Die Einbahnstrasse door Klaus Kordon

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1556 woorden
  • 24 september 2006
  • 33 keer beoordeeld
  • Cijfer 7
  • 33 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1979
Pagina's
116
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Die Einbahnstrasse
Shadow
Die Einbahnstrasse door Klaus Kordon
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Klaus Kordon - Die Einbahnstrasse

Samenvatting
H1.
Het verhaal wordt verteld door Charly. Zijn eigenlijke naam is Wolfgang Carl. Hij woont in B., dit ligt in het noorden van Duitsland. Charly vind de naam van z’n dorp niet belangrijk omdat het verhaal zich overal had kunnen afspelen.
Charly’s vrienden zijn Herbert en Andy. Charly vertelt het verhaal: hij wil weten wat er in de zomer gebeurde en hij wil gebeurtenissen van zich afschrijven.

H2.

Het verhaal begint net voor de zomervakantie. Andy en Charly moeten hard leren om over te gaan. Terwijl de jongens leren, komt er een nieuw meisje bij hen in de straat wonen. Zij is blond, erg bleek en draagt ondanks de hitte lange mouwen.

H3.
Het nieuwe meisje heet Inga Hoff. Ze is heel afwezig. Ze is nog voor de grote vakantie van school verwisseld. Andy was de rijkste maar Herbert de slimste. Charly vindt de ouders van Andy veel beter. Hij heeft het gevoel dat vader hem echt mag.

H4.
In het zwembad willen Andy en Inga niks van Charly weten. Inga draagt weer lange mouwen.

H5.
Wiskunde is makkelijk, talen zijn moeilijk.
Charly is jaloers op Andy omdat hij een echt leuk meisje heeft en Charly zelf één keer een sletje.

H6.
Ali verschijnt; hij schrijft , heet eigenlijk Alfred Schmidt en komt uit Duitsland.
Ali is een drugsdealer.

H7. charly weet dat Inga drugs gebruikt. Ze heeft kenmerken van een junk. (Afwezig, raar reageren, ongezonde huidskleur.) Het probleem voor Charly is dat hij Ali niet kan aangeven bij de politie en dat er thuis geen begrip voor hem is.

H8.

Ali neemt Inga mee. Charly denkt dat Andy ook al drugs bij Ali koopt. Er ontstaat ruzie tussen Andy en Ali.

H9.
Inge verlaat “ziek” de school. Ze gaat echter niet naar huis. Charly is bang dat Andy door Inga aan de drugs gaat.

H10.
Herbert en Charly gaan over. Andy blijft zitten. Hij kan nog herkansen. (Wiskunde en scheikunde). Vader en Charly hebben ruzie over: “waarom op school je best doen als er zo weinig stage plaatsen voor de Hauptschule zijn”.

H11.
Andy is niet thuis gekomen. Niet alleen Inga loopt weg maar ook Andy. Charly moet nu aan Andy’s ouders uitleggen wat er allemaal gebeurd is. Beide ouderparen verwijten Charly dat hij niet eerder alles verteld heeft. Samen gaan ze naar de ouders van Inga. Charly gaat samen met zijn ouders en de ouders van Andy naar de familie Hoff. Inga’s vader vertelt dat ze op het platteland zijn gaan wonen zodat Inga geen drugs meer zou kunnen krijgen. Dit was ene advies van het afkickcentrum. Men heeft ook verteld dat een junk zelf moet willen afkicken, maar dat hij dat eigenlijk niet kan zonder hulp. Volgens meneer Hoff zijn mensen met een zwak karakter(meelopers) sneller verslaafd dan mensen die een eigen wil hebben.

H12.
Andy heeft geld gestolen om voor Inga drugs te kopen. Het lijkt als of hij haar wil helpen want in een tijdschrift over drugs zijn bepaalde zinnen onderstreept.

H13.
Herbert en Charly gaan in het dorp op zoek naar Andy en Inga. Ze komen bij het huis van Ali. Ze vragen ook hem waar Andy kan zijn. Zo waarschuwen ze Ali. De volgende dag vertelt Charly alles aan een rechercheur.

H14.
Charly ontdekt Inga en Andy. Hij wil ze volgen maar wordt door Ali gepakt en meegenomen.

H15.
Ali brengt Charly. Andy en Inga naar Bremen. Het dropje B. ligt ongeveer vijftig kilometer van de buitenwijk van Bremen verwijderd. Hier komen ze in het huis van Kutte.
Charly ziet hoe de drugs wordt verdeeld, en de meesten een spuit zetten. Er is echter geen geld voor heroïne, men spuit berlinertinke, een goedkoop mengsel. Charly merkt ook dat junks onverschillig zijn, en dat hun puppillen niet meer bewegen.

H16.
Charly ziet in het huis van Kutte hoe junks heroïne spuiten. Hij hoort van Moni dat de meesten na een paar uur al aan Cold Turkey lijden. (Ontwenningsverschijnselen.) Charly heeft met Moni een gesprek over de zin van het leven. Junks hebben een zeer negatieve kijk op het leven. Alles is shit.
Ze doen echter niets om uit de shit te komen. Ze willen slechts vergeten en korte tijd in een roes leven.

H17.
Charly wil Andy bij de junks vandaan halen. Hij hoort van Buffy die dertien is, en vanaf haar twaalfde spuit, dat wanneer hij dit niet snel doet, het te laat is. Opvallend is dat alles junks hun huid kapot krabben.

