Das Parfum door Patrick Süskind

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 1417 woorden
  • 8 mei 2007
  • 8 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.3
  • 8 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Het parfum, de geschiedenis van een moordenaar
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1985
Pagina's
255
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Duits
Verfilmd als

Boekcover Das Parfum
Shadow

Achter een walmende viskraam in Parijs wordt op 17 juli 1738 Jean-Baptiste Grenouille geboren. De voedsters die het ventje aan de borst krijgen houden het niet lang met hem uit: hij is te gulzig en je ruikt hem niet. De geur, de onmiskenbare geur van zuigelingen, ontbreekt. Hij moet van de duivel bezeten zijn. Jean-Baptiste overleeft de mazelen, dysenterie, waterpokke…

Achter een walmende viskraam in Parijs wordt op 17 juli 1738 Jean-Baptiste Grenouille geboren. De voedsters die het ventje aan de borst krijgen houden het niet lang met hem uit: hi…

Achter een walmende viskraam in Parijs wordt op 17 juli 1738 Jean-Baptiste Grenouille geboren. De voedsters die het ventje aan de borst krijgen houden het niet lang met hem uit: hij is te gulzig en je ruikt hem niet. De geur, de onmiskenbare geur van zuigelingen, ontbreekt. Hij moet van de duivel bezeten zijn. Jean-Baptiste overleeft de mazelen, dysenterie, waterpokken en cholera. Hij heeft geen behoefte aan moederliefde of de aandacht van een vader. We volgen hem op gepaste afstand op zijn tocht door de donkere stegen van Parijs, en zijn er getuige van hoe hij de parfumeur Baldini om zijn vinger windt. Gaandeweg krijgen we een vermoeden van wat er met Grenouille aan de hand kan zijn…

Das Parfum door Patrick Süskind
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Gegevens
Schrijver: Patrick Süskind
Titel: Het Parfum
Ondertitel:De geschiedenis van een moordenaar
Gelezen taal: nederlands

Catogorie 1: Eigen mening en inhoud
Bij elke vraag begin ik, als dat nodig is, met een korte samenvatting van dát deel van het boek die tot het antwoord aanmerking heeft.

1. Stel je voor dat jij de schrijver bent, aan welk deel van het boek heb jij met meest gewerkt en waarom?
In 1738 wordt Jean-Baptiste Grenouille geboren. Hij groeit op als wees en komt bij vele pleeggezinnen terecht. Grenouille groeit in het onhygiënische, stinkende Parijs op. Grenouille ruikt met zijn neus het beste van heel Parijs, hij ruikt de vele verschillen tussen de melk die hij krijgt, van welke koe het melk was, hoe de koe leefde etc. Grenouille zelf merk dat hij geen geur heeft en wil later in het boek ook een eigen geur.

Grenouille werk een tijd als knecht bij een leerlooier, als hij merkt dat er leer bij een parfumerie(Giuseppe Baldini) moet worden geleverd, doet hij er alles aan om deze bestelling te mogen leveren.

Als ik de schrijver was zou ik dit stuk, over dat Grenouille bij de parfummist Baldini terechtkomt, het leukst om te schrijven. Als Grenouille bij Baldini de Spaanse leren map moet leveren komt Baldini er al gauw achter dat Grenouille een zeer sterke reuk heeft. Uiteindelijk helpt Grenouille met zijn zelf bedachte parfums Baldini en Baldini wordt door hem stinkend rijk. Grenouille die niet veel geld nodig heeft trekt later Frankrijk door en beleeft allerlei avonturen. Hij besluit bijvoorbeeld 7 jaar afgezonderd in een grot te leven.

2. Wat vind je het mooiste, leukste, interessantste, engste, opvallendste deel uit het boek? Wat vind je het minst goede aan het boek?
Het leukste deel van het boek vind ik dat Grenouille bij maître Baldini in dienst komt om allerlei parfums te ontwikkelen. De reis door Frankrijk, waar hij allemaal avonturen beleefd, is het ‘engste’ en mooiste gedeelte van het boek. Het opvallendste van het boek is dat mensen (volgens het boek dus) de meest raarste dingen kunnen doen op bepaalde, door Grenouille gemaakte, parfums.
Het minst goede aan het boek vind ik dat de schrijver op veel onderwerpen te ver in gaat. Bijvoorbeeld op bijpersonen, Giuseppe Baldini, Dominique Druot, Antoine Richis. Hier worden gelijk hele bladzijden over geschreven. Net zoals bij sommige steden, wordt dan gelijk de hele historie van die stad beschreven (vb. de stad Grasse). Dit had wat mij betreft minder gekund.


3. De figuren uit het boek reageren soms anders op bepaalde situaties dan jij gedaan zou hebben. Geef eerst aan over welke situatie het gaat.
Grenouille vermoord 25 zeer knappe maagden, vanwege hun speciale geur. Hij wil deze geur graag hebben en vermoordt de meisjes dus. Als laatste vermoord hij de dochter van de rijke Antoine Richis. Richis doet er alles aan om de moordenaar van zijn dochter te pakken te krijgen. Uiteindelijk wordt Grenouille gevonden en word gemarteld. Hij moet op het schavot verschijnen en zou daar vermoord worden. Maar als hij er eenmaal staat, ziet niemand hem opeens als een moordenaar, maar alle vrouwen worden verliefd op hem, de manen willen zoals hem zijn, de beul gaat huilend op de grond vanwege wat hij gedaan heeft. Richis die op de voorste rij zat begint het schavot op te lopen en naar Grenouille te lopen, om hem vervolgens te omhelzen en te kussen.

