Die grosse Flatter door Leonie Ossowski

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 422 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 8 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.1
  • 8 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1977
Pagina's
224
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Die grosse Flatter
Shadow
Die grosse Flatter door Leonie Ossowski
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Algemene gegevens
Boektitel: Die Große Flatter
Uitgeverij: Fischer Taschenbuch Verlag
Begindatum lezen: 14 april 2005
Einddatum lezen: 28 mei 2005
Aantal pagina’s: 216-6= 210

Korte inhoud/samenvatting:
In het verhaal gaat het over twee jongens, Joachim Schock (Schocker genoemd)en Richy Piesch. Ze wonen beiden in een achterbuurt en hebben vaak problemen thuis. Schocker woont samen met zijn moeder (Frau Schock), stiefvader (Herr Warga) en 6 stiefbroertjes en zusjes in een huis. Op een gegeven moment raakt Herr Warga op weg naar zijn werk onder een tram en verliest hiermee zijn benen. Sindsdien zit hij in een rolstoel en hebben de overige gezinsleden niet meer zoveel respect voor hem.

Richy woont samen met zijn ouders en zusje Inge in de achterbuurt. Doordat de vader van Richy vaak dronken thuis en dan de overige gezinsleden slaat, houdt Richy’s moeder het niet meer met hem uit en gaat samen met Inge naar een vriend. Richy blijft bij zijn vader achter. Na een tijdje komt zijn vader Maria tegen die weer zorgt voor netheid in het huis, maar ze vertrekt weer snel.


Richy en Schocker krijgen op een dag ruzie en Schocker slaat een tand van Richy uit. Na dit ongeval weer te hebben bijgelegd zijn het weer goede vrienden. Alleen brengt Richy Schocker op het slechte pad. Ze stelen samen enkele malen, totdat Schocker een vriendin, Elli, krijgt, waar hij veel mee optrekt. Ondertussen gaat Richy naar de zigeuners, waar hij van Mohrle gitaar leert spelen.

Als Elli bijna jarig is en Schocker voor haar verjaardag een gouden horloge wil geven maar waar haar hij het geld niet voor heeft besluit hij om die voor haar te stelen. Richy wil hem daarbij graag helpen, alleen dit loopt anders af. Ze worden opgepakt en naar de gevangenis gebracht, nadat Richy de eigenaar doodslaat met een stalen veer.

Als Richy in de gevangenis zit krijgt hij te horen dat zijn vader op sterven na dood ligt in het ziekenhuis en mag hem na lang overleg bezoeken. Ondertussen komt ook Elli Schocker bezoeken, nadat ze alles te horen had gekregen waarom hij het had gedaan. Ze vertelt hem dat ze nog steeds van hem houdt en op hem zal wachten, totdat hij uit de gevangenis komt.

Mening:
Ik vond het een interessant verhaal, omdat ik nog niet eerder een verhaal had gelezen over dit onderwerp. Het verhaal was alleen moeilijk geschreven, want van veel woorden kon je de betekenis niet vinden in het woordenboek. Ondanks alles vond ik het een mooi verhaal, het had veel gebeurtenissen, die boeiend waren geschreven.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Die grosse Flatter door Leonie Ossowski"