Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Das Parfum door Patrick Süskind

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Das Parfum
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 743 woorden
  • 17 december 2012
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 7
3 keer beoordeeld

Boekcover Das Parfum
Shadow

Achter een walmende viskraam in Parijs wordt op 17 juli 1738 Jean-Baptiste Grenouille geboren. De voedsters die het ventje aan de borst krijgen houden het niet lang met hem uit: hij is te gulzig en je ruikt hem niet. De geur, de onmiskenbare geur van zuigelingen, ontbreekt. Hij moet van de duivel bezeten zijn. Jean-Baptiste overleeft de mazelen, dysenterie, waterpokke…

Achter een walmende viskraam in Parijs wordt op 17 juli 1738 Jean-Baptiste Grenouille geboren. De voedsters die het ventje aan de borst krijgen houden het niet lang met hem uit: hi…

Achter een walmende viskraam in Parijs wordt op 17 juli 1738 Jean-Baptiste Grenouille geboren. De voedsters die het ventje aan de borst krijgen houden het niet lang met hem uit: hij is te gulzig en je ruikt hem niet. De geur, de onmiskenbare geur van zuigelingen, ontbreekt. Hij moet van de duivel bezeten zijn. Jean-Baptiste overleeft de mazelen, dysenterie, waterpokken en cholera. Hij heeft geen behoefte aan moederliefde of de aandacht van een vader. We volgen hem op gepaste afstand op zijn tocht door de donkere stegen van Parijs, en zijn er getuige van hoe hij de parfumeur Baldini om zijn vinger windt. Gaandeweg krijgen we een vermoeden van wat er met Grenouille aan de hand kan zijn…

Das Parfum door Patrick Süskind
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Schrijver: Patrick Süskind

Titel: Das Parfum

1 Hoeveel tijd heb je aan het lezen van de roman besteed?

Ongeveer 8 uur.

2 Hoeveel woorden heb je (in het woordenboek) opgezocht?

Ongeveer 35 stuks.

3 Schrijf in één of twee zinnen waar het in de roman om draait. Wat is het thema?

De roman draait vooral om liefde. Andere kleinere thema’s zijn geur, angst en de dood.

4 Schrijf in één of twee zinnen waar en wanneer het verhaal zich afspeelt.

Het verhaal speelt zich af Frankrijk, en dan vaak in Parijs. Verder begint het verhaal bij de geboorte van Grenouille in 1738 en eindigt bij zijn dood in 1767.

5 Geef een korte beschrijving van de hoofdpersonen en hun relatie tot elkaar.

Jean-Baptiste Grenouille is de hoofdpersoon. Hij gaat in het hele boek op zoek naar de perfecte geur, maar hij heeft zelf geen geur. Grenouille woont de eerste acht jaar van zijn leven bij Madame Gaillard, zij kan niet ruiken dus merkt niet dat hij geen geur heeft, maar toch vind ze hem raar. Daarna komt hij te wonen bij Monsieur Grimal, daar moet hij hard werken. Ze hebben niet veel sympathie voor elkaar. Giuseppe Baldini is een parfumeur, hij dankt eigenlijk al zijn succes en rijkdom aan Grenouille. Laure Richis is het laatste meisje die Grenouille vermoordt voor zijn parfum.

6 Geef een samenvatting van de roman. Gebruik ongeveer 100 woorden. Schrijf in je samenvatting andere informatie dan je antwoorden op de voorgaande vragen.

Grenouille’s moeder wil hem niet meer hebben en hij wordt van pleegmoeder naar pleegmoeder gestuurd. Grenouille heeft een erg gevoelige neus, en op een dag als hij door de stad loopt vindt hij een meisje zo lekker ruiken dat hij haar vermoordt. Daarna maakt hij parfums voor Giuseppe Baldini. Hij vermoordt later nog 24 meisjes die hij lekker vind ruiken, om zo de perfecte parfum te maken. Op het eind is hij toch niet gelukkig, en doet zoveel van zijn parfum op dat de mensen hem levend opeten.

7 Omschrijf kort voor welke doelgroep de roman volgens jou geschreven is.

Voor volwassenen, er komen moorden voor in het boek en het gaat over problemen waar kinderen nog niet eens over na zouden denken.

8 Omschrijf wat de schrijver met zijn roman (destijds) bij de lezer wil bereiken.

Ik denk dat hij niks wilde bereiken, behalve mensen amuseren.

9 Leg kort uit met welke persoon / personen uit het boek je je (niet) kunt identificeren.

Met allemaal eigenlijk niet. Grenouille niet omdat hij meisjes vermoordt alleen voor hun geur. En de anderen omdat ze onaardig zijn voor Grenouille omdat hij geen geur heeft. Ook laten sommige hem hard werken, ze buiten hem uit. Ik denk dat ik me nog het meest zou kunnen identificeren met het meisje Laure.

10 Geef aan (hoofdstuk, paginanummer etc.) welke passage je het meest representatief voor de roman vond. Leg kort uit waarom.

Dit vond ik erg moeilijk met dit boek om dat er geen één citaat is die goed representatief is. Toch heb ik voor dit citaat (blz. 233) gekozen die goed uitlegt hoe belangrijk geur voor mensen is.

" Im Schutz dieser verschiedenen Gerüche, die er je nach den äußeren Erfordernissen wie die Kleider wechselte und ihm in alle dazu dienten, in der Welt der Menschen unbehelligt zu sein und in seinem Wesen unerkannt zu bleiben, widmete sich Grenouille nun seiner wirklichen Leidenschaft: der subtilen Jagd nach Düften. Und weil er ein großen Ziel vor der Nase hatte und noch über ein Jahr lang Zeit, ging er nicht nun mit brennendem Eifer, sondern auch ungemein planvoll und systematisch vor beim Schärfen seiner Waffen, beim Ausfeilen seiner Techniken, bei der allmählichen Perfektionierung seiner Methoden."

11 Bedenk een andere Duitse of Nederlandse titel voor de roman. Licht je keuze toe.

De perfecte geur of de geurmoorden. Omdat ik de moorden en geur de spannendste en belangrijkste dingen in het boek vond.

12 Geef in drie kernwoorden aan, hoe je de roman vond.

bijzonder / mooi / leuk

13 Geef minstens twee redenen waarom je de roman wel of niet iemand anders zou aanbevelen.

Dit boek zou ik zeker aan iemand anders aanbevelen, omdat het erg leuk is om te lezen. Ook is het een erg spannend boek, dus iedereen die daarvan houdt zo het zeker moeten lezen.  Al moest ik wel wat meer woorden opzoeken dan het vorige boek dat ik las, ik vond het lezen prima te doen.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Das Parfum door Patrick Süskind"