Die Ilse ist weg door Christine Nöstlinger

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2004 woorden
  • 11 augustus 2006
  • 329 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.4
  • 329 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1976
Pagina's
103
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Die Ilse ist weg
Shadow
Die Ilse ist weg door Christine Nöstlinger
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Personages
Erika is de verteller. Ilse is Erika's oudere zus. Lotte is de moeder van Erika en Ilse. Kurt is de nieuwe man van Lotte. Amrei is een vriendin van Ilse. Amtsrätin is de moeder van Kurt. Helli is de beste vriendin van Ilse.

SamenvattingErika

Hoofdstuk 1
Erika heeft een grote familie. Haar vader en moeder zijn gescheiden. Ilse was toen 8 en Erika was 6. Haar vader heeft een nieuwe vrouw met 2 kinderen. Haar moeder heeft een nieuwe man, Kurt, met 2 kinderen, Oliver en Tatjana. Kurt heeft nog 1 kind uit het oude huwelijk.

Na de scheiding hebben ze eerst bij hun opa en oma gewoond, de ouders van hun vader. Moeder kwam om het weekend. Ze heeft druk werk bij een tijdschriftredactie, waar ze ook Kurt heeft ontmoet. Erika en Ilse gaan bij hun moeder en Kurt wonen. Erika is blij dat Ilse weg is, want als ze terug is moet Ilse naar een internaat.


Hoofdstuk 2
Erika vertelt hoe Ilse er uitziet. Ilse is mooi. Ze heeft iets wat andere mensen niet hebben. Vroeger was ze niet zo mooi. Iedereen zei tegen haar: waaarom kijk je zo boos? Ilse leest veel boeken.

Hoofdstuk 3
Ilse komt thuis met een cavia (Meerschweinzen). Eerst mag ze hem niet houden maar later wel. Ze verzorgt hem goed. Oliver en Tatjana mogen van Ilse niet aan het beest komen, daarom zet ze de kooi op een kast. Maar op een dag vergeet ze het en laat ze de kooi op het bureau staan. Als Tatjana vervolgens in de kamer van Ilse komt pakt ze het beest op. De cavia bijt Tatjana en ze gooit hem weg. De cavia is dood.
Ilse vecht met haar moeder omdat ze boos is op Tatjana. Later in de avond praten Ilse en Erika met elkaar. Ilse zegt dat Kurt's kinderen niet haar echte broer en zus zijn.

Hoofdstuk 4
Amrei was de oude vriendin van Ilse. Ze gaan nu weer met elkaar om. Ilse zegt tegen haar moeder en Kurt dat ze naar een theater moet van school. Ze is om 7 uur terug, zegt ze, en de vader van Evi zal haar thuisbrengen.
Ilse komt pas om kwart voor 1 thuis. Ze vertelt hoe het was bij het theater. Maar haar moeder had naar Evi's huis gebeld, omdat het zo laat werd. Ilse was dus helemaal niet naar het theater gegaan. Later vertelt Ilse aan Erika dat ze met Amrei naar een bar was.


Hoofdstuk 5
De volgende dag wil moeder geen ontbijt maken. Als ze dat niet doet is ze heel boos. De moeder wordt gek en loopt weg. Dan wordt Erika gek van Tatjana en Oliver en loopt ook weg. Kurt was vroeg weggegaaan maar hij komt terug met bloemen voor moeder. Later zegt moeder dat Ilse huisarest heeft en geen zakgeld en kleding meer krijgt. Ze loopt naar de badkamer en gooit de make-up van Ilse overal in het rond.

Hoofdstuk 6
De telefoon gaat. Het is een mannenstem voor Ilse. Moeder pakt de telefoon van Erika af en hangt op. Ilse zegt tegen Erika dat
Erika moet zeggen dat ze ziek is op school. Erika wil dit niet. Dan zegt Ilse dat ze anders weggaat en nooit meer terugkomt. Erika zegt op school dat Ilse ziek is.

Hoofdstuk 7
Kurt en moeder hebben ruzie over Ilse. Ilse praat met Erika in hun kamer over dingen. Dan zegt Ilse dat ze liever dood
is dan in hun huis blijft wonen. Erika pakt een koffer en helpt Ilse. Erika zorgt ervoor dat iedereen in huis iets te doen
heeft en zorgt voor geld en een paspoort. Ilse zegt dat ze met Amrei naar Londen gaat, met de taxi. Er staat een BMW in de
straat, maar geen taxi. Ilse gaat weg zonder gedag te zeggen. Erika mag niet zeggen dat Ilse is weggelopen. Dus zegt ze
tegen haar moeder dat Ilse naar de winkel is.

Hoofdstuk 8
Moeder en Kurt komen er achter dat het paspoort weg is en twaalfduizend euro. Ze denken dat Ilse misschien bij haar vader
of bij haar oma is. Maar later denken ze dat niet want oma of Ilse haar vader had dan wel gebeld. Ze besluiten om naar
de politie te gaan.

