Davids Versprechen door Jürgen Banscherus

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2437 woorden
  • 7 februari 2007
  • 107 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.6
  • 107 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1994
Pagina's
130
Oorspronkelijke taal
Duits
Literaire thema's

Boekcover Davids Versprechen
Shadow
Davids Versprechen door Jürgen Banscherus
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Samenvatting
Deze morgen voelt anders dan andere morgens.
Davids rug doet zeer en zijn schouder. Toch is dat niet zo ongewoon. Ongewoon is dat David in een reus verandert is, een kerel zo groot als een deur. Zijn voeten stoten tegen het einde van het bed, zijn vingers raken het plafon, de muren zijn op armlengte van hem vandaan. Het ruikt naar olie en hond. Als hij zijn ogen open doet ontdekt hij dat hij op de achterbank bank van een auto ligt ’volvo’. Hij hoort de autoradio files melden en de motor word gestart. De bestuurder ziet David niet totdat David rechtop gaat zitten en stopt de auto. David verteld dat de deur open was. De man vraagt of David van huis is weggelopen. David wil niet vertellen wat er gister avond gebeurt is, niemand mag dat weten , dat heeft hij zijn ouders beloofd, al heel lang. Voor een uitvlucht is hij te moe en hij zegt ja. De man wil hem niet eruit laten, maar hem naar huis brengen. David vertelt zijn naam en adres David sendt RegerstraBe 25. Is dat die nieuwe wijk, vraagt de man. Hoe oud ben je? 12 zegt David. Hij krijgt een paar bonbons van de man, hij heeft niets meer gegeten. Jongens horen ’s nachts thuis te zijn. Waar moet hij heen, familie woont ver weg en vrienden heeft hij niet. Heb je ruzie gehad? Hij zegt niets, hij had ruzie met zijn vader die steeds bozer werd. Door de bocht krijgt hij veel pijn. Heb je pijn? Vraagt de man. David zegt nooit iets als hij pijn heeft. Hij vraagt of hij eruit mag om te plassen daarna stapt hij toch weer in. De man ontdekt wat plekken op Davids arm en nek. David zegt niets. Bij zijn huis vraagt David of de man mee gaat. De man ziet er niet netjes uit, niet zo als zijn vader. Daarom kreeg hij straf omdat hij zijn kamer niet had opgeruimd had. Vader en moeder hadden de politie al gebeld. De man vertelt wat er gebeurd is. Ouders bedanken de man
Heiner Immig = computerreparateur en heeft een hond2 David belooft niet meer weg te lopen. Hij is al eerste in de gang en gaat het toilet in. Ontbijt is klaar. Vader vraagt waarom hij is weggelopen is. Hij zegt omdat hij dacht dat ze niet van hem hielden. Waarom denk je dat vader zo hard werkt en moeder niet extra werkt hij geen sleutelkind is. Maar straf hoort erbij, mijn vader sloeg mij ook. Misschien ben ik wat onbeheerst. Moeder vraagt of hij het 1e uur op school mag missen. David krijgt een steek in zijn schouder en moeder vraagt wat er scheelt. Mijn schouder is gisteren bezeerd. Onzin, misschien is dat in de auto gebeurt. Nee denkt David, Vader heeft hem met dat ding geslagen. Moeder wil er niets meer over horen.
Ze schrijft een briefje voor school misselijk David zegt dat ze dat vorige weke al had opgeschreven en koorts?  4 weken geleden al gehad. Hoofdpijn hebben we allang niet meer gehad zegt David. Ze schrijft het briefje. Hij denkt aan Denemarken vakantie en aan school. Hij doet het niet zo goed op school zijn ouders zijn elke dag anders en hebben samen ook vaak ruzie. Hij heeft 1 vriend op school Florian en hij leest graag boeken over auto’s. Hij gaat naar Goethe – Gymnasium3 Hij komt te laat voor het 2de uur, onderweg had hij een mooie vrachtauto gezien. Zit in 6c, hij ziet er tegenop om naar de klas te gaan. De kinderen kijken dan naar hem.
Leraar zegt aha hoofdpijn, ik heb zo vaak hoofdpijn. Hij heeft het heel warm, draagt lage mouwen. Florian vraagt of hij ‘s middags naar ’t voetballen komt kijken. David zegt nee. Hij mag niet van zijn moeder. Hij moet hard studeren ’s middags. Gerrit van het team is ziek, dat is een ramp, want het is een belangrijke wedstrijd tegen 6a
Florian stelt voor dat David invalt op een andere plaats, want Gerrit is heel goed.
Klasgenoten zijn eerst niet mee eens, ze stemmen en hij doet ’t wel in een korte broek/ lange broek. Hij zegt dat hij het doet en hoopt dat het mag van zijn ouders.


