Anna Eisblume door Kristina Dunker

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Anna Eisblume
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 967 woorden
  • 1 mei 2013
  • 93 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
93 keer beoordeeld

Boekcover Anna Eisblume
Shadow
Anna Eisblume door Kristina Dunker
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Bibliothecair gegevens
Naam van de auteur: Kristina Dunker
Titel: Anna Eisblume
Uitgever en druk: Beltz & Gelberg, 2001
Gelezen editie: 2001
Jaar van eerste uitgave: 2001

Beschrijving van het verhaal


Lijst van personen & omschrijving:

-          Anna Orchidee: Anna is een ijskonijn, ze toont weinig emotie. Maar eenmaal verder in het verhaal wordt ze liever, en toont ze meer emoties.

-          Anna’s moeder: Anna’s moeder is een zorgzame vrouw, ze zorgt goed voor Anna en haar man. Ze heeft soms wel moeite met de zorg, en vraagt zich af of ze haar man (Anna’s vader) niet in een verzorgingstehuis moet brengen. Maar dit wilt ze liever niet.

-          Anna’s vader: Anna’s vader is ziek, hij heeft Alzheimer. Voor sommige mensen komt hij over alsof hij heel erg dronken is, of een beetje gek. Maar dat komt omdat die mensen niet van de situatie afweten.

-          Kollo: Kollo is een aardige jongen, en ondanks dat de meeste mensen Anna liever ontwijken wil hij juist wel met haar omgaan.

-          Valerie: Valerie weet niet zo goed wat er aan de hand is met Anna, en wanneer Anna liegt over haar vader vindt Valerie Anna een leugenaar. Daardoor komt Valerie arrogant over in het verhaal.

Opbouw van het verhaal:

Tijd: Waarschijnlijk speelt het verhaal zich af in ongeveer deze tijd omdat het om problemen gaat die in deze tijd afspelen. 

Ruimte: Het verhaal speelt zich vooral af op school, maar ook bij Anna thuis. Ook komt het park voor in het verhaal, en ze is ook bij Kollo thuis.

Symboliek: De symboliek van dit verhaal is dat mensen niet snel moeten oordelen over personen, zoals bijvoorbeeld Anna, omdat achter het gedrag wat ze vertonen een verhaal kan zitten die een persoon niet durft te vertellen.

Opbouw: Het is in chronologische tijdsvolgorde, met af en toe een flashback.

Perspectief: vanuit Anna’s perspectief geschreven, het ik perspectief.

Samenvatting van het verhaal:
Het boek Anna Eisblume gaat over de hoofdpersoon Anna Orchidee. De naam Orchidee kreeg ze van haar vader, want haar moeder vond het maar niks. Anna is een scholier van 14 jaar. Ze is een ijskoud meisje en toont maar weinig emotie. Haar medescholieren bewonderen Anna hierom, maar tegelijkertijd mijden ze haar ook. Valerie is een klasgenootje van Anna en de redacteur van de schoolkrant waardoor ze een hoge positie in de school heeft. Toen Valerie had opgevangen dat Anna haar vader niet in de VS mocht werken omdat hij aan een ziekte lijdt, schreef ze in de schoolkrant dat Anna een arrogante leugenaar was. Tegen Anna zei ze dat haar vader niet aan Alzheimer leed, maar aan de gekke koeien ziekte. Dit ging Anna te ver en heeft toen haar eigen slangen de muizen van Valerie op laten eten als wraak. Terwijl ze dit geheim houdt tegenover de wereld weten een paar mensen hier van af. Één daarvan is Kollo, een jongen met wie ze steeds meer contact krijgt en waar ze haar verhaal bij kwijt kan.

Anna wordt lastig gevallen door een groep Skinheads. Eerst al wanneer ze in de supermarkt is, maar later ook wanneer ze met Kollo is. En wanneer Anna een keer naar huis fietst wordt ze opeens vastgehouden daar die groep met jongens. Ze probeert weg te komen maar het lukt niet. Gelukkig komen op dat moment Kollo, Fabian, Arne en Herr Wilke eraan, die haar helpen.

Anna en haar moeder maken zich zorgen vanwege haar vaders ziekte, daardoor loopt hij wel eens weg. Anna gaat haar vader dan zoeken en komt hem tegen bij de groep met Skinheads. Ze komt dan op voor haar vader en neemt ze hem mee. Op een gegeven moment valt hij en de dokter moet daarvoor langs komen. Haar moeder vraagt zich af wat ze moeten doen met haar vader, en of Anna zich voor haar vader schaamt. Anna zegt dan van niet, terwijl dit wel het geval is. 

Kollo en haar moeder vragen zich af waarom ze eigenlijk niet gewoon over de ziekte van haar vader verteld. Dan zou Valerie waarschijnlijk ook niet zo’n gemene grap gemaakt hebben. Kollo vertelt haar dit allemaal en terwijl Kollo haar rustig probeert te maken zoent hij haar. Vanaf dat moment hebben ze een relatie en zal Anna vertellen aan iedereen dat haar vader Alzheimer heeft.

Interpretatie van het verhaal:

Titelverklaring:
De titel Anna Eisblume slaat op de naam en het karakter van Anna Orchidee. Anna is een ijskonijn, en toont dus weinig emotie. Ze is een emotieloze orchidee. Een ijsbloem. De titel is dus de bijnaam van Anna Orchidee. Er is geen terugkerend motief in het boek waar de titel ook nog op kan slaan. De titel heeft één, relatief simpele titel.

Thema:
Het thema is onder andere de vraag naar je eigen identiteit en over je eerste liefde. Maar ook over moed. Andere thema’s in het verhaal zijn vriendschap, geweld, Alzheimer en de gevolgen daarvan, familie, vertrouwen/niet vertrouwen en schoolleven.

Bedoeling van de schrijver:
De bedoeling van de schrijver is geweest om te laten zien wat het inhoud als je vader ziek is. Bijvoorbeeld vanwege de ziekte van haar vader is Anna’s gedrag veranderd in een ijskonijn met weinig emoties. Dit is een soort masker omdat ze bang is dat ze gepest wordt als ze verteld dat haar vader ziek is.

 Soort verhaal/roman:
Anna Eisblume is een roman voor jongeren, omdat verschillende thema’s en problemen uit het boek zich in de puberteit afspelen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

 Soort verhaal/roman:
Anna Eisblume is een roman voor jongeren, omdat verschillende thema’s en problemen uit het boek zich in de puberteit afspelen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Anna Eisblume door Kristina Dunker"