Hoofdstuk 9
Moeder kan geen ei maken voor het ontbijt, dus doet Erika het. Ze hoeft vandaag niet naar school van haar moeder. Moeder gaat naar politie en als ze terugkomt huilt ze. Ze vond de vragen die de politie stelde niet leuk.

Hoofdstuk 10
Kurt is elke dag naar politie gegaan om te vragen of ze van Ilse hebben gehoord. Maar ze weten niks. De vader van Erika en Ilse was langsgekomen en zei dat het moeders schuld was. Erika werd boos op haar vader.
Op school vraagt iedereen elke dag of ze iets weet van Ilse. Iedereen, behalve Helli. Iedere dag gaat Erika naar het postkantoor om te kijken of ze een kaart heb gekregen van Ilse. Dat had ze namelijk beloofd. De moeder van Kurt is ook bij
hen thuis. Erika mag haar niet. Ze doet heel bazig. De moeder van Kurt zegt tegen Lotte dat het een lesje voor haar moet zijn
dat Ilse is weggelopen. Erika is boos omdat Ilse haar maar geen brief schrijft.

Hoofdstuk 11
Erika voelt zich niet goed. Ze gaat van school naar huis en ziet dan Amrei. Ze vraagt wat Amrei hier doet en of Ilse ook terug is. Amrei weet van niks en rent naar haar dansschool. Erika heeft geen zin om naar huis te gaan. Ze gaat een supermarkt binnen. Later als ze thuis is doet Kurt heel lief tegen haar. Alsof hij haar vader is.

Hoofdstuk 12
Erika gaat naar haar opa en oma. Opa doet niet open want hij hoort de bel niet. Erika zoekt oma en dan gaan ze naar binnen. Ze praten over dat Ilse weg is. Oma wist allang dat Ilse veel loog. Dat deed Ilse al haar hele leven. Oma zegt dat als Ilse bij haar zou wonen, dat Ilse nooit was weggelopen. En als Ilse dat wel had gedaan dan wist oma waar ze Ilse moest zoeken.

Hoofdstuk 13
Ilse denkt na over wat oma heeft gezegd. Zij weet niet waar ze Ilse moet gaan zoeken. Dan denkt ze aan Helli. Maar Helli heeft geen tijd. Erika wacht haar op tot ze weer uit school komt. Dan vraagt ze of Helli weet waar Ilse is. Helli weet het niet, maar ze weet wel dat Ilse een geheime relatie heeft met Herbert Plank. Hij zit in de 7de klas. Erika vraagt of hij ook weg is, maar Helli heeft hem vandaag nog zien lopen. Erika gaat naar het huis van Herbert Plank. Ze vraagt hem of hij weet waar Ilse is, maar hij zegt dat hij haar niet kent.
Getupften is een vreemde kerel die achter Ilse aan zat. Hij zit onder de sproeten. Erika gaat naar Getupften om te vragen over Ilse. De broer van Herbert, Nikolaus, gaat mee en ze nemen voor de zekerheid Alibaba mee, dan staat 'ie onder druk. Ze spreken om drie uur af in het park.

Hoofdstuk 14
Nikolaus, Alibaba en Erika zijn bij Getupften zijn huis geweest. Ze zitten in een donkere kamer op zijn bed. Ze vragen of hij weet waar Ilse is. Hij weet het niet. Alibaba en Nikolaus zeggen allemaal dingen en dan zegt Getupften opeens dat ie Ilse heeft gezien met een man bij het restaurant en een rode BMW. Nikolaus moet weg, zijn cavia heeft eten nodig. Alibaba en Erika praten met elkaar over dat je ouders niet hun kinderen moeten slaan en andersom ook niet.

Hoofdstuk
Alibaba en Erika zitten in de GOLDENEN GANS te eten. Te wachten op de man die samen met Ilse is, zoals ze hebben gehoord van Getupften. Maar die man (Wirt) is heel oud en er is geen rode BMW. Ze gaan naar de bioscoop met Nikolaus en nog 3 kinderen van Erika’s klas. Erika komt drie uur te laat thuis. Haar moeder slaat haar. Erika zegt dat ze bij de turnschool was. Haar moeder gelooft haar niet en slaat haar weer. Erika gaat naar haar kamer en vertelt aan Oliver dat ze naar de bioscoop was. Iedereen is druk. Tatjana schreeuwt dat ze op schoot wil bij Kurt. Moeder en de moeder van Kurt praten hele tijd. Oliver zegt dat hij Lotte niet aardig vindt als zij Erika slaat. Later zegt Oliver dat Erika naar de bioscoop was. Kurt zei dat de bioscoop duur is en geeft Erika geld. En ze gingen eten.

Hoofdstuk 16
Er wordt aangebeld en iedereen gaat naar de deur. Het is Alibaba die aan de deur is. Hij wil alleen praten met Erika. Hij vertelt dat ie een smoes had verteld, dat hij was aangereden door een rode BMW en of diegene die auto kende en van wie die auto was. Dus hij hoorde dat die auto was van een jongere broer van Wirt. Alibaba gaat weer weg. In de woonkamer praten ze over Alibaba, dat het niet goed is dat Erika met zo'n jongen omgaat. Later gaat Erika naar bed ze gaat in Ilse haar bed liggen. Het ruikt naar Ilse en ze huilt een beetje.

