Das Funfmarkstuck door Klaus Kordon

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Das Funfmarkstuck
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 809 woorden
  • 20 januari 2012
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
36 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1985
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Das Funfmarkstuck
Shadow
Das Funfmarkstuck door Klaus Kordon
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Personages
Michi: zijn ouders verloren bij een verkeersongeluk. Zijn oma’s zijn ook dood. 10 jaar, bijna 11. Sinds een half jaar in het weeshuis.

Andi: zijn vader slaat hem, zijn moeder kijkt niet naar hem om. Ze stuurt hem veel geld om haar geweten te sussen.

Tom: zijn ouders verloren bij een verkeersongeluk.

Mücke: kent zijn ouders helemaal niet, als baby bij iemand achtergelaten.

Marila: de enige die aardig voor hem is in het weeshuis.

Frau Lohmann: de bazin van het weeshuis, nu zijn de weeskinderen op vakantie en logeren in een jeugdherberg.

Paul Berthold: een man uit het dorp die hem helpt. Michi vertrouwt hem.

Samenvatting
Het is stil in de jeugdherberg, Michi(Michael Kaufmann) sluipt voorzichtig naar kamer nummer 12. Hij luistert of er iemand aan komt. Hij gaat voorzichtig naar binnen en gaat naar de kast van Andy. Hij heeft gezien dat Andy daar 5 mark neer heeft gelegd. Hij wil het geldstuk pakken, hij vindt het geen diefstal, hij wil het lenen en wil het terugbetalen wanneer hij volgende week zakgeld krijgt. Dan komt Tom binnen, en hij beschuldigt hem van diefstal. Ze gaan naar Frau Lohmann. Frau Lohmann pakt er een map bij waar alle weeskinderen in staan. Het dossier van Michi is al dik. Hij is pas een halfjaar in het weeshuis maar er staat al veel in. Bijvoorbeeld bij het kerstfeest was hij weggelopen maar toen was hij nog maar 3 dagen een wees. Hij wil niet vertellen waarom hij het geld gepakt heeft, hij schaamt zich daarvoor. Ze zegt: je moet vrienden maken en wanneer je me de waarheid wil vertellen kom je maar terug. Ze noemt hem Michael en dat doet ze anders nooit. Andi noemt ze ook geen Andreas, Tom geen Thomas en Mücke geen Bernd.

Hij gaat naar een speciale plek, tegenover de jeugdherberg, bij een meer. Er komt bijna nooit iemand. Aan de overkant zwemmen de jongens en meisjes en hebben plezier, maar hij hoort daar niet bij. Er zwemmen veel vissen. Een man komt er vissen. Hij komt uit het dorp en heet Paul, getrouwd, 61 jaar. Hij eet graag vissoep. De bel gaat van de jeugdherberg, hij moet eten. Hij vertelt aan Paul wat er gebeurd is. Hij zegt dat hij een cadeautje voor Marila kopen. Marila is het enige kind in het weeshuis dat hem aardig vindt en zij heeft zelfs een cadeautje voor hem gekocht voor zijn verjaardag. Ze is morgen jarig, en hij wil een klein heksje kopen. Paul zegt: je krijgt van mij 5 mark maar dan vertel je wel alles eerlijk aan Andy en Tom en aan de Frau Lohmann. Michi belooft het maar hij is wel bang dat ze hem uitlachen omdat Marila een meisje is.

Hij gaat eerst in de winkel het heksje kopen. Hij is zo blij dat Paul hem vertrouwt en hem geld leent, want volgende week krijgt hij zakgeld en wil hij het teruggeven. Dan gaat hij terug naar de jeugdherberg, hij is te laat voor het eten. Op het plein wordt hij uitgescholden voor dief en raaf. Hij gaat naar binnen en wil het cadeautje in het bed van Marila verstoppen en haar naam er nog op zetten. Hij komt zijn kamer binnen en ziet dat Andy, Tom en Mücke kikkers in zijn kast en kleding hebben gestopt. Hij vindt een briefje van hen: wij willen geen dief in onze kamer, hou eindelijk op! Hij durft niet zijn naam op het cadeautje te schrijven, dus schrijft hij alleen: van M. Hij zal later wel zeggen dat het van hem is. Hij gaat naar Marila’s kamer en legt het op haar bed bij het raam. Hij kijkt naar buiten en ziet Marila met Andi en Tom spelen, dat vindt hij niet leuk. Frau Lohmann ziet hem en zij denkt dat hij dat cadeautje van het bed heeft gepakt, hij moet het terug op het bed leggen.

Hij loopt hard weg naar zijn plekje bij het meer. De lichten in de jeugdherberg zijn allang uitgegaan. Het wordt kouder en hij loopt naar het dorp, door het bos heen. Hij huilt omdat hij denkt dat niemand om hem geeft, alleen Paul, die zal hem wel helpen, hij gaat op zoek, hij kijkt op de naambordje en ziet Paul Berthold staan en belt aan. Hij mag binnenkomen en hij krijgt te eten: brood, worst, kaas en melk. Paul belt de jeugdherberg en brengt hem terug en blijft erbij wanneer Michi alles uitlegt aan Frau Lohmann. Michi wil met Andi praten en zich verontschuldigen en ook bij Tom. Andi, Tom en Mücke hebben zich zorgen gemaakt en last van een slecht geweten, ze wilden helpen zoeken maar dat mocht niet. Paul gaat weg en zegt hem dat hij ´s middags weer bij het meertje gaat vissen. Frau Lohmann vraagt of zij mee moet naar de jongens, maar Michi wil het alleen doen!

REACTIES

J.

J.

Hadden tom en michi ook niet een gevecht, iets met een bloedneus ofzo?
Grtz.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Das Funfmarkstuck door Klaus Kordon"