Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Andorra door Max Frisch

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
Boekcover Andorra
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 741 woorden
  • 3 augustus 2004
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
16 keer beoordeeld

Boekcover Andorra
Shadow
Andorra door Max Frisch
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Korte samenvatting: Andorra is niet het Andorra wat echt bestaat maar een soort fantasieland. Het is een kleine gemeenschap dat ervan overtuigd is geheel goed te zijn. Alle huizen hebben een witte kleur hierdoor ontstaat een schneeweisses Andorra zoals ze ook wel zeggen: de witten. Buiten Andorra wonen andere mensen en die worden de zwarten genoemd, deze mensen kan je ook wel een beetje vergelijken met “Hitlerâ€. De bewoners van Andorra denken dat de zwarten hen niet aan zullen vallen omdat ze zelf vinden dat ze een heel geliefd volk zijn. In de kleine staat Andorra wonen Andri, Barblin, Can en zijn vrouw. Andri, de Joodse pleegzoon (tenminste dat zeggen ze tegen hem) van Can en zijn vrouw, heeft iets met Barblin, zijn zus. Als ze zeggen dat ze willen touwen wordt dat niet goedgekeurd door Can (die Andri’s echte vader blijkt te zijn). Niemand weet verder in het dorp dat Can zijn vader is hij heeft namelijk iedereen vertelt dat hij van een zwarte vrouw is en joods is en dat hij hem gered heeft. Doordat Can dit verteld heeft valt Andri een beetje buiten de boot in het dorp ze zeggen bijvoorbeeld dat hij heel erg op geld gesteld is. Dan gebeurt er iets want de echte moeder van Andri wordt vermoord en iedereen wijst naar hem toe dat hij het gedaan. Hij gaat er verder niet meer op in. Als de zwarten dan Andorra toch wel binnenvallen wat niemand ooit gedacht had, wordt Andri opgepakt. Andri die verdwijnt in een keer en ze gaan ervan uit dat hij geëxecuteerd is. Zijn vader gaat wel dood. Barblin wordt door deze twee gebeurtenissen helemaal gek en dat is het einde van het verhaal. B Analyse. Tijd en structuur: 1. ik heb op zich van het verhaal niet veel begrepen alleen meer de hoofdlijnen dus om te zeggen of het nou chronologisch of niet-chronologisch was is wel moeilijk maar ik denk dat het chronologisch is want ik heb niet gemerkt dat er flashbacks of flashforwards in voor zijn gekomen. 2. een open eind want je weet niet wat er gebeurd is met Andri. Aan de ene kant zeggen ze dat hij geëxecuteerd is maar aan de andere kant is hij gewoon verdwenen.
Verhaalfiguren: 1. Andri: · Andri is een eigenwijze jongen. · Hij is goed gelovig (hij gelooft alles wat de mensen over hem zeggen). · Hij sluit zich snel af van anderen. Barblin: · Haar karakter leer je niet zo goed kennen ik kan alleen zeggen dat ze de verloofde van Andri is. De lehrer (Can): · Slechte vader. · Kan goed liegen. 2. De namen van de hoofdpersonen hebben volgens mij geen symbolische beteken en anders het ik het niet goed begrepen, maar voor zover ik snap wat ik gelezen heb kan ik de namen van de personen niet in het verhaal plaatsen. 3. contrasterend is tegenovergesteld en ik vind niet dat er personen in het verhaal voorkomen die totaal het tegenovergestelde is van een ander persoon. Titel: In het toneelstuk staat de naam Andorra voor een staat die verzonnen is. Het heeft verder niets te maken met de echte staat Andorra. Symboliek: Een symbool is de witte huizen allemaal in Andorra dat duidt namelijk onschuld uit. Dit is eigenlijk het enige symbool wat ik kan vinden in het stuk. Thema: Het thema in het toneelstuk is dat vooroordelen een heel groot gevolg kunnen hebben voor de mensen waarover die vooroordelen gaan. Ze zeggen namelijk dat Andri heel erg op geld gesteld is maar ze weten dat niet eens zeker. Waardeoordeel: 1. ik vond het boekje niet heel makkelijk ook al hebben we het met de klas gelezen. Ik vond het ook geen leuk boek omdat je gewoon een toneelstuk aan het voorlezen bent en dat dan ook nog eens in een andere taal is. Doordat het in een andere taal is kon ik het niet zo heel goed begrijpen. Wat ik wel leuk vond aan het boekje was zeg maar het laatste stukje toen het spannend was over Andri want je weet nu nog steeds niet of hij wel of niet dood is. 2. Het verhaal is wel origineel tenminste vind ik zelf. Ik vind het knap als je zoiets kan bedenken om te schrijven vooral zoals het verhaal loopt je moet er maat op komen. 3. Het thema wat in het boek zit is heel actueel want iedereen heeft tegenwoordig wel vooroordelen over bepaalde mensen neem bijvoorbeeld mensen in de politiek, bekende Nederlanders of bijvoorbeeld je eigen buren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Andorra door Max Frisch"