De Hooligan door Ulli Schubert

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 698 woorden
  • 17 april 2007
  • 16 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 16 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2001
Pagina's
122
Oorspronkelijke taal
Duits
Literaire thema's

Boekcover De Hooligan
Shadow
De Hooligan door Ulli Schubert
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Algemene informatie
· Titel: De Hooligan
· Schrijver: Ulli Schubert
· Uitgeverij: Averbode
· Vertaald uit: Duits

Leesverslag
Het verhaal begint op een treinstation. Daar staan de supporters van FC Hamburg te wachten op de trein. Ze zijn op weg naar een uitwedstrijd. In het verhaal volgen we de hooligan Lothar en we volgen André. Tijdens het wachten schopt Lothar een leeg blikje bier richting André. André raapt het op en drukt het tegen Lothars borst aan waardoor zijn jack vies wordt. Terwijl de trein zojuist is gearriveerd word Lothar woedend. Hij pakt André bij zijn schouder en slaat hem dan vol op zijn gezicht. Terwijl André ligt te creperen pakt Lothar snel zijn treinkaartjes. Dat kwam handig uit want hij had er toch al geen gekocht. In het vervolg van het verhaal krijg je om en om per hoofdstuk steeds te zien wat Lothar (de dader) en André (het slachtoffer) meemaken. Er wordt dan dus geschreven alsof je door de ogen van Lothar en André kijkt. Dat is wel anders en het is eigenlijk ook wel leuk lezen. Alleen vergis je je soms wel eens over wie het nou ook weer ging.
Lothar wil heel graag bij de groep horen. Met zijn roofoverval vinden de jongens dat hij eindelijk heeft laten zien dat hij geen mietje is. Toch vertrouwt hij sommige van de hooligans niet. Ze wilden hem bijvoorbeeld een vuurproef laten doen om écht te laten zien dat hij geen mietje is. Hij dacht bijvoorbeeld dat hij er juist door de andere hooligans was aan genaaid bij de politie.

André is eigenlijk een hele normale jongen die graag naar het voetballen gaat. Door de roofoverval bij het station heeft hij een dubbele kaakbreuk. Hij moet 8 weken rondlopen met een soort beugel die de kaken bij elkaar houden zodat ze weer tegen elkaar kunnen groeien. Hij baalt als een stekker. Hij kan niks doen, kan alleen vloeibaar voedsel eten door een rietje, kan niet naar zijn werk en al helemaal niet naar het stadion. Als zijn ‘’kaakbeugel’’ er weer uit mag en hij weer terugkomt bij zijn werk hoort hij dat hij de stage opnieuw moet beginnen omdat hij nu te veel achterstand heeft opgelopen. En dat allemaal dank zij die klote hooligan!
Lothar moest van de politie naar een soort maatschappelijk werker. Hij kreeg daar te horen dat hij allang bekend was bij de politie en zijn vrienden ook. Ze hielden hen altijd al in de gaten bij de wedstrijden. Lothar moest gaan beseffen dat hij niet normaal bezig is en ze proberen langzaam aan de dader en het slachtoffer te gaan confronteren.
Toen André weer naar het stadion mocht zag hij tijdens een wedstrijd ‘’die hooligan’’ maar een meter of 10 van hem af staan met zijn groep. Hij en zijn vrienden begonnen op de groep te schelden en gooiden een munt naar ze toe. Het mooie van hoe dit boek dus is opgezet is dat je eerst dit ‘’fragment’’ door de ogen van André te zien krijgt en daarna hetzelfde door de ogen van Lothar. Je kreeg hierdoor door dat beide groepen wilden gaan aanvallen om met elkaar op de vuist te gaan. Alleen toevallig viel er net op dat moment de 1-0 voor FC Hamburg vlak voor het einde van de wedstrijd. Daarna hebben de 2 elkaar niet meer in het stadion gezien.
Aan het einde van het verhaal krijg je nog te zien dat André wel een ontmoeting wil met de dader, want eerst wilde hij niet. Toen hij naar buiten liep had hij al meteen zijn eerste vraag aan hem bedacht: Waarom ik?

Mijn mening
Ik vond het wel een leuk boek. Het was een interessant onderwerp. Het boek is ook geschreven door een voetbaljournalist. Wat er in dit boek beschreven word blijkt dus ook echt allemaal te gebeuren in veel landen. Dat wist ik niet. Ik wist wel dat er van die hooligans waren, maar dat het zo erg grof er aan toe ging wist ik allemaal niet.
Ook dat je dus, wat ik al eerder heb verteld, om en om door de ogen van beide hoofdpersonen het verhaal beleefd was wel apart en tegelijkertijd ook wel fijn. Dat was weer eens wat anders dan normaal.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

Hoeveel bladzijdes heeft het boek?

10 jaar geleden

Andere verslagen van "De Hooligan door Ulli Schubert"