4. Terug naar huis is het heel warm. Iedereen draagt, T-shirts en korte broeken, David niet. In de bus krijgt hij ruzie met Alexander die niet gekozen is en Alexander scheldt hem uit en vraagt of hij na de wedstrijd wel gaat douche. Of heb je geen …..(piemel bedoelt hij) David krijgt een klap op zijn zere schouder en stompt zijn elleboog in Alexander zijn maag. Hij gaat ergens anders zitten, Alexander zit niet meer in de bus. Uit de bus doet David zijn kleren goed zodat je de blauwe plekken niet ziet, anders zegt moeder, wat zullen de buren wel denken? Hij vertelt gelijk over het voetbalteam, ze luistert niet. De telefoon gaat, Alexanders moeders belt. Ze heeft verteld dat hij Alexander in elkaar geslagen heeft. David vertelt wat er gebeurd is. Ze vertelt het niet tegen vader, maar hij mag niet voetballen. Hij moet huiswerk maken. Hij denkt over dat er misschien een trainer komt kijken die hem ontdekt, hij zal veel geld verdienen en een garage voor oldtimers kunnen beginnen. Zijn ouders hebben hem toen uitgelachen toen hij het vertelde. Hij mocht niet met zijn gymnasium met zwarte handen lopen en stinken naar olie. Stiekem gaat hij wel eens naar de garage. Hij doet alvast een handdoek in zijn sporttas, Mag ik weg? Hij mag niet. Hij rent weg Onderweg ziet hij een volvo, en denkt over de man met de volvo die hij aardig vond.

5. Net voor 3 uur komt hij bij het voetbalveld. Nergens ligt een shirt voor hem, de trainer geeft hem een shirt. Trainer vraagt naar de blauwe plekken. 3 jongens hebben bij inelkaar geslagen, de trainer wijst naar de rode striemen, hij zegt dat het door de rolschaatsen komt. 6a is beter David zit op de reservebank. Het wordt 2-0. In de rust stopt mark ermee. David moet verdedigen. Hij scoort!! Niemand keek naar hem, hij moest verdedigen niet aanvallen. Steffan loopt hem onderuit en alles doet zeer. David valt Steffan aan en slaat hem en trekt hem aan zijn haar. De Trainer stuurt hem eruit Steffan krijgt een gele kaart.


6. Hij doucht en ze komen binnen. 3-2 verloren, Ze schelden hem uit. De trainer vraagt of hij een ijsje wil. David is bang dat hij hem wil uithoren en zegt dat hij naar huis gaat. De trainer zegt dat hij zijn ouders wil spreken en geeft hem een brief die hij ondergetekend terug moet geven morgen. Onderweg komt hij Lena nog tegen, mag hij op haar verjaardag komen vraagt ze op zaterdag.

