Der Vorleser door Bernhard Schlink

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover Der Vorleser
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 405 woorden
  • 5 augustus 2001
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
22 keer beoordeeld

Boekcover Der Vorleser
Shadow

Ze is prikkelbaar, geheimzinnig en veel ouder dan hij, en ze wordt zijn eerste grote liefde. Ze hoedt wanhopig een geheim. Op een dag is ze spoorloos verdwenen. Jaren later pas ziet hij haar terug - in de rechtbank. De voorlezer is een ongewoon sensueel en krachtig boek, dat even openhartig spreekt over de genietingen van de liefde als over de last van de Duitse gesch…

Ze is prikkelbaar, geheimzinnig en veel ouder dan hij, en ze wordt zijn eerste grote liefde. Ze hoedt wanhopig een geheim. Op een dag is ze spoorloos verdwenen. Jaren later pas zie…

Ze is prikkelbaar, geheimzinnig en veel ouder dan hij, en ze wordt zijn eerste grote liefde. Ze hoedt wanhopig een geheim. Op een dag is ze spoorloos verdwenen. Jaren later pas ziet hij haar terug - in de rechtbank. De voorlezer is een ongewoon sensueel en krachtig boek, dat even openhartig spreekt over de genietingen van de liefde als over de last van de Duitse geschiedenis. Het boek heeft wereldwijd miljoenen lezers gevonden en is inmiddels een moderne klassieker.

Der Vorleser door Bernhard Schlink
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Structuur van het leesverslag Titel: Der Vorleser
Auteur: Bernhard Schlink
Eerste publicatiedatum: 1995
Uitgeverij, plaats: Wolters-Noordhoff, Groningen Korte samenvatting Dit verhaal gaat over Michael. Toen hij vijftien werd hij op straat geholpen door een vrouw, Hanna, toen hij een aanval van misselijkheid kreeg. Toen hij haar later ging bedanken werd hij verliefd op haar. Ze kregen een relatie. Bij zijn dagelijkse bezoeken aan haar las hij haar voor en bedreven ze de liefde. Na een paar jaar verdween ze zonder echt afscheid van Michael te nemen. Michael kon niet echt over zijn relatie met Hanna heenkomen. Jarenlang zondert hij zich af een leeft een vrij eenzaam leven. Als hij jaren later voor zijn rechtenstudie een proces moet bijwonen ziet hij Hanna weer terug. Ze staat terecht omdat ze in de oorlog opzichter in Auschwitz was. Ze krijgt een zware straf, levenslange gevangenisstraf, onder andere omdat zij verslagen geschreven zou hebben. Later bedenkt Michael zich dat ze bijna zeker analfabete is en dat ze de verslagen dus helemaal niet geschreven kan hebben. Acht jaar na het proces begint Michael weer voor te lezen: hij spreekt hele boeken in op cassettebandjes en stuurt die naar Hanna in de gevangenis. Zij leert zichzelf door middel van deze bandjes en boeken lezen en schrijven. Na een poosje begint ze Michael zelfs korte briefjes te schrijven. Na achttien jaar zal Hanna vrijgelaten worden. Michael voelt zich verplicht om haar te helpen. Hij zoekt een huis en een baan voor haar. Maar op de dag dat hij haar op zal halen blijkt Hanna zichzelf opgehangen te hebben. Ze heeft in haar testament bepaalt dat Michael haar geld aan één van de overlevenden van Auschwitz moet gaan brengen, zodat die kan beslissen wat er mee moet gebeuren. Een dieper ingaan op tijd/plaats/vertelsituatie: Tijd: Het verhaal is chronologisch verteld. Het is een verslag, Michael verteld ons dus vanuit het ‘nu’ over zijn leven en zijn relatie met Hanna. Het verhaal bestrijkt een groot deel van zijn leven (van zijn vijftiende tot nadat Hanna zelfmoord heeft gepleegd, ik schat zo’n 25 jaar), maar niet alle periodes zijn even uitgebreid beschreven.
Plaats: Het boek speelt zich af op verschillende plaatsen, voornamelijk in Duitsland. Onder anderen in Michael’s geboorteplaats, de stad waar hij studeert, de rechtszaal (in een stad in de buurt), de huizen waar Michael later woont en de gevangenis. Vertelsituatie: Het verhaal wordt verteld door Michael en staat dus in de ik-vorm.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Der Vorleser door Bernhard Schlink"