Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Der Vorleser door Bernhard Schlink

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Der Vorleser
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1456 woorden
  • 4 april 2010
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
11 keer beoordeeld

Boekcover Der Vorleser
Shadow

Ze is prikkelbaar, geheimzinnig en veel ouder dan hij, en ze wordt zijn eerste grote liefde. Ze hoedt wanhopig een geheim. Op een dag is ze spoorloos verdwenen. Jaren later pas ziet hij haar terug - in de rechtbank. De voorlezer is een ongewoon sensueel en krachtig boek, dat even openhartig spreekt over de genietingen van de liefde als over de last van de Duitse gesch…

Ze is prikkelbaar, geheimzinnig en veel ouder dan hij, en ze wordt zijn eerste grote liefde. Ze hoedt wanhopig een geheim. Op een dag is ze spoorloos verdwenen. Jaren later pas zie…

Ze is prikkelbaar, geheimzinnig en veel ouder dan hij, en ze wordt zijn eerste grote liefde. Ze hoedt wanhopig een geheim. Op een dag is ze spoorloos verdwenen. Jaren later pas ziet hij haar terug - in de rechtbank. De voorlezer is een ongewoon sensueel en krachtig boek, dat even openhartig spreekt over de genietingen van de liefde als over de last van de Duitse geschiedenis. Het boek heeft wereldwijd miljoenen lezers gevonden en is inmiddels een moderne klassieker.

Der Vorleser door Bernhard Schlink
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Algemene gegevens:
Titel boek: Der Vorleser
Auteur: Bernhard Schlink
Genre: Roman
Het boek bestaat uit 3 delen.

A Verwachtingen en eerste reactie:
Mijn docent had in de klas een paar keer wat verteld over ‘ Der Vorleser’ en ‘ Das Parfum’. Het boek ‘ Der Vorleser’ zou gaan over een jongen van onze leeftijd die een affaire had met een oudere vrouw. Zij verlaat hem onverwachts, en ze komen elkaar pas weer tegen in de rechtszaal als hij (de jongen) rechten studeert. Nou dit wekte bij mij wel enige nieuwsgierigheid, dus toen heb ik het boek geleend bij de bieb. Mijn eerste reactie was eigenlijk dat het heel makkelijk door te lezen was. Het was niet heel dik, maar toch een literatuur werk. De schrijver maakt veel gebruik van korte zinnen.

B Samenvatting:
De vijftienjarige Michael Berg loopt buiten op straat als hij plotseling moet overgeven. Er een vrouw naar hem toe die Michael helpt, ze pakt 2 emmer vult ze met water en spoelt de kots weg, ook vast ze zijn gezicht en handen. Ze is ongeveer 30 jaar.
De vrouw heet Hanna Schmitz en is conductrice op de tram.

Na een bezoek van de dokter blijkt dat Micheal aan geelzucht lijd, een ziekte van de lever. Het is besmettelijk en moet een paar maanden in bed blijven.

Als Michael opgeknapt is en naar Hanna terug gaat om haar te bedanken, voelt hij zich aangetrokken tot de veel oudere vrouw. Hij wordt verliefd op Hanna.

Een paar dagen later gaat Micheal weer langs, ze komt hem tegen op de trap. Ze vraagt hem om ook emmer met kolen voor haar te halen. Terwijl hij bezig is met het vullen van de emmers, valt de stapel kolen om en ziet Michael helemaal zwart. Hanna vindt dat hij zo niet naar huis kan en v dat hij een bad moet nemen. Micheal gaat in bad, en als ze hem een handdoek komt brengen, verschijnt ook Hana helemaal naakt.

Ze bedrijven de liefde en er ontstaat een vast ritueel. Eerst leest Michael Hanna wereldliteratuur voor, dan douchen ze samen en tenslotte gaan ze met elkaar naar bed.
Michael gaat ondertussen nog steeds naar school, maar probeert zoveel mogelijk bij Hanna te zijn. Hij spijbelt daarom ook vaak uren. Samen gaan ze op een fiets vakantie vakantie. Het valt Michael niet op dat hij Hanna de bordjes van plaats en straatnamen steeds moet voorlezen.
Als Michael 's ochtends vroeg een ontbijtje voor Hanna haalt en hij een briefje op haar kussen legt met 'ik ben zo terug' raakt Hanna in paniek en krijgen ze fikse ruzie. Ze slaat hem zelfs.

Als Michael met zijn vrienden in het zwembad is denkt hij Hanna te zien staan, hij schrikt en besluit niet naar haar toe te gaan. De volgende dag is Hanna weg, Michael heeft het gevoel haar te hebben verraden door niet naar haar toe te zijn gegaan. Hier begint het 2de deel van het boek.
Enkele jaren later heeft Michael haar nog steeds niet gevonden, hij studeert inmiddels rechten. Als hij een proces tegen ex-concentratiekamp bewaaksters moet bijwonen ontdekt hij tot zijn verbazing dat Hanna een van de ex-bewaaksters is.
Het wordt duidelijk dat Hanna analfabeet is. Ze schaamt zich erg voor haar handicap,
Voor haar baantje als kampbewaakster was ze werkzaam in verschillende functies zoals tramconductrice waar haar handicap niet aan het licht kwam.
Als ze kans op promotie maakt en ze een schriftelijke cursus moet volgen besluit ze 
weg te gaan, ze komt bij de SS terecht.
De schaamte voor het analfabetisme belet Hanna haarzelf te verdedigen tijdens het proces, ze neemt de schuld op zich. Ze belandt in de gevangenis.
Michael probeert Hanna te vergeten hij trouwt met Gertrud en wordt vader van dochter Julia. Hanna blijft in zijn gedachten ,hij besluit te scheiden van Gertrud en zoekt weer contact met Hanna. Hij spreekt wereldliteratuur in op een bandje en stuurt de bandjes naar Hanna in de gevangenis. Na een tijd bezoekt Michael haar, ze is erg oud geworden. Na een tijdje wordt bekend
dat Hanna binnenkort uit de gevangenis mag. Michael helpt haar te integreren.
Hanna heeft zichzelf ondertussen schrijven en lezen aangeleerd.
Hanna is ondanks het feit dat ze niet meer analfabeet is, psychisch en lichamelijk te moe om verder te leven. Op de dag dat ze vrijkomt pleegt ze zelfmoord.
In een brief die Hanna na laat staat dat haar geld naar de vrouw moet; die samen met haar moeder de brand in de kerk van het concentratiekamp heeft overleeft.
Michael zoekt de vrouw op en samen besluiten ze het geld aan een organisatie van Joodse analfabeten te doneren.



