ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
1. David Sendt, 12 jaar oud, wordt wakker op de achterbank van een auto.

2. David is weggelopen van huis omdat hij is geslagen door zijn vader. Toen het nacht werd moest hij zich ergens gaan verstoppen om te gaan slapen. Hij liep langs een oude Volvo en zag dat het achterportier niet gesloten was, hij besloot erin te gaan slapen. De volgende dag wordt hij wakker als de bestuurder in de auto stapt. De bestuurder, Heiner Immig, vraagt van alles aan David (bijvoorbeeld waarom hij hier slaapt en niet thuis), maar David wil de man niets over zijn thuissituatie vertellen. De bestuurder besluit David naar huis te brengen.

3. David belooft zijn ouders dat hij niet meer weg zal lopen omdat zijn ouders ontzettend ongerust waren.

4. Davids moeder was blij dat hij weer thuis was. De vader van David was bos op David en wilde hem slaan. David was bang voor zijn vader en sloot zich op in het toilet.

5. David moet een T-shirt met lange mouwen aantrekken, anders zien de leraren op school dat Davids armen onder de blauwe plekken en striemen zitten.

6. David komt op school als het tweede uur al is begonnen.

7. David heeft dat uur Aardrijkskunde van Herr Krallmann.

8. David heeft een briefje van zijn moeder meegekregen. Dit moet hij aan de leraar geven om de les weer in te komen. Op het briefje staat dat David het eerste uur niet op school kom komen omdat hij hoofpijn had. De leraar reageert zo van :”Ohh is je hoofdpijn binnen een uurtje over en kan je dan nu weer op school komen, of had je gewoon en stom vak het eerste uur….”

9. David probeert eerst onder het aanbod uit te komen omdat hij weet dat hij van zijn ouders toch niet mag voetballen omdat je dan een korte broek en een T-shirt met korte mouwen aan moet en dan ziet iedereen Davids striemen. David wordt toch overgehaald om wel te voetballen in het elftal van zijn klas, 6c. Hij wil zelf graag meedoen en zegt dat hij wel kan.

10. Davids moeder vindt dat David het potje voetbal uit zijn hoofd moet zetten, want school gaat voor. Het gaat namelijk slecht met David op school, hij heeft veel onvoldoendes. Het voetbal gaat vanmiddag niet door voor David. School gaat voor, discussie gesloten. David laat het hier niet bij zitten, hij wil voetballen. David maakt zijn huiswerk voor de volgende dag en gaat toch naar het voetbalveld, ondanks dat zijn moeder het hem verboden heeft.

11. Klas 6c, de klas van David, staat achter met 2-0. Na de rust komt David in het veld voor Mark. David wordt onderuit gehaald door Steffen, een jongen uit klas 6a. David valt en hij heeft pijn. David rent achter Steffen aan en schop en slaat er op los totdat de scheidsrechter er iets van zegt. David moet het veld uit met een rode kaart en Steffen krijgt de gele kaart.

12. Het team van David heeft met 3-2 verloren. Ze noemen David een vechter en het hele team was diep teleurgesteld.

13. De vader van David komt thuis met de auto, maar wel veel later dan normaal.

14. David vertelt aan tafel dat hij een doelpunt heeft gescoord. Davids vader zegt dat het onmogelijk is dat David heeft gescoord. David dacht dat zijn vader heel boos zou zijn dat David toch naar de voetbalwedstrijd is gegaan, maar hij zegt dat hij begrijpt dat David is gegaan. Vroeger wilde hijzelf ook graag op voetbal, maar het mocht niet van zijn vader. David is bang dat zijn vader hem slaat omdat hij toch naar voetbal is gegaan, maar hij krijgt alleen een week huisarrest.

15. Davids vader werkt bij een bank. Het is er heel druk omdat veel mensen gaan trouwen en op vakantie gaan.

16. De avond verloopt heel anders dan dat David had verwacht. De gespannen eetstemming is weg en het lijkt zelfs wel gezellig thuis. Ze maken plannen over een vakantie naar Denemarken. Ze willen minstens twee lange fietstochten maken en vaak naar het strand toe.