Hoofdstuk 17
Erika loopt naar school maar opeens vindt ze alles er zo raar uit zien. En opeens is ze vlakbij de Goldenen Gans. Ze gaat kijken of de rode BMW er staat. Daar ziet ze Wirt met een grote hond. Ze praten even en dan zegt Erika dat ze naar tandarts moet. Dan stopt er een postauto voor hun. Wirt heeft een kaart uit Florenz, met 'erwin + ilse' erop. Erika vraagt aan Wirt wanneer Erwin weer terugkomt. Wirt weet dat niet. Dan gaat Erika naar school. Ze is gestresst en wil Kurt bellen maar ze heeft geen geld. Dan gaat ze naar haar oma en vertelt het hele verhaal. Ze zegt ook dat ze bang is.

Hoofdstuk 18
Oma gaat met Erika mee naar haar huis om te praten over wat Erika allemaal weet over Ilse. Ze praten er DE hele tijd erover en dan gaat moeder zich aankleden en naar de politie.

Hoofdstuk 19
Beide oma's hebben ruzie met elkaar. De oma van Erika zegt dat Lotte geen kinderen meer had moeten krijgen na Ilse en Erika. Want ze kan ze toch niet verzorgen. Later komt moeder terug, samen met Kurt. Ze waren bij de Goldenen Gans en daar hadden ze heel veel gebeld tot ze Erwin aan de telefoon kregen. Erika ligt op bed, want ze heeft hoofdpijn. Ze gaat slapen.

Hoofdstuk 20
Erika wordt wakker door Oliver. Hij zegt dat ie een kat wenst voor kerst. En zegt dat Erika’s oma naar huis is en dat Kurt en moeder weg zijn. Erika hoort van Amtsrätin dat Kurt en moeder naar Italie zijn om Ilse op te halen. Dan zegt Erika dat ze bang is dat Ilse boos op haar wordt omdat ze gezegd heeft waar Ilse is. En dat als ze terugkomt dat ze dan in een internaat moet door Erika. Die oma zegt dat het niet erg is en dat het zonder Erika allemaal erger was.

Hoofdstuk 21
Het is middag en Erika is beter. En Ilse ligt in bed! Moeder en Kurt zijn naar politie om te vertellen dat Ilse terecht is. Voordat ze bij politie waren hadden Kurt en moeder gepraat over een internaat. Kurt was tegen en moeder voor. Erwin wordt gestraft omdat hij een minderjarig kind heeft meegenomen. Ilse vertelt aan Erika een onzinverhaal: ze was met Amrei naar Londen gegaan en ze het kaartje hadden verloren gingen ze de neef van Amrei bellen, Erwin. Erwin had toen een beter voorstel om in Rome op te passen in een paleis. In Florenz had ze een man leren kennen die haar een hoofdrol wou geven in een film. Erika knikt maar op alles, maar ze gelooft er niks van. Dan vraagt ze of Ilse nu voor altijd blijft. En dan zegt Ilse dat ze alleen als ze de hoofdrol krijgt dat ze dan voor altijd wegblijft.

Erika is bang. Niet voor Ilse maar voor haar hele familie dat het uit elkaar zal vallen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

mooi Thx

11 jaar geleden

L.

L.

Thanx ouwe, had het hard nodig. Maar is het niet Meerschweinchen ipv Meerschweinzen?

11 jaar geleden

I.

I.

heey,
dankje voor de samenvatting ik had er veel aan
groetjes!

10 jaar geleden

U.

U.

AWESOME!!!!!
te gekke samenvatting XD

10 jaar geleden

M.

M.

superr, bedankt

10 jaar geleden

L.

L.

ik snap er niks van, veel te lang en veel te veel namen. maarja boeie
bedankt voor de moeite

10 jaar geleden

T.

T.

Heel erg bedankt!
Af en toe een beetje gekke zinsconstructie, maar toch goed te begrijpen.

9 jaar geleden

M.

M.

Super kan ik goed gebruiken!!!

8 jaar geleden

E.

E.

bedankt man, nog nooit zo'n geweldige samewnvatting gelezen krijg zowat een 9,5

6 jaar geleden

J.

J.

Je hebt mijn leven gered

6 jaar geleden

J.

J.

Top scheelt me extra werk

5 jaar geleden

J.

J.

Heel slecht geschreven, rare zinnen, interpunctie en dat soort dingen.
Ik kon er moeilijk wijs uit worden.

4 jaar geleden

J.

J.

Dankjewel nu ga ik mijn duits toets killen!

4 jaar geleden

J.

J.

ik ga een 10 halen wat is het internet toch leuk

2 jaar geleden

Andere verslagen van "Die Ilse ist weg door Christine Nöstlinger"