7. Iedereen in de bus is tegen hem en nu heeft Lena hem uitgenodigd. Alleen zijn schouder doet nog zeer. Pijn komt vast terug ’s nachts. Meestal voelt hij nog weken later als zijn vader hem geslagen heeft. 3 jongens staan bij de bus en ballen hun vuist. Gelukkig rijdt de bus door. Hij was zo boos , daarom heeft hij Steffan geslagen, ook boos op vader en moeder alleen in de kelder is hij niet boos, maar bang voor HET DING, waar hij mee slaat. Thuis moet hij van moeder eerst omkleden. Ze vraagt wat er gebeurt is en doet jodium op zijn wonden. Ze heeft tegen vader vertelt dat hij naar voetbal ging. Vader wilde hem eerst halen, nu krijgt hij huisarrest. Vanaf morgen 1 week. Mag het zaterdag ingaan? Anders kan hij niet naar Lena’s feestje gaan zaterdag. Hij zegt dat hij liever dood wil zijn en zegt dat hij bang is om weer geslagen te worden. Lena belt aan om te zeggen dat het feest om 3uur begint. David zegt dat zijn opa zijn verjaardag viert en niet kan komen. Nog steeds bang voor slaag herinnert zich dat vader beloofde om niet te slaan toen hij 7 was, maar op vakantie raakte hij zoek op ’t stand en vader sloeg hem weer. Hij moes naar de dokter omdat de wonden ontstoken raakten. Dokter stelde vragen maar vader verzon smoezen. Hij kreeg speelgoed en werd het toch nog een leuke vakantie. Zo was het steeds slaan/ verzoening enz. Voor ’t eten schrijft hij Lena een briefje en schrijft de waarheid over ’t huisarrest.

8. Vader is laat en moeder verwondert zich daarover. Hij komt thuis en vraagt of ze gewonnen hebben. David vertelt van ’t ene doelpunt en maakt excuses voor stiekem toch gaan. Vader zegt dat hij vroeger ook wilde voetballen, maar schol was belangrijker en nu heb ik een goede baan. Vader had ene zware dag op de bank. Later bekijken ze gidsen voor de vakantie 3 weken Denemarken. Hij moet naar bed en leest zijn brief van de gymleraar, vraagt om gesprek en wanneer? Hij geeft toch de brief, vader vraagt van wie? Van Schrader de sportleraar. Waarom? David verteld van voetbal en de rode kaart. Vader brult en schreeuwt en David huilt en zegt dat de leraar hem naakt heeft gezien tijdens het omkleden, daarom wil hij hun spreken. David wordt de kelder in de ingeduwd
Het kind slaapt, lief kind. Donker is het en warm. De deken wil het kind houden, die is wit. Er komt een vogel in de kamer en pikt het kind in zijn billen. Het is koud, de vogel huilt, kind is zo bang dat hij plast. De vogel is plotseling heel groot, een adelaar met grote vleugels. Kind plast voor de voeten van de adelaar. De adelaar stort zich op het kind, Lief kind, de vleugels veranderen in klauwen en suizen lang het kind. Het Kind jammert hij wil zijn deken terug en zijn broek de vogel moet weg en Het DING

David jammert niet meer. De slagen komen nog steeds op hem neer. Hou op zegt hij. Pakt vader vast bij zijn arm waar hij HET DING heeft. David valt tegen een plank aan. Zijn lichaam zit onder de striemen en bloed. Zijn pyjama broek zit op zijn knieën en hij ruikt urine HET DING ziet hij niet. Sta op zegt vader. Hij valt haast flauw en vader sleept hem naar boven. Moeder heeft gehuild zoals elke keer. Ze verzorgt zijn wonden, dat heb ik niet gewild zegt ze. Vader komt zijn kamer binnen en zegt dat hij het niet had moeten doen. Maar het zal niet meer gebeuren, afgesproken? Gooi HET DING weg zegt David! Het kind heeft zijn deken weer, eronder kan niemand hem iets doen. De vogel is weg, het kind is zo moe, doe het licht uit vogel.

9. half uur later wordt hij wakker. Hij heeft dorst en zijn rechterarm doet zeer. Hij gaat naar beneden en hoort zijn ouders praten. Moeder zegt: wat zie je eruit, mijn arme jongen, je moet naar bed. Arm is gebroken hij moet naar een arts. Vader is nerveus wat moeten we dan zeggen? Moeder zegt dat ze geen slechte indruk moeten maken in ’t ziekenhuis. Bij het voetballen gebroken zeg je. Ze kleden hem aan en rijden naar ’t ziekenhuis. Bij een Röntgenfoto, moet zijn overhemd uit. Dr. Krabs is heel aardig In ieder geval. Gebroken wat is er met je arm gebeurd? Vader zegt bij het voetballen een jongen heeft hem onderuit gelopen. We willen hem in het ziekenhuis laten, De arts is bang voor embolie, David heeft door dat de arts liegt. Wij moeten samen blijven het gaat niemand wat aan. Ik wil naar huis zegt David. Maar toch moet je blijven, vader en moeder moeten naar huis. Aan de muur hangt een kindertekening van een zon, Nicole 8 jaar. David moet huilen