H18.
Moni, Inga en Andy gaan stelen in een winkelcentrum. Gutte en de dertienjarige Buffy hebben seks met een man in een hotel om zo aan geld te komen.( Prostitutie & stelen). Charly verbaast zich over het denken van junks. Hij moet luisteren naar vader, zij moeten luisteren naar Gutte, verschil?
Charly heeft contact met thuis, hij wil Andy niet achter laten.
Inga vijlt zilver papier om de laatste restjes heroïne te verzamelen. Haar huid is vereeld, zodat ze de naald niet in kan brengen. Moni spuit onder haar tong.

H19.
De recorder wordt verkocht en van het geld word heroïne gekocht. Andy wil ook zijn aandeel en neemt zijn eerste shot. Het wordt noodzakelijk om Andy mee naar huis te nemen want als je eenmaal gespoten hebt, wil je steeds vaker en steeds meer.
Voor negentig procent van de junks is afkicken onmogelijk. Slechts tien procent lukt het maar een voorwaarde is dat ze niet alleen zijn.

H20.
Na een politie inval vluchten Inga, Buffy, Charly en Andy. Het blijkt dat Buffy op zijn ene been een flesje heroïne heeft en op zijn andere been een envelop met joints vastgeplakt. In een gesprek blijkt dat junks niemand vertrouwen die ook spuiten, hooguit iemand die nog clean is.

H21.
Levensverhaal Inga:
• 5 jaar; moeder leest voor. Inga onthoudt de tekst en het lijkt dat ze voor leest. Ze kan schrijven en lezen, volgens moeder een wonderkind.
• Op school was ze de beste. Slaat een klas over. Klasgenoten haten haar, leraren houden van haar.
• 12 jaar; vriendloos, werd met Rolf bevriend.
• Inga’s vader; vader waarschuwt voor Rolf, hij is slecht. Vader slaat Inga. De school is minder belangrijk. De leraar hielden van haar prestaties niet van haar.
• Inga wil niks met drugs te maken hebben ( 13/14 jaar)
• Ouders besluiten dat Inga naar internaat moet ( studeren) Rolf is niet zo slecht voor Inga.
• 14 jaar; omdat Inga niet naar en internaat wil loopt ze weg met Rolf en gebruikt voor het eerste keer drugs
• Om alle ellende te vergeten moest Inga zich verdoven
• Inga moet steeds meer vergeten uit wraak op haar vader, wil ze kapot gaan.
• Inga moet uiteindelijk als hoer het geld verdienen, inga verdient het geld voor haar en Rolf, omdat ze denkt dat Rolf om haar weggelopen is.
• Inga’s leven werd een cirkel: om te kunnen vergeten had ze drugs nodig en om drugs te krijgen moest ze dingen doen die ze wilde vergeten.
• Inga wil zelfmoord plegen, de heroïne is niet zuiver en de zelfmoord mislukt en ze moet afkicken.
• Na het afkicken komt Inga weer thuis. Ze moet weg uit haar ouder omgeving: verhuizing naar B.

H22.
Uiteindelijk gaan ze naar Ali. Het eerste shot bij Ali is altijd gratis, maar als je verslaafd bent moet je betalen. Omdat Ali niet verraden wil worden laat hij hen binnen. Er ontstaat een vechtpartij. Andy raakt bewusteloos. Charly geeft Inga een shot. Inga moet bij Andy blijven. Charly belt de politie.

H23.
Inga blijft niet bij Andy.(Kenmerk junks: denken alleen aan zichzelf.) Andy en Charly worden naar het ziekenhuis gebracht.
Andy heeft een hersenschudding. Na een ondervraging door de politie bezoekt Charly, Andy en hoort dat hij in orde is.

H24.
Charly wordt door vader opgehaald en komt na twee dagen thuis. De ouders zijn trots op Charly, omdat hij Andy gered heeft. Maar wanneer hij eerder naar de politie was gestapt, was Ali gearresteerd en konden Inga en Buffy en Moni geholpen worden. Naast het drugsverhaal probeert het boek antwoord te geven op de vraag: wat is de zin van het leven? Volgens vader heeft een mensen een eigen zin van het leven. Voor vader is dit het gezin en het werk. De zin van het leven van Charly was een goede vriend zijn belangrijk. Volgens het boek is vriendschap de oplossing voor de problemen in de wereld.

H25.
Drugs zorgen ervoor dat je alleen aan jezelf denkt niet aan anderen.

H26.
In dit voor laatste hoofdstuk somt de schrijver alle feiten nog ene keer op . Een samenvatting van het verhaal. Ook nu is er sprake van een flashback. Charly heeft alles als in een film mee gemaakt en hij schrijft dit verhaal om alles op een rijtje te zetten en zo te ontdekken wat er allemaal echt gebeurd is.

H27.
Iedereen gaat op vakantie. Het gezin van Charly komt dichter tot elkaar. Bij thuiskomst leest Charly dat Inge een overdosis genomen heeft en dood op een stations toilet gevonden is. De krant werd door Herbert gebracht. Inga laat twee brieven na. Één er van voor Andy.
Inhoud van de brief is onbekend.

Inga’s ouders, familie Hoff, verlaat B. en gaat terug naar de grote stad.  Gaan terug omdat hij daar een betere baan heeft.
Andy doet herkansingen, gaat over en de drie vrienden kunnen bij elkaar blijven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

eeen erg goede samenvatting!

bedankt

11 jaar geleden

E.

E.

Slechte samevattinf hier heb je weinig aan

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Die Einbahnstrasse door Klaus Kordon"