Der Schlund door Gudrun Pausewang

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
Boekcover Der Schlund
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 444 woorden
  • 15 mei 2013
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
8 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1993
Pagina's
236
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Der Schlund
Shadow
Der Schlund door Gudrun Pausewang
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Het verhaal speelt zich af in Duitsland en begint met een getrouwd stel, dit getrouwde stel denkt dat ze geen kinderen kunnen krijgen. Dus ze adopteren een kind uit Ethiopië (Jirgalem). Maar het blijkt uiteindelijk wel mogelijk te zijn om een kind te krijgen, 2 jaar na de adoptie van Jiraglem wordt de hoofdpersoon van het boek geboren, Gesa. Na Gesa worden er nog 2 kinderen geboren.

Gesa’s vader is een schrijver en haar moeder werkt in de boekenwinkel. De kinderen groeien normaal op, tot Gesa’s 14e verjaardag. Er is een economische crisis en het gaat steeds slechter met vaders verkoopcijfers.

Als moeder de boekenwinkel moet sluiten, gaat zij werken bij een oudere vrouw. In het huis verhuren ze een kamer aan een man. De crisis wordt steeds zwaarder

Op een normale dag gaat opa Lurbachs zich aansluiten bij een partij geleden door Schlott (partij die tegen buitenlanders is). De leider hiervan wordt vergeleken met Hitler. Vader en moeder maken zich enorm zorgen, vanwege Jirgalem. Opa Lurbachs sterft onverwachts.

Mensen met een andere huidskleur, met een handicap enz; krijgen zwaardere straffen, Jirgalem en Rike moeten vluchten. Jirgalem, omdat hij

bruin is, Rike omdat ze geestelijk gehandicapt is. Toch vluchten ze niet.

Corinna, de tante van Gesa vertelt dat ze besmet is met het aidsvirus. De Geschners vinden het vreselijk en vangen Corinna niet goed op.

Omdat vader te negatief over Schlott praat mag hij geen artikels meer schrijven voor de krant, en hij wil vluchtten. En dat doet hij ook.

Vader belt en zegt dat hij veilig is, Corinna moet naar een rare ‘opvang’ waar alleen zieke mensen zitten, Ulf gaat steeds vaker naar zijn neef en gaat daar uiteindelijk wonen en Jirgalem raakt zoek.

Als Gesa, moeder en oma op een dag tante Corinna willen bezoeken rijdt moeder niet al te best. Op de terugweg raakt moeder in paniek en rijden ze met de auto tegen een boom aan. Het gevolg hiervan is dat moeder overlijd, oma na een paar dagen in coma ook. Gesa wordt na een tijd weer bewust, ze heeft alleen haar arm gebroken.

De kinderen gaan bij hun andere opa Jupp wonen, Jirgalem komt weer thuisTop of Form. Maar na een tijde hangt hij zichzelf op. Gesa vindt dit vreselijk, ze begraaft hem in de tuin en wil een toespraak houden tegen Schlott.

Gesa houdt de toespraak, mensen zijn het met haar eens. Ze worden mee genomen door aanhangers van Schlott. Het boek eindigt met Ulf die tegen Gesa zegt: “geef niet op”

Ik vond het boek realistisch, maar te traag waardoor het saaier wordt daarom geef ik het boek een 6

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Der Schlund door Gudrun Pausewang"