10. Dokter komt David bezoeken +/- 11 uur. Vind jij je ouders aardig? Vraagt hij
Je wil zeker niet dat ze problemen krijgen? Arts verteld 2 jaar gelden brachten vader+ moeder hun dochter hier, gewond boven haar oor en bloed 8jaar oud was ze. Haar ouders waren advocaten nette mensen. Ik zag een donkere plekken in de hals van het meisje, der ouders vertelden stoeipartij met de buurjongen. Half jaar later kwam het meisje weer. Sleutelbeen gebroken. Deze keer zag de arts het lijfje, vol met bloeduitstortingen en de ouders wisten niet hoe dat kwam. Een paar maanden geleden moest het meisje geopereerd worden aan inwendige verwondingen. We konden het meisje niet meer redden. Het proces tegen die ouders begint aanstaande week. Misschien moet ik dit nu niet zeggen, maar elk jaar worden er kinderen doodgeslagen, het begint met een klap. Heette dat meisje Nicole vraagt David. Nee, melanie zegt de Arts.
Hij kan niet slapen na dit verhaal,
Ik wil niet meer in de kelder
Ik wil niet dood
Mama en papa moeten niet naar de gevangenis, wij moeten samen blijven.
Ik moet het aan niemand vertellen. Ik wil nooit geen angst meer hebben.
Hij wil leven en voetballen en mountainbike. In de zomer minstens 3x in de week naar het zwembad en naar de film en over 2 jaar op dansles. En natuurlijk op zaterdag naar Lena’s feestje. Maar zijn ouders willen er natuurlijk niets over horen. En het zal altijd zo blijven als David er niets aan doet. De nacht zuster komt bij hem kijken en hij vraagt naar de dokter. De dokter is er niet hij heeft 36 uur gewerkt en heeft zijn rust nodig. Moet ik hem oproepen vraagt de zuster is het belangrijk? Heel erg zegt David. David is erg nerveus, wat zal er gebeuren als hij zijn belofte om te zwijgen verbreekt. De dokter komt. David vertelt en vertelt, van de 1e keer in de badkamer, hoe hij voor de 1ex zijn broek naar beneden moest doen, en van de kelder van vaders gebrul en van HET DING dat op de bovenste plank van de kelder ligt. Hoe meer hij vertelt, hoe beter en sterker hij zich voelt, allemachtig, zegt de dokter. Hij neemt David in zijn armen. En nu? Vraagt David. Nu ga je slapen en morgen zien we verder zegt de dokter. Belooft u mij dat mijn ouders niet voor de rechter hoeven te komen? Dat kan de dokter niet beloven. Maar ik zal met je ouders praten en wel zo snel mogelijk en overleggen waar we jou naar toe kunnen brengen. Als zij bereidt zijn om hulp aan te nemen, hoeven we geen politie in te schakelen.
De komende tijd wordt het niet makkelijk voor je ouders en voor jou.
Nadat de dokter weg is gaat David uit bed en kijkt uit het raam. Een man zwaait naar hem en hij gaat terug naar bed. Hij vergeet te vragen wat er nu met die Nicole was van de tekening. Morgen gaat hij het vragen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

Dankjewel!! =DD
Ik heb morgen boektoets.. en ik heb het boekje nog niet gelezen, want snapte er niks van!

THANKS! ;)

11 jaar geleden

J.

J.

Heeeeeel erg bedankt! TOPVERSLAG!

8 jaar geleden

O.

O.

Dankjewel voor deze samenvatting! Ik begrijp het boek nu helemaal.

3 jaar geleden

Andere verslagen van "Davids Versprechen door Jürgen Banscherus"