Analyse:
Thema:

Het boek gaat voornamelijk over schuld en hoe de naoorlogse generatie moet omgaan met die schuld. Michael Berg is verliefd op iemand die 'fout' is geweest. 
Zo komen we gelijk bij het begrip "toerekeningsvatbaarheid". Had Hanna wel keus? 
echter ze wist natuurlijk wat er in die kampen gebeurde.
En hoe moet Michael met haar omgaan? 
Een verstoorde relatie met het verleden.
Schlink zorgt ervoor dat je met de dader die ook als slachtoffer (van haar eigen schaamte) kan worden beschouwd in aanraking komt.
De afstand tussen foute nazi's en goede duitsers wordt beschreven.
Het boek behandelt veel van deze aspecten. Het is natuurlijk geen waargebeurd verhaal, maar het thema een belangrijke morele rol. Ook nu worden er soms nog foute duitsers veroordeeld.
Ik zal nu enkele motieven geven:
De angst van de ontdekking van haar analfabetisme komt tot uiting als Michael een ontbijtje is halen en een briefje klaar legt 'met ik ben zo terug'. Hanna kan dit natuurlijk niet lezen en raakt in paniek. Hoe kan ze ooit thuiskomen als ze geen plaatsnamen op borden kan lezen?
Het vele wassen en baden staat voor opnieuw beginnen, schoonheid, reinheid
opnieuw beginnen. Hanna wil het verleden vergeten.
Ook het feit dat Michael's vader filosoof is, maar niet in staat is iets voor zijn kinderen te doen…
De aanhankelijkheid van Hanna, ze is bang om Michael te verliezen, er alleen voor te staan, om nergens meer bij te horen. Dit zou ook gebeuren als haar analfabetisme werd ontdekt. De zwembad scene speelt ook een belangrijke rol. Hanna denkt dat Michael niet voor haar maar voor zijn vrienden kiest.
De rechtszaak is ook belangrijk. Hanna is niet in staat zichzelf te verdedigen, terwijl Michael rechten studeert dit symboliseert het verschil tussen de twee. 

B 1 Ik vond het een erg interessant thema.
Het neemt een ander standpunt in. Fout en Goed worden maar relatief. 
Mijn visie is wel een beetje veranderd. Het boek laat zien dat de redenen waarom 
Duitsers bij de SS gingen zeker niet goedgekeurd moeten worden. Het is natuurlijk onzin om Hanna van haar wandaden, omdat ze analfabeet was vrij te pleiten, maar 
dat ze 100% schuldig is, is ook niet zo. Het was wel vernieuwend, je kunt niet iedereen in een hoekje plaatsen.



Waar ligt het perspectief van het verhaal:
Het verhaal is geschreven in de ik-vorm, vanuit Michael Berg, bij hem ligt het perspectief. De schrijver en Michael zijn vanuit een bepaald opzicht wel één, omdat de schrijver zijn mening en denkwijze via Michael naar het publiek probeert te brengen.



Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in Duitsland. Het eerste deel speelt zich af op de plek waar Michael zijn jeugd doorbrengt. Het tweede deel, waarin het proces plaatsvindt, speelt zich af in Nürnberg. Het laatste deel speelt zich niet echt op één plek af, gedeeltelijk in de gevangenis van Hanna, maar Michael vertelt zelf ook veel en daar is niet een bepaalde plaats uit af te leiden.



In welke tijd speelt de roman zich af?

Het verhaal speelt zich in drie verschillende tijden af. Het is allemaal rond de Tweede Wereldoorlog. Het eerste deel begint rond 1950, Michael is dan 15 en Hanna 36. Het tweede deel speelt zich later af, rond 1963 want toen vonden het proces plaats wat beschreven wordt. Het laatste deel eindigt rond 1982. Hanna heeft dan 18 jaar in de gevangenis gezeten.


Wie is/zijn de belangrijkste personage(s)?

• Michael Berg. Aan het begin van het boek is hij 15 jaar. Ontwikkelt zich tot rechtenstudent en aan het eind is hij gescheiden en heeft één kind. In de loop van het boek ontwikkelt hij zich tot een sterker persoon en denkt veel na over de oorlog. De relatie met Hanna beïnvloedt de rest van leven.


• Hanna. Aan het begin is zij 36, aan het eind bejaard. Ze had een relatie met Michael en schaamde zich diep voor haar analfabetisme. In de oorlog zat de bij de SS en wordt bij het proces veroordeeld tot levenslang. Ze leert zichzelf lezen en schrijven, maar pleegt uiteindelijk zelfmoord.



Bijfiguren:


• Gertrud. Michael trouwt met haar, maar dit huwelijk is maar van korte duur


• Julia. De dochter van Michael en Gertrud.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Der Vorleser door Bernhard Schlink"