Dit gebeurde omdat Grenouille een zelfgemaakt parfum op heeft waardoor alle mensen hem liefkozen, als hij wil zou hij zelfs de hele wereld in zijn macht hebben.
Zoals Antoine Richis reageerde, zou ik niet bepaald reageren. Als iemand mijn dochter zou vermoorden, zou ik de moordenaar niet omhelzen en zelfs tot zijn eigen zoon accepteren.
Aan het eind van het boek wordt Grenouille door allemaal mensen door midden gehakt en op gegeten. Ook zoals die mensen zou ik niet reageren. Maar wat parfum met je kan doen…

4. Zou je het boek aan klasgenoten aanraden?
Zonder het boek te moeten lezen, had ik het boek waarschijnlijk niet gelezen. De voorkant van het boek en de titel spraken mij niet echt aan maar, ik zou het boek denk ik wel aanraden. Het heeft wel leuke elementen en het abrupte eind is ook verrassend en dus wel leuk. Echt een spannend boek is het ook weer niet, maar het is wel een boek om iets te weten te komen.

5. Wat kun je van het boek leren?
Ik heb geleerd dat het in de 18e eeuw op veel plaatsen erg stonk, zo ook in Parijs. Volgens het boek stonken de straten naar mest, de binnen plaatsen naar urine, de trappenhuizen stonken naar vuns hout en naar rattenkeutels, de keukens stonken naar bedorven kool en schapenvet, de ongeluchte kamers naar muf stof, de slaapkamers naar vette lakens, naar klamme veren dekbedden en naar doordringende weeë geur van po’s. Kortom: het rook er niet best.
Dus weet ik dat parfum’s belangrijk voor de mensen uit die tijd waren. Ook weet ik nu hoe je ongeveer parfum maakt. Bij bloemen parfum’s stop je de bloem in heet vet en destilleer je het. Het was als ik mag geloven zeer zwaar werk. Er was in die tijd dus ook grote concurrentie tussen parfummisten (zoals bijvoorbeeld tussen Baldini en Pélissier).

6. Lijkt het op een boek dat je al eens hebt gelezen?
Qua tijd, 1700-1800, lijkt het wel op andere boeken die ik heb gelezen, maar welke boeken weet ik niet. Dus ik wist wel wat over deze tijd.

7. Gaat het boek over een onderwerp waar je wel eens over na hebt gedacht of iets over gelezen hebt? Heeft het boek je nieuwe kanten van het onderwerp laten zien? Ben je het eens met de mening die uit het boek naar voren komt?
Het gaat over de 18e eeuw en deze tijd heb ik wel eens bij Geschiedenis en Nederland gehad, de Franse tijd. Eigenlijk heeft het boek me geen andere kanten van het onderwerp laten zien, ik wist dat in deze tijd parfum best belangrijk voor de mensen was en dat het er op straat stonk. Ook wist ik al wel dat er grote verschillen tussen de adel en de arme bevolking was. De kerk was ook in deze tijd voor veel mensen, vooral de arme bevolking, belangrijk was en dus veel invloed had. Ik weet nu meer details van deze onderwerpen, maar echte nieuwe dingen heb ik van dit boek niet geleerd.

Er komen eigenlijk geen duidelijke meningen naar voren, eigenlijk allen dat het in Parijs stonk. Uit de argumenten uit het boek ben ik er hier wel mee eens.

8. bedenk zelf 5 mogelijke titels voor het boek.
Eigenlijk is Het Parfum de geschiedenis van een moordenaar de enige goede titel voor het boek.
Hieronder staan 5 andere titels.
1. l’odeur
dit is de Franse vertaling voor de geur en zou dus ook als mogelijke titel kunnen. Het verhaal speelt zich af in Frankrijk.
2. le passion
dit is Frans voor de hartstocht en past dus goed bij Grenouille, die zijn hartstocht van geuren zoekt.
3. des vingt-cinq pucelles
dit is Frans voor vijfentwintig maagden. Dit past goed bij het boek omdat Grenouille in het verhaal de jacht op 25 bloedmooie 14/15 jarige maagden. Hij gaat alleen niet op heet uiterlijke van de meisjes af maar op de gouden draad, de zeer mooie en speciale geur van de meisjes.
4. France ses meilleures odeurs
Dit is Frans voor Frankrijk’s beste geuren. Dit heeft toepassing op het verhaal omdat het hoofdpersoon, Grenouille op zoek is naar de mooiste en beste geuren van Frankrijk.
5. Haut que le dieu
Frans voor: Hoger dan God. Grenouille voelt zich niet alleen hoger dan God en het slimste en geniaalste mens op aarde, hij kan ook als hij wilde, door middel van zijn geuren, de hele wereld in zijn macht hebben.

9. Stel je mag ruilen met een verhaalpersoon, met wie?
Als ik moet ruilen met een verhaalpersoon, dan met de monnik Terrier. Volgens mij is dat de enige verhaalpersoon die het er levend van af heeft gebracht en zonder de ellende die andere hebben leeft. Pater Terrier is de 50 jarige monnik die Jean-Baptiste Grenouille van de min Jeanne Bussie overnam. Pater Terrier kwam in het begin van het boek voor. Het was een gemoedelijk mens. Onder zijn taken viel het beheer van de charitatieve fondsen van het klooster, de verdeling van geld aan armen en behoeftigen.
Ik heb beslist niet voor het hoofdpersoon Grenouille gekozen, omdat deze aan het eind van het verhaal levend door een groep van 30 man wordt opgegeten.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Das Parfum door Patrick Süskind"