al dat Ilse weg is, dat heeft Kurt haar verteld. Erika vertelt oma alles. Oma lacht en zegt dat Ilse altijd liegt. Oma zegt, zeur niet zo, de een stottert, de ander ziet slecht en de nog een liegt altijd. Erika vraagt waarom haar moeder dat nooit heeft gemerkt. Oma zegt dat als Ilse bij haar had gewoond ze nooit weggelopen zou zijn. En als ze wel weggelopen zou zijn had ze geweten waar ze zoeken moest.

Hoofdstuk 13: Herbert, Nikolaus en Alibaba
Ilse besluit de volgende dag om Erika te gaan zoeken. Ze begint bij Helli en wacht haar op bij de schooldeur. Helli zegt niets te weten, behalve dat Erika een geheime liefde heeft, Herbert Plank uit klas zeven. Herbert is niet weg. Erika gaat naar zijn huis om meer te weten te komen over Ilses’ verdwijning. Hij ontkent dat hij Ilse kent, maar dan komt een grote jongen binnen en zegt dat Herbert haar wel kent. Als Erika weg wil gaan loopt de broer van Herbert met haar mee. Hij vertelt haar onderweg dat er een type met sproeten (de gevlekte) op school is die sinds de zomervakantie achter haar zus aanloopt. Erika en Nikolaus (zo heet de broer) besluiten de volgende dag samen met de sterkste en dikste Alibaba dit type onder druk te gaan zetten.

Hoofdstuk 14: Een gouden gans en vijftig cavia's
De volgende dag gaan ze naar het huis van de gevlekte. De drie vragen of hij weet wat er met de zus van Erika is gebeurd. De gevlekte weet te vertellen dat zij verdwenen is, maar verder niets weet. Ze zetten hem onder druk en dan geeft hij toe dat hij het schatje van Ilse is geweest en dat hij haar bij een espressobar gezien heeft met een man in een rode BMW. Deze man is de man van het restaurant De Gouden Gans. En dat sinds Ilse verdwenen is de rode BMW niet meer gezien is. Nikolaus gaat naar huis om zijn cavia’s eten te geven. De anderen praten nog wat na over het slaan van kinderen en ouders. 

Hoofdstuk 15: Twee oorvijgen, veel gehuil en een karper
Alibaba en Erika gaan tegen Erika’s zin in naar de Gouden Gans en bestellen wat te eten. Er komt een hele grote man binnen (groter dan Alibaba) met een hond. De man heet Wirt en hij is de chef in het restaurant de Gouden Gans. Ze kijken uit het raam, maar ze zien geen rode BMW. Alles wat de gevlekte heeft gezegd klopt niet, alleen het stuk dat Wirt een hond heeft klopt. Ze gaan naar de bioscoop (kwart voor 5). Ze komt veels te laat en haar moeder is hysterisch. Ze krijgt een klap. Ze zegt dat ze naar de turnschool was, maar haar moeder gelooft het niet. Ze slaat nog een keer. Erika moet huilen. Ze krijgt niks voor haar verjaardag. Erika verteld Oliver dat ze naar de bioscoop is geweest. Tatjana, Oliver en Kurt schreeuwen tegen elkaar. Oliver wilt haar niet verraden, maar zegt dat ze naar de bioscoop is geweest. Kurt geeft haar geld, omdat het duur is. Toch gaan ze samen eten en Kurt doet alsof er niks aan de hand is. Moeder staat op van tafel: ze heeft geen honger meer.

Hoofdstuk 16: Twee vrouwen zijn bang voor de Alibaba en Alibaba is niet minder geschokt door deze twee vrouwen.
Na het eten, om half 10, wordt er aangebeld. Voor de deur staat Alibaba. Amtsrätin (moeder van Kurt) schrikt van het soort type dat Alibaba is. Hij komt binnen en gaat met Erika in haar kamer praten. Hij zegt dat hij ook erg was geschrokken van de twee vrouwen. Hij verteldt dat Wirt een jonge broer heeft met een rode BMW. Hij zegt dat het de man kan zijn die ze zoeken. Deze jongeman houd alleen van auto’s en jonge meisjes en hij is er zeker van dat haar zus met deze kerel  is weggegaan. Als dat zo is, zal ze weer terugkomen. Alibaba vertrekt weer. Kurt en Mama maken weer ruzie. Mama vind het niet goed dat Erika met zo’n jongen als Alibaba omgaat. Erika gaat in Ilses’ bed liggen en moet huilen.

Hoofdstuk 17: Een kaart uit Florenz en geen cent om te telefoneren
Erika pakt haar tas en gaat naar school zonder te ontbijten, maar ze vond het fijn dat ze Amtsrätin niet hoefde te zien. Ze was dichtbij de Gouden Gans en gaat langzaam kijken of de rode BMW er staat. Ze zag Wirt met een rode muts en een grote hond in de deur van het restaurant. Wirt wil een afleverbewijs voor bier tekenen met Erika’s pen! Die heeft ze vorig jaar voor haar verjaardag gekregen en haar naam initialen staan erop. Ze zegt dat ze hem mooi vind en hij geeft de pen aan haar. Om geen argwaan te wekken zegt ze dat ze naar de tandarts moet, die dichtbij het restaurant de Gouden Gans is. Er komt een postauto aan met post. Hij geeft Wirt een kaart vanuit Florenz. Wirt zegt dat de kaart van zijn broer is. Op de kaart staat ‘Erwin + Ilse’. Ze vraagt wanneer Wirts’ broer terugkomt. Wirt antwoord: als hij weer geld krijgt. Waarom wil je dat eigenlijk weten? Erika gaat weg en bedenkt dat ze hulp nodig heeft van Kurt. Ze heeft geen geld om hem te bellen en ze besluit naar oma te gaan.

Hoofdstuk 18: Mijn oma, jouw oma, onze oma.
Erika gaat met oma naar huis om met haar moeder te praten. Ze gaan met z’n allen bij elkaar zitten om te praten. Erika vertelt over de kaart uit Florenz. Moeder gaat alleen naar de politie en zegt dat ze snel terugkomt.

Hoofdstuk 19: Oma geeft haar mening  en mijn schedel bromt.
Oma zegt dat Ilse alles heeft wat een meisje zich kan wensen. Ilse en Erika zijn hetzelfde maar Erika kan beter met de situatie omgaan. Oma is woedend. Ze zegt dat Ilse veel te vaak geslagen is. Ze zegt dat haar dochter te veel kinderen heeft gekregen, wel vier!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Die Ilse ist weg door Christine Nöstlinger"