Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Der Zug war pünktlich door Heinrich Böll

Beoordeling 3.9
Foto van een scholier
Boekcover Der Zug war pünktlich
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 445 woorden
  • 26 juni 2005
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 3.9
26 keer beoordeeld

Boekcover Der Zug war pünktlich
Shadow
Der Zug war pünktlich door Heinrich Böll
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Andreas, een Duitser, is tijdens de oorlog gewond geraakt. Nu hij weer genezen is moet hij met de trein terug naar Polen. Hij stapt met grote tegenzin de trein Andreas maakt daar gedurende de lange reis vrienden. Eén daarvan is der Unrasierte, Willi gaat weer terug naar het front, omdat hij zijn vrouw betrapte met een Russische. Hij heeft al het geld van zijn hypotheek meegenomen, en wil het uitgeven, omdat hij toch niet meer lang te leven heeft Andreas leert kennen is der Blonde.Gedurende de reis verdrijven de drie de tijd met kaarten, slapen en drinken. Andreas ervaart de reis als een dodenreis en probeert zich een beeld te maken van de plaats waar hij (denkt dat hij) sterven zal en bidt. Omdat der Unrasierte en der Blonde naar dezelfde streek als Andreas moeten, nemen ze alledrie hetzelfde traject. en trakteert de jongens op een diner en een was- en knipbeurt. Willi hoopt illegaal een stempel te kunnen regelen waarmee ze met een burgertrein door kunnen reizen ,aangezien zo’n trein veel comfortabeler is. Dit blijkt een huis te zijn waar je niet alleen aan stempels kan komen, maar ook aan hoeren. Willi trakteert der Blonde en Andreas op een hoer, maar daar heeft Andreas eigenlijk weinig zin in.Haar echte naam blijkt Olina te zijn, en Andreas kan het al meteen goed met haar vinden.Hij heeft weinig behoefte om met haar naar bed te gaan, en daarom begint ze piano voor hem te spelen. Andreas bewondert haar, en beseft dat zij de enige is die hij ooit echt heeft liefgehad. en vertelt haar dat hij binnenkort zal sterven. Olina schrikt en denkt dat Andreas een beetje gek is, maar na een tijdje beseft ze dat dat niet zo is. Wanneer Andreas’ tijd met haar is afgelopen, doen ze er zelfs alles aan om die nog wat te rekken Olina wil zelf ook weg uit het bordeel en belooft dat ze met Andreas zal vluchten. met Willi en der Blonde verstoppen ze zich in de auto van een generaal.Tijdens het rijden wordt de auto beschoten, de wagen in brand. Andreas komt bij op straat .andreas Hij is de hoofdpersoon van het verhaal, en willi oudste vd de drie en werpt zich dan ook op als de leider. Omdat hij ouder is en trakteert, behandelt Willi Andreas en der Blonde vaak als zijn kinderen:Der Blonde in ’t boek als opvulling beetje een boerenpummel:Olina heeft aan conservatorium gestudeerd, maar is gestopt toen oorlog begon is ze in de prostitutie terecht:Olina maakt het gevoel in Andreas weer los, dat hij nu toch echt zal moeten vluchten als hij wi leven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Der Zug war pünktlich door Heinrich Böll"