17. Als David de brief van zijn gymleraar aan zijn ouders geeft met de vraag of ze deze willen ondertekenen wordt Davids vader heel boos. Hij wil weten waarom hij op gesprek moet komen bij Davids gymleraar. David vertelt dat het misschien is omdat hij op het voetbalveld ruzie heeft gemaakt met Steffen. Moeder vertelt dat David ’s middags ook al iemand in elkaar geslagen heeft, namelijk Alexander. Nu wordt Davids vader pas echt boos. Hij wordt woest en sleept David mee naar de kelder om hem daar in elkaar te slaan met “DAS DING”.

18. Ik denk dat hij zo reageert omdat hij niet wil praten over Davids blauwe plekken, want als hij moet vertellen hoe David aan die blauwe plekken en striemen komt ligt de schuld bij hem.

19. Als David wakker wordt heel hij vreselijke dorst en heeft hij veel pijn aan zijn rechter onderarm.

20. Davids vader komt bij David kijken hoe het met z’n arm gaat. Hij probeert te doen alsof hij het heel zielig voor David vindt. David wordt hier heel erg boos over want hij weet dat het door zijn vader komt. Hij schreeuwt tegen zijn vader: “Jij hebt mijn arm gebroken, het is jouw schuld!”
Ik vind het goed dat David zo reageert want nu komt hij eindelijk eens voor zichzelf op en durft hij tegen zijn vader in te gaan.

21. Davids moeder vindt dat David naar de dokter moet, maar Davids vader vindt dat het morgen ook wel kan. Davids moeder belt de dokter op en die vertelt hen dat ze met David naar het ziekenhuis toe moeten voor röntgenfotoos

22. Davids vader zegt tegen David dat hij moet zeggen dat hij ongelukkig is gevallen met voetbal en daardoor zijn arm is gebroken. David mag van zijn vader niet zeggen dat het is gebeurd doordat hij David in elkaar heeft geslagen. Hij zegt dat wat er bij hen thuis gebeurd niemand wat aangaat, want David wil toch ook niet dat de familie ongelukkig wordt.

23. Als Davids ouders weg zijn komt de dokter met David praten. Hij vertelt David een verhaal over een meisje, Melanie, dat overleden is aan de verwondingen die ze had nadat haar vader haar mishandeld had.

24. De dokter dat Melanie werd mishandeld door haar ouders, op een dag kwam ze in het ziekenhuis met verwondingen en veel blauwe plekken. De dokters vroegen hoe ze aan al die plekken kwam en haar ouders vertelden dat het kwam omdat ze gevochten had met haar buurjongetje. Toen Melanie later nog een keer kwam met een gebroken sleutelbeen en weer zoveel blauwe plekken, moest ze geopereerd worden. Ze heeft de operatie niet gehaald en is overleden aan haar verwondingen, dit alles kwam omdat haar ouders haar mishandeld hadden. Als de dokter aan David vraagt of hij ook mishandeld wordt antwoord hij van niet.

25. David is aan het denken gezet door het verhaal van Melanie. Hij besluit ook zijn hele verhaal aan de dokter te vertellen en die leeft heel erg mee. David is wel bang dat zijn ouders in de gevangenis komen, maar de dokter stelt hem gerust, door te zeggen: “Ga eerst maar slapen, morgen zien we wel verder”.

26. Het boek heet Davids Versprechen omdat David zich toch versproken heeft. Hij heeft toch vertelt dat zijn blauwe plekken niet kwamen door het voetballen maar doordat hij mishandeld werd door zijn vader.

27. In het nawoord staat dat dit boek precies weergeeft hoe mishandeling in het echte leven gaat. Je verwacht het niet van de ouders, maar toch komt het voor. Mishandeling kan in elk gezin voorkomen.

28. Ik vind het boek een mooi boek om te lezen.
Het boek geeft de gevoelens van David goed weer. Je merkt echt dat David heel erg bang is voor zijn vader.
Het verhaal is heel meeslepend. Als je het leest ga je echt op in het verhaal.
Het boek is zo goed geschreven dat het zo een waar gebeurd verhaal kan zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

B.

B.

Waar slaan de nummers op?

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

B.

B.

heey. tnx. heel handig!

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

P.

P.

Ronald heeft gelijk en het is trouwens ook nog een slecht verslag

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

Versprechen betekent helemaal niet verspreken het betekent belofen of belofte en die breekt hij aan zijn